Právník Bílého domu vyzval svědka Trumpova telefonátu, aby o něm s nikým nemluvil

4. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Vysoce postavený právník Bílého domu, který umístil záznam červencového telefonního rozhovoru s ukrajinským prezidentem do systému přísného utajení, také vyzval nejméně jednoho úředníka, který byl svědkem telefonátu, aby o něm nikomu neříkal. Vyplývá to ze svědectví, které minulý týden vyslechli vyšetřovatelé v rámci procesu impeachmentu.


Podplukovník Alexander Vindman, vyznamenaný armádní důstojník, který sloužil jako ředitel Rady národní bezpečnosti pro Ukrajinu, sdělil zákonodárcům, že navštívil právníka Johna Eisenberga, aby do záznamu uvedl své obavy ohledně rozhovoru. V tom Trump žádal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vyšetřoval rodinu jeho možného konkurenta v příštích prezidentských volbách, Johna Bidena.

Eisenberg zaznamenal Vindmanovy stížnosti v poznámkách a pak jednal s jeho právním zástupcem Michaelem Ellisem o tom, jak s konverzací naložit, protože byla jasně "citlivá". Právníci se rozhodli umístit záznam hovoru do přísně utajovaného systému Rady národní bezpečnosti - na server normálně využívaný k ukládání vysoce utajovaných materiálů, k nimž se smí dostat jen malá skupina úředníků.

Vindman nepovažuje zmíněný krok sám o sobě za důkaz snahy o utajování důkazů. Ale tvrdí, že začal být znepokojen, když ho Eisenberg o několik dní později požádal, aby o hovoru s nikým nemluvil - zejména proto, že patřilo k Vindmanově práci koordinovat proces spolupráce mezi jednotlivými agenturami ohledně ukrajinské politiky.

Eisenbergovo rozhodnutí poprvé odhalil list Washington Post. Ale následující požadavek adresovaný Vindmanovi odhalen nebyl.

Mluvčí Rady národní bezpečnosti nereagoval na žádost o vyjádření k uvedeným informacím.

Tim Morrison, poradce rady pro Rusko a Evropu, údajně sdělil zákonodárcům ve čtvrtek, že byl znepokojen, že hovor z 25. července, který vyslechl spolu s Vindmanem, unikne na veřejnost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6275

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2019