Britští konzervativci se radují, že jejich lživé video kvůli lživosti vyvolalo zájem statisíců občanů

6. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Britská Konzervativní strana lživě sestříhala interview labouristického poslance Sira Keira Starmera, a vytvořila tak dojem, že v televizi nebyl schopen odpovědět na otázku, jak budou labouristé řešit brexit.

V konzervtivní sestřihu interview se Starmerem, odvysílaným v britské komerční televizi, není Starmer schopen odpovědět na otázku, jaký je postoj Labouristické strany k brexitu. Následuje palcový titulek: "LABOURISTÉ NEMAJÍ PRO BREXIT ŽÁDNÝ PLÁN!"

 

Ve skutečnosti Keir Starmer, stínový labouristický ministr pro brexit poskytl podrobnou odpověď o svých jednáních s členskými zeměmi EU během posledních tří let a zdůraznil: "Celní unie a koordinace s předpisy jednotného evropského trhu je něco, co lze vyjednat."

Piers Morgan, který Sira Keira Starmera v komerční televizi interviewoval, se vyjádřil, že způsob, jímž Konzervativní strana tento rozhovor sestříhala, je "zavádějící a neférový".

Konzervativní strana se však odmítla omluvit a radovala se, že její lživé video vyvolalo pozornost médií. Tiskový úřad Konzervativní strany doporučil dalším voličům, aby lživé video zlédli: "Tento katastrofální rozhovor se skutečně konal."

Tento incident dokazuje, jak je obtížné informovat o dezinformacích a o internetových lžích v předvolební kampani. Upozorníte-li na lživý klip na sociálních sítích, často to o něj vytvoří další zájem a algoritmy Twitteru a Facebooku ho pak dále rozšíří mezi statisíce dalších lidí.

Vede to k obavám, že se politické strany rozhodly, že lhát na sociálních sítích je vlastně pro ně prospěšné v mediální atmosféře, kde je cílem vyvolat pozornost za každou cenu. Poté, co na lživé video Konzervativní strany upozornil novinář BBC Daniel Sanford, zhlédly ho další statisíce občanů:


0
Vytisknout
5905

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2019