Británie v předvolební kampani se snaží vyrovnat se s vraždou dvou nesmírně slušných mladých lidí

2. 12. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
Foto: Obětí pátečního londýnského útoku Jack Merrit a Saskia Jones

Zatímco Česko řeší irelevantní, vulgární hádku řeporyjského starosty s bulvární proputinovskou propagandistickou televizí, kterou jeden komentátor nazval "planetárním tématem" (je televize dnes vůbec relevantní?, natož proputinovská, dívají se na ni ve všech zemích už jen důchodci - je opravdu trapné, že tolik Čechů nedokáže vnímat věci jinak než tvrdě ideologicky), Británie řeší londýnský útok z minulého týdne, při němž z vězení  propuštěný terorista usmrtil dva vynikající mladé lidi, kteří pracovali s vězni a s postiženými. Oba to byli právníci a z reportáže Channel 4 News uvidíte, že se jako právníci systematicky věnovali těm nejponíženějším lidem ve společnosti.




Boris Johnson byl obviněn, že zkreslil fakta útoku na London Bridge v "nechutném" pokusu ho propagandisticky využít ve volební kampani. Pokusil se  z propuštění teroristy, který ubodal dva lidi, obvinit Labouristickou stranu.

Otec zavražděného Jacka Merrita: Nepoužívejte smrt mého syna a snímky jeho a jeho kolegyně k podpoře své hnusné propagandy. Jack byl proti všemu, co zosobňujete - nenávist, konflikty, tupost.


 

Navzdory tomu, že rodina jedné z obětí prosila, aby smrt jejich syna nebyla zneužita k politické propagandě, Johnson tvrdil, že za propuštění Usamana Khana nese odpovědnost "levičácká vláda".

Rodina Jacka Merrita požadovala, aby vražda našeho "nádherného, talentovaného chlapce" nebyla politicky propagandisticky zneužívána. Druhou obětí útočníka byla Saskia Jonesová, dobrovolnice pracující v oboru rehabilitace vězňů.

Konzervativci nicméně útoku politicky zneužili k pokusům získat politický prospěch v nadcházejících volbách. Přislíbili, že zruší předčasné propouštění osob odsouzených za terorismus a zdůraznili, že Jeremy Corbyn nedokáže udržet Británii bezpečnou.

Khan byl propuštěn na licenci před rokem, poté, co si odsoudil sedm let za účast na bombovém spiknutí inspirovaném al Kajdou. V pátek zavraždil Jonesovou a Merrita nožem na konferenci o rehabilitaci vězňů. Pak ho přemohli členové veřejnosti na mostě London Bridge a po několika minutách ho zastřelila policie - měl na sobě bombový sebevražedný opasek, o němž se až později ukázalo, že je falešný.

Boris Johnson byl k této věci interviewován v neděli dopoledne v televizi BBC. Podle reakcí na Twitteru tím BBC prokázala s konečnou platností, že je propagandistickým nástrojem Konzervativní strany. Boris Johnson se totiž odmítl podrobit televiznímu výslechu od tvrdého moderátora Andrewa Neila, poté, co se mu už podrobil Jeremy Corbyn, a BBC prohlásila, že mu neumožní interview s mírnějším moderátorem v neděli dopoledne, Andrewem Marrem, dokud se neuskuteční rozhovor s Andrewem Neilem. Po pátečním teroristickém útoku BBC ustoupila a Johnsona do Marrova nedělního pořadu vpustila. Vyvolalo to pohrdání velké části veřejnosti.

Marr se Johnsonovi snažil dávat tvrdé otázky a korigovat jeho lži a blábolení. Bylo to nesmírně obtížné, protože během půlhodiny interview Johnson blábolil nesouvislými větami, obviňoval labouristy, mluvil přes moderátora, lhal a opakoval heslo "Get Brexit done".

Jak vysvětlil v poledne v rozhlase BBC právní odborník, za Khanovo propuštění nenese vinu Labouristická strana. Khan byl v roce 2012 uvězněn na dobu neurčitou, což byl systém, kterýž téhož roku zrušila konzervativní vláda. Khanovo odvolání v roce 2013 došlo k změně rozsudku na trest vězení v délce 16 let, což znamená, že Khan byl propuštěn po polovině odsezeného trestu, po osmi letech. Evropská unie tehdy Británii upozornila, že k propuštění odsouzených teroristů může dojít pouze po rozsáhlém procesu jejich deradikalizace a po řádném zhodnocení jejich stavu, avšak v důsledku drastických škrtů ve věznictví program deradikalizace teroristů ve věznicích neexistuje a není ani možnost propouštěné vězně řádně zhodnotit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10815

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2019