Průběžné zpravodajství:

Americký trh s ropou zkolaboval do záporných cen

21. 4. 2020

čas čtení 4 minuty
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V úterý 21.4.  v 0.30 bylo v ČR registrováno 6900 nakažených, v pondělí 20.4. bylo v nemocnici 374 osob a 194 osob zemřelo.


- Poprvé v historii zkolaboval americký trh ropy v důsledku pandemie. Zatímco kolem roku 2005 se v USA prodával barel ropy za cca 150 dolarů, v pondělí poklesl o 105 procent na -38 dolarů za barel! Prodejci ropy museli platit zákazníkům za jejich ochotu převzít přebytekm ropy, kterou nedokáží skladovat. ZDE 

- Stádní imunita nevzniká, varuje Světová zdravotnická organizace. Jen asi 2-3 procenta světového obyvatelstva má v krvi protilátky naznačující, že byli tito lidé nakaženi COVIDEM-19. "Zrušení uzamčení země neznamená ukončení epidemie," varoval ředitel Světové zdravotnické organizace dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. ZDE  

- Vysoká míra znečištění vzduchu je možná "jedním z nejdůležitějších faktorů" způsobujících smrt na COVID-19. K 78 procentům úmrtí v Itálii, ve Španělsku, ve Francii a v Německu došlo v oblastech s těžce znečištěným vzduchem kysličníky dusíku NOx. ZDE   

- - Většina Američanů je proti protestům proti uzamčení země. 60 procent Američanů tyto protesty odmítá, 22 procent Američanů je podporuje a 18 procent nemá názor. ZDE 

- Počet mrtvých překročil 170 000.

- Trump oznámil, že dočasně zastavuje imigraci do USA.

- OSN oznámila, že byl usmrcen při útoku v Myanmaru ve státě Rakhine pracovník Světové zdravotnické organizace, který vezl v označeném vozidle OSN výtěry pacientů k testování. Není známo, kdo provedl útok.

- Devítiletý chlapec, který se nakazil virem ve východní Francii, nikoho nenakazil, přestože přišel do styk s více než 170 lidmi. Děti zřejmě virus nešíří.

- V úterý po delší době znovu zasedá - elektronicky - Dolní sněmovna uprostřed ostré kritiky naprosté nekompetence britské vlády vůči koronavirové krizi. Vládě se prostě nepodařilo získat dostatečné množství ochranných prostředků pro zdravotníky a pro pracovníky domovů důchodců a institucí pro invalidy.
- Singapur má druhou vlnu nákazy, většinou mezi zahraničními dělníky.

- Bavorský Oktoberfest byl zrušen.

- V Dánsku budou zakázána shromáždění 500 osob nejméně do 1. září.

- Francie zastavila lety mimo schengenskou zónu.


 

- Američtí experti varují, že demonstrace v USA protestující proti uzamčení amerických států povedou k novým nákazám.

- V Německu otevřely některé obchody a v Berlíně umožnily některé školy studentům dělat písemné zkoušky. Merkelová však varovala před možnou "druhou vlnou" nákazy.

- Norsko v pondělí otevřelo školky. Někteří rodiče to však kritizují. Norská facebooková skupina "Moje dítě by nemělo být pokusným králíkem pro COVID-19" získala 30 000 podpisů.

- Polsko v pondělí otevřelo parky a lesy a ČR farmářské trhy pod širým nebem. Rakousko také otevřelo některé obchody. Všechny tyto tři země mají podstatně méně úmrtí na koronavirus než nejpostiženější země v Evropě: Itálie, Španělsko, Francie a Británie. Politikové se obávají nové vlny nákazy, zatímco chudším občanům docházejí peníze a ekonomiky kolabují.

- Vznikají nepokoje. O víkendu v Berlíně policie bojovala s několika stovkami demonstrantů bojujících proti uzamčení země. Mezi nimi byli odpůrci očkování, známí konspirační teoretikové a ultrapravicoví extremisté, někteří obviňující vládu, že zneužívá krize koronaviru k vytvoření diktatury-

- V pařížské čtvrti Villeneuve-La-Garenne došlo k nepokojům, poté, co policií pronásledovaný motocyklista narazil do otevřených dveří policejního automobilu. Demonstranti zapalovali auta a házeli Molotovovy koktejly na policii, kterou obviňovali z agresivity.

- V ruském městě Vladikavkaz demonstrovali občané proti místním úřadům a uzamčení města. Házeli na policii kamením, policie několik lidí zatkla.

- Globální počet mrtvých přesáhl 165 000. Registrováno bylo více než 2,4 milionů nákaz.

- Austrálie otevřela tři pláže v Sydney, ale jen na sportovní pohyb. Sedět na písku, opalovat se či shromažďovat se ve skupinách není dovoleno.

- Indie dovolila obnovení zemědělských a některých průmyslových prací.

- V Íránu, kde na koronavirus zahynulo nejméně 5000 lidí, byla otevřena některá nákupní střediska.


Přechozí průběžné zpravodajství ZDE 

0
Vytisknout
9465

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2020