Evropští lékaři varují před vzácným dětským syndromem, který může být spojen s koronavirem

29. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Lékaři v Británii, Itálii a Španělsku byli varováni, aby sledovali vzácnou zánětlivou chorobu dětí, která je možná spojena s novým koronavirem, upozorňuje Maria Chengová.


Počátkem týdne britská Společnost pediatrické intenzívní péče vydala varování, podle nějž v předchozích třech týdnech po celé zemi došlo k nárůstu počtu dětí s "multisystémovým zánětlivým stavem vyžadujícím intenzívní péči". Skupina prohlásila, že existuje "rostoucí znepokojení", že se u dětí buď objevuje syndrom spojený s nemocí COVID-19, nebo za situaci může být odpovědná jiná, neidentifikovaná choroba.

"Již víme, že velmi malý počet dětí může vážně onemocnět na COVID-19, ale to je velmi vzácné," říká doktor Russell Viner, předseda Royal College of Pediatrics a Child Health. Tvrdí, že zmiňovaný syndrom je zřejmě způsoben nadměrnou reakcí imunitního systému a připomněl, že podobné symptomy se objevily u některých dospělých infikovaných koronavirem.

Tyto případy nesly také známky syndromu toxického šoku neboli Kawasakiho choroby, což je vzácné onemocnění krve. Pouze některé děti byly pozitivně testovány na COVID-19, takže vědci si nejsou jisti, zda tyto vzácné symptomy jsou vyvolány novým koronavirem, nebo něčím jiným. Britští zdravotníci odhadují, že se v zemi vyskytlo asi 10-20 případů a vedení anglického zdravotnictví tvrdí, že zprávy urgentně vyšetřuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7604

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2020