Stinné stránky bitvy o Koněva

8. 5. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

 



Ve válečné vřavě slov, narativů a „dějin“, kterému dominuje maršál Stěpan Ivanovič Koněv a nově také jed ricin (který Miloš Zeman označuje za „jakési projímadlo“ ZDE) zcela zaniká doména, ve které korporátní prodloužené ruce Kremlu dlouhodobě dávají České republice za vyučenou.


Nejde jenom o „jedno barbecue“ (ZDE), ale o soustavné vedení ČR do situace, kdy bude prostřednictvím dostavby JE Dukovany vystavena závislosti na Ruské federaci prostřednictvím Rosatomu. Argumentovat, že Rosatom přece neznamená Ruská federace, či přesněji Kreml, je asi ještě divočejší tvrzení než že být jednou z největších firem v oblasti spotřebitelských půjček na čínském trhu nemá nic společného s politikou Komunistické strany Číny.


 

Po jednání bezpečnostního výboru PS PČR a představitelů BIS o přijatých opatření ve věci „Ricinové kauzy“ ZDE a vyjádření Generálního tajemníka NATO Stoltenberga (ZDE) vyznívají bagatelizace celé kauzy ze strany Miloše Zeman nejenom trapně a nedůstojně, ale také jako vyjádření přímo napadající instituce státu, jehož je prezidentem.

Přesto má smysl se ptát čeho chce kremelský režim docílit tím, že se v české mediální sféře objevilo téma, které dokáže konkurovat i pandemii Covid-19.

Putinův režim demonstroval, že Česká republika je teritoriem, kde se jeho zabijáci pohybují (a možná nemusejí mít ani diplomatické krytí) a zároveň tím jasně naznačil, že terčem mohou být i vysocí političtí představitelé země.

Co víc si vlastně ve dnech, kdy česká vláda pomalu, ale jistě schvaluje dostavbu JE Dukovany, může přát? Kdyby nestačily roušky a Babišovo vyjednávání o dovolených pro Čechy v Chorvatsku s mimořádnými opatřeními proti Covid-19 (o kterém do léta nejspíše ještě uslyšíme ZDE), tak je tady taky téma o tom, jak jediné, co to bláznivé Rusko ve skutečnosti zajímá, je umístění sochy I. S. Koněva.

Победа a její památka má nepochybně v narativu současného Kremlu centrální postavení, ale jeho vládci v čele s V. V. Putinem se určitě ještě více dokáží soustředit na ta současná vítězství (ZDE) a způsobů jak jich docílit.

Mít Česko a jeho energetiku k sobě podobně připoutanou jako tu maďarskou a přitom moci upozorňovat, jak moc je přece Česko demokratická země téměř v srdci EU, možná stojí i za tu Koněvovu sochu.


0
Vytisknout
12229

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2020