Slabá poptávka překáží čínskému ekonomickému oživení

25. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
Se stabilizací dodávek následující po úvodním propadu ekonomické aktivity vstoupila Čína do třetí fáze boje s koronavirovým šokem, napsal Aidan Yao.


Existují tři fáze čínského ekonomického vývoje během koronavirové pandemie. První představoval úvodní propad odrážející se v ekonomické paralýze způsobené rapidním šířením viru a drakonickými opatřeními na jeho zadržení.

Hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí propadl z počátečního růstu o 6 % do mínusu o rekordních 6,8 %. To je takřka trojnásobek propadu během globální finanční krize.

V důsledku agresivní akcí a předběžných opatření se virová situace od poloviny února rychle zlepšila. Postupné uvolňování karantény pak umožnilo ekonomice vstoupit do druhé fáze - "normalizace nabídky".

Tato normalizace nicméně v různých sektorech ekonomiky proběhla nerovně. Pro velké státní firmy bylo obnovení práce dosti rychlé. Přes 90 % průmyslových firem nad označenou velikostí obnovilo operace v různém stupni do konce března.

Nicméně pro malé soukromé podniky náročné na objem práce byla obnova aktivit bojem s ohledem na pomalý návrat zahraničních dělníků a nedostatečnou spotřebitelskou poptávku. I dnes malé a střední podniky dosud operují na sníženou kapacitu a čelí reálnému riziku, že nepřežijí.

To vede ke třetí fázi, která odráží současný stav čínské ekonomiky. Zatímco nabídkový šok takřka úplně zmizel, ekonomika dosud není zpět v normálu kvůli nedostatku poptávky.

Jinými slovy, hrdlo omezující oživení se přesunulo z nabídkové strany na poptávkovou. Jak si ekonomika poradí v této fázi "obnovy růstu" tedy závisí na vývoji globální a domácí poptávky.

Naneštěstí ani jedna z nich momentálně nevypadá zvlášť robustně, když globální ekonomika stojí na hraně vážné recese a čínské oživení omezuje zvýšená opatrnost spotřebitelů a zhoršování situace na trhu práce. Nedávný průzkum mezi spotřebiteli ukázal, že obavy o práci, snížení mezd a trvající inflace patří k nejdůležitějším faktorům odrazujícím domácnosti od utrácení.

Bez plného oživení spotřebitelských výdajů bude ekonomické oživení obtížné, protože spotřeba se v posledních letech stala důležitým motorem růstu. Současným tempem by se ekonomika v nejlepším případě vrátila k nulovému růstu ve druhém čtvrtletí a obnovila mírnou expanzi během třetího, jakmile se globální ekonomika vrátí k životu a domácí ekonomický stimul začne pořádně působit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6615

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2020