Česká solidarita je klíčem k pomoci obětem cyklónu Amphan v bangladéšské vesnici

26. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Hanzelka a Zikmund zpopularizovali tradici, která inspirovala mnoho českých cestovatelů k dobrodružným jízdám exotickými zeměmi. Nejznámější moderní verzi jejich slavného cestování ze čtyřicátých a padesátých let uskutečnil bývalý šéfredaktor časopisu Věda a technika mládeži Dan Přibáň se svým projektem Transtrabant.

Jiným takovým cestovatelem do dalekých zemí na čtyřech kolech je Karel Sýkora, který projížděl regionem Khulna v Bangladéši se svým velorexem Oskar (jeho kopií, kterou si Sýkora postavil sám, ze starých i nových součástek), když tamější oblast zasáhl cyklón Amphan.

 
Tento mocný a vražedný tropický cyklón minulý týden způsobil rozsáhlé škody ve východní Indii a v Bangladéši.

Sýkora přišel o své vozidlo, nikoliv však o nafilmovaný materiál pro dokument, který připravuje o této dlouhé cestě českým vozidlem po jižní Asii.

Sýkora místním velmi chudým vesničanům poskytuje wifi. Používá satelitní připojení a svůj mobilní telefon, jímž umožňuje místním lidem, aby komunikovali se svými příbuznými a aby požádali vládu o pomoc. Také vesničanům zpřístupnil trochu elektřiny z přenosného vodního generátoru, aby ji vesničané mohli používat k nejdůležitějším a krizovým účelům.

Napsal mi, jak velký dojem na něho udělala přirozená solidarita mezi těmito velmi chudými lidmi, protože ti, jimž se podařilo zachránit z povodně pár potravin, se o ně podělili s těmi lidmi, kteří přišli o všechno. Uvedl, že místní lidé vypočítali, že od úterý už ve vesnici nebudou žádné potraviny. Pokud povodeň nepoklesne a vládním činitelům se nepodaří dostat se do této oblasti, Sýkora se obává, že všichni budou v ohrožení života. Nejvíc ale Sýkora běduje nad tím, že cyklón jeho velorex vyzvedl do povětší a rozbil ho na kusy.

Golam Habib, student, který žije ve vesnici Satkhira, nám poslal tyto fotografie a videa, jak to po cyklónu ve vesnici vypadá:




0
Vytisknout
6700

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020