Mezitím v Absurdistánu 130:

Všichni Poláci jsou si rovni, ale někteří jsou rovnější

1. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Foto: Polský premiér Morawiecki porušuje předpisy sociálního distancování v pandemii

Kdyby Kazik, jehož píseň byla odstraněna z prvního místa v rockové hitparádě, protože kritizovala pohrdání Jarosława Kaczyńského pro předpisy sociálního distancování, chtěl napsat pár dalších veršů, měl by dost materiálu. Po jeho dosavadních verších "Tvoje bolest je lepší než moje" by mohlo následovat:

- Tvoje akce je lepší než moje:

Policie s nadšením pokutuje lidi, kteří nedodržují předpisy sociálního distancování v pandemii, avšak určité oslavy ve Vratislavi, kde se tamější prozatímní šéf policie setkal asi se stovkou lidí, údajně nebyly porušením zákona. 

 

- Tvůj koncert je lepší než můj:

Státní televize TVP odvysílala v Den matek (který v Polsku připadá na 26. května) koncert. Nejenže nikdo na jevišti nedodržoval sociální distancování, ale koncert se hrál před živým publikem.

- Tvůj dav je lepší než můj:

Nové předpisy
mají v Polsku téměř úplně zakázat jakákoliv spontánní shromáždění. Uskutečnit se mohou jen předem registrované akce, pokud se jich nebude účastnit více než 150 lidí a pokud bude dodržováno sociální distancování. Takže, bohužel, demonstranti, teď ne. Avšak samozřejmě, to neplatí pro prezidenta Dudu, který cestuje po celém Polsku a vítají ho davy jeho stoupenců (a on jim lže, že "jim dává peníze a komunální vlády ty peníze konfiskují a zvyšují poplatky za odvoz odpadků"  - ignoruje skutečnost, že komunální úřady byly nuceny zvýšit ty poplatky v důsledku změn zavedených vládou).

- Tvůj stůl je lepší než můj:

Premiér Morawiecki byl spatřen, jak hoduje v restauraci se spolupracovníky  navzdory tomu, že je v Polsku dovoleno sedět u téhož stolu jen s příslušníky téže domácnosti (chudák Morawiecki, podle jeho mluvčího si nebyl vědom předpisů, které sám zavedl).

- Tvoje testy jsou lepší než moje:

Vláda kupuje za přemrštěnou cenu z dovozu testy na COVID-19 od firmy, kterou provozují podnikatelé spojení se stranou Právo a spravedlnost  namísto aby zakoupila daleko levnější testy vyráběné v Polsku.

- Tvoje podnikatelské projekty jsou lepší než moje:

Vláda právě darovala církvi pozemky v hodnotě 56 milionů zlotých (336 milionů Kč) navzdory tomu, že předchozí vláda ustanovila, že je to protizákonné. Církev se svým podnikatelským partnerem bude na tom pozemku stavět luxusní hotel.

- Tvůj film o pedofilii je lepší než můj:

Jacek Kurski (který, jak se zdá, je zase šéfem státní televize TVP) napsal na Twitteru, že TVP zvítězila v souboji dvou filmů o pedofilii,  že ten, který se vysílal na TVP, sledovalo více lidí než ten, který vysílala komerční televize TVN.

No, ale podívejme se, tady už skončeme. Proč dva filmy o pedofilii? No, s cílem neutralizovat film Tomasze Sekielského o tom, jak církev a stát chrání pedofilní kněží (ZDE)  si najala státní televize TVP zkompromitovaného novináře Sylwestra Latkowského, aby natočil film o pedofilii mezi celebritami. Na rozdíl od Sekielského pečlivě zdokumentovaných obvinění byl  film Latkowského nesmysl.   Bylo to jen převyprávění staré historky, s pokusy naznačit, že celebrity dobře známé svou kritikou vlády jsou vinné pedofilií, avšak jediné, co bylo možno dokázat, bylo, že navštívily noční klub, v němž fungovali pedofilové. Po odvysílání tohoto filmu protestovala hlasatelka, která by použita k namluvení svědectví obětí. Uvedla, že jí lhali ohledně toho, o čem ten film je. Herec Borys Szyc zveřejnil záznam celého chatu s Latkowskim, který ho dlouhé měsíce pronásledoval a žádal, aby mu Szyc "něco dal", anebo aby přiznal, že Szyc je sám pedofil.

A zatímco Kurského tvrzení, že Latkowského film vidělo víc lidí, je prostě blbost (Sekielski zveřejnil svůj film na YouTube, kde už ho vidělo více než 7 milionů osob) film odvysílaný na TVP skutečně něčeho dosáhl: Ministr spravedlnosti Ziobro okamžitě zorganizoval tým vyšetřovatelů, kteří se mají zaměřit na ten případ (který je, mimochodem, známý nejméně od roku 2015  díky investigativní práci reportérů listu Gazeta Wyborcza a prokuratura už ho vyšetřuje). Takže tento případ bude nyní vyšetřován DVAKRÁT, zatímco se případy kněžské pedofilie, popsané v předchozím filmu Sekielského, nevyšetřují vůbec.

Ovšem ne že by se polský stát nezajímal o vedení vyšetřování. Až 1278 soudců, kteří podepsali dopis adresovaný OSCE (Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě), v níž ji požádali, aby dohlédla na volby, které strana Právo a spravedlnost plánovala na 10. května, zřejmě může nyní čelit disciplinárnímu řízení. Ti soudci ale měli možná pravdu, že se chystalo něco nekalého. Vyšlo totiž najevo, že Polská pošta si objednala o tři miliony volebních lístků více, než kolik jich bylo zapotřebí.   Celý projekt organizace prezidentských voleb, které se nekonaly, stál tuto instituci téměř 70 milionů zlotých (420 milionů Kč).  avšak Jacek Sasin, který nese odpovědnost za organizaci těchto ilegálních voleb, stále tvrdí, že za jeho selhání nese vinu opozice.

Pravděpodobně to však nebudou jediné peníze, vyplýtvané Sasinem, protože jeho ministerstvo právě oznámilo, že založí státní potravinářský holding, který bude spravovat celý výrobní řetězec - od zemědělců až po malooobchody, které budou potraviny prodávat veřejnosti.

Jacek Sasin se nyní stává jedním z nejzdiskreditovanějších ministrů, spolu s ministrem zdravotnictví Łukaszem Szumowskim. Na začátku pandemie mnozí Szumowského považovali za hrdinu, běžně si lidé mysleli, že to je snad jediný slušný člověk ve straně Právo a spravedlnost. Nyní, když vyšly najevo všechny jeho pochybné podnikatelské aktivity, a je jasné všem kromě nejfanatičtějších fundamentalistů ze strany PiS, že vláda myslí jen na svůj vlastní prospěch, postoj veřejnosti vůči Szumowskému se dramaticky změnil. Najednou člověk, který kupuje předražené respirátory od pochybného prodejce zbraní, už není miláčkem národa. Naštěstí pro něho, prezident podepsal zákon,  který zajišťuje beztrestnost pro ty osoby, které jednaly protizákonně "ve veřejném zájmu během pandemie".

Z mnoha informací v médiích vyplývá, že celý boj proti pandemii spočívá velkou měrou na bedrech dobrovolníků a crowdfundingových akcí. Podle reportáže Oko.press  nejenže jsou nuceny nemocnice spoléhat na ochranné zdravotnické prostředky, které jim poskytuje síť dobrovolníků, ale tyto ochranné prostředky se musejí nemocnicím poskytovat tajně, protože vláda dává přednost tomu, aby lékaři pracovali bez ochranných prostředků a roušek, než aby přiznala, že není schopna tyto základní ochranné prostředky nemocnicím vůbec zajistit. A té zdravotní sestře, kterou v březnu vyhodili z práce, protože bila na poplach, že její nemocnice vůbec nemá žádné ochranné prostředky, nabídli, že ji vezmou zpět pod podmínkou, že oznámí, že neříkala pravdu a že se o nedostatku ochranných prostředků už nikdy nezmíní.

Avšak nebojte se, pandemie už dlouho problémem nebude. Ve Wierzbici, ve východním Polsku, postavili totiž Morový kříž, který náš národ před pandemií ochrání.

První zázraky jsou už viditelné. Strana Právo a spravedlnost byla schopna spolupracovat s jinými lidmi a nové zákony o státní pomoci pro firmy byly obohaceny opravou, kterou navrhl opoziční poslanec Adrian Zandberg. Ředitelé firem, které zažádají o státní finanční pomoc, budou muset snížit své platy na dobu jednoho roku na ne více než 4 průměrné platy. A pak policisté z Vratislavi odmítli jet do Varšavy bojovat proti protivládním demonstrantům - 80 z nich oznámilo, že jsou ve stavu zdravotní neschopnosti.

Samozřejmě, síla toho zázračného kříže bohužel není dostatečně mocná natolik, aby to donutilo Antoniho Macierewicze ke zveřejnění jeho dlouho odkládané zprávy o havárii ve Smolensku, takže Macierewicz je nyní terčem žaloby, že utajuje klíčové informace, z čehož mnohokrát Macierewicz obviňoval Radka Sikorského, Donalda Tuska a bývalého ministra obrany Tomasze Siemoniaka, o němž tvrdil, že bývalého prezidenta zavraždili, ovšem bez důkazů.

Jiná velmi důležitá analýza však zveřejněna byla. Polská Liga proti difamaci, nevládní organizace spojená s vládou, dokončila audit streamovacích platforem. Sledovali 557 filmů a zjistili, že jen 3 procenta z nich se nějakým způsobem zmínila o Polsku.   Teda, tu práci bych taky chtěl, aby mě platili za to, že se dívám na filmy na Netflixu...

Kromě toho, kulturní válka v Polsku zemi posunuje směrem k náboženské diktatuře. Někdy církev stále ještě prohraje pár malých bitev - jako když pouť do Częstochowé, uspořádaná bez dodržování předpisů sociálního distancování,  byla zrušena policií.   Ale jinak jde všechno hladce:

- nový ministr pro vědu a vyšší vzdělávání napsal dopis univerzitním pracovníkům, v němž důležitou informaci sdělil 12 slovy - ostatních 265 slov bylo věnováno argumentaci, že papež Jan Pavel II byl zárukou akademických svobod. 

- ministr zemědělství také bere inspiraci z téhož zdroje. Navrhl, že lidé, kteří v důsledku pandemie přišli o zaměstnání, by měli sklízet na zemědělských statcích ovoce a zeleninu. Jak ho to napadlo? Připomněl, že Jan Pavel II nás učil, že "máme pomáhat druhým nést jejich břemeno".

- Rafał Trzaskowski, opoziční kandidát v nacházejících (doufám!) prezidentských volbách, byl tvrdě interviewován státní televizí TVP, která požadovala vysvětlení, proč Trzaskowski neposlal svého syna k prvnímu svatému přijímání  - jako kdyby to bylo povinné?

- ultrakatolická aktivistka, která se vyjádřila, že homosexuálové chtějí adoptovat děti, aby je mohli "sexuálně zneužívat a znásilňovat", byla soudem osvobozena, protože osoby, které proti těmto výrokům protestovaly, "nebyly schopny dokázat, že jsou to homosexuálové", a tedy nemohly být uraženy.

- až do nynějška stanovil zákon, že když nějaký lékař odmítne vykonat legální potrat v důsledku svého náboženského přesvědčení, nemocnice, v níž je ten lékař zaměstnán, má povinnost poslat ženu do instituce, kde potrat proveden bude. Teď byl tento zákon změněn, pod tlakem ultrakatolické organizace Oro Uirus, takže už se to dít nebude, a ženy budou ponechány bez pomoci.

- studenti, kteří se odvážili protestovat proti homofobním a protivědeckým názorům některých svých učitelů, jsou nyní dlouhé hodiny vyslýcháni policií  v přítomnosti právníků z organizace Ordo Iuris.

- pod tlakem organizace Ordo Iruis je nyní ředitelka Ikei, která propustila muže, který na firemním fóru použil citátu z bible k ospravedlnění zabíjení homosexuálů, obžalována, že svého zaměstnance diskriminovala pro jeho náboženskou víru.

Někteří lidé obviňují organizaci Ordo Iuris, že ji financuje Kreml. O tom by asi nikdo nevěděl, kdyby nebylo skutečnosti, že Martě Lempart, jedné z čelných představitelek ženských protestů, bylo soudně nařízeno, aby tuto informaci nešířila.    Proto, aby mě také nežalovali, chci to vyjasnit, aby nedošlo k žádné mylné interpretaci:


ORDO IURIS JE FUNDAMENTALISTICKÁ ORGANIZACE, KTEROU FINANCUJE KREML


- to je informace, kterou Marta Lempart nemá šířit.



1
Vytisknout
8651

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2020