Izraelský premiér obviňuje soud ze spiknutí a slibuje, že ukradne třetinu Západního břehu

28. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
Izraelský zpravodajský kanál i24 News uvedl, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým spolupracovníkům z Likudu oznámil, že k plánované anexi jedné třetiny okupovaného Západního břehu, k níž by mělo dojít v červenci, přistoupí se „sjednocenou silou“ a „moudrostí“.

V neděli izraelský soud zahájil proces se staronovým premiérem, který je obviněn z korupce, úplatkářství a podvodu. Premiér před zahájením řízení obvinil žalobce, policii a soud z toho, že proti němu vedou spiknutí, aby ho mohli odvolat z funkce, a zmařit tak to, co nazval vůlí lidu. Netanjahuova strana Likud ve volbách získala asi čtvrtinu křesel v parlamentu a ani se svými politickými spojenci nedokázala vytvořit většinovou vládu, píše Juan Cole.

Opoziční lídr Yair Lapid na Netanjahuovu adresu uvedl, že se pokouší podkopat vládu zákona a že chce Izrael zatáhnout do „občanské války“. Lapid konstatoval, že Netanjahu velmi dobře věděl, že jeho obvinění roznítí násilí (ze strany izraelské krajní pravice).

Netanjahu svou stranu oslovil o den později: „Existuje historická příležitost, která tu od roku 1948 nikdy nebyla. Je to obrovská příležitost, kterou si nemůžeme nechat ujít.“ Staronový premiér se odvolával na Trumpův Bílý dům, kterému je lhostejné, zda Netanjahu a spol. palestinské území ukradnou. Předchozí americké vlády alespoň o dvoustátním řešení hovořily. Nicméně Trumpova a Pompeova závislost na amerických evangelikánech a izraelských lobbistech vede k podpoře expanzivní izraelské krajní pravice.

Mezinárodní právo, jakož i Charta OSN, považuje zábor cizího území s použitím vojenské síly za ilegální akt.

Netanjahu přetváří Izrael na iliberální polodiktaturu založenou na rasistické hierarchii – a to uvalením izraelské suverenity na třetinu okupovaného Západního břehu Jordánu a také útokem na izraelský právní systém.


Celý text v angličtině ZDE

 

 

 

 

0
Vytisknout
6749

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2020