Ukrajina žádá Německo, aby zastavilo stroje směřující do Ruska

20. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Stroje německé výroby určené k produkci zbraní směřují do Ruska přes Turecko.

Ukrajinská protikorupční organizace napsala německým úřadům a bavorské společnosti, aby zastavily dodávky špičkových strojů používaných výrobci munice do Ruska.

Národní agentura pro prevenci korupce v Kyjivě informovala německou vládu, že CNC stroj vyráběný společností Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH je na cestě do továrny v Rusku z Turecka, podle dopisů, které viděli Bloomberg News a lidé obeznámení s touto záležitostí. Zařízení má dorazit koncem září.

CNC stroj, který používá počítačem ovládané nástroje k výrobě přesných přístrojů, je nutný pro výrobu tříštivých projektilů používaných ruskými silami na Ukrajině, říkají dokumenty.

"Je samozřejmé, že jakmile se stroj dostane do Ruska, bude toho jen málo, co můžeme udělat, abychom zabránili jeho použití pro vojenské účely Ruskem: Čas je podstatný," napsala agentura.

Ukrajinský požadavek podtrhuje obavy, že Rusko obešlo sankce Evropské unie a dováželo zakázané vybavení používané pro vojenské účely přes země jako Turecko a Spojené arabské emiráty.

Cesta stroje - z Istanbulu do ruského přístavu na severovýchodním pobřeží Černého moře, kterou Bloomberg nebyl schopen nezávisle ověřit - odhaluje výzvy, kterým čelí orgány EU při prosazování restrikcí vůči Rusku, jejichž cílem je oslabit jeho vojenské schopnosti.

CNC stroj byl naložen na nákladní automobil v Turecku 30. srpna, v přípravě na přepravu trajektem do přístavu na severovýchodním pobřeží Černého moře - a odtud půjde do Serovova mechanického závodu v Rusku, říkají dokumenty.

Ruský výrobce munice je spojen se státním obranným konglomerátem Rostec, který je postižen řadou evropských a amerických sankcí.

Dovozce byl identifikován jako Yumak LLC, ruská společnost, která je pravidelným dodavatelem několika sankcionovaných subjektů zabývajících se výrobou munice, projektilů a dalších komponentů používaných tanky a stíhačkami Suchoj a MiG.

Německý Spolkový úřad pro hospodářské záležitosti a kontrolu vývozu, který je pověřen vymáháním sankcí, na žádost o komentář okamžitě neodpověděl.

Němečtí výrobci, jako je Spinner, jsou známí svým přesným strojírenstvím – a existuje mnoho výrobců vysoce kvalitních CNC strojů se sídlem v největší evropské ekonomice. Stroje se používají v obranném průmyslu pro velkoobjemovou výrobu munice, včetně kulek a dělostřeleckých projektilů.

Další zařízení vyrobená společností se v minulosti dostala do Ruska od třetích stran a třetích zemí, podle lidí obeznámených s dodávkami. Neexistuje žádný náznak přímých zásilek z Německa.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2995

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2023