Vrchní velitel americké armády vyzval k přípravě na velmi dlouhou válku na Ukrajině

20. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Bude trvat "velmi dlouho", než Ukrajina dosáhne vítězství, a dosáhnout osvobození okupovaných území je "velmi vysoká laťka". Během současné protiofenzívy nebude možné tyto úkoly splnit, řekl předseda sboru náčelníků štábů generál Mark Milley v rozhovoru pro CNN.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg také doporučil přípravu na vleklý konflikt.

"V okupované části Ukrajiny je více než 200 000 ruských vojáků," řekl Milley, jehož funkční období nejvyššího důstojníka americké armády vyprší na konci září. "Současná ofenzíva (Ozbrojených sil Ukrajiny), i když je důležitá, má omezené operační a taktické cíle. I když budou plně dosaženy, [ozbrojené síly Ukrajiny] nevyřadí všechny Rusy, což je větší strategický cíl stanovený prezidentem Zelenským."

Během současné protiofenzívy hodlají ozbrojené síly Ukrajiny odříznout tzv. pozemní most, přes který Rusko zásobuje své jednotky z Krymu na jihu a východě Ukrajiny. K tomu musí ukrajinské jednotky prolomit ruskou obranu a dosáhnout Azovského moře. Zatím se jim po více než třech měsících bojů podařilo obsadit pouze první obrannou linii u vesnice Robotyne v Záporožské oblasti. Předpokládá se, že se pak pokusí obsadit Tokmak, hlavní zásobovací centrum ruské armády, a pak se přesunout do Melitopolu nebo Berďansku.

Ozbrojené síly Ukrajiny mají asi 30 až 45 dní na dosažení těchto cílů, řekl Milley nedávno, protože pak povětrnostní podmínky značně zkomplikují akce vojsk.

V reakci na taková prohlášení, která jsou často slyšet od západních armád, šéf hlavního zpravodajského ředitelství Ministerstva obrany Ukrajiny Kyrylo Budanov řekl: "Nemáme zde Afriku a nemáme období dešťů... Boje budou tak či onak pokračovat."

"Iniciativa je zcela v rukou Ukrajiny" a průlom první linie ruské obrany dává důvod k optimismu, řekl CNN Mychajlo Podoljak, šéf kanceláře ukrajinského prezidenta. Dokonce i ruští představitelé jako Putin říkají, že odrážejí ukrajinské útočné operace. Nemluví o protiofenzívě, ale pouze o ruské obranné válce," řekl.

Milley nepředpověděl, jak dlouho může trvat úplné osvobození Ukrajiny, ale poznamenal, že k vytlačení všech ruských jednotek vojenskými prostředky "je zapotřebí velmi významného úsilí po značnou dobu". "To je velmi vysoká laťka", pokud jde o úkol a prostředky k jeho dosažení, zdůraznil.

"Většina válek trvá déle, než se očekávalo v době, kdy začaly. Proto se musíme připravit na dlouhou válku na Ukrajině," řekl Stoltenberg. Každý by chtěl rychlý mír, ale pokud Ukrajina přestane bojovat právě teď, pak její existence "skončí", řekl v rozhovoru s mediální skupinou Funke. Podle Stoltenberga může mír v dohledné budoucnosti přijít pouze tehdy, pokud Rusko samo složí zbraně.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
3174

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2023