Spojené státy začaly eliminovat největší uzly dodávek elektroniky do Ruska

20. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Po více než šesti měsících příprav, zapojení diplomatů a zpravodajských služeb začaly americké úřady likvidovat největší protisankční centra v Rusku.

Nový balíček amerických sankcí, který vstoupil v platnost minulý čtvrtek a stal se jedním z největších v roce 2023, je zaměřen na odříznutí kanálů, kterými se sankcionované high-tech produkty dostávají do Ruska.

Mluvíme o čipech, stejně jako o součástkách pro satelity a navigační zařízení, které Kreml nadále nakupuje od Západu prostřednictvím sítě zprostředkovatelů v Číně, Turecku, Maďarsku a Spojených arabských emirátech.

Mezi 150 subjekty a jednotlivci, na které Spojené státy uvalily sankce, jsou turecké firmy, které podle amerických údajů uskutečnily více než 100 dodávek ruským společnostem v souvislosti s výrobou vojenských bezpilotních letounů a střel s plochou dráhou letu.

Dvě finské společnosti a jejich vrcholoví manažeři z Francie a Estonska byli také na černé listině. Siberica a Luminor poslaly do Ruska dronové kamery, optické filtry s vysokým rozlišením a lithiové baterie. Příjemci tohoto zboží byly ruské struktury spojené s vojensko-průmyslovým komplexem.

Kromě zprostředkovatelských společností je pod sankcemi i banka Ak Bars, která se stala jedním z klíčových center vypořádání Ruska ve Spojených arabských emirátech. V loňském roce banka, která byla před válkou vlastněna vládou Tatarstánu, začala provádět operace v dirhamech a otevřela korespondenční účty ve dvou bankách v Dubaji.

Nyní je banka, která je v top 25 v Ruské federaci, pokud jde o aktiva, odříznuta od devizových transakcí: Minulý pátek varovala, že zastaví odchozí převody v cizí měně a výměnu dolarů, eur a dirhamů.

Americkému sankčnímu úderu předcházely četné návštěvy amerických diplomatů na Blízkém východě, během nichž byli místní představitelé vyzváni, aby sdíleli zpravodajské informace. V důsledku těchto konzultací Bidenova administrativa najímá tým prokurátorů a kriminálních vyšetřovatelů. Ti budou muset spolupracovat s americkým ministerstvem spravedlnosti a americkým ministerstvem obchodu, které jsou odpovědné za kontrolu vývozu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2733

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2023