Koncem roku bude Rusko dávat na zbrojení 45 % svého rozpočtu

20. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Moskva v současné době utrácí 37 % rozpočtu na válku proti Ukrajině - a předpokládá se, že do konce roku utratí 45 %. Což je číslo, při němž bude téměř nemožné zabránit dalšímu poklesu rublu a kolapsu důvěry veřejnosti v budoucnost civilní ekonomiky.

I když vojenské výdaje podpořily růst ruského HDP v posledních dvou letech, skutečnost, že jsou financovány na úkor výdajů na civilní zboží a zvyšujícím se zadlužením, vytvářejí vážný problém. Je nepravděpodobné, že by vláda byla schopna splatit dluh jinak než tím, že začne tisknout více peněz a vyvolávat inflaci.

Lidé, kterým stát dluží peníze, je dostanou zpět pouze v měně, která bude mít nižší hodnotu. A protože je to již zřejmé, jsou stále méně ochotni podporovat zvyšování vládního dluhu, protože takové zvýšení povede k poklesu jejich majetku a životní úrovně.

Jde o vážné narušení důvěry veřejnosti v režim. Tento kolaps důvěry se šíří a je docela pravděpodobné, že nakonec nabude politických forem.

Možná obzvláště znepokojivé je toto: Kdyby válka měla skončit, což je něco, co mnoho Rusů vidí jako prakticky všelék na všechny své problémy, důsledky výdajových škrtů v obranném sektoru by alespoň na čas zahltily civilní sektor a vytvářely problémy podobné těm na konci existence Sovětského svazu.

Tedy Kreml má ještě další důvod, proč pokračovat ve válce - aby konec jeho invaze na Ukrajinu nevedl k takovému typu krize, která by mohla ohrozit přežití Putinova režimu.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
2689

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2023