BRITÁNIE:

Škrty v přídavcích na děti udělala britská vláda svou první velkou chybu

6. 10. 2010

Britský premiér David Cameron byl v úterý nucen se veřejně omluvit voličům, že porušil předvolební příslib a odebral přídavky na děti 1,2 milionu Britů, kteří patří do vyšších daňových kategorií.

Během dne nervozity a nejistoty ve vedení Konzervativní strany přiznal Cameron, že rozhodnutí zrušit přídavky na děti pro bohatší Brity vyvolalo bouři protestů. Kritikové poukazují na to, že rozhodnutí odebrat bohatším občanům přídavky na děti poškodilo důvěryhodnost Konzervativní strany jako strany, která podporuje rodinné hodnoty. Cameronova vláda se také stala terčem kritiky za to, že ochromila univerzalistický princip sociálního státu - že sociální služby budou i nadále k dispozici všem občanům bez rozdílu. David Cameron to přislíbil v předvolebním programu své strany.

"My jsme všechny tyhle škrty neplánvali, nevěděli jsme přesně, jakou situaci zdědíme," řekl Cameron v rozhovoru s komerční televizí ITV. "Ale ano, přiznávám, že tohle nebylo v našem předvolebním manifestu. Samozřejmě, že se za to omlouvám."

Cameron se hájil vůči vlně rostoucí kritiky mezi řadovými konzervativní poslanci, kterým se nelíbí, že kdokoliv, kdo má roční příjem vyšší než 43 875 liber, prostě automaticky přijde o přídavky na děti ve výši 1055 liber ročně pro jedno dítě a téměř 2500 liber pro tři děti.

Velmi kontroverzní je skutečnost, že rodina přijde o přídavky na děti, pokud jeden z rodičů vydělává ročně víc než 43 875 liber. Pokud však oba rodiče dohromady vydělávají více než 80 000 liber ročně, ale žádný z nich ne více než 43 875 liber, o přídavky nepřijdou.

Na Camerona a jeho vládnoucí konzervativce za toto opatření ostře zaútočil veškerý úterní tisk, a to zejména pravicový, který zrušení přídavků na děti vidí zradu středních vrstev.

Ve snaze uklidnit vřavu hovoří nyní Cameron o tom, že pro manželské dvojice zavede systém společných daňových úlev.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.10. 2010