Skupina G7 bude apelovat na státy, aby se vyhnuly devalvační válce

6. 10. 2010

Ústřední Japonská banka snížila úrokové míry v Japonsku na nulu. Posílila tím obavy, že země záměrně oslabují své měny, aby jejich ekonomiky byly schopny prodávat své zboží do zahraničí. Jenže když devalvují svou měnu všechny země, výsledek bude nulový. Takže se bude devalvační spirála opakovat donekonečna?

Ministři financí skupiny zemí G7 budou tento týden neformálně jednat ve Washingtonu o rostoucích obavách, že se svět octl uprostřed mezinárodní měnové války, kdy se vlády snaží devalvovat v zájmu posílení vývozu ze svých zemí svou měnu.

Mnoho zemí světa se nyní snaží dostat se z hospodářské krize posilováním vývozu svých výrobků do zahraničí. Slabší měna znamená konkurenceschopnost na světových trzích.

Podstatou hospodářského zázraku Číny je právě skutečnost, že Čína vybudovala své bohatství na vývozu na základě měny, jejíž hodnotu udržuje uměle na nízké úrovni. Výroba v Británii, v USA, ve Španělsku, v Irsku a v Řecku v září 2010 ostře poklesla, zatímco Čína se dostala z hospodářské krize rychleji, než se očekávalo.

16 států eurozóny znovu požaduje, aby Čína dovolila hodnotě své měny, aby stoupla. Stěžují si, že slabý yuan způsobuje obchodní deficit v Evropě a v USA. Americký Kongres schválil zákony, umožňující Spojeným státům uvalit obchodní sankce na Čínu a jiné země, které manipulují svou měnu ve snaze získat tržní výhody. Čína je zároveň pod tlakem, aby stimulovala svou domácí poptávku a vytvořila tak odbytiště pro vývoz z jiných zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.10. 2010