Řecko vypíše referendum o nové smlouvě s EU

31. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

Řekové o nové smlouvě s Unií týkající se jejich veřejného dluhu rozhodnou v referendu. Oznámil to premiér Georgios Papandreu v parlamentu, když hovořil k poslancům vládní Socialistické strany.

Petr Nečas měl velké štěstí

31. 10. 2011 / Michal Rubáš

čas čtení 1 minuta

Šéf české exekutivy vystupoval při páteční oficiální státní návštěvě Washingtonu jako ohromený turista. Překvapilo ho, že bydlel v hotelu, kde byli předtím ubytováni důležití lidé, a po setkání s Obamou se s tváří prožitkového dovolenkáře vyznával, že i chvíle strávená v Bílém domě mu bude zážitkem na celý život.

UNESCO přijalo Palestinu, čekají ho zřejmě finanční problémy

31. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO dnes přijala Palestinu za plnoprávného člena. Pro hlasovalo 107 zemí, 14 proti a 52 dalších se zdrželo. Izrael a USA oznámily, že zastaví financování UNESCO. Organizace tak může přijít zhruba o čtvrtinu svých příjmů.

Írán kvůli obvinění z vražedného spiknutí požaduje omluvu a odškodnění

31. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Írán vyvíjí protitlak vůči úsilí Spojených států v souvislosti s údajným vražedným spiknutím posílit sankce proti Teheránu. USA tvrdí, že vysoce postavení íránští představitelé byli zapojeni do pokusu o vraždu saúdskoarabského velvyslance ve Washingtonu. Írán nyní požaduje veřejnou omluvu a náhradu neupřesněných finančních škod, které podle něj kvůli obvinění, jež označuje za falešné, zemi vznikly. Stanici NBC News to sdělil íránský diplomat.

Euforii ze záchrany eura ohrožuje pád Portugalska do "řeckého víru"

31. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Monetární kontrakce v Portugalsku alarmujícím způsobem zesílila a začíná napodoboval vzorec, který byl k vidění v Řecku před tím, než se jeho ekonomika vymkla kontrole. To vzbuzuje obavy, že dohoda uzavřená na summitu EU minulý týden může být brzy smetena rychle se odvíjejícím sledem nových událostí.

Proč?

31. 10. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut

Položil jsem si tuto otázku v minulosti mnohokrát, když jsem se snažil pochopit, proč je moje vnímání světa v takovém rozporu s tím, co nám předkládají oficiální media. Obecnou odpověď mi na tuto otázku dává ve svém článku Petr Koudelka Přečtěte si z něj tento odstavec:

7649

Za Milošem Pickem

31. 10. 2011 / Jaroslav Ungerman

čas čtení 3 minuty

V neděli 30. října 2011 se naplnila životní cesta Miloše Picka. Čtenáři Britských listů ho znají z mnoha článků, které zde publikoval. Byli to právě oni, komu se svěřoval se svými obavami z oslabování sociálního státu. Také se svými nadějemi či vizemi o tom, kde a jak hledat cestu k lepší budoucnosti. Vůbec poslední z článků Miloše Picka - Quo vadis, homo sapiens - vyšel právě v Britských listech.

V Libyi zvítězila svoboda a demokracie?

31. 10. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Neřeším, jestli Libye či Libyjci o něco přišli, i když válka samozřejmě obyčejným lidem bere. Mně samotnému však něco chybí -- informace, proč stojím prostřednictvím své země, své vlády a svých zástupců v Evropském parlamentu jednoznačně na straně zločinců. Nejméně dvě velké země Evropské unie plus Spojené státy se postavily na stranu lybijských vzbouřenců bojujících proti režimu Muammara Gaddafiho.

Zodpovědně zdráv a mrtev

31. 10. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Hodně se nyní mluví o tom jak nemocnice dělí pacienty. Například Karvinská nemocnice.

Zase je třeba se na věc podívat ze širšího pohledu. Z hlediska pojišťovenské matematiky jsou dva excelentní pacienti. Jeden je mladý, zdravý a pokud možno hodně vydělávající, teda vzhledem k zastropování tak max do 80 000 měsíčně..... No a druhý je mrtvý.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Grantokracie, nebo efektivní financování?

31. 10. 2011

čas čtení 12 minut

V oblasti kultury -- podobně jako ve vědě či vzdělávání -- hraje stát (kraje, města, obce, EU ...) nezastupitelnou roli a je proto přirozené, že nemalá část financování kultury pochází z veřejných rozpočtů. V posledních letech, mj. v souvislosti se vstupem ČR do EU, lze pozorovat výrazný posun od institucionálního financování ke grantovým podporám jednotlivých projektů. Díky snadné a masivní dostupnosti grantů nejrůznějších úrovní vznikla v ČR řada pozoruhodných kulturních počinů a kulturní scéna se výrazně obohatila, o tom není sporu. Ovšem původní, přímočará myšlenka finanční pomoci veřejně přínosným projektům, které by jinak nevznikly, začala se proměňovat a mizet. Z grantů se stal průmysl, napsali Martin Víta a Miloň Čepelka.

USA stáhnou pravidelné jednotky z Iráku, plánují však posílit základny v Kuvajtu

31. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa plánuje posílit americkou vojenskou přítomnost v Perském zálivu, poté co letos stáhne zbylé jednotky z Iráku. S odvoláním na úřední a diplomatické zdroje o tom informoval list New York Times. Změna může zahrnovat umístění nových bojových jednotek v Kuvajtu s úkolem reagovat na bezpečnostní kolaps v Iráku nebo vojenskou konfrontaci s Íránem.

Neházejme šlendrián na náboženství

31. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Trochu jsem byl překvapený, když se v Otázkách V. Moravce jen tak mluvilo o tom, že severoevropské země mají tzv. protestantskou etiku, a proto jsou tak rozpočtově ukázněné, mají vysoké daně, sociální stát a dobře fungují. Na jihu Evropy jsou prý katolíci, kteří mají zpověď, a tak mohou rozkrádat a korumpovat. Jenže zrovna Řekové třeba nejsou katolíci, nýbrž ortodoxní, i když i ortodoxní mají institut zpovědi. Ale co třeba takoví Bavoři, kteří jsou katolíci a fungují skvěle? Nebo naopak jižanské státy USA, které jsou baštou protestantismu a těžko je lze považovat za sociální státy švédského typu?

POZVÁNKA:

Martinské klavírní slavnosti 2011

31. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

Neobvyklý repertoár v kontrastu se slavnými skladbami bude znít ve Velkém sále Novoměstské radnice v Praze od 11. listopadu do 6. prosince 2011. Pozvání na první ročník Martinských slavností klavíru přijali čtyři vynikající klavíristé mladší generace z Čech a Slovenska: Martin Kasík, Ladislav Fanzowitz, Karek Košárek a Ivo Kahánek.

Blumenfeld, Godowsky, Janáček, Liszt, Ljapunov, Musorgskij, Prokofjev, Rachmaninov, Šostakovič - hudba všech těchto autorů zazní v rámci prvního ročníku tohoto festivalu.

Festival Martinské klavírní slavnosti 2011 je úzce spjat s iniciativou Stop grantokracii, která prosazuje šetrné hospodaření s veřejnými prostředky nejen v oblasti kultury.

Více informací ZDE.

Jak uchopit vznik Československa

29. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Je dnes zajímavou otázkou, jak vlastně na začátku 21. století uchopit výročí vzniku Československa, tzv. "první republiky", což je státní svátek, který nyní slavíme. Boj za "naši republiku" se odehrával v rámci premiérového světového konfliktu, který navždy zničil iluze "dospívajícího" lidstva o věku rozumu, o konci válek a o osvíceném bratrství aspoň všech Evropanů, když už ne všech lidí.

Oproti nacistickému Německu, které mělo vzniknout na základě poválečného uspořádání Evropy, jehož součástí byl i vznik Československa s utlačovanými menšinami (zejména tou německou), bylo Rakousko-Uhersko, proti němuž Masaryk a jeho druhové úspěšně vybojovali samostatné Československo, vyspělý, tolerantní a moderní stát. Úžasná radost Čechoslováků nad vznikem Československa byla vždy poněkud krátkozraká a byla výsledkem masarykovského boje proti teokracii, kterou Rakousko-Uhersko možná bylo někdy před Josefem II., nikoli však na začátku 20. století.

Především ze všech stran...

30. 10. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 5 minut

Odpověď na článek Borise Cveka Jak uchopit vznik Československa

Když jsem nedávno poprvé navštívil město, kde se narodila Božena Němcová a kde zemřela její babička, s dojetím jsem si prohlížel vídeňský parlament, v němž ve stejné době, kdy byl jeho sekretářem pozdější velký filosof Rudolf Steiner, zasedali pánové Rieger a Grégr, na které učenec vzpomíná ve svých pamětech jako na "ztělesněné češství". Ve stejné době ve Vídni působili otec psychoanalýzy Sigmund Freud z Příbora u Nového Jičína, objevitel rychlosti zvuku Ernst Mach z Pohořelic u Brna, architekt Adolf Loos z Brna, básník Josef Svatopluk Machar z Kolína, zakladatel fenomenologie Edmund Husserl z Prostějova, spisovatel Karl Kraus z Jičína či hudební skladatel Gustav Mahler z Kaliště u Německého (později Havlíčkova) Brodu.

100 čelných ekonomů apeluje na britského ministra financí, aby zastavil škrty

30. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Sto čelných ekonomů naléhavě apeluje na britského konzervativního ministra financí George Osborna, aby zabránil nové ekonomické krizi, na jejímž pokraji Británie stojí, a stimuloval ekonomiku.

Ekonomové požadují tato opatření:

  • Okamžité zastavení škrtů na ochranu pracovních příležitostí ve veřejném sektoru
  • Nové kolo kvantitativního uvolňování (=tištění peněz), které by mělo financovat tisíce nových pracovních příležitostí, především v ekologickém průmyslu
  • Zvýšení sociálních dávek pro lidi s nízkými a středními příjmy, aby se posílila koupěschopnost obyvatelstva
  • Zdanění finančních transakcí v londýnské City, z něhož by se financovaly investice v dopravě, v energetice a do bytového fondu

Britské ekonomice v současnosti hrozí, že se úplně zastaví. Vážně poklesly spotřebitelské výdaje, protože příjmy obyvatelstva nedrží krok s inflací, a občané s nižšími a středními příjmy jsou obětí tak velkého poklesu životní úrovně, jaký nezažili po celá desetiletí.

Ekonomové varují britského ministra financí, že tvrdohlavě prosazovaná politika škrtů povede k výraznému zvýšení britského deficitu. V jejich prohlášení se praví:

"Nezaměstnanost v Británii je nyní nejvyšší za posledních 17 let. Hospodářský růst se téměř úplně zastavil."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Spory o Evropskou unii možná rozštěpí britskou vládu

30. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Liberálnědemokratický náměstek britského premiéra Nick Clegg ostře zaútočil na konzervativní euroskeptiky ve vládní koalici. Charakterizoval jejich pokusy zrušit členství Británie v Evropské unii, případně "odebrat Bruselu pravomoci rozhodovat o Británii" jako "ekonomickou sebevraždu". Za posledních cca 14 dní se vztah Británie vůči Evropské unii stal hlavním britským vnitropolitickým tématem.

Minulé pondělí se vzbouřilo v Dolní sněmovně proti premiéru Cameronovi 81 konzervativních euroskeptiků, kteří požadovali referendum o odchodu Británie z Evropské unie. Pozoruhodně, dává televize BBC i pravicový tisk nyní velký prostor nacionalistickým prohlášením různých politiků i členů veřejnosti, kteří argumentují, že chtějí, aby Británie "byla globální mocností" a že k tomu "Británie nepotřebuje Evropskou unii". Je zjevné, že jde o jakýsi zastuzený pocit méněcennosti některých Angličanů, kteří svým fangličkářstvím zůstali kdesi v devatenáctém století a mrzí je, že po r. 1945 Británie nenávratně ztratila své impérium i svou globální moc a stala se nepříliš významnou zemí na okraji Evropy.

Libye - kdo má pravdu?

30. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

K článku o 16 skutečnostech, o které Libye přijde (na nějž nás upozornil jeden redaktor amerického Hlasu Ameriky) poslal čtenář Jan Lichovník z téže stránky ostře kritické reakce anonymních čtenářů, zřejmě z Libye:

1. Elektřina nikdy nebyla zadarmo.

2. Žádné islámské banky tady nemáme, ani jednu, pokud chcete půjčku, musíte platit úroky, proto si nikdo půjčky nebere.

Zemřel Jiří Gruša

29. 10. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

V pátek 28. října zemřel při operaci srdce spisovatel Jiří Gruša (nar. 1938), autor legendárního románu Dotazník. Podepsal Chartu 77 a v roce 1982 byl během studijního pobytu v USA zbaven státního občanství. Jeho druhou vlastí se stala Spolková republika Německo. Po listopadu 1989 byl spisovatelem-diplomatem, zastupujícím Česko v německy mluvících zemích.. Byl velvyslancem ČR v Německu (1991 -- 1997) a v Rakousku (1998 -- 2004), v mezidobí pak krátce ministrem školství, mládeže a tělovýchovy. V letech 2003-2009 byl prezidentem mezinárodního PEN klubu.

Válka v Libyi byla bezprecedentním vražděním. Je vážným varováním pro arabský svět a celou Afriku

28. 10. 2011

čas čtení 5 minut

Brutální zavraždění libyjského diktátora, poté, co mu jeho věznitelé strčili nůž do zadnice, bylo zcela zjevně válečným zločinem, píše v deníku Guardian Seumas Milne. Bylo to ale jen součástí daleko většího, děsného obrazu. V úterý informovala organizace Human Rights Watch, že bylo objeveno v Kaddáfího poslední pevnosti, v městě Syrte, 53 mrtvol, vojáků a civilistů, kteří byli zřejmě popraveni - s rukama svázanýma za zády - bývalými vzbouřeneckými vojáky.

Ještě jednou o přirozených a domácích porodech:

Systém zdravotní péče v USA - z osobní zkušenosti

28. 10. 2011 / Jana Bradley

čas čtení 22 minut

Před týdnem jsem napsala článek o domácích porodech v USA. Snažila jsem se téma pokrýt neutrálně, objektivně a netendenčně, pouze na na základě mých zkušeností a názorů mých či jiných. Ve svém článku jsem se pokusila poukázat na úskalí domácích porodů a přimět čtenáře k zamyšlení, proč si ženy volí domácí porody namísto porodů v bezpečí zdravotnického zařízení. Uvedla jsem příklad nepovedeného domácího porodu i mé vlastní zkušenosti s porodem lékařským a přirozeným, napsala Jana Bradley.

Mafiánský kapitalismus... ale co to je ?

28. 10. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Petr Koudelka se pozastavuje nad tím, že v televizi může běžet reklama na krásně propečené hamburgery a čtvrt hodiny nato pořad o škodlivosti hamburgerů a sekané. Ta reklama skutečně neříká celou pravdu, a v tomto smyslu je lživá. Podobně jako reklamy ve středověku nebo ve staré Číně. Že by už tehdy měli mafiánský kapitalismus ?

Veterán zraněný v Oaklandu ve dne pracoval a v noci protestoval

28. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Čtyřiadvacetiletý Scott Olsen kriticky zraněný v úterý pri policejním zásahu v kalifornském Oaklandu se cítil natolik znepokojen ekonomickou nerovností, že cítil silný závazek s tím něco udělat, vypověděl jeho spolubydlící. Před službou v armádě se údajně o politiku nezajímal, začal se jí zabývat teprve po návratu z války.

Konec války v Iráku?

28. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Obamova administrativa do konce roku hodlá stáhnout americké okupační jednotky z Iráku, tedy v termínu, na kterém se s iráckými lídry dohodl prezident G.W. Bush. Prezident Obama ještě jako senátor a posléze kandidát na úřad amerického prezidenta sliboval, že tuto válku, již rozpoutal jeho předchůdce, ukončí, ba více -- šlo o úhelný kámen jeho zahraniční politiky. Tři roky po zvolení Baracka Obamy do funkce nejmocnějšího muže planety má dojít jeho slib naplnění, ačkoliv tomu tak nebude. V Mezopotámii navzdory líbivým slibům zůstanou tisíce amerických kontraktorů, zaměstnanců ministerstva obrany, vojáky nevyjímaje. Jak by se nám líbilo, kdyby v roce 1991 neodešla z naší země všechna sovětská okupační vojska - nehledě na skutečnost, že sovětská invaze a okupace ČSSR byla procházka rajskou zahradou ve srovnání s hrůzami, kterými si prošel Američany okupovaný Irák?

16 skutečností, o "které Libye přijde"

27. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Text zveřejnilo newyorské nakladatelství a portál www.disinfo.com

Ostře kritické reakce anonymních čtenářů, zřejmě z Libye, jsou ZDE

1. V Libyii se neplatí za elektřinu, elektřinu mají všichni občané zdarma.

2. V Libyi se neplatí žádné úroky za půjčky, banky v Libyi vlastní stát a podle zákona všichni občané dostávají půjčky s nulovými úroky.

3. Vlastnit dům či byt se v Libyii považuje za lidské právo.

4. Všichni novomanželé v Libyi dostávají od vlády částku v hodnotě 50 000 amerických dolarů na koupi svého prvního bytu či pro začátek do rodiny.

"Velemoudrá" slova poslankyně Kohoutové (ODS)

27. 10. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

ťObecně je dlouhodobě nemožné držet se na vlně všemožných sociálních dávek a neplatit své dluhy. Není možné dlouhodobě podporovat ty, kteří odmítají převzít plnou odpovědnost za svůj život, a tedy platit i své dluhy. Každý z nás má platit své účty. Každý z nás má být odpovědný vůči společnosti například tím, že společnosti nic nedluží.,Ť řekla poslankyně za ODS Lenka Kohoutová.Slova, která hovoří za vše.

Soros: Vnucení škrtů Evropě v době, kdy to není vhodné, povede k dlouhodobé krizi

27. 10. 2011

čas čtení 8 minut

Z diskusního pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Four, který se vysílal ve středu, jsme vybrali vysoce zajímavé odpovědi finančníka, miliardáře a filantropa George Sorose.

George Soros: Samozřejmě, bankéři a makléři provozují banky a finanční instituce, ale pravidla, podle kterých hrají, určují úřady a myšlení úřadů je velmi silně ovliňováno teoretickými ekonomickými argumenty. Jsem přesvědčen, že teoretické ekonomické argumenty, které nám určují cestu už dlouhou řadu let, jsou zásadním způsobem chybné. Ekonomie se snaží být přírodní vědou, ale je velký rozdíl mezi přírodními vědami a společenskými vědami. Protože společenské vědy se zabývají lidmi, kteří jednají na základě nedokonalého porozumění věcem. A veškerá teoretická ekonomie se snaží jaksi vytvořit umělý svět, v němž tyto nedokonalosti nehrají žádnou roli. Vytvoříte tak falešný svět, a v tomto falešném světě žijí ekonomové.

34544