Usáma hrál 10 let pro Američany strašáka náhražkou za někdejší Sovětský svaz. Kdo se stane strašákem teď?

4. 5. 2011

čas čtení 8 minut

Neokonzervativci, "novináři specializující se na terorismus" a Usáma bin Ladin sám měli všichni dobré důvody proč zkonstruovat a šířit jednoduchý mýtus o blížící se apokalypse, píše v deníku Guardian Adam Curtis.

Děsivou věcí na Usámu bin Ládinovi je skutečnost, že pomohl usmrtit po celém světě tisíce nevinných lidí. Ale také byl pro Západ pozoruhodným způsobem obrovským darem. Zjednodušil svět. Když se rozpadl r. 1989 komunismus, velký příběh, který se stal přímou součástí mentality občanů západních zemí - příběh o tom, že probíhá globální válka proti vzdálenému zlu - najednou skončil. Porozumět světu najednou začalo být daleko složitější až do doby, kdy po globální hospodářské krizi r. 1998 a hysterickém divadlu týkajícím se aféry s Monikou Lewinskou se na scéně objevil bin Ládin jako spiklenec, který zorganizoval bombové útoky proti velvyslanectvím ve východní Africe.

Adam Curtis je slavný britský televizní dokumentarista. Jeho klasický seriál The Power of Nightmares (Síla nočních můr), v němž autor argumentuje, že hrozba islámského terorismu je fantazie, velmi podobná fantaziím amerického neokonzervatismu, se vysílal v roce 2004. Český překlad těchto filmů je ZDE

Bílý dům přiznal, že vylíčení toho, jak bin Ládin zemřel, bylo chybné

4. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Tvrzení, že šéf al-Kájdy zemřel když střílel z automatické zbraně na americká komanda bylo staženo a mluvčí amerického prezidenta přiznal, že byl bin Ládin neozbrojen. Dramatické líčení, že se bin Ládin údajně schovával za svou manželkou a používal jí jako "lidského štítu" a nutil ji, aby obětovala svůj život, bylo také falešné. Manželka je dosud naživu a spolu s několika bin Ládinovými dětmi byla zatčena.

O smrti Usámy bin Ládina

4. 5. 2011 / Chris Hedges

čas čtení 7 minut

KD│ Vím, že kvůli oznámení, že Usáma bin Ládin byl údajně zabit, si Bob přeje, abych k tomu řekl pár slov... k al-Kájdě. Strávil jsem rok života zpravodajstvím o al-Kájdě pro New York Times. Byla to práce, za kterou jsem já a další investigativní reportéři získali Pulitzerovu cenu. A strávil jsem sedm let života na Středním Východě. Byl jsem vedoucím oddělení New York Times pro Střední Východ. Hovořím arabsky. A když kdosi vešel a oznámil Jean a mě tu novinu, zvedl se mi žaludek. Nejsem v žádném případě naivní, pokud jde o to, co je al-Kájda zač. Je to organizace, které se děsím. Důvěrně ji znám.

Bin Ládinova dcera potvrzuje smrt otce

4. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Pákistánská média ve středu informovala o tom, že dvanáctiletá dcera Usámy bin Ládina svědčí, že byla v sídle v Abottabádu přítomna zabití svého otce americkými jednotkami.

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Mezi Pákistánem a Spojenými státy sílí slovní válka

4. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

  • V Islamabádu vydalo pákistánské ministerstvo zahraničí tvrdě formulované prohlášení, jímž odsuzuje americkou razii na dům bin Ladina jako "neautorizovanou jednostrannou akci" a varuje, že v budoucnu to Pákistán už nebude tolerovat. Ve Washingtonu konstatoval šéf CIA Leon Panetta že Pákistán nebyl o plánované akci informován, protože se američtí činitelé obávali, že by byl bin Ladin varován. Pákistánský ministr zahraničí Salman Bashir označil americký postoj za "znepokojující" vzhledem k tomu, že Pákistán hraje klíčovou roli v boji proti islámskému extremismu.
  • Vysoký činitel pákistánské tajné služby ISI uvedl že bin Ladinova dvanáctiletá dcera byla svědkem toho, jak byl její otec usmrcen, a že potvrdila jeho smrt.
  • Bílý dům nyní tvrdí, že bin Ládin byl neozbrojen, když byl zastřelen.
  • Americká výzvědná služba objevila dosud nezveřejněná prohlášení od Usámy bin Ládina a "celý poklad" dokumentů v jeho domě v Pákistánu. Výzvědné služby budou hledat, zda lze v dokumentech nalézt informace, kde se nachází bin Ládinův společník Ajman al-Zavahrí, a zda bin Ládin plánoval nějaké útoky.
  • Usmrcení bin Ládina vyvolalo neshody v americké vládě ohledně toho, zda mají být americké jednotky staženy z Afghánistánu rychleji než dosud. Pentagon se staví proti takovým návrhům, protože by to ohrozilo dosavadní americké vojenské úspěchy v této zemi.
  • Vysoký komisař OSN pro lidská práva požaduje podrobnosti o zabití bin Ládina.
  • Americká armáda zveřejnila podrobnosti o bin Ladinově pohřbu v moři. Před jeho pohřben byly provedeny muslimské náboženské obřady, bin Ládinova mrtvola byla omyta a zabalena do bílého plátna. Mrtvola pak byla umístěna do pytle se závažím. Vojenský důstojník přečetl modlitbu, která byla přeložena rodilým mluvčím do arabštiny.
  • Smrt bin Ládina bude zřejmě znamenat pro al-Kajdu velmi málo, píše Dan Murphy, odborník na Blízký východ a Afghánistán v deníku Christian Science Monitor. Al-Kajda je totiž už dlouho v úpadku a probíhá v ní decentralizace.
  • Důvodem, proč se Američané ze smrti bin Ládina tak radovali, je to, že veškeré reakce americké vlády na útoky z 11. září považují američtí občané za totální selhání, píše v deníku Guardian Gary Younge.
  • Tisíc lidí se v súdánském hlavním městě Chartúmu shromáždilo na ulicích, chválili bin Ládina a skandovali: "Smrt Americe!"

Zdroj: ZDE

Šéf britských labouristů promluvil ve prospěch volební reformy

4. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

David Miliband, šéf britské opoziční Labouristické strany, apeloval na voliče, aby ve čtvrtek hlasovali v celonárodním referendu o změně volebního systému ve prospěch této změny. Referenfum je podstatným ústupkem, který se loni v květnu podařilo vydobýt liberálním demokratům na konzervativcích, když tento ústupek požadovali jako podmínku vstupu do koaliční vlády s konzervativci. Referendum je o případném zavedení tzv. "alternativního volebního systému", v němž se kandidáti seřazují podle počtu získaných hlasů. Pokud by byla reforma hlasovacího systému schválena, znamenalo by to, že by v Anglii už konzervativci na dlouhá léta nevyhrávali volby.

O řízení motorových vozidel

4. 5. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Můj táta říkal, že řízení motorových vozidel je nakládání s nejnebezpečnější zbraní. Je jich totiž nejvíc a používají se běžně. Ne na střelnici či ve válce. Kdo řídí po Čechách asi ví o čem mluvím.

26714

Koutek reklamní tuposti 26 -- Typografické minimum

4. 5. 2011 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Jasně, je to drobnost, ale mrkněte se na okénko "Dny otevřených dveří" úplně dole na stránce automobily KIA. Všechno je tam přesně obráceně, než má. Mezi čísly 11. a 20. má být dlouhá pomlčka a nikoliv krátký rozdělovník. Kolem pomlčky nemají být mezery. Za tečkami u čísel 20. a 4. naopak být mezery mají. Ano, je to typografické hnidopišství, ale úplně stejně špatně to měla KIA i u svých televizních reklam. A můžete mi říct, jak mám věřit automobilce, která vyrobí televizní reklamu za statisíce, a nedá stovku korektorovi, aby ji přečetl? Je to automobilka, která se soustředí na detaily? Zachrání mi její bezpečnostní systém život, až narazím do stromu? (Za upozornění na reklamu děkuji Aleši Duroňovi).

■ ■ ■

4. 5. 2011 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta

Jednou potkal na Máchalce psa. Prašivého psa. Ze zadku mu tekla krev, sotva se držel na nohou. Blížil se k němu, bylo jasné, že dnešní noc nepřežije. Možná chtěl jen poslední pohlazení, než se svalí na bok, nebo stočí do klubíčka a vydechne naposledy. Ale on ho nepohladil, protože se ho štítil. Že by něco od toho psa chytl. Jen jejich oči se na chvíli střetly a pes se vydal plahočit dál, nechával za sebou krvavou stopu a jeho šance, že ještě někoho stihne potkat, rapidně klesly k nule a on se po celou cestu domů přesvědčoval, že ten pes byl vážně odporně volezlej a že by od něj doopravdy mohl něco chytit.

Otevřená zpráva pro ministra Kalouska. ( Předkládejte opatrně, aby nezkolaboval!)

4. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Vážený pane ministře Kalousku!

Protože mám plné pochopení pro Vaše starosti se zabezpečením dostatku financí v rámci státního rozpočtu a vědom si skutečností, jak nesnadno a s jakým nepochopením druhých (včetně s ostouzením Vaší osoby) se Vám tyto finance těžce zajišťují, dovoluji si Vám touto cestou předložit jeden (je jich více, ale o ostatních zas někdy jindy) racionální návrh, jak a kde získat potřebné peníze.

"Rozpočtově zodpovědným" rodinám

4. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V tisku jsem se dočetl, že skupinka poslanců za TOP09 poslala do Sněmovny novelu zákona o místních poplatcích, která počítá se stoprocentním zvýšením poplatku za komunální odpad. Peníze nerostou na stromech a je třeba je v rodinném rozpočtu někde nalézt. Proto bych doporučil rodičům těch dětí, kterým bylo v minulém roce 18 a více let a volili TOP09, aby příslušnou částku strhli svým dětem z kapesného. Protože to byly právě tito mladí, kteří svou nezodpovědnou volbou protlačili TOP09 do parlamentu. Tehdy velmi toužili po tom zachovat se zodpovědně, ať tedy nyní nesou odpovědnost za své rozhodnutí, píše čtenář Karel Kameník.

České úřady dělají své zemi skutečně vynikající reklamu

Těžko pochopitelná stupidita pražské městské policie

3. 5. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Cizinci v Praze musejí počítat s řadou dobrodružství, která jim mohou "zpříjemnit" pobyt a učinit ho nezapomenutelným. Vedle již dobře známých podvodníků ve vozech taxi, kapsářů na turisticky frekventovaných místech a velmi autentického odéru v prostředcích hromadné dopravy je tu ještě jedna turistická atrakce, která se dotkne zejména těch, kteří do Prahy přicestují autem. Zjistí, že pražská městská policie bezohledně zneužije jejich zákonitě horší orientace.

An English version of this article is in CLICK HERE

Podivné výroky českých soudců

3. 5. 2011 / Stanislav Křeček

čas čtení 4 minuty

Domnívám se, že i zastánce nezávislosti soudní moci při rozhodování souzených věcí i zastánce samosprávy soudů, musely v poslední době poněkud znepokojit některé výroky představitelů justice, které, alespoň podle mého názoru, relativizují práva občanů.

O likvidaci jednoho symptomu aneb USA v éře ersatzúspěchů

3. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

22. března 2004 raketa Hellfire odpálená z izraelského vrtulníku ukončila život sedmašedesátiletého zakladatele hnutí Hamás Ahmada Jasína - slepce na invalidním vozíku. Tehdejší izraelský ministr obrany Šaul Mofaz poté označil zabitého Jasína za "palestinského bin Ládína". O sedm let později hnutí Hamás formuje společnou vládu se Západem uznávaným Fatáhem a díky pro něj příznivému vývoji v Egyptě je na nejlepší cestě dostat se z dlouholeté politické izolace. Zabití Jasína tedy naprosto nic nevyřešilo - nebyl příčinou, ale jen symptomem nemoci vyvolané zaslepenou izraelskou politikou a stavem frustrované palestinské společnosti. S "pravým" bin Ládínem se to má nafous stejně - jeho zabití je pseudoudálost nehodná ani zlomku zpravodajského a analytického zájmu, který pozorujeme. Vojenské úsilí Spojených států je v současnosti na všech stranách dlouhodobě neúspěšné a stav americké ekonomiky navzdory naspinovaným zprávám stále povážlivý. Mrtvý bin Ládin v této situaci představuje pouze velice potřebnou náhražku skutečného úspěchu.

Smrt Usámy bin Ládina -- no a?

3. 5. 2011 / Jan Prokeš

čas čtení 3 minuty

Svět (hlavně ten euroatlantický) tančí vítězné tance nad hrobem Usámy bin Ládina (á propos -- nad jakým hrobem -- mořským dnem?). Státníci se předhánějí v oslavných tirádách typu: "Vítáme smrt Usámy... Spravedlnost zvítězila... Jedná se o historický milník v boji proti terorismu... Al-Kajdá dostala smrtelný úder, atd. ,atd." Zdá se, jako by jeho smrt měla vyřešit všechny naše současné problémy. Dokonce tak seriózně vypadající politička jako francouzská ministryně financí Ch. Laggardová pronese takový nesmysl, jako že "předpokládá nyní po smrti bin Ládina v USA ekonomický růst".

Film Czech made man je směsicí povrchně komerčních scén bez jediné myšlenky

2. 5. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

< Czech made man (ČR 2011)

Pozoruhodnou ukázkou povrchnosti a plytkosti současné české kinematografie je nový film režiséra Tomáše Řehořka Czech made man, s Janem Budařem v hlavní roli. Scénář filmu je opravdu neuměle napsán. Postavy postrádají jakoukoliv charakterizaci či psychologickou motivaci. Opravdu znepokojující, a to dělá tento film sociálně zajímavým, je jak silně režiséra svádí povrchní vizuální pozlátko. Ve filmu vidíme "dramatické" podvodnické a polozločinecké podnikatelské prostředí, "velký svět" zasedacích síní, podnikatelských kanceláří, tvrdého alkoholu, drog a prostitutek, a to nejen v Praze, ale dokonce chvíli i v Číně, jenže kromě tohoto vizuálního pozlátka film neproniká vůbec k žádnému tématu a vůbec nic nesděluje.

A Clockwork Orange (VB 1971)

Černá krev

2. 5. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 25 minut

(Ukázka z autorova nového románu Černá krev. Kniha právě vychází v nakladatelství Akropolis.)

Kapitola 38

András Mikó se koupal v kádi s horkou vodou, ohřátou s bylinkami. Lázeňští asi přidali ještě něco, protože voda nejen sladce voněla mátou a levandulí, ale velmi příjemně pěnila a pěna se jemně a něžně dotýkala jeho krku a tváří. Blaženě se protáhl.

"Ještě trochu horké vody," zavolal.

Krb tiše plápolal a suché dřevo příjemně praskalo, cítil podle vůně, že jde o buková polena. Velmi spoře oblečená lázeňská s měděným kotlíkem s horkou vodou k němu s úsměvem přistoupila a pak, snad to měl být vtip, mu chrstla vodu, kupodivu studenou, do tváře. Bylo to osvěžující.

"Co to děláš, kočičko?" zeptal se András a náhle cítil velkou únavu.

26710

Yom HaShoah 2011 v Jeruzalémě

3. 5. 2011 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 9 minut

Letos se oslavoval izraelský Den vzpomínání na mučedníky a hrdiny holocaustu, který je znám v Izraeli jako Yom Hashoah ve dnech 1. a 2. května. Zahajovací ceremonie začíná 1. května po západu slounce, protože židovský náboženský kalendář nám sděluje, že, právě tak jako existovala temnota, než B-h stvořil světlo, nový den začíná se nocí předchozího dne.

An English version of this article is in CLICK HERE

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Pákistánský prezident: Usámu jsme neskrývali

3. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

  • Pákistánský prezident Asíf Alí Zardárí odmítl obviňování Ameriky, že jeho země tajně skrývala Usámu bin Ládina. Zdůraznil, že naopak Pákistán hrál čelnou roli v úsilí přivést americké vojáky k Usámovi.
  • Ultrapravicoví američtí komentátoři Rush Limbaugh a Glenn Beck pochválili Baracka Obamu, že usmrtil Usámu bin Ládina. Zejména Glenn Beck si liboval v tom, že Obama schválil, aby vojáci podezřelou osobu na místě zastřelili. Sarah Palinová se chvále Obamy vyhnula a namísto toho pochválila jen americkou armádu.
  • Obamova vláda požadovala vysvětlení od Pákistánu, jak je možné, že Usáma bin Ládin se dokázal tak dlouho skrývat v této zemi. Bydlel v prominentní vysoce zabezpečené rezidenci za milion dolarů v oblasti, kde pracuje plno vojáků a je to v blízkosti jedné z nejvýznamnějších pákistánských vojenských akademií. John Brennan, Obamův poradce pro boj proti terorrismu, se vyjádřil, že je "nemyslitelné", že by se bin Ládinovi nedostávalo v Pákistánu podpory.
  • Usáma byl usmrcen po čtyřicetiminutové přestřelce dvěma zásahy do hlavy. Do jeho rezidence Američany dovedl Usámův kurýr. Rezidence v hodnotě milionu dolarů neměla ani telefon, ani internet a byla obklopená šestimetrovou zdí. Obyvatelé rezidence pálili odpadky uvnitř, nenechávali je venku. Podle původního plánu měla být rezidence letecky bombardována, avšak Obama to odmítl, protože chtěl důkaz, že ji skutečně obývá Usáma bin Ládin. Spojené státy tvrdí, že o operaci Pákistán vůbec nevěděl, ale je to nepravděpodobné. Popírá se to zřejmě z vnitropolitických pákistánských důvodů. Rezidenci hájili bojovníci z al-Kájdy a americké komando do ní pronikalo místnost po místnosti. Paštunský kurýr a jeho bratr byli usmrceni. Zabit byl také jeden z Usámových dospělých synů a jedna žena. Tři další ženy a šest dětí byly zraněny. Když dospěli Američané do místnosti, kde byl Usáma, vzal do ruky zbraň a začal na ně střílet. O několik hodin později byla Usámova mrtvola zabalena do bílého plátna a hozena do moře na blíže neručeném místě, aby se z něho "nestala svatyně".
  • Baracka Obamu pochválili za nalezení a usmrcení Usámy bin Ládina bývalý americký prezident Bush i bývalý viceprezident Dick Cheney. Bývalý Bushův ministr obrany Donald Rumsfeld vyjádřil názor, že úspěch mohl být do určité míry způsoben informacemi, získanými v táboře Guantánamo (většinou mučením).
  • Spojené státy očekávají, že bude zveřejněn audiozáznam posledního Usámova projevu, natočený nedlouho před jeho smrtí.
  • V Tripolisu byl pohřben usmrcený syn Muammara Kaddáfího.
  • Syrské bezpečnostní jednotky zatkly v městě Diráa 500 mužů.

Jakou má po bin Ládinově smrti budoucnost al-Kájda?

2. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Ortodoxním vedením al Kajdy byli vždycky bin Ládin a jeho egyptský společník Ajman al-Zavahrí a několik desítek společníků v Pákistánu, píše v deníku Guardian odborník na al-Kájdu Jason Burke. Al-Zavahrí je údajně stále naživu, avšak tento stárnoucí pediatr nemá bin Ládinovo charisma. Je to schopný ideolog, stratég a organizátor, ale nemůže se stát ohniskem pro aktivisty.

Jsou Spojené státy unaveny válčením?

2. 5. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Spojené státy vedou v současnosti tři války na Středním východě -- v Afghánistánu, Iráku a nyní také v Libyi. USA mají základny po celém světě, ve více než 150 zemích. Mají v této chvíli napjaté vztahy s Íránem a Severní Koreou, přičemž nikdy nevyloučily vojenskou akci.

Jak se vám líbily nevěstiny šaty?

2. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

V pátek se ženil princ William a jeho svatbu sledoval celý svět. V Británii byla kromě jiného vyrobena speciální edice prezervativů s portréty Williama a Kate.

Šéfredaktor časopisu ČiliChili Michal Schindler vyvěsil dopoledne na Facebooku výzvu po jediném článku z českého tisku, který by se v záplavě dojatých článků, líčících svatební zákulisí, dokázalo podívat na zákulisí královských vdavek kriticky.

Poslal jsem mu odkaz na článek Jana Čulíka.

Američané usmrtili Usámu bin Ládina, oznámil prezident Obama

2. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Usáma bin Ládin, organizátor al-Kájdy a nejhledanější světový terorista od doby útoků z 11. září 2001 byl usmrcen při americké vojenské operaci, oznámil prezident Barack Obama.

V projevu k národu sdělil prezident Obama, že bin Ládin byl usmrcen včera večer při "cílené operaci" v Abbotabádu, v horském městě nedaleko Islamabádu.

Operace byla zahájena, když získaly americké výzvědné služby loni v srpnu údaje o tom, kde se bin Ládin nachází, a vyvrcholila akcí, na níž se účastnil "malý tým Američanů". "Po přestřelce bin Ládina usmrtili."

Žádní Američané při akci nezahynuli. Pákistánská spolupráce "nás k němu pomohla přivést", řekl Obama.

Američané podle amerických televizních stanic mají i bin Ládinovu mrtvolu.

V reakci na tuto zprávu se shromáždily stovky lidí před branami Bílého domu ve Washingtonu, zpívaly americkou národní hymnu a radovaly se.

Rozhněvaní Libyjci vypálili britské a italské velvyslanectví

2. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Rozhněvaný dav v neděli poté, co NATO bombardovalo sídlo Kaddáfího rodiny, zaútočil na západní velvyslanectví a kanceláře OSN v Tripolisu a vypálil je. Při útoku podle tvrzení Kaddáfího vlády zahynul druhý nejmladší syn Muammara Kaddáfího a tři jeho vnoučata. Rusko obvinilo západní alianci z překračování mandátu OSN, který autorizuje ochranu libyjských civilistů.

Pyrrhovo vítězství

2. 5. 2011 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta


Mě zvedlo z postele těsně před odletem z Ameriky
řev oslavenců v ulicích a rázná chůze prezidenta k
mikrofonu
jedno lidské tělo je ve vlastnictví Říše
prošedivělý vous pečlivě zkoumán
a umyt bude vystaven v Bílém domě a nabídnut k
prozkoumání všem holičům přírodních zvířecích chlupů..
Další živočišný druh je vyhuben...

Česká televize považuje ČR za misijní území

2. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Už delší dobu lze pozorovat, že Česká televize si vzala k srdci prohlášení papeže, totiž že ČR je "misijním územím". Ke své nové úloze se ČT staví přičinlivě a vykonává ji (naštěstí) charitativně - bez nároku na církevní honorář placený za čas na obrazovce. Účast veřejnoprávní televize na misijní činnosti lze dokázat snadno, napsal čtenář Jan Kozák.

Jen další komplikace penzijní reformy

2. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Titulkem mám na mysli prohlášení exministra dopravy Víta Bárty, že druhým pilířem důchodové reformy by měl být kromě komerčních fondů i státem garantovaný fond. Podle něj by tento fond sice nebyl pro klienty příliš výnosný, ale za to bezpečný.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

31510