Šéf britských labouristů promluvil ve prospěch volební reformy

4. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

David Miliband, šéf britské opoziční Labouristické strany, apeloval na voliče, aby ve čtvrtek hlasovali v celonárodním referendu o změně volebního systému ve prospěch této změny. Referenfum je podstatným ústupkem, který se loni v květnu podařilo vydobýt liberálním demokratům na konzervativcích, když tento ústupek požadovali jako podmínku vstupu do koaliční vlády s konzervativci. Referendum je o případném zavedení tzv. "alternativního volebního systému", v němž se kandidáti seřazují podle počtu získaných hlasů. Pokud by byla reforma hlasovacího systému schválena, znamenalo by to, že by v Anglii už konzervativci na dlouhá léta nevyhrávali volby.

Avšak postoj voličů proti novému systému se zatvrzuje. Podle nejnovějších průzkumů je proti volebnímu systému AV 66 procent voličů, pro nový volební systém je 34 procent voličů.

Toto je totiž především liberálnědemokratický návrh a britští liberální demokraté se silně zdiskreditovali tím, že vstoupili do konzervativní vlády a porušili velké množství svých předvolebních slibů. V důsledku toho jejich volební podpora v podstatě zkolabovala. Avšak David Miliband nyní apeloval na britské voliče, aby nepovažovali nadcházející referendum jako nástroj k bití šéfa Liberálnědemokratické strany Nicka Clegga za jeho zradu voličů, ale za nástroj k zdemokratičtění britské politiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5447

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2011