Řecká poslanecká sněmovna schválila nové škrty většinou 155 ku 138

29. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Řecký parlament schválil drastický balík škrtů, který má zabránit tomu, aby Řecko udělalo bankrot. V Řecku stále probíhá osmačtyřicetihodinová celonárodní stávka a v ulicích Athén dochází k násilným střetům mezi demonstranty a policií. Poslanci schválili škrty většinou 155 ku 138 hlasům. Ve čtvrtek budou hlasovat o změnách v zákoně, které mají umožnit realizaci drastických úsporných opatření.

Řecký dluh je 340 miliard euro, tedy 31 000 euro na osobu.

V Řecku vládne napětí. Odbory zuří, že vládní škrty uvalí daně na lidi s minimální mzdou. Dosavadní škrty vedly k tomu, že tam stoupla nezaměstnanost na 16 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na náměstí Tahrír v Káhiře došlo k ostré bitvě mezi demonstranty a policií

29. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

V úterý večer došlo znovu v Káhiře na náměstí Tahrír ke střetům mezi demonstranty a policií poté. Došlo k snad nejostřejším pouličním bitvám od pádu prezidenta Mubaraka. Desítky lidí byly zraněny.

Potyčky začaly po setmění, po předchozích protestech příbuzných osob, které byly usmrceny během povstání z letošního jara.

Ozbrojené bezpečnostní jednotky zaplavily náměstí Tahrír kanistry slzného plyniu a střílely do vzduchu. Několik tisíc demonstrantů požadovalo rezignaci polního maršálka Mohameda Husseina Tantawiho, který je dnes de facto šéfem egyptského státu.

Někteří demonstranti vytrhávali dlažební kostky a házeli je na policii.

K násilí došlo poté, co proces s bývalým ministrem vnitra Habibem al Adlym, který je obviněn z nezákonného zabíjení demonstrantů, byl bez udání důvodu odložen o týden.

Demonstranti si stěžují, že se ministerstvo vnitra chová stejně jako za al Adlyho a za Mubaraka.

Během egyptské prodemokratické revoluce zahynulo od jejího začátku letos v únoru více než 1000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Konec anonymity?

29. 6. 2011

čas čtení 5 minut

19. června se ve zprávách objevila zdánlivě nesouvisející témata - ačkoliv lze prominout, pokud byla přehlédnuta... Tak jako všechny zprávy i tyto dorazily v "informační tsunami" - prostě jen dvě malé kapky v záplavě zpráv, od nichž se očekává nebo doufá, že budou osvěcovat a vysvětlovat, zatímco slouží zatemňování a otupování, napsal v deníku The Guardian Zygmunt Bauman.

Cílené ohlupování obyvatelstva

29. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nepovažuji se za novináře, možná nanejvýše za amatérského komentátora dění a za publicistu, člověka, který se snaží vidět věci jinak a v širších souvislostech. Považuji však úroveň žurnalistiky za velice důležitou pro danou společnost, pro rozvoj myšlení lidí a jejich co nejotevřenější informovanost. Proto s hrůzou sleduji projekt Fakt!, který ve spolupráci s Aktuálně.cz vytvářejí studenti brněnské žurnalistiky na Facebooku.

Svatá prostoto!

Revolver Revue prohrála v první instanci soud s Nepraktou

29. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Revolver Revue:

Dne 22. června proběhlo u Městského soudu v Praze 2 jednání­ o žalobě karikaturisty Jiří­ho Wintera-Neprakty proti Revolver Revue. Předmětem žaloby je kniha Háro, která má formu obrazově-textové koláže. V jejím rámci byly mimo jiné reprodukovány výstřižky karikatur, které Neprakta publikoval v časopise Dikobraz, jehož vydavatelem bylo Rudé Právo -- vydavatelství ÚV KSČ, a které tam vyšly v době mediální­ kampaně proti "nepřizpůsobivé mládeži", iniciované zasedáním ÚV KSČ v srpnu 1966 a­ doprovázené hromadnými policejními perzekucemi. Soud rozhodl v neprospěch Revolver Revue. Vzhledem k tomu, že ve zdůvodnění­ rozsudku nereagoval na námitky obhajoby, podá Revolver Revue odvolání, píše Revolver Revue.

Skutečnost, že si Revolver Revue před vydáním nezajistila práva na knižní vydání Nepraktových obrázků, je zarážející. To si redaktoři skutečně mysleli, že mohou otisknout cizí intelektuální majetek jen tak? A zvlášť v českém prostředí, kde, jak se zdá, dávají soudy přednost majetkovým právům před ohledy na svobodu projevu?

Google spouští rivala Facebooku - Google+

29. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Google vede nový výpad do oblasti sociálních sítí. Google+ má být protipólem, který internetový koncern staví proti oblíbenému Facebooku. Silnou stránkou Google+ podle vývojářů má být to, že uživatelé mohou sdílet informace pouze s vybranými lidmi a uchovat si tak soukromí, nikoliv se všemi "přáteli" jako na Facebooku. Google je prakticky nucen nabídnout k Facebooku nějakou protiváhu, protože stále více lidí na něm tráví čas, který je Google tím pádem ztracen. Obě firmy vydělávají na reklamách a tudíž je pro ně životně důležité, aby jejich stránky navštěvovalo hodně lidí.

Podrobnosti v němčině: ZDE

K mytologiím spějme zpátky, aneb Jak informace přežily pravdu

29. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Chris Hedges poněkud nostalgicky vzpomíná, jaké to bývávalo, když ještě veřejný prostor utvářely klasické solidní noviny. Po WikiLeaks se novým zpravodajským standardem stala "jednozdrojovka". To dá ovšem rozum, že jediný zdroj může být také zdroj mimořádně zaujatý, může poskytovat informace sice pravdivé, leč účelově vybrané, nebo koneckonců i v kulisách několika procent pravdy bohapustě podvádět.

Strany a větší průhlednost

29. 6. 2011 / Patrik Nacher

čas čtení 1 minuta

Minulý týden jsem vyzval parlamentní politické strany, aby si v rámci své otevřenosti a boje za průhlednější stranické finance zřídily tzv. transparentní účty. O co jde? Transparentní účet má jednu unikátní vlastnost - možnost anonymního pasivního přístupu k účtu v reálném čase prostřednictvím internetu. Tedy kdokoliv se může podívat na pohyby na účtu, příjmy a výdaje. Jinými slovy, volič by měl kontrolu nad tokem peněz, které putují do a z politických stran.

Kam směřuje reforma zdravotnictví

29. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Pokud by se někomu zdálo, že odpor proti zdravotnickým reformám navrhovaných vládou je bezpředmětný či přehnaný, doporučuji záznam besedy s poslancem MUDr. Štastným z Hydeparku, ČT 24 z pondělí 27.06. Přibližně v 16. minutě záznamu vysvětluje pan poslanec představu o zefektivnění práce zdravotních pojišťoven. Podle něj je třeba nastavit konkurenční prostředí tak, aby si pojišťovny mohly nasmlouvat zdravotnická zařízení a stejně tak klienty. Toto opatření není zatím možno prosadit, pan poslanec počítá s tím, že se s jeho prosazováním začne tak asi za 3 až 4 roky, píše Peter Škoda.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Decentralizace pro Rusko

29. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Pro potřeby normálního sociálně orientovaného rozvoje je nezbytné ustoupit od modelu "rozvoje shora" ve prospěch "rozvoje zdola", napsal šéfredaktor Nězavisimoj gazety Konstantin Remčukov.

Kim Čong-il zavírá univerzity

29. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Severní Korea zrušila výuku na všch univerzitách až do dubna roku 2012. Studenti se mají místo toho věnovat práci v zemědělství, v továrnách a ve stavebnictví.

Česká republika se snaží, ale boj proti obchodu s lidmi zde není efektivní, říká zpráva amerického ministerstva zahraničních věcí

29. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva La Strada ČR

Česká republika se po letech opět propadla mezi země, které nenaplňují minimální standardy k potírání obchodu s lidmi. Alespoň takto ji hodnotí Zpráva o obchodování s lidmi za rok 2010, kterou toto pondělí vydalo Ministerstvo zahraničních věcí USA. S výjimkou let 2006 a 2001 patřila Česká republika vždy do kategorie nejlépe hodnocených zemí. Co se stalo v minulém roce, že své postavení zhoršila a ocitla se vedle zemí jako je Albánie, Ghana nebo Pákistán? "Vláda toleruje prostředí, které je příznivé pro využívání nucené práce migrantů," uvádí Zpráva a odkazuje na kauzy, kde pravděpodobně došlo k vykořisťování stovek zahraničních pracovníků a pracovnic (dále též ZDE, ZDE, ZDE).

Ta naše povaha česká... (a reformy)

27. 6. 2011 / Vít Klíma

čas čtení 13 minut

Česká povaha

Je věru zvláštní ten český lid!

Chtěl volnost, samostatnost mít.
Pokud ji neměl, jak horoval!

Když Bůh mu teď svobody dopřává,
hle -- česky cítit přestává.

Cizincům otrocky v prach se koří,
že člověk hněvem a hanbou hoří!

Teď nesvornost v našich řadách řádí,
boj nectně strana se stranou svádí.

Korupce v české duši  hlodá,
za zlato bratr bratra prodá.

Zda čest, zda ctnost, zda láska je svatá?
Každý ji koupí, kdo má dost zlata.

Neznámý autor

Názory na to, jak dělat reformy se v českém tisku přemnožily, jak za mého mládí mandelinka bramborová. Ekonomičtí "analytici" a "politologové" se předhánějí v tom, kde všude se v zahraničí inspirovat. Jedni navrhují Německo, druzí Izrael, třetí Čínu, čtvrtí Švýcarsko, pátí Skandinávii... Češi nejsou ani Izraelci, ani Němci či Švýcaři, natož Číňané, nebo Skandinávci. Musíme si najít vlastní cestu, která odpovídá naší, české povaze. A jací my Češi vlastně jsme?Jak by měly vypadat typicky české reformy? Hledajíce odpověď na tuto otázku, pojďme se nejprve projít moderní českou historií.

Řecko v úterý zahájilo osmačtyřicetihodinovou generální stávku

28. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

  • Řecké odbory zahájily v úterý osmačtyřicetihodinovou generální stávku před parlamentním hlasováním o přísných vládních škrtech, které požadují EU a MMF, mají-li Řecku poskytnout další finanční pomoc. Před parlamentem v Athénách se mají konat další protestní shromáždění. Více než 5000 policistů střeží střed Athén, kde se před nedávnem střetli demonstranti s policisty. Stávky se mají účastnit lékaři, zdravotníci, novináři, zaměstnanci pošt i zaměstnanci v soukromém sektoru. Stávka řeckých leteckých dispečerů zřejmě naručí lety přes řecký vzdušný prostor. Má být postižena i lodní doprava. Odbory jsou rozhněvány, že navrhované škrty mají zvýšit daně i osobám, které mají minimální mzdu. Dosavadní škrty vedly k tomu, že se nezaměstnanost v Řecku zvýšila na více než 16 procent. Řecký parlament musí schválit další přísný program škrtů, má-li Řecko obdržet plánovanou záchrannou půjčku od EU a MMF ve výši 110 miliard euro.
  • Britský imigrační úřad varuje, aby lidé ve čtvrtek necestovali do zahraničí ani cizinci do Británie. V rámci celostátní odborové stávky proti vládním škrtům budou stávkovat i britští imigrační úředníci a na letištích tak dojde "k vážnému chaosu".

ZAVÁDĚNÍ UNIVERZITNÍHO ŠKOLNÉHO:

Univerzitní kurzy, které nevedou k získání zaměstnání, budou pranýřovány a zrušeny

28. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Univerzitní kurzy, které nevedou k zaměstnání, budou v Anglii zrušeny. Má to zajistit, aby studenti dostali "za své peníze skutečnou hodnotu", vzhledem k tomu, že budou nyní platit za univerzitní studium vysoké školné, argumentuje britská vláda.

V připravované novele zákona o školství bude anglická vláda požadovat, aby byly zveřejňovány podrobné informace o tom, kolik studentů, kteří absolvovali určitý kurs, získali zaměstnání. David Willetts, anglický ministr pro vysoké školy, je přesvědčen, že mnoho kursů nepovažují zaměstnavatelé za vhodné.

Likvidace či restrukturalizace kurzů, které nevedou k zaměstnání, by omezily ztráty, které bude muset nést státní pokladna, pokud studenti nebudou schopni splatit své půjčky.

V Británii je nyní ostrá konkurence o zaměstnání. O každou pracovní příležitost se uchází v průměru 83 uchazečů. Před dvěma lety to bylo 49 uchazečů, před třemi lety 31.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Výroky expremiéra Miloše Zemana o islámu jsou xenofobní a neinformované

28. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"Důchodce z Vysočiny", český premiér z let 1998-2002 Miloš Zeman, se vyjádřil na obskurní konferenci v Praze, že nepřítelem je "anticilivizace" - islám.

Naštěstí Českou republiku nikdo neposlouchá, a o to méně někdo poslouchá Miloše Zemana.

Jeho výroky jsou ovšem problémem pro něho samotného a jsou ve svém důsledku výmluvným příkladem toho, jak člověk ztratí kontakt s realitou, když je závislý na "informacích" jen českých médií.

Nejen WikiLeaks potvrzují domněnku, že NATO válčí v Libyi kvůli ropě

28. 6. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ano, mnozí z nás nepochybují o tom, že útok NATO proti libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfím a jeho represivnímu režimu není hnán vyšším morálním principem, nýbrž cynickým kalkulem a zájmy západních ropných společností se styky na politickou elitu západních zemí. Nicméně je lepší toto tvrzení nějakým způsobem obhájit, neboť stoupenci útoku NATO na Libyi, žijící naivně ve burleskním světě wilsonovského idealismu, se mohou vytasit s argumentacemi, že zásah NATO zabránil genocidě, ačkoliv nebylo úplně jisté, že by se k ní schylovalo ZDE , a že arabskému jaru tento zásah vytrhne trn z paty.

Poslanecká imunita -- test předvolebních slibů Věcí veřejných

28. 6. 2011 / Radek Batelka

čas čtení 4 minuty

V těchto dnech budeme mít přímo exemplární možnost posoudit dodržování předvolebních slibů a programových zásad některých našich politiků. Policie požádala parlament o vydání dvou poslanců VV, Víta Bárty a Jaroslava Škárky, k trestnímu stíhání za poskytnutí a přijetí úplatku. Parlament bude nyní hlasovat o zbavení poslanecké imunity a vydání pro stíhání. Pokud poslance nevydá, bude tím jejich stíhání v tomto případě vyloučeno navždy, stejně tak jako možnost nechat o případu rozhodnout nezávislý soud.

Diskuse o přímé demokracii v Brně

28. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Zastupitelská demokracie - skutečně?

  • korupce, kmotři, klientelismus, zneužívání moci, výsměch politiků občanům
  • politické strany jako mafie, bohatí bohatým
  • postupná privatizace zdravotnictví, školství, důchodového a všech dalších solidárních systémů
  • média přinášející deformovaný a zcenzurovaný obraz společnosti.

Šéfkou Mezinárodního měnového fondu byla jmenována Christine Lagardeová

28. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Pětapadesátiletá Christine Lagardeová stane v čele Mezinárodního měnového fondu (MMF). Oznámení o jejím jmenování se objevilo krátce poté, co získala podporu USA a Ruska. Lagardeová, která je od roku 2007 francouzskou ministryní financí, zvítězila nad protikandidátem z Mexika, šéfem centrální banky Agustinem Carstensem.

Základ státu je (by měla být) rodina. Bude tomu i za třicet či čtyřicet let?

28. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

"Kvůli dobře známým demografickým trendům se český penzijní systém ve stávající podobě dostane postupně do neudržitelného stavu. Potřebuje proto reformu zásadního charakteru", říká Jiří Rusnok, president Asociace penzijních fondů České republiky, předseda představenstva ING PF, a.s. Nic nového pod sluncem, chce se říci, tedy pokud se týká vyřčeného, což nám vytrvale již delší dobu předhazuje nejen on, ale i Drábek, Kalousek a předseda vlády Nečas. Otázka je, zda podstata obsahu jeho slov je dostatečně opodstatněná ve srovnání s tím, jaké kroky činí vláda.

DOPIS GUSTÁVU MURÍNOVI

Byli Češi skutečně zbabělci?

28. 6. 2011 / Jan Makovička

čas čtení 8 minut

S hodnocením aktivit výtvarníka Davida Černého aspol. a s celou tou komedií kolem "růžového tanku", jak o tom píšete v Britských listech 24.6, souhlasím. Především je to projev intelektuální omezenosti a hlouposti. Od prvního natírání tanku narůžovo na začátku devadesátých let uplynulo ve Vltavě mnoho vody a mám dojem, že tyto akce na veřejnost dnes už nezabírají. Soudím tak podle diskuse na Seznamu, drtivá většina diskutujících celou akci odsoudila.

Píšu ale kvůli něčemu jinému. Píšete, že Češi byli nejposlušnějšími vazaly nacistů, kteří do poslední chvíle zvyšovali výrobu zbraní atd. Studoval jste exaktní vědy a ve vědě pracujete. Z kterých věrohodných pramenů jste čerpal?

Historie a realita dlouhodobých cyklů

27. 6. 2011 / Stanislav Heczko

čas čtení 50 minut

Základní filozofická východiska

Svět jako celek není statický, nýbrž dynamický. Jedná se o dynamický celek, kdy pohyb se ukazuje být jeho neodlučitelnou vlastností. Pohyb nacházíme jak v přírodě, tak ve společnosti (včetně ekonomiky). Navzdory převládajícím myšlenkovým schématům převažuje cyklický pohyb přírody, společnosti i lidských dějin nad pohybem lineárním.

"Naděje" z rutiny...

27. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ještě jako student jsem u spolubydlícího Američana objevil knihu pojednávající o prezidentech USA. Obsahovala nejen medailony bývalých a tehdy současného prezidenta, ale také medailony příštích hlav státu - tuším až někam k roku 2100. Velmi mě to tehdy překvapilo, nějak jsem totiž podvědomě očekával, že si Spojené státy ze zániku svého rivala ve Studené válce vzaly o něco důkladnější poučení. Namísto toho se však lidem předkládal k věření příběh, v němž anticipovaná neznámá budoucnost kráčí kupředu ve starých známých volebních cyklech, aniž by se jakkoliv uvažovalo o tom, že změna je často prostě velká neznámá v našich rovnicích - a opakování důvěrně známých cyklů může v budoucnosti třeba také jednoduše skončit ve prospěch cyklů docela jiných...

Jak západní média informují o České republice

24. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron navštívil Českou republiku. Samozřejmě, že se o tom v britských médiích neobjevila ani řádka.

Nicméně něco z Prahy někteří Britové přece jen viděli. Padesátiminutové Channel Four News, nejserioznější, nejhlubší a vůči politickému establishmentu nejkritičtější pravidelný zdroj informací, zahrnul ve středu ve své reportáži o americkém a britském rozhodnutí začít stahovat vojska z Afghánistánu i Cameronovu odpověď z tiskové konference v Praze, kde vystoupil s Nečasem.

Pikantní na celé věci ale je, že krátká sekvence, v níž Cameron odpovídá na dotaz ohledně Afghánistánu, sice začíná krátkým celkovým záběrem z pražské tiskové konference, kde na vteřinu uvidíme i Nečase, avšak reportáž nepovažovala za důležité vůbec uvést, kde Cameron mluvil a co je to za člověka, který vedle něho na tiskové konferenci stojí. Proč taky...K tématu to nebylo...

Celá reportáž ZDE (je to v minutě 1.34)

Mladí lidé v Číně organizují protesty - navzdory režimnímu útlaku

27. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Reportérům britského televizního zpravodajství Channel Four News se podařilo dostat do města Xintang na jihovýchodě Číny. Nedávno tam došlo ke čtyřem dnům násilných protestů a město nyní plně kontroluje policie. Avšak jeho obyvatelé protestují v ulicích stále častěji - navzdory policejnímu útlaku.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29635