Spojené státy se distancovaly od honby na Kaddáfího

25. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

  • Spojené státy se distancovaly od úsilí zajmout Kaddáfího. Pentagon i americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek konstatovaly, že ani americké jednotky, ani jednotky NATO neusilují o zatčení diktátora na útěku. Z prohlášení vyplývá, že je Washington znepokojen možným posunem v misi NATO v Libyi a přímou účastí NATO na likvidaci Kaddáfího režimu. NATO má oprávnění ochraňovat civilisty, nikoliv uspořádat honbu na Kaddáfího. "Ani Spojené státy, ani NATO se na honbě na Kaddáfího neúčastní," řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí. Mluvčí Pentagonu konstatoval: "Nemluvím za žádné jiné národní vlády - zda některé naše partnerské země něco dělají. Ale NATO a Spojené státy nikoliv."
  • Britský ministr obrany Liam Fox předtím řekl, že NATO pomáhá vzbouřencům najít Kaddáfího. Podle reportérů listu Guardian jsou v Libyii britské a francouzské zvláštní jednotky, organizují letecké údery a koordinují vzbouřenecké jednotky při útoku na město Sirte.
  • Asi tisíc libyjských vzbouřenců útočí na činžák ve čtvrti Abu Salim v Tripolisu; domnívají se, že se tam skrývá Muammar Kaddáfí nebo někteří jeho synové. Kaddáfí vydal novou audionahrávku, na níž zdůrazňuje, že je nutno vzbouřence zničit. Všechny kmeny musejí povstat proti zahraniční intervenci
  • Spojené státy a Jihoafrická republika se dohodly, že dovolí OSN vydat 1,5 miliard dolarů zmrazených libyjských fondů pro humanitární účely. Předtím nechtěla Jihoafrická republika vydat vzbouřencům libyjské peníze.
  • Moussa Ibrahim, mluvčí Muammara Kaddáfího, zatelefonoval tiskové kaceláři Associated Press, že se šéf libyjského státu bezpečné skrývá a vede boj proti libyjským vzbouřencům. Ibrahim dodal, že je Kaddáfí ve velmi pozitivní náladě. "Vede boj za naši svobodu a nezávislost". Ibrahim odmítl uvést, kde se Kaddáfí skrývá. "Všichni členové jeho rodiny jsou také v pořádku." Dodal, že Kaddáfí bude schopen odporu "po dlouhé týdny, měsíce a roky" a tvrdil, že loajalisté stále ovládají většinu města. To je v rozporu s většinou zpravodajství.
  • Libyjští vzbouřenci také bojují proti loajalistickým jednotkám na východě země. Al Džazíra informovala o důkazem "hromadných poprav", které měly provést v Tripolisu Kaddáfího jednotky.
  • Loajalisté tvrdě hájí Kaddáfího rodné město Sirte. Vzbouřencům tam pomáhají britské a francouzské speciální jednotky. Opoziční jednotky chtějí vyjednat mírové předání města rebelům.
  • Lékařům v Tripolisu docházejí zdravotnické zásoby.
  • Část vzbouřenecké Národní prozatímní rady se přestěhovala do Tripolisu, řekl vzbouřenecký premiér Mahmoud Jibril na tiskové konferenci se Silviem Berlusconim v Miláně.
  • Itálie začala uvolňovat 350 milionů euro libyjských financů pro vzbouřence.

Kaddáfího režim intenzivně lobboval západní politiky za svou záchranu

25. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V posledních měsících prováděl Kaddáfího režim intenzivní tajnou operaci mezi západními politiky ve snaze zastavit bombardování NATO v Libyi. Byl přesvědčen, že západní spojenci provedou "koncem září nebo v říjnu plnou pozemní invazi do Libye".

Z tajných dokumentů vyplývá, že se libyjská vláda snažila po dobu mnoha měsíců ovlivnit ve svůj prospěch americké a světové veřejné mínění. Kontaktovala tvůrce mezinárodního veřejného mínění - včetně prezidenta Baracka Obamy.

Rozdíl mezi slušnými novinami a IDnes:

25. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

IDnes právě publikovaly článek s titulkem:

Rakušan čtyřicet let znásilňoval dcery, věznil je v kuchyni

Rakouská policie řeší případ připomínající kauzu nechvalně proslulého Josefa Fritzla. Osmdesátiletý muž přes čtyřicet let znásilňoval a bil své dvě dcery.

Zdroj: ZDE

V přesně tutéž dobu publikoval britský Guardian tuto zprávu:

Otec v Rakousku "zamykal dcery v místnosti po dobu 41 let"

Rakouská policie vyšetřuje tvrzení duševně nemocných dcer, že je během desetiletí věznění zneužíval osmdesátiletý otec. Údajným obětem je nyní 53 a 45 let. Policie nezveřejnila ani jména údajného podezřelého, ani údajných obětí.

Zdroj: ZDE

IDnes "ví už najisto", že zmíněný muž znásilnění spáchal, a dotváří tak realitu. Britský deník si dává pozor a prošpikovává svou zprávu opatrnými uvozovkami a výrazy "údajně". Obvinění totiž nepotvrdil žádný soud a než je podezřelý odsouzen, do té doby je nevinný. To je základní evropský civilizační princip.

IDnes ovšem takové etické skrupule nemá...

Quo vadis, homo sapiens

25. 8. 2011 / Miloš Pick

čas čtení 29 minut

Po více než dvaceti letech převratných změn u nás i ve světě nadešel čas se ohlédnout, odkud a kam kráčíme (Pick/2011).

An English translation of this article is in CLICK HERE

Druzí půjdeme my

25. 8. 2011 / Lukáš Lhoťan

čas čtení 1 minuta

To, na co poukazujete v komentáři "Romové jsou Češi" je nemoc celé Evropy. Je to důvod, proč je problém s integrací přistěhovalců, včetně problému se vztahem k muslimům, a také problém se vztahem k menšinám v rámci Evropy.

Je to rozdíl oproti USA, kde se získáním občanství či pobytu stáváte Američanem a většina společnosti se tak k Vám tak i chová. Naopak v evropské společnosti je stále pod povrchem v mnohých zemích přítomná mezinárodnostní nenávist. Mohl bych vyprávět desítky zážitků svých přátel a kolegů, co nejsou etnickými Čechy, jak se k ním lidé chovají nejen ve společnosti, ale i na úřadech apod.

Snad každý Čech má v krvi romské geny

25. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Mělo by se říci, že Češi nemohou být Čechy kvůli rasové čistotě, pokud by se vůbec "rasová čistota" měla brát vážně a ne pouze jako odporný nacistický výmysl, kterým je. Kdysi mne k zamyšlení nad tím, že ve střední Evropě přece žádná "rasová čistota" nemůže existovat, přiměl K. R. Popper. Jednak jsme tu vždy měli Židy a Romy a snad každý "Čech" má v krvi židovské či romské geny.

Jak to, že Němec může být českým prezidentem

25. 8. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Nemám nervy na to napsat tady v tom sklepě celý článek, píše Uwe Ladwig z jedné internetové kavárny v Praze, ale divím se, jak je možné, že si Češi zvolili prezidentem člověka, který je podle příjmení Němec, když mnozí z nich zastávají názor, že v Čechách žijící Romové nejsou Češi? Jestli chtějí uplatňovat nacistickou myšlenku čistokrevné rasy, ukáže se že počet Čechů podle tohoto měřítka bude v Česku zatraceně malý...

"Banda zfetovanejch cikánů"

25. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Zmatené a zděšené emaily anonymů, které v těchto dnech redakce dostává, opakovaně potvrzují její argumentaci. Autor tohoto mailu se podepsal "Daňový poplatník":

Ke článku Jana Čulíka "Romové jsou Češi". Pane Čulík nic jste nepochopil.Ti cikáni v Novém Boru, ve Šluknově a dál nejsou v první řadě místní. Jsou to lidi přistěhovaný z Prahy, z míst kde budou developeři stavět a tak jim našli nový domov. Dále si uvědomte že mezi cikány úplně běžně fungují lichváři kteří jim půjčují na drogy. A samozřejmě dealeři drog. Jeďte tam a zkuste cikánovi který má v sobě pervitin nebo heroin slušně vysvětlit aby se choval slušně. Myslím že příští vydání BL bude in memoriam. Uvědomujete si že pod vlivem drog necítí bolest, nemá žádné svědomí atd. A před vším tímto máme zavírat oči, nepsat o tom že to byla banda zfetovanejch cikánů, a dělat jako že si to ty lidi mají dořešit sami? A do toho všeho přijde vládakterá propuští policajty a nebo jim snižuje platy. Proberte se všichni, už dnes se s tím nedá mnoho dělat a je skoro pozdě.

Romové samozřejmě "místní" jsou, totiž jsou to občané České republiky.

Zjištění, že mnozí naši čtenáři naprosto nechápou princip občanské inkluzivity, podle něhož jsou součástí státu všichni, kdo na jeho území žijí, zejména pokud mají místní občanství, i že prostě nedokážou porozumět, že slušná média neprovádějí etnické hony na čarodějnice, je pro mě velkým překvapením a zklamáním.

Když byly moje dcery malé, měly ve skotské škole, kam chodily, za úkol dělat různé tematické projekty. Když jim bylo kolem deseti, dělaly například projekt o rozrůzněnosti existujících náboženství ve Velké Británii. Velký sešit formátu A4 zaplnily informacemi a výstřižky o katolictví, protestantismu, židovské víře, buddhismu, sikhství, islámu...Systematicky studovaly a srovnávaly každou náboženskou praxi. Bylo to nutné, protože ve škole měly mezi spolužáky jak židy, tak sikhy, tak muslimy... V českých školách se tohle nedělá? Nepěstuje se vědomí inkluzivity?

Výše zmíněný anonym popisuje typické chování společenské underclass, podtřídy negramotných lidí, jaká existuje skoro v každé západní společnosti. V Británii je tato třída zvlášť velká, jak nedávno ukázaly pouliční nepokoje. Co to má co společného s rasovou příslušností?

Výše citovaný mail dále potvrzuje, že státní orgány v ČR tento vážný problém nejenže neřeší, ale ještě ho zhoršují ustupováním kapitalistickým developerům. Svážení chudých, asociálních či kriminálních jedinců do ekonomicky chudých oblastí sice může přinést další peníze do kapes realitních developerů, pokud to však stát nezastaví, bude mít obrovské problémy v jiných částech země. Velkou otázkou je, zda zisky developerských zbohatlíků dokáží kompenzovat obrovské sociální problémy, které tím vzniknou v chudých regionech.

Úžera, lichvářství, je typickým parazitickým jevem každé asociální společnosti. Jenže v civilizovaných zemích je vážným trestným činem a policie proti ní velmi tvrdě a efektivně zasahuje. Proč ne v ČR?

Samozřejmě, že vážné problémy existují a lidé se bojí, jenže stát je odmítá razantně řešit.

Proti spáchaným trestným činům je třeba tvrdě zasáhnout. Bojovat účinnými opatřeními i proti parazitismu. Nerozumím však, jaké konstruktivní řešení přinese rasistická hysterie ve společnosti, vyčleňování určitého etnika z národa a tvrzení, že všichni jeho příslušníci jsou póvl.

"Romové nemohou být Češi z rasových důvodů"

25. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Otřesný je tento názor čtenáře Jana Zemana, který přesně kopíruje nacistickou argumentaci (zaměňte si výrazy "Rom" a "Vietnamec" za "Žid").

Občanský princip moderních evropských národů je založen na inkluzivitě, nikoliv na rasové čistotě!! (JČ)

Dobrý den, Reaguji na článek Jana Čulíka "Romové jsou Češi". Tento článek obsahuje drze překroucený a čtenářům podsunutý fakt, že Romové jsou Češi, a k tomu staví rovnítko mezi to být Čechem a být občanem České republiky.

To je drzá lež, protože Romové nejsou Češi a ani se jimi nemůžou stát - příslušnost k národu v evropském pojetí zahrnuje (kromě kulturního) i etnický princip, což Romové samozřejmě nesplňují. Stejně tak Vietnamci se nemůžou stát Čechy, protože jsou odlišné rasy.

Každý občan má povinnosti

25. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Ještě jedna věc: Uvědomil jsem si, že protože upozorňuju, že není možné z asociálního chování vinit celé romské etnikum, někteří čtenáři z toho extrapolují, že snad argumentuji, že má být romské etnikum nějak omlouváno. To jsem nikdy nenapsal a nemyslím si to.

Každý občan má své povinnosti. Kdo se chová jako kriminálník a asociál, musí být potrestán. To se samozřejmě týká každého občana, jeho etnický původ je zcela irelevantní.

V Česku, jako všude jinde, existuje dnes dost velká třída asociálních, případně sociálně deprivovaných jedinců. Ty musí stát přísně trestat, pokud nedodržují civilizační normy. Zároveň by však slušný stát měl zjišťovat, jaké jsou faktory, které způsobují asociální chování, a měl by se je snažit odstraňovat. Přijímám argumentaci Tonyho Blaira, že je nutno tyto věci řešit individuálně, rodinu po rodině. Stát musí lidem nabídnout možnost, aby zlepšili svou situaci. Pokud tu možnost odmítnou a nebudou ochotni na zlepšení své situace sami aktivně pracovat, stát jim pomoc odebere. Složité to není.

Rasová argumentace o údajné "čistotě české krve", kromě toho, že je to naprostý nesmysl, je cestou do pekla. Vytvářením rasové hysterie a zdůrazňováním etnické příslušnosti pachatelů kriminálních činů se nic nevyřeší.

Romský problém

25. 8. 2011 / Milan Valach

čas čtení 5 minut

České sdělovací prostředky neoplývají objektivitou. Dominuje jim hon za senzacemi a skrytě možná i snaha o rozeštvávání jednotlivých skupin občanů proti sobě, jak jsem toho byl osobně svědkem .

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Školy

25. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

JČ: Když byly moje dcery malé, měly ve skotské škole, kam chodily, za úkol dělat různé tematické projekty. Když jim bylo kolem deseti, dělaly například projekt o rozrůzněnosti existujících náboženství ve Velké Británii. Velký sešit formátu A4 zaplnily informacemi a výstřižky o katolictví, protestantismu, židovské víře, buddhismu, sikhství, islámu...Systematicky studovaly a srovnávaly každou náboženskou praxi. Bylo to nutné, protože ve škole měly mezi spolužáky jak židy, tak sikhy, tak muslimy... V českých školách se tohle nedělá? Nepěstuje se vědomí inkluzivity?

Boris Cvek: Samozřejmě, že se to nedělá. V oblasti různosti kultur a náboženství jsou české školy nesmírně zaostalé. V literatuře se učíte o každé blbosti národního obrození, včetně Antala Staška, ale nikde se nedozvíte, jaké větve křesťanství existují v našich dějinách a jak se liší Československá církev husitská od Církve římskokatolické. Dokonce jeden z mých nejbližších přátel při psaní diplomové práce (studoval češtinu-občanku!) nevěděl, že srbšti pravoslavní jsou křesťané. V těchto otázkách vládne v Česku absolutní ignorance. Češi jsou českými školami jakž takž vzděláni v národně-obrozeneckém pohledu na svět, ale o české kultuře a tradici před národním obrozením nebo o kulturách a tradicích jiných národů jim školy neříkají de facto nic (pokud přímo nestudují na Filozofické fakultě např. německou filologii). Když si vzpomenu na má gymnaziální studia (1990-1994), tak jsme si téměř vůbec nic neříkali dokonce ani o Masarykovi, i když byl tehdy už v kurzu. Vysvětlení je snadné: učitelé o něm nic hlubšího nevěděli. Myslím si ostatně, že dodnes velká většina i vysokoškolsky vzdělaných lidí by nedovedla říci, jaké byly Masarykovy politické nebo náboženské názory.

Romové jsou Češi

24. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Na samé jádro problému násilí v současné české společnosti poukázal jeden anonym, když napsal:

Reaguji na váš článek napsaný anonymem z Nového Boru. Já už snad věřím, že místní lidé se sami posekali v baru mačetami i že se sami mladíci napadli a polámali si kosti.

Reakce anonyma velmi přesně vystihuje princip vylučování lidí z národa - Romové podle rasistů nejsou lidi, nejsou Češi, nejsou "místní".

Samozřejmě, že Romové jsou místní - jsou to čeští občané jako kdokoliv jiní. Jsou normální, integrální částí českého národa.

Ano, místní lidé, tedy čeští občané, se navzájem posekali v baru a místní, tedy čeští mladíci se navzájem napadli a polámali si kosti.

Je představa, že jsou Romové českými občany, pro někoho šokující? V Rusku by to tak zřejmě nebylo

25. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zmínil jsem se kolegyni studentce rusistiky na Glasgow University o tom, že dostávám hysterické maily, že jsem si dovolil v Britských listech napsat, že Romové, žijící v Česku jsou Češi, tedy plnoprávní občané České republiky. Což je fakt, na který nejprve záslužně upozornil Němec, kolega komentátor Britských listů Uwe Ladwig.

Kolegyně z Glasgow mi vyprávěla, co zažila v moskevském metru.

Do vagónu přistoupil poněkud podnapilý mladý muž, kterému se nelíbilo, že proti němu sedí Tadžik, člověk zjevně asijského vzezření. Opilec začal Tadžikovi rasisticky nadávat. Ten ho ignoroval, ale opilec ho potom začal bít. To všechno za hlasitých protestů stařen v metru (protože se v Rusku muži upíjejí k smrti v relativně mladém věku, v zemi existuje obrovská armáda stárnoucích, osamělých žen), které začaly křičet: "Nech ho! Vždyť je to taky Rus! Je jedním z nás!"

Násilná scéna skončila tím, že vstal jakýsi muž středních let, sportovního a zjevně armádního vzezření, vzal opilce, dotáhl ho do rohu vagónu metra a fyzicky ho neutralizoval.

Postavili by se lidi v pražském metru na obranu "barevného" občana, třeba Roma, kdyby na něho začali skinheadi fyzicky útočit?

SVĚDEK Z NOVÉHO BORU:

Dělnická strana chystá pochod v Novém Boru

24. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Jsou to zhruba tři týdny, co se v Novém Boru v baru Pivní pomoc odehrál agresivní útok. O čtrnáct dnů později se odehrál útok další v nedalekém Rumburku. Oba útoky vzbudily mediální pozornost po celé České republice, a to především z jednoho důvodu: média bezprostředně po útocích zdůrazňovala fakt, že se jednalo o útočníky z řad romského etnika. Naopak přešla mlčením skutečnost, že trestné činy včetně ozbrojených napadení v prostředí heren jsou dlouhodbě neřešenou otázkou související s nedostatkem vůle politiků hledat systémová řešení v regionech s vysokou nezaměstnaností, a tudíž sociálně problematických. Komunální politikové příznačně navrhují do budoucna pouze posílení represivních prostředků: policejní složky a kamerového systému.

Autorem článku je občan z Nového Boru - z bezpečnostních důvodů jsme se rozhodli nezveřejnit jeho jméno.

Vzbouřenecká Rada vypsala na Kaddáfího hlavu odměnu

24. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

  • Zadržovaní zahraniční novináři měli ve středu odpoledne možnost opustit hotel Rixos.
  • Mustafa Abdul Jalil, předseda libyjské Prozatímní národní rady, nabídl za zajetí Kaddáfího odměnu asi 30 milionů Kč.
  • NATO bombardovalo za posledních 24 hodin v Tripolisu 8 cílů. Včera, 23. srpna, startovala letadla NATO proti cílům v Bengází 46x.
  • Většina Tripolisu je pod kontrolou vzbouřenců, ale Kaddáfí není k nalezení.
  • Vzbouřenci provádějí ofenzívu směrem k městu Sirte.
  • Britská vláda požaduje od OSN, aby byly uvolněny libyjské finance pro vzbouřeneckou vládu.
  • Asi 85 diplomatických misí po světě nyní údajně uznává vzbouřeneckou vládu. Nikoliv však Rusko.

Západ zdiskreditoval libyjskou revoluci

25. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Dělají pořád totéž, napsal v deníku Guardian Seumas Milne. Napotřetí v jediném desetiletí hrály britské a americké jednotky rozhodující roli při svržení arabského nebo muslimského režimu. Politikové v Londýně a v Paříži se hrdě prezentují jako porodní báby "nové Libye".

Ozvěny Bagdádu a možná ještě více Kábulu jsou strašidelné. Nejen v záběrech, naaranžovaných pro televizi, ukazujících, jak byly vypleněny vládní budovy a zničeny sochy.

Podobně jako v Afghánistánu r. 2001 se západní mocnosti postavily na jednu stranu v občanské válce. Poskytly jedné straně leteckou podporu a podporu speciálních jednotek ve snaze vyvolat povstání proti nepopulárnímu režimu.

Jak nebezpečné je střílení do vzduchu? Zabíjí

25. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Všichni jsme viděli v televizních záběrech, jak jásající Libyjci střílejí z ručních zbraní do vzduchu. Není příliš překvapivé, že to zabíjí. Kulka vystřelená do vzduchu totiž nezmizí. 30 procent kulek vystřelených do vzduchu zabíjí. Podrobněji se tím zabýval deník Guardian.

Není divu, že západní reportéři v zemích, kde probíhají revoluce, nosí helmy a neprůstřelné vesty. Kulky, vystřelené proti obloze, se totiž vracejí na zem a zabíjejí.

Bejnamin Robins informoval ve studii zveřejněné r. 1761, že kulka, vystřelená vertikálně do vzduchu, se o půl minuty později vrátila zpět k zemi ve vzdálenosti přibližně jednoho kilometru. Další studie následovaly.

Francouzští bohatí chtějí platit víc daní

25. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Skupina nejbohatších Francouzů, včetně dědičky firmy L'Oréal Liliane Bettencourt, podepsala petici, požadující, aby na ně vláda uvalila vyšší daně. Stalo se to v době, kdy francouzský premiér François Fillon oznámil balík škrtů, v jejichž rámci má být omezen deficit Francie a má se ušetřit 11 miliard euro.

16 bohatých Francouzů podepsalo petici, požadující, aby bohatí občané ve Francii přispěli do státního rozpočtu "mimořádným příspěvkem" a pomohli tak zemi dostat se ze současné finanční krize.

INDIE:

Čtyři politikové obžalováni z korupce

25. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Čtyři indičtí politikové byli obžalováni z korupce, protože vyšlo najevo, že při klíčovém hlasování o důvěře vládě v roce 2008 podpláceli poslance, aby hlasovali pro vládu. Žaloba byla proti nim vznesena v situaci, kdy těžce zápolí korupcí postižená indická vláda s hladovkou, kterou na hlavním náměstí v Dillí drží protikorupční aktivista Anna Hazare. Jeho hladovka vyvolala demonstraci desetitisíců Indů, kteří jeho protest podpořili. Konají se také menší protikorupční demonstrace po celé Indii.

Údajný skandál s poslanci, kteří podpláceli poslance, vyšel najevo poprvé v březnu letošního roku, kdy server Wikileaks zveřejnil americkou diplomatickou depeši, která obsahovala informaci, že vládnoucí Kongresová strana podplácela před hlasováním v parlamentě poslance.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ještě k rasismu

23. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nemá smysl, aby lidé v odsuzování Romů začínali slovy "nejsem rasista", měli by začínat slovy "podporuji všechny slušné Romy". Jestliže ale někdo začne tímto vyjádřením, pak nemůže říci, že Romové jsou zločinci, protože jsou Romové, ale naopak připustí, že u Romů stejně jako u jiných etnik a národů existují slušní a neslušní lidé.

A slušní lidé, bez ohledu na etnikum, by měli držet při sobě.

Zabývat se otázkou, kolik slušných či neslušných je v daném etniku či národu, je cesta do rasistických a nacistických pekel.

Mnohem smysluplnější je otázka, jak podporovat to, aby slušných lidí bylo v celé společnosti co nejvíce.

A jenom tak na okraj: víte, že Charlie Chaplin měl romské předky (jeho babička byla poloviční Romka)?

Kromě toho bych rád zmínil, že pokud jde o původ a vzhled, Romové pocházejí z Indie. Možná by se Češi divili, kolik Indů je mezi profesory na nejprestižnějších školách v USA. Já spolupracuji s jedním z nich, s prof. Sukhatmem z Harvard Medical School. Vystudoval nejprve fyziku na nejprestižnější světové technice MIT a potom medicínu na Harvardu.

Mezi romskými dětmi je nepochybně mnoho stejně nadaných jako on, ale jejich schopnosti a nadání nejsou rozvíjeny, protože většina Romů je prostě v této společnosti na okraji (částečně i svou vlastní vinou). Kdybychom dokázali využít potenciál romských dětí, byli bychom celkově bohatší a šťastnější společností, než jsme dnes. Profesor Sukhatme: ZDE

Britská intervence v Libyi byla chybné rozhodnutí

24. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Pád diktátora je vždycky vítanou zprávou, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian. Ovšem Kaddáfí nebyl nejhorším diktátorem a vítanější by bylo, kdyby ho svrhli jeho vlastní lidi, ne západní armády.

Kaddáfí přislíbil "mučednictví, anebo vítězství"

24. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Po dnu těžkých bojů v libyjském hlavním městě Tripolisu pronikli vzbouřenci do Kaddáfího zdí obehnané citadely Bab al-Aziziya, kde kopali do bronzové hlavy svrženého diktátora a zapálili jeho známý stan.

Kaddáfí označil v audionahrávce, kterou zprostředkoval libyjské televizi, svůj ústup z citadely za "taktický manévr". Zdůraznil, že Libyjci musejí "očistit hlavní město", a tvrdil, že diskrétně obejel Tripolis a město "není v nebezpečí".

Fúze nikdy nevytvoří neomezený zdroj energie, pokud nebude řádně financován její výzkum

24. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Když byli loni vědci Stephen Hawking a Brian Cox požádáni, aby jmenovali nejnaléhavější úkol pro lidstvo, oba odpověděli totéž: vyrábět elektřinu z jaderné fúze. Ta by měla být schopna vyrobit neomezené množství čisté energie, která by stačila lidstvo na mnoho stovek let.

Fúzní energie - jde v podstatě o napodobení těchže procesů, jejichž prostřednictvím vzniká energie Slunce - je cílem úsilí fyziků už déle než půl století. A pořád bude prý trvat vyřešení tohoto problému "ještě aspoň třicet let".

Odmítám se "distancovat" od romských útoků. Nemám totiž proč

23. 8. 2011 / Josef Banom

čas čtení 2 minuty

Těch padesát tisíc si nech na svozy. Nejsem lékař a klidně i zadarmo vysterilizuju všechny cikánky, co mi pošleš. Nářadí mám v zámečnické dílně a lopatu s krumpáčem v dřevníku.

Stačí jedny volby, kdy se k moci dostane ta správná strana a budeme vás střílet na potkání. Jako krmení pro prasata budete prospěšnější, vy zmrdi!

Proto je třeba založit domobrany a tu cikánskou pakáž systematicky likvidovat. Tito tvorové /schválně nepíšu lidé/ nejsou hodni žít ve společném státě mezi slušnými lidmi. Samozřejmě nějaké jejich procento určitě ano, ale drtivá většina určitě ne.

Dost bylo keců!!!VLASTENCI povstaňme a hrrrr na ně!!!

Dva případy napadení příslušníků etnických Čechů Romy v Novém Boru a v Rumburku vyvolaly po celé ČR protiromské a rasistické nálady. Diskuzní fóra, sociální sítě i samotná média se předháněly v popisování situace a hlavně přitom nezapomněly zdůraznit, že za to všechno mohou Romové.

Kouzelný odstavec

24. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Poslední odstavec článku pana Bánoma je vskutku kouzelný. Začíná absurdním protimluvem, kdy odmítač jakéhokoliv násilí volá po tvrdém trestu (snad leda by naivně věřil, že se viníci nechají tvrdě potrestat dobrovolně), a pokračuje ještě větší podivností, totiž implicitním vyjádřením přesvědčení, že distancovat se od něčeho znamená přijmout za to zodpovědnost a vinu. Naštěstí to tak není: velmi dobře se můžu distancovat například od kroků "své" vlády, stejně jako ostatní občané po celé ČR, abych parafrázoval autora --- a samozřejmě tím na mě ani na ostatní distancující se žádná zodpovědnost ani vina za její konání nepadá. Dokonce naopak, každým takovým distancem se, byť jen malinko, oslabuje "legitimita" činů politiků, píše čtenář Matěj Petřina.

Ať je to pro některé čtenáře jakkoliv nepochopitelné, základní informací o pachatelích trestných činů v západních médiích na rozdíl od v IDNES nebývá jejich etnicita

24. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V Londýně byla právě odsouzena do vězení skupina mladíků, kteří znásilnili studentku. Posuďme, jak o tom referují stránky BBC:

Vězení pro muže, kteří znásilnili studentku a útok si nafilmovali

Čtyři muži byli odsouzeni do vězení za znásilnění studentky na své škole v jihovýchodním Londýně. Norajr Davtjan, Gregorij Melnikov, Armen Simonjan a Oleg Ivanov si znásilnění natočili a ukazovali videozáběry přátelům, dozvěděl se soud Woolwich Crown Court. Muži oslavovali znásilnění jako "když profesionální fotbalisté oslavují, že dali gól", řekl soudce. Jejich oběť, osmnáctiletá žena, byla opilá a těsně před útokem zvracela, dozvěděla se porota.

Davtyan, 22, arménský občan, byl odsouzen k desetiletům vězení za dvojí znásilnění, Melnikov, 23, ruský občan, byl odsouzen na devět let do vězení za jedno znásilnění a za jeden pokus o znásilnění. Simonyan, 19, a Ivanov, 23, také ruští občané, byli každý odsouzeni k osmi letům vězení za jedno znásilnění.

Soudce Peter Murphy konstatoval, že muži projevili "tvrdý nezájem" o oběť a zacházeli s ní jako s věcí.

(...)

Zdroj v angličtině ZDE

IDNES by zřejmě napsala: "Rusové (Rusáci?) znásilnili studentku".

Informace o občanství odsouzených je v oficiální soudní zprávě uvedena, avšak nikoliv jako hlavní skutečnost v titulku, ale jako kontextuální dodatečný fakt.

Z takto koncipované zprávy podprahově nevyplývá, že ti mladíci tu studentku znásilnili, protože to byli Rusové

Chápete ten rozdíl? (JČ)

Sociálně demokratické pasti

24. 8. 2011 / Milan Valach

čas čtení 11 minut

Bohuslav Sobotka poskytl rozsáhlý rozhovor pro sobotní (20. 8. 2011) vydání Mladé fronty Dnes. Některé jeho pasáže vyvolaly již krátce po jeho otištění značný ohlas. Předseda ČSSD se v nich zamýšlí nad možnostmi povolebních koalic v případě téměř jistého vítězství sociální demokracie ve volbách. Avšak i když to bude vítězství výrazné, nelze předpokládat, že počet hlasů pro ČSSD překročí 50%.

Sociální karta a monopol a výdělky na chudých

24. 8. 2011 / Jiří Hrebenar

čas čtení 7 minut

Na chudých občanech státu se dá vydělat. Tato naše vláda, ale také i vláda slovenských sousedů se inspiruje podobnou myšlenkou. V obou státech se zavede velmi podobná věcička.

Sociální dávky se podle obou vlád nemají vyplácet hotově, ale za pomocí nějakých elektronických karet. U nás se tento systém nazývá Kartou sociálních systémů a na Slovensku to má být E-pay karta. Na Slovensku se z této karty vyjmuli zdravotně postižení, tady v Čechách byli handicapovaní zcela nesystémově připleteni k ostatním uživatelům sociálního systému.

Za prosperitu bez hospodářského růstu?

24. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Jaká část hospodářského růstu za posledních šedesát let byla reálná? Do jaké míry šlo o iluzi, vytvořenou obrovským objemem půjček? Ve snaze udržet tuto iluzi při existenci jsme způsobili planetě Zemi větší škody než za posledních 100 000 let. Ty škody potrvají staletí - prospěch z nich nebude možná trvat ani rok, píše George Monbiot.

Záměrné rozeštvávání lidí?

23. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Už delší dobu si všímám toho, co jste dnes nakousli, píše Jana Karvaiová. Je to snad už záměrné rozeštvávání lidí mezi sebou. Někdy, když čtu některé internetové diskuse např. Na Idnes mám pocit, že jsou tam lidé, které komunisté nazývali "štváči". Tak příšerné názory snad normální lidé ani nemohou vyslovit.

Jak to bude dál na Blízkém východě?

23. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Každá revoluce má své vlastní charakteristiky. Jak varoval před svým pádem Saif al-Islam, "Libye není Egypt. Vznikne tady občanská válka. Na ulicích bude krveprolití." A to se také stalo, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Libye se stane na Blízkém východě supervelmocí - pokud jí Západ nevnutí hospodářskou okupaci jako cenu za "osvobozující" bombardování NATO. Bude to méně africká a více arabská země. Možná, že infikuje Alžírsko a Moroko svou svobodou. Státy v Perském zálivu se budou radovat - do určité míry - protože považovaly Kaddáfího za mentálně nestabilního a podvratného. Avšak svrhávání arabských tyranů je ošemetná věc, když se na něm podílejí nevolení arabští politikové.

Britské firmy zaměstnávají přednostně cizince

23. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V Británii hrozí další růst už tak velké nezaměstnanosti mladistvých, protože, jak vyplývá z nejnovějšího průzkumu, britské firmy přednostně zaměstnávají cizince z Evropské unie a vyhýbají se zaměstnávání domácích mladých lidí - protože je považují na rozdíl od cizinců za negramotné a nezaměstnatelné.

Potvrzuje se tedy nedávná komická scénka ze satirického rozhlasu BBC, v níž se mladý nezaměstnaný Angličan vyjadřoval lámanou angličtinou polského přistěhovalce - ve snaze získat zaměstnání.

Nezaměstnanost mladých Angličanů ve věku od 16 do 24 let dosáhla 1 milionu osob a odborníci varují, že se bude nadále zvyšovat.

Pokusy britské vlády zabránit přijímání cizinců jsou neefektivní, protože zatímco britská vláda brání přílivu přistěhovalců ze zemí mim EU, občané z Evropské unie mají do Británie volný přístup.

Chartered Institute for Personnel and Development zaznamenal, že britští zaměstnavatelé si stěžují u mladých Angličanů na negramotnost (53 procent), na neschopnost počítat (42 procent), na neschopnost chovat se kompetentně vůči zákazníkům (40 procent) a na neexistenci komunikační schopností (40 procent).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Libyjští vzbouřenci "těžko udrží jednotu"

23. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Nejobtížnější bude po svržení Kaddáfího vytvořit v Libyii shodu mezi různými vzbouřeneckými frakcemi, varuje v deníku Guardian Martin Chulov. Národní prozatímní radě se nepodařilo dosud získat podporu mnoha frakcí, které dosud bojují pod jejím praporem. V Libyi existují tři jasné vzbouřenecké frakce - každá z nich má úplně jinou totožnost a jiné kmenové zázemí.

Původní vzbouřenci z východu země se rekrutují především z rebelujících středních vrstev, druhá skupina je ze středu země a ta provedla většinu tvrdého válčení, třetí skupinou jsou horalé ze západu, kteří považovali úkol dostat se do Tripolisu jako první za své vyšší poslání.

Velkým problémem bude vytvořit funkční stát po čtyřiceti letech totalitní správy, kdy instituce zůstávají slabé a nezralé. Varovný je případ Iráku, který zůstává osm let po pádu diktátora v chaosu. Svářejí se tam různé politické agendy, politická třída je odcizena od státu a občané zjistili, že se stát o ně nepostará a ani nechce.

Stejně jako Irák je i Libye ostře kmenovou zemí a 140 libyjských kmenů se už začíná dožadovat podílu na vládě. Kaddáfího syn Saif al-Islam často varoval, že může dojít mezi libyjskými kmeny k občanské válce. Kmeny budou mít rozhodující vliv na situaci v Libyii. Do politických poměrů budou také zasahovat libyjští emigranti. Na východě se začínají projevovat islámci, které Kaddáfí dosud potlačoval.

Vládnou velké obavy, zda Národní prozatímní rada, která má 33 členů, dokáže všechny tyto soupeřící zájmy zvládnout a koordinovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vyjádření jako trofej

23. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Akce DOST se musí tetelit radostí. Jejího předsedy Bátory, díky Klausovi a VV vysokého úředníka na ministerstvu školství, se proti Schwarzenbergovi a TOP09 zastávají už nikoli jenom lidé, jako je Semín nebo Štěpánek nebo Jakl, nýbrž i Václav Žák a Ivan Hoffman. Akce DOST si sbírá vyjádření všech takových "podporovatelů" Bátory na svých stránkách jako trofej (http://www.akce-dost.cz/).

Srpnové ticho

23. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

I když se nejednalo o kulaté výročí, přesto jsem nějak podvědomě očekával, že čtyřicet tři let od vpádu "bratrských vojsk" a ukončení Pražského jara bude nějakou tou vzpomínkou orámováno. Zvláště v kontextu doby, kdy sám Fukuyama ustoupil od svého konceptu "konce dějin", kdy už lidstvo systémové změny nečekají a kdy Huntington přišel se "střetem civilizací", píše Marek Řezanka.

Pevně doufám, že moji spoluobčané nejsou kryptofašisté

23. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Musím souhlasit s názorem paní Karvaiové . Stejného jevu, který popisuje, jsem si všiml před pár týdny v případě kolem kácení na Šumavě. Procházel jsem diskuze pod články v různých internetových médiích a to, co mě popadalo, byly pocity smutku, zoufalství a bezmoci nad tím, co jsou někteří lidé schopní napsat, míní Jindřich Chmelař

Když pominu označování, z velké části vysokoškolsky vzdělaných, aktivistů za vyžírky, feťáky a teroristy, velice často se tam objevovali výlevy plné agresivity. Pokud byl článek o tom, jak někteří agresivní policisté ponižovali a někdy i schválně brutálně nakládali s aktivisty, většina názorů byla, "že jim měli policajti rozkopat držky těm hajzlům, přivázat je ke stromům řetězem a nechat je tam shnít, že je to ještě málo a že na takový teroristy se musí jedině násilím, aby si příště rozmysleli nějakou blokádu."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29735