Jak nebezpečné je střílení do vzduchu? Zabíjí

25. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Všichni jsme viděli v televizních záběrech, jak jásající Libyjci střílejí z ručních zbraní do vzduchu. Není příliš překvapivé, že to zabíjí. Kulka vystřelená do vzduchu totiž nezmizí. 30 procent kulek vystřelených do vzduchu zabíjí. Podrobněji se tím zabýval deník Guardian.

Není divu, že západní reportéři v zemích, kde probíhají revoluce, nosí helmy a neprůstřelné vesty. Kulky, vystřelené proti obloze, se totiž vracejí na zem a zabíjejí.

Bejnamin Robins informoval ve studii zveřejněné r. 1761, že kulka, vystřelená vertikálně do vzduchu, se o půl minuty později vrátila zpět k zemi ve vzdálenosti přibližně jednoho kilometru. Další studie následovaly.

Roku 1910 R.L. Tippins vystřelil do vzduchu asi 30 kulek ze samopalu. Se stopkami v ruce změřil, kdy se kulky vrátily k zemi. Trvalo to 55 vteřin.

Dospěl k závěru, že kulky dosáhly výšky 2750 metrů, směrem vzhůru letěly 19 vteřin a pak téměř dvakrát tak dlouho - 36 vteřin - padaly.

V letech 1985- 1992 studovala skupina lékařů v Los Angeles oběti střelných zbraní a identifikovala 188 osob, které byly zasaženy padajícimi kulkami. Často to byli lidé, zasažení padajícími kulkami, kteří byli daleko od místa výstřelu a neměli s ním nic společného.

Pravděpodobnost, že bude člověk usmrcen padající kulkou, byla daleko vyšší než při normální střelbě. Nemocnice určila, že na normální střílení zahynulo 2 - 6 procent osob, kdežto lidí usmrceno padajícími kulkami byla skoro třetina.

Podle lékařů kulka vystřelená do vzduchu padá zpět k zemi rychlostí 90 - 180 metrů za vteřinu. Kulka, letící menší rychlostí než 60 metrů za vteřinu, může způsobit smrtelné zranění lebky.

V důsledku tohoto zjištění zakázaly místní úřady v Los Angeles od r. 1989 střílení do vzduchu. Pak byl zakázán i prodej kulek před Silvestrem a Novým rokem.

Problémem se pak zabývala americká Střediska pro zvládání nemocí a pro prevenci. Ta vyvolala poplach ohledně padajících kulek během novoročních oslav v Portoriku na přelomu let 2003-2004. Během dvou dnů tam bylo zaznamenáno 19 zranění a jedna smrt.

Nebezpečí padajících kulek se neomezuje jen na válečné zóny či na novoroční oslavy ve městech. R. 2008 stavěl americký kuchar Paul Prudhomme svůj vařicí stan na golfovém hřišti v New Orleansu, když sebou trhnul - zdálo se mu, že ho píchla včela. Když zatřásl rukávem své košile, vypadla kulka kalibru .22. Podle policie ji mohl vystřelit někdo asi ve vzdálenosti dvou kilometrů. Prudhomme musel vařit s dírou v kuchařské uniformě a se zraněnou rukou.

Nebezpečí střílení do vzduchu přimělo vlády po celém světě, aby od toho lidi odrazovaly. Televizní a rozhlasová kampaň v Makedonii r. 2005 používala heslo: "Kulky nejsou novoroční přání - oslavujte beze zbraní."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
26651

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2011