Je představa, že jsou Romové českými občany, pro někoho šokující? V Rusku by to tak zřejmě nebylo

25. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zmínil jsem se kolegyni studentce rusistiky na Glasgow University o tom, že dostávám hysterické maily, že jsem si dovolil v Britských listech napsat, že Romové, žijící v Česku jsou Češi, tedy plnoprávní občané České republiky. Což je fakt, na který nejprve záslužně upozornil Němec, kolega komentátor Britských listů Uwe Ladwig.

Kolegyně z Glasgow mi vyprávěla, co zažila v moskevském metru.

Do vagónu přistoupil poněkud podnapilý mladý muž, kterému se nelíbilo, že proti němu sedí Tadžik, člověk zjevně asijského vzezření. Opilec začal Tadžikovi rasisticky nadávat. Ten ho ignoroval, ale opilec ho potom začal bít. To všechno za hlasitých protestů stařen v metru (protože se v Rusku muži upíjejí k smrti v relativně mladém věku, v zemi existuje obrovská armáda stárnoucích, osamělých žen), které začaly křičet: "Nech ho! Vždyť je to taky Rus! Je jedním z nás!"

Násilná scéna skončila tím, že vstal jakýsi muž středních let, sportovního a zjevně armádního vzezření, vzal opilce, dotáhl ho do rohu vagónu metra a fyzicky ho neutralizoval.

Postavili by se lidi v pražském metru na obranu "barevného" občana, třeba Roma, kdyby na něho začali skinheadi fyzicky útočit?

0
Vytisknout
5715

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2011