TRIPOLIS:

Britský televizní tým zachránil devět mužů před popravou

28. 8. 2011

čas čtení 3 minuty



Po celém Tripolisu vychází najevo svědectví, že vojáci Kaddáfího režimu v posledních dnech před jeho kolapsem popravovali zajaté osoby. Na jednom místě bylo nalezeno více než 50 spálených mrtvol.

Jenže zpravodajský tým televize Channel Four News zjistil, že vražit neváhají ani stoupenci nového režimu. Viz svědectví níže, které je také zaznamenáno v přiložené videoreportáži.

Sotva jsme prošli bránou do vojenské základny Khamis v jižní části Tripolisu, když začalo peklo, píše reportér Alex Thomson z Channel Four News podle reportáže, odvysílané ve zpravodajství v neděli večer.

Najednou se objevili vzbouřenečtí vojáci. Strkali před sebou a bili devět černošských mužů. Zjevně byli přesvědčeni, že to jsou "Kaddáfího žoldáci". Nebyli schopni to nijak dokázat. Tvrdili, že jim zkonfiskovali zbraně, ale neměli je.

Muži byli zjevně v hrůze.

"Prosím vás," žádali nás, "prosíme, neodcházejte. Nenechávejte nás tady. Oni nás zabijí."

Libyjská Prozatímní národní rada nevydá Midžráhího

28. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

  • Vzbouřenecká Národní prozatímní rada v Libyi nevydá Abdelbaseta al Midžráhího zpět do Británie do vězení. MIdžráhí byl odsouzen za to, že údajně spáchal atentát r. 1988 na americké letadlo, které vybuchlo nad skotským městem Lockerbie. Byl odsouzen ve Skotsku do vězení, ale skotská vláda ho nedávno z humanitárních důvodů pustila do Libye - Midžráhí trpí rakovinou prostaty a měl žít jen několik měsíců. Někteří Američané požadují, aby po pádu Kaddáfího režimu byl Midžráhí vrácen do skotského vězení, anebo dokonce postaven v USA znovu před soud. Národní prozatímní rada v Libyi to nyní odmítla. Midžráhí na Západ vydán nebude.
  • Plukovník Muammar Kaddáfí nabídl libyjským vzbouřencům vyjednávání ohledně vytvoření prozatímní vlády. Loajalističtí bojovníci jsou vytlačování na předměstí Tripolisu a vzbouřenecké jednotky se připravují na ofenzívu do diktátorova domovského města Sirte. Moussa Ibrahim, mluvčí Kaddáfího režimu, zatelefonoval v sobotu večer do newyorské kanceláře Associated Press a uvedl, že Kaddáfí si přeje, aby jeho syn Al-Saadi vedl rozhovory s Národní prozatímní radou. Vysoký činitel Rady reagoval slovy, že vzbouřenci nebudou s Kaddáfím vyjednávat, dokud se nevzdá.

    Zdroj: ZDE

Romští manželé hledají práci

27. 8. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

K probíhající debatě o romské menšině v České republice přináším jeden příběh zakončený prosbou.

Znám dva manžele, kteří žijí v nejmenovaném východočeském městě poblíž Hradce Králové. On je osmapadesátiletý Rom, jí je třicet osm a je Romka jen po jednom z rodičů (tato drobnost v České republice vůbec není marginální, neboť takový člověk má výhodu, že na něm jeho původ tzv. není vidět). Oba jsou křesťané, docházejí do jednoho místního protestantského sboru a jsou co do dodržování desatera (a také co do pracovitosti) jedni z jeho nejlepších členů (vím to, protože tam příležitostně také docházím). Pro účely svého církevního sboru založili rodinou hudební skupinu, která hraje a zpívá na bohoslužbách.

PRŮBĚŽNÉ ZPRAVODAJSTVÍ

Studentské protesty v Chile, hurikán Irene, Palestina, sex s neandrtálci...

28. 8. 2011

čas čtení 5 minut

  • Izrael očekává, že drtivá většina zemí OSN bude hlasovat pro podporu palestinského státu, vyplývá z telegramu velvyslance Izraele v OSN,kterého citoval Haaretz. Česko slíbilo Izraeli, že bude hlasovat proti přijetí Palestiny do OSN... Odmítavý postoj k přijetí Palestiny zaujmou ještě USA, Německo, Itálie a Nizozemsko. V současné době existuje 193 členských států OSN.
  • Jeden ze tří dospělých v USA trpí obezitou. Jeden ze čtyř ve Velké Británii a Austrálii. Sedm z 10 na Tongu. Žádné vládě v žádné zemi se podařilo vypořádat se s epidemií obezity. V současné době se odhaduje, že 1.500 milionů dospělých a 170 milionů dětí má vážné problémy s nadváhou. Tato epidemie je odpovědná za 2% a 6% výdajů na zdravotnictví všech zemí.
  • Smrt teenagera během masové demonstrace v Santiagu de Chile ve čtvrtek večer přilila olej do ohně již tak napjaté atmosféry složité politické a společenské situace v Chile zjitřené dvoudenní generální stávkou proti prezidentovi Sebastiánu Piñerovi . Mladík 16, zemřel v nemocnici poté, co byl střelen do hrudi. Matka požaduje spravedlnost. Konflikt dosáhl takového bodu, že prezident Sebastián Piñera včera dal pokyn ke zvratu vládní strategie, a souhlasil, že povede diskusi na Moneda Palace se všemi zúčastněnými stranami k vyřešení vzdělávacích problémů, které demonstranti vyžadují pro studenty.Dvoudenní generální stávka se nesla pod heslem "1800 hodin pro vzdělání", což symbolizuje počet milionů dolarů v této zemi za rok, které by měly být vydané na financování veřejného školství.
  • V sobotu v 12:30 došlo ve Venezuele v severovýchodním Punto Fijo k zemětřesení o síle 4,7 .
  • Hugo Chávez přišel v sobotu kolem 22:00 do vojenské nemocnice Carlose Arvela, aby podstoupil třetí fázi chemoterapie.
  • Tajné dokumenty MI5, vydané britským Národním archivem, odhalily detaily o tom, jak britská vláda pod vedením Winstona Churchilla svrhla zvolenou vládu Britské Guayany v převratu z roku 1953, protože se Británie bála jejího levicového vůdce Cheddi Jagana a jeho americké manželky Janet, kteří vedli britskou kolonii "do náruče Sovětského svazu". Jagan a Janet společně založili Pokrokovou lidovou stranu (PPP) v kampani za práva pracujících a nezávislost na Británii.
  • Až 1 milion lidí muselo opustit pouze pobřeží Jersey. Doprava začala na východním pobřeží stagnovat . Asi 9000 letů bylo z postižených letišť zrušeno. V New Yorku, veškerá MHD má být uzavřena až v pondělí. Síla hurikánu se snížila, ale silný déšť zvyšuje riziko povodní 1 milion lidí je bez proudu poté, co Irene způsobila výpadky Starosta New Yorku Bloomberg naposledy přesvědčuje ty, kteří žijí v nízko položených pobřežních oblastech, k evakuaci z důvodů vlastní bezpečnosti.
  • Francouzští socialisté se obávají návratu Dominique Strauss-Kahna. Francouzská socialistická strana se sešla na svém zasedání na nábřeží La Rochelle . "Jestli chce strana vyhrát příští rok prezidentské volby, bude muset zůstat Strauss-Kahn v dostatečné vzdálenosti," konstatoval 50-letý krajský zastupitel z venkova v jihozápadní Francii.
  • 18 lidí bylo zabito a 26 zraněno při sebevražedném bombovém útoku na vojenské akademii v Alžírsku.
  • Palestinský prezident Mahmúd Abbás se setkal o víkendu s komisařkou EU pro zahraniční věci Catherine Ashtonovou , aby diskutovali o nadcházející možnosti uznat samostatný palestinský stát v OSN.
  • Vědci tvrdí, že malárii přenášející komáři v některých částech Afriky mizí, ale vědci si nejsou jisti, proč.
  • Kanada se rozloučila s Jackem Laytonem (61), vůdcem levicové Nové demokratické strany (NDP), který zemřel na rakovinu prostaty, státním pohřbem za přítomnosti ministerského předsedy Stephena Harpera , generálního guvernéra, zástupců politických stran a veřejnosti.
  • Výzkumníkům v Large Hadron Collider (LHC) se nepodařilo najít důkazy o tzv. "supersymetrických" částicích. Tvrdí to vědci na setkání Lepton Photon science meeting v Bombaji.
  • Jacíkoliv "Afričané tmavší pleti" zažívají nyní v Libyi smrtelné nepřátelství. Stovky migrujících subsaharských dělníků se zoufale snaží uniknout z Tripolisu a dalších měst Libye, neboť je libyjští Arabové podezřívají, že jsou Kaddáfího "žoldáci" . Kaddáfímu totiž v boji pomohly jednotky Africké legie, kterou vytvořil a vyzbrojil z bojovníků kmenů v Sahelu. Ke Kaddáfímu se také přidali bojovníci kmene Tuaregů z Mali, z Alžírska a Nigeru .
  • Pět kandidátů na japonského premiéra poté, co Naoto Kan odstoupil vzhledem k událostem ve Fukušimě: Ministr zemědělství Michihiko Kano, 69, bývalý ministr dopravy a infrastruktury Sumio Mabuchi, 51, ministr financí Yoshihiko Noda, 54, ministr obchodu Banri Kaieda (favorit volby), 62.
  • Tři Egypťané se zúčastnili teroristických útoků na jižní Izrael, píše Ha'aretz. Všichni tři byli členové extremistické islámské skupiny, jeden z nich utekl z egyptského vězení během revoluce proti Husni Mubarakovi.
  • Sex s neandrtálci posílil lidskou imunitu..., informují vědci
  • Indický protikorupční aktivista Anna Hazare přestal hladovět po 288 hodinách poté, co indický parlament přijal jeho návrhy na protikorupční zákon.
(Průběžné zpravodajství připravil Štěpán Kotrba)

Další neuvěřitelně rasistické výroky od čtenářů

Kdy se budou v ČR zavádět plynové komory a koncentrační tábory?

28. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Skutečně připominající hitlerismus:

Není žádný důvod proč by se státotvorné evropské národy (mezi které patříme) měly nechat pohltit etniky na nižší úrovni které se akorát nejlépe umí rozmnožovat, píše Miroslav Lovecký.

Raději si místo pseudohumanistického blekotání představte model soužití s etnikem IQ tykve ...píše anonym.

Jak mohou normální lidi, bez ohledu na barvu kůže, v takto nacistickém prostředí žít? Proč se proti tomu slušní lidé rázně nepostaví?(JČ)

Přijde jim to "typicky české"?

28. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Bydlíte v ghetu, pracovní příležitost žádná, vzdělání žádné, majorita Vás má za podčlověka a vyžírku... kriminalita a další patologické jevy jsou dle mého názoru jen přirozeným vyvrcholením....

Se zájmem si v posledních dnech pročítám na BL diskusi o rasismu v ČR, píše Přemysl Košut.

Myslím že integrace Romů do většinové společnosti je v vzhledem k českému rasismu a netoleranci dnes už nemožná.

Snad tím, že jsme byli totalitou uzavřeni dlouhou dobu mimo migrační proudy a nemáme zde všechny ty Turky, Albánce, Marokánce atd., a nejsme tudíž zvyklí na odlišnosti a respekt k jiné kultuře. Nebo to je pouze česká malost a xenofobie, prvoplánové řešení problému a nechuť vůbec k dialogu.

Malým CZ-nacismem jsou zasaženy bohužel i děti. Viděl jsem na vlastní oči, kdy asi desetiletý chlapec před zraky otce nadával vietnamskému chlapci do žluté špíny, tatínek se potutelně usmíval a tiše souhlasil.

Další kapitolou je třeba šikana občanů zemí bývalého SSSR cizineckou policií. Ponižující kontroly, kdy cizinecký policista v civilu a s viditelnou pistolí u pasu i několikrát do měsíce chodí za Ukrajincem do práce, údajně kontrolovat, zda náhodou dotyčný nepracuje jinde na černo.

Tolerance většinové společnosti k holým lebkám. V prodejně s hudebními nosiči si každý může bez problému zakoupit CD s nahrávkou neonacistické skupiny Orlík nebo Operace Artaban. Když se zeptáte průměrného občana, nepřijde mu třeba na Danielu Landovi nic nenormálního, či zvláštního, maximálně Vám řekne, že to je vlastenec...

Pokud bude vláda jako jediné řešení těchto složitých a dlouhou dobu neřešených problémů používat represivní orgány, jak to vidíme dnes, docílí jenom pozvolného vyhrocení situace. Zatím veškeré kroky které dělají, jdou na ruku extremistům. Nebuďme potom překvapení, když v Libereckém kraji vyhraje volby DS nebo nějaký podobný malý Hitler. ( Zde se můžeme zamyslet nad otázkou, jestli to není účel. V poslední době vidíme stále zvyšující se mediální zájem o lidi typu "Bátora" proč zrovna teď ? )

Stát musí činit jen to, aby těmto lidem na okraji společnosti dal alespoň elementární perspektivu. To je dle mého názoru jediné možné řešení. Zatím dělají to, že se jim snaží vzít i to poslední pivo a párek... Představte si jak strašně to musí být demotivující. Bydlíte v ghetu, pracovní příležitost žádná, vzdělání žádné, majorita Vás má za podčlověka a vyžírku... kriminalita a další patologické jevy jsou dle mého názoru jen přirozeným vyvrcholením....

Na Vaši otázku, jak mohou normální lidi, bez ohledu na barvu kůže, v takto nacistickém prostředí žít? Proč se proti tomu slušní lidé rázně nepostaví? Bych odpověděl jednoduše. Přijde jim to normální, jednoduché a typicky ČESKÉ !

"Nepřizpůsobiví" se nestěhují sami od sebe

28. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Je důležité uvědomit si, že "nepřizpůsobiví" do problémových regionů nemigruji sami od sebe s očekáváním, že se těm budou mít lépe než jinde, ale jsou tam migrováni z bohatších regionů, aby tam uvolnili lukrativní nemovitosti. Tedy proces, který směřuje k tomu, aby se z některých regionů staly "regiony pro přizpůsobivé", už tady probíhá a těm, kteří žijí v regionech, které ekonomické zájmy vybraly za regiony pro nepřizpůsobivé, se to - pochopitelně - nelíbí.

Paradoxní je to, že za tento jev jsou "viněni" ti, kteří jsou v podstatě jeho obětí, resp. předmětem.

Možnost ošetřit chování některých podnikatelů/podnikavců zákonem je však poněkud sporná, píše Tomáš Peltan.

Pozn. JČ: To je otázka. Všechno jde, když se chce. Například v Británii je legislativa výrazně na straně nájemníků a v podstatě nelze nájemníka z bytu vystěhovat. Pokud vím, i v ČR byla dosud legislativa relativně silně na straně nájemníků.

LIBYE:

Vzbouřenci vraždí v libyjském hlavním městě

27. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Zabíjení bylo nelítostné, píše sobotní britský deník Independent.

Docházelo k němu v provizorní nemocnici, ve stanu jasně označeném symboly islámského půlměsíce. Někteří mrtví byli na nosítkách, připojeni na kapačky. Jiní byli v zadní části sanitky, která se stala terčem střelby. Pár jich bylo na zemi, zjevně se snažili odplížit se do bezpečí, když se začalo střílet.

V horku se rozkládaly mrtvoly asi třiceti mužů. Mnoho z nich mělo ruce svázané za zády, buď pouty z umělé hmoty anebo provazem. Jedna měla do úst nacpaný šátek. Téměř všechny oběti byli černoši.

NATO má prý chránit civilisty. Kde je?

27. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

K vraždění civilistů v Tripolisu píší komentátoři v deníku Guardian:

Přichází příliš mnoho informací o vraždění černých lidí protikaddáfíovskými jednotkami na to, aby se to dalo ignorovat. Zdá se, že je to etnické očišťování. Rezoluce NATO požadovala ochranu všech civilistů (doufejme, že i černochů) a faktem je, že je teď mnoho černých civilistů vražděno.

Všechno, co dělají vzbouřenci, se prezentuje v médiích jako že bojovníci za svobodu bojují proti hnusnému diktátoru. Když přijdou do Libye nevinní černoši za prací, jsou zabíjeni, protože to jsou přece určitě žoldnéři, a tak musejí být zavražděni.

Není to genocida, ale jestliže jsou černoši zabíjeni prostě proto, že jsou černoši, rovná se to zřejmě "pronásledování" - a to je podle zákoníku Mezinárodního trestního tribunálu zločin proti lidskosti.

Zdroj ZDE

V Londýně sílí antipatie proti policii, poté, co usmrtila tři civilisty

27. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V pondělí se má v londýnské čtvrti Notting Hill uskutečnit pravidelný výroční multikulturní festival. Očekává se účast až milionu lidí. Na místě mají být tisíce policistů.

Přicházejí však zprávy, že v londýnských komunitách sílí antipatie proti britské policii, poté, co policisté za posledních dvanáct dní usmrtili tři muže, buď elektrickým paralyzátorem nebo k smrti došlo po použití pepřového spreje.

Policie usmrtila v městě Barrow-in-Furness sedmavacetiletého kulturistu, v městě Widnes pětadvacetiletého ligového hráče rabgy a v Boltonu třiapadesátiletého řidiče nákladního automobilu. Všichni tři muži v posledních dvanácti dnech zemřeli po použití elektrického paralyzátoru, anebo pepřového spreje.

Čelný činitel londýnské policie informoval, že četní obyvatelé Londýna vyjádřili nad těmito úmrtími značné znepokojení a poukázali na to, že úmrtí, přestože k nim došlo na severu Anglie, vyvolaly v Londýně značné napětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

VYVÁŽENOST A NESTRANNOST PARLAMENTNÍCH LISTŮ:

"Romští rasističtí agresoři" a "takzvaní pravicoví extremisté"

27. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Na severu Čech ve šluknovském výběžku se stupňuje napětí mezi většinovým českým obyvatelstvem a nepřizpůsobivou romskou minoritou kvůli brutálním rasistickým útokům Romů na Čechy (sic!!) v poslední době. Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila politiky, zda je romským rasistickým agresorům a takzvaným pravicovým extremistům měřeno stejným metrem, a pokud ne, zda to nemůže vyvolávat další konflikty."

Zdroj ZDE

Klaus o Romech v sobotním Právu

27. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

  • V severních Čechách je neklid. Vyvřela tam násilnými činy neřešená otázka soužití majority a Romů. Vláda tam posílá těžkooděnce. Co o tom soudíte?
  • Je to strašně nepříjemné, že to nastává u nás. Že vzniká tato parcelizace naší společnosti. Mám hrůzu z toho, že ne všechno z těchto pár hrůzných konkrétních případů je skutečně autentické. Že jsou to převzaté vzory z televizních zpráv, kdy děsivé akce v té či oné zemi světa vidí strašlivé skupinky lidí. Cítím to jako umělé v našem civilizačním okruhu, v našich tradicích, v našich návycích, v našem typu uvažování. Tím méně to umím složitě interpretovat. Děsí mě to. Jsem určitě v rámci české společnosti tím, kdo se Romů více zastává než kritizuje a kdo se v drtivé většině rozhovorů se svými přáteli, známými a tak dále staví do role toho, který se zlobí na silácké výroky většinové české společnosti vůči našim romským spoluobčanům. Tuto věc chci říci zcela jednoznačně.

    Právo 27. srpna 2011, str. 4

    Mezi námi sociálními fašisty

    27. 8. 2011 / Karel Dolejší

    čas čtení 2 minuty

    Na výzvu České strany sociálně demokratické, jejího starosty a senátora Sykáčka, se v pátek odpoledne v Rumburku sešlo protiromské shromáždění. Akce se zúčastnili též představitelé organizace "Občanský odpor" spolupracující s ultrapravicovými a rasistickými skupinami. Představitele zmíněného uskupení Josefa Mašína podle Aktuálně.cz na pódium pozval a během vystoupení vedle něj stál poslanec Jaroslav Foldyna.

    DVOJÍ METR:

    IDnes: "Lidé protestovali proti Romům"

    27. 8. 2011

    čas čtení < 1 minuta

    Na Šluknovsku protestovali lidé kvůli napjaté situaci. Část davu napadla i dům Romů. Dav se opakovaně snažil proniknout k domům obývaných Romy. Zadržen byl i aktivista proromského sdružení. Podle policie provokativně fotil.

    Zdroj: ZDE

    (Tak nám tu svými, doufejme jen neobratnými formulacemi, jaksi navozuje IDnes pro lidového čtenáře, že "Romové nejsou lidi", že... JČ)

    Určité regiony ČR jen pro bílé?

    27. 8. 2011

    čas čtení < 1 minuta

    Co nevidím, píše Milan Urie. V článku Tomáše Netočného na aktualne.cz jsem narazil na tento odstavec:

    "Sám starosta Sykáček vystoupil na shromáždění s požadavkem, aby zákonodárci přijali takový zákon, který by zamezil migraci nepřizpůsobivých občanů do regionu."

    Může to být dezinterpretace, ale pokud tomu tak není, pan starosta Sykáček jako státní úředník pěkně ujel. Jestli tomu dobře rozumím, tak by chtěl uzákonit území jen pro bílé? A i kdyby tomu tak nebylo, lze uzákonit zákaz přístupu do určitých regionů pro osoby, které se případně chovají asociálně?

    Začíná to pěkně houstnout.

    Romové JSOU Češi

    27. 8. 2011 / Jan Čulík

    čas čtení 4 minuty

    Brutální rasistické vylučování Romů ze společnosti, které v současnosti provádí značná část médií v ČR, je naprosto nepřijatelné. Česko na to dojede, protože se tím vyloučí ze světového společenství civilizovaných národů. Je naprosto nepřípustné vytvářet přehrady "Romové" a "Češi" nebo "rasističtí Romové" a "údajní pravicoví agresoři" ("údajní pravicoví agresoři" už etnicky kupodivu definováni nejsou), nebo dokonce kontrasty typu "lidé" a "Romové".

    Kromě mezinárodního tlaku si tím Česká republika uměle vytvoří skutečně vážný, etnický spor, který může vyústit v nezvládnutelné násilí.

    Kdo se chová asociálně či kriminálně, musí být potrestán jako jednotlivec, padni nebo padni. Jenže v důsledku toho, jak se chovají média a někteří politikové, to začíná být už nemožné. Romové budou mít zřejmě obrovské množství materiálu o diskriminačním zacházení, s nímž budou moci jít k mezinárodním institucím.

    Vzhledem k tomu, že politické poměry v Čechách už nejméně čtyři sta let určují cizinci, nezdá se, že to pro českou většinu z dlouhodobé perspektivy dopadne zrovna dobře. I ze strategického hlediska není toto chování české většiny tedy zrovna nejinteligentnější. Rasistické výstřelky v médiích a mezi politiky jsou zjevné a snadno zdokumentovatelné. Je to nebezpečné.

    Cikány dnes nikdo nevezme do zaměstnání

    27. 8. 2011 / Josef Vít

    čas čtení 2 minuty

    Cikáni jsou slušní lidé, píše Josef Vít. Když jsem ještě bydlel paneláku, byli moji sousedé také cikáni. A vycházeli jsme spolu dobře. Když jsme se potkali, pozdravili jsme se a prohodili pár slov. Proto také vím, jaké měli platy. Ten můj soused bral tehdy 6000 korun, když já jako inženýr jsem měl sotva dva tisíce. Jenže zatímco já seděl v kanceláři, on pracoval celý den s krumpáčem a lopatou na výkopech ve městě. Jeho žena měla vždy prádlo čistoskvoucně bílé - mnohem lepší než většina bílých žen. Druhý cikán měl jen osmnáct stovek, protože to byl číšník v restauraci a služby vždycky byly a jsou špatně placené.

    Univerzitní školné vysoké školy zničí

    27. 8. 2011 / Jan Čulík

    čas čtení 2 minuty

    Na titulní straně čtvrtečních Literárních novinách brojí proti univerzitnímu školnému ve článku "Vzdělání, nebo ledvina" Kateřina Kňapová a Ondřej Slačálek známým, konvenčním, poněkud unaveným levicovým způsobem, který nikdo neposlouchá - v podstatě argumentují, že se univerzitním školným studenti příliš zadluží, v dnešní době je mezi absolventy vysokých škol nezaměstnanost, je to neférové, atd. atd.

    FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

    Hodně klesající tendence

    2. 4. 2012

    čas čtení < 1 minuta

    V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

    Britská letadla zaútočila na bunkr v Sirte

    26. 8. 2011

    čas čtení 1 minuta

    • Britská letadla zaútočila na velký bunkr v Sirte, v domovském městě Muammara Kaddáfího. Včera britská letadla bombardovala cíle v Sirtre a silnici z Tripolisu na letiště. NATO bombardovalo loajalistická postavení v Tripolisu a 29 "ozbrojených vozidel" v Sirte. Britský ministr obrany Liam Fox popřel, že by útoky NATO proti Sirte byly zaměřeny na Kaddáfího. "Cílem útoků je zajistit, aby režim neměl možnost dál vést válku proti vlastnímu lidu?" řekl Fox v BBC. "Cílem útoku na Sirte bylo zajistit, aby neexistovalo alternativní velení, kdybych chtěl režim opustit Tripolis."
    • Bombardování města Sirte stihačkami NATO porušuje rezoluci OSN na ochranu civilistů a všichni to vědi, argumentuje bývalý britský diplomat Craig Murray na svém blogu.
    • Komisař OSN pro lidská práva varoval, že poprava plukovníka Kaddáfího by byla protizákonná. "Popravy bez soudu jsou protizákonné v míru i ve válce," zdůraznil. Mluvčí Human Rights Watch a Amnesty International apelovali na obě strany, aby zacházeli s vězni s lidskostí a respektovali mezinárodní konvence.
    • Adoptivní dcera Muammara Kaddáfího Hanna nebyla usmrcena při americkém náletu r. 1986, jak režim tvrdil.

    Americká recese

    26. 8. 2011 / Štěpán Steiger

    čas čtení 6 minut

    Recese je podle dostupných, i ekonomických "mírnější krátkodobý pokles ekonomické aktivity". (Termín "mírnější" je přitom věcí výkladu.) Co znamená taková "recese" v životě prostého občana, o tom se můžeme přesvědčit ve Spojených státech, údajně nejbohatší zemi světa a jediné supervelmoci. Předem pro jasnost musíme konstatovat, že krize -- což je "pokles ekonomické aktivity, který trvá nejméně dvě po sobě jdoucí čtvrtletí" (definice slovníků) -- byla ve Spojených státech prohlášena za skončenou v létě 2009.

    Sčítání obyvatel se v USA provádí každých deset let. Z loňského vyplynulo, že v letech 2005 -- 2009 poklesla průměrná hodnota majetku americké domácnosti o 28% - což představuje v dolarech částku 27.000. Přitom nejméně 20% domácností -- v absolutních číslech 62 miliony -- nemá majetek žádný. Podle téhož zdroje žilo v roce 2009 43,6 milionu Američanů v chudobě To je 14,3 všeho obyvatelstva. Od roku 2008 tnto počet stoupl o 4 miliony. Ovšem Národní akademie věd (National Academy of Science), která na rozdíl od Úřadu pro sčítání lidu (Census Bureau) má ve svých měřítcích také proměnné životních nákladů, dospívá k číslu 17,3%, tj. 52,765.000.

    Lidé, neblbněte! Speciální dávky pro Romy nejsou!

    26. 8. 2011

    čas čtení 5 minut

    Ve většinové společnosti je velmi rozšířená představa, že Romové jsou zvýhodňováni, že mají nějaké "zvláštní sociální dávky, na které "bílí" nemají nárok. Případně, že díky své vychytralosti a zároveň neschopnosti státních úřadů získávají tyto dávky nekalým způsobem. Tento názor je podporován i následujícím spamem, píše Petr Šťastný.

    Eric Schmidt, předseda firmy Google, odsoudil britské školství

    26. 8. 2011

    čas čtení 1 minuta

    Kritizoval propast mezi humanitními a technickými vědami. Británie by se "měla vrátit do slavné éry 19. století"

    Eric Schmidt, předseda firmy Google, během přednášky v Edinburku ostře kritizoval, že školství v Británii se "zaměřuje na humanitní vědy " a zaútočil na to, že vznikly dva vzdělávací tábory, které "si navzájem nadávají".

    Za posledních sto let prý Británie přestala produkovat všestranně vzdělané osobnosti. Zapomněla na viktoriánskou éru, kdy humanitní i technické obory dokázaly spolupracovat. "Lewis Carroll nenapsal jen klasické knihy o Alence, ale vyučoval také v Oxfordu matematiku. Jamese Clerka Maxwella charakterizoval Einstein jako nejlepšího fyzika od dob Newtonových - ale byl to také autor knižně vydávané poezie."

    Soud poskytl pankrácké pláni v Praze ochranu před výškovými komerčními paláci

    27. 8. 2011 / Petr Kužvart

    čas čtení 8 minut

    V průběhu srpna 2011 byly doručeny a staly se pravomocnými dva důležité rozsudky Městského soudu v Praze jako soudu správního (sp.zn. 10 Ca 62/2009 ze 12.5. 2011 a sp.zn. 10 Ca 61/2009 ze 30.5. 2011). Byla zrušena územní rozhodnutí na záměry "EPOQUE Pankrác - hotel" (v mluvě prostonárodní přezdívaný "prostřílená plechovka") a "EPOQUE Pankrác - bytový dům" (lidem přezdívaný "véčko" nebo také "Fau für Viktoria"), obojí při ulici Milevské. Jde jednak o zásadní posun ve snahách o komerční výstavbu stále dalších výškových objektů na chráněném horizontu při pohledu z Pražské památkové rezervace (což soustavně kritizovala česká památkářská veřejnost i UNESCO), ale při obou příležitostech soud vyložil některé stěžejní právní otázky podstatně širšího významu a dopadu.

    Autor působí jako právník, především v ekologických kauzách a v kauzách zaměřených proti developerům a investorům. Jeho -- informované -- svědectví je postojem jedné strany, zaangažované v tomto konfliktu. (Red.)

    Chilská velitelka Camilla, studentka, která dokáže vyvolat generální stávku

    26. 8. 2011

    čas čtení 2 minuty



    Třiadvacetiletá Camila Vallejo je předákem studentského hnutí v Chile. Stala se ikonou populistického povstání, které nazývají někteří analytikové "Chilskou zimou". Její tiskové konference vedou k rezignaci ministrů. Pouliční demonstrace, v jejichž čele stojí, dokáží ochromit velké části chilského hlavního města. Vláda před ní utíká a Camila má dokonce nyní i trvalou policejní ochranu poté, co jí bylo vyhrožováno smrtí.

    Wikileaks o Janu Urbanovi v Iráku

    26. 8. 2011

    čas čtení 5 minut

    SIPDIS

    E.O. 12958: N/A

    TAGS: EAID PREL SCUL EZ IZ JO KPAO

    Tento záznam je výňatkem z původní depeše. Kompletní text původní depeše není k dispozici.

    Téma: Český aktivista Jan Urban o iráckých novinářích, projekty na ochranu Iráku

    Předmět: UNCLAS PRAGUE 001343

    Reference: Prague 1198

    16. září 2005

    1. Shrnutí: Poloff se setkal s českým novinářem/aktivistou Janem Urbanem po jeho návratu z Ammánu v Jordánsku, kde řídil výcvik pro 40 iráckých novinářů v rámci programu financovaného National Endowment for Democracy, americkou Národní nadací pro demokracii. Urban řekl, že by chtěl pokračovat s dalšími programy, včetně zácviku ve Svobodné Evropě v Praze. Urban také informoval velvyslanectví o českém úsilí zachránit irácké kulturní poklady, program, jehož součástí je americká vojenská pomoc.

    Situace v boji s rakovinou není tak bezútěšná

    27. 8. 2011 / Vladimír Wagner

    čas čtení 11 minut

    V pátečních Britských listech napsal Boris Cvek příspěvek s velmi bezútěšným obrazem boje s rakovinou. Myslím, že jeho popis dané problematiky je velmi zúžený a značně nerealistický. Jedná se o velmi závažný problém, se kterým se v životě setkává téměř každý z nás ať už u sebe, ve své rodině nebo u známých. A opravdu si zaslouží seriozní diskuzi. Nejsem sice odborníkem v medicínských oborech. Mnohem fundovaněji by o problémech s léčením rakoviny mohl napsat například můj jmenovec Petr Wagner. Protože se však velmi intenzivně využívají v diagnostice rakoviny i v boji proti ní jaderné metody, dovolil bych si přece jen na příspěvek Borise Cveka reagovat.

    Jsou senioři překážkou přistávací dráhy?

    25. 8. 2011 / Anna Čurdová

    čas čtení 4 minuty

    Panenské Břežany, malebná obec na severním okraji Prahy. Je známá tím, že z jejího dolního zámku vyjel na svoji poslední cestu říšský protektor Reinhard Heydrich.

    Málo se ví, že v Panenských Břežanech jsou zámečky dva. Ten, kde sídlil Heydrich a který byl dlouhodobě devastován Výzkumným ústavem kovů. A je snad zázrak, že ještě stojí.

    Protest proti odvolání ředitele Domova pro seniory Chodov

    26. 8. 2011

    čas čtení 1 minuta

    tisková zpráva

    Petici proti odvolání Jiřího Preclíka z postu ředitele Domova pro seniory Chodov předal ve čtvrtek 25. srpna 2011 petiční výbor pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi. Pod petici se podepsaly 3/4 pracovníků Domova, což představuje 90% zaměstnanců.

    Spojené státy se distancovaly od honby na Kaddáfího

    25. 8. 2011

    čas čtení 2 minuty

    • Spojené státy se distancovaly od úsilí zajmout Kaddáfího. Pentagon i americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek konstatovaly, že ani americké jednotky, ani jednotky NATO neusilují o zatčení diktátora na útěku. Z prohlášení vyplývá, že je Washington znepokojen možným posunem v misi NATO v Libyi a přímou účastí NATO na likvidaci Kaddáfího režimu. NATO má oprávnění ochraňovat civilisty, nikoliv uspořádat honbu na Kaddáfího. "Ani Spojené státy, ani NATO se na honbě na Kaddáfího neúčastní," řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí. Mluvčí Pentagonu konstatoval: "Nemluvím za žádné jiné národní vlády - zda některé naše partnerské země něco dělají. Ale NATO a Spojené státy nikoliv."
    • Britský ministr obrany Liam Fox předtím řekl, že NATO pomáhá vzbouřencům najít Kaddáfího. Podle reportérů listu Guardian jsou v Libyii britské a francouzské zvláštní jednotky, organizují letecké údery a koordinují vzbouřenecké jednotky při útoku na město Sirte.
    • Asi tisíc libyjských vzbouřenců útočí na činžák ve čtvrti Abu Salim v Tripolisu; domnívají se, že se tam skrývá Muammar Kaddáfí nebo někteří jeho synové. Kaddáfí vydal novou audionahrávku, na níž zdůrazňuje, že je nutno vzbouřence zničit. Všechny kmeny musejí povstat proti zahraniční intervenci
    • Spojené státy a Jihoafrická republika se dohodly, že dovolí OSN vydat 1,5 miliard dolarů zmrazených libyjských fondů pro humanitární účely. Předtím nechtěla Jihoafrická republika vydat vzbouřencům libyjské peníze.
    • Moussa Ibrahim, mluvčí Muammara Kaddáfího, zatelefonoval tiskové kaceláři Associated Press, že se šéf libyjského státu bezpečné skrývá a vede boj proti libyjským vzbouřencům. Ibrahim dodal, že je Kaddáfí ve velmi pozitivní náladě. "Vede boj za naši svobodu a nezávislost". Ibrahim odmítl uvést, kde se Kaddáfí skrývá. "Všichni členové jeho rodiny jsou také v pořádku." Dodal, že Kaddáfí bude schopen odporu "po dlouhé týdny, měsíce a roky" a tvrdil, že loajalisté stále ovládají většinu města. To je v rozporu s většinou zpravodajství.
    • Libyjští vzbouřenci také bojují proti loajalistickým jednotkám na východě země. Al Džazíra informovala o důkazem "hromadných poprav", které měly provést v Tripolisu Kaddáfího jednotky.
    • Loajalisté tvrdě hájí Kaddáfího rodné město Sirte. Vzbouřencům tam pomáhají britské a francouzské speciální jednotky. Opoziční jednotky chtějí vyjednat mírové předání města rebelům.
    • Lékařům v Tripolisu docházejí zdravotnické zásoby.
    • Část vzbouřenecké Národní prozatímní rady se přestěhovala do Tripolisu, řekl vzbouřenecký premiér Mahmoud Jibril na tiskové konferenci se Silviem Berlusconim v Miláně.
    • Itálie začala uvolňovat 350 milionů euro libyjských financů pro vzbouřence.

    Kaddáfího režim intenzivně lobboval západní politiky za svou záchranu

    25. 8. 2011

    čas čtení 1 minuta

    V posledních měsících prováděl Kaddáfího režim intenzivní tajnou operaci mezi západními politiky ve snaze zastavit bombardování NATO v Libyi. Byl přesvědčen, že západní spojenci provedou "koncem září nebo v říjnu plnou pozemní invazi do Libye".

    Z tajných dokumentů vyplývá, že se libyjská vláda snažila po dobu mnoha měsíců ovlivnit ve svůj prospěch americké a světové veřejné mínění. Kontaktovala tvůrce mezinárodního veřejného mínění - včetně prezidenta Baracka Obamy.

    Anketa Romano hangos 10/11-2011: Holocaust Romů

    26. 8. 2011 / Pavel Pečínka

    čas čtení 16 minut

    V srpnu si připomínáme výročí událostí souvisejících s pokusem definitivně zlikvidovat Romy. Věnuje se tomu u nás dostatečná pozornost? Nebo jde už dnes spíš o záležitost historiků, neodvádí tato výročí pozornost od palčivějších problémů? A lze srovnávat holocaust Romů a Židů? Všechny tyhle provokativní otázky nás zajímaly?

    Quo vadis, homo sapiens

    25. 8. 2011 / Miloš Pick

    čas čtení 29 minut

    Po více než dvaceti letech převratných změn u nás i ve světě nadešel čas se ohlédnout, odkud a kam kráčíme (Pick/2011).

    An English translation of this article is in CLICK HERE

    Hrozí další krach mezinárodních burz, varují bankéři

    26. 8. 2011

    čas čtení 1 minuta

    Pojištění dluhů několika velkých evropských bank dosáhlo nyní bezprecedentní výše, a to dokonce větší než pojištění před třemi lety během finanční krize, kterou vyvolal kolaps americké banky Lehman Brothers. Jde o pojištění dluhů mj. bank Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Deutsche Bank a Intensa Sanpaolo.

    Pojištění dluhů Royal Bank of Scotland například dosáhlo 343.54 bodů, což znamená, že pojistit obligace této banky ve výši 10 milionů liber nyní stojí 343 540 liber ročně. Náklady na pojištění těchto obligací jsou nyní vyšší než před tím, kdy britský stát musel banku v říjnu 2008 znárodnit, a tak ji zachránit před krachem. Problémem je nedostatek likvidity. Situace je "úplně stejná" jako v roce 2009, vyjádřil se jeden vysoký bankovní činitel v Londýně.

    "Myslím, že v září nebo v říjnu dojde k otřesu finančních trhů, jaký jsme ještě nezažili,: vyjádřil se čelný bankéř v jedné velké evropské bance.

    Ceny akcií bank se nicméně tento týden zvedly. Ukazuje se, že vzniká rozdíl mezi investory do kapitálu a do úvěrů. Poté, co se burzy mírně stabilizovaly, cena zlata radikálně poklesla.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Zakladatel firmy IKEA sympatizoval s nacisty

    26. 8. 2011

    čas čtení 1 minuta

    Švédská autorka a novinářka Elisabeth Asbrinková zjistila, že švédská policie udržovala policejní svazek o Ingvaru Kampradovi, zakladateli firmy IKEA. Jeho kontakty s nacisty bylyprý hlubší než pouhý "zmatek mladého muže".

    Asbrinková tvrdí, že Kamprad vstoupil do švédské nacistické strany v roce 1943, když mu bylo 17 let. V důsledku toho na něho švédské bezpečnostní orgány založily policejní svazek.

    Sociálně demokratické pasti

    24. 8. 2011 / Milan Valach

    čas čtení 11 minut

    Bohuslav Sobotka poskytl rozsáhlý rozhovor pro sobotní (20. 8. 2011) vydání Mladé fronty Dnes. Některé jeho pasáže vyvolaly již krátce po jeho otištění značný ohlas. Předseda ČSSD se v nich zamýšlí nad možnostmi povolebních koalic v případě téměř jistého vítězství sociální demokracie ve volbách. Avšak i když to bude vítězství výrazné, nelze předpokládat, že počet hlasů pro ČSSD překročí 50%.

    Za prosperitu bez hospodářského růstu?

    24. 8. 2011

    čas čtení 4 minuty

    Jaká část hospodářského růstu za posledních šedesát let byla reálná? Do jaké míry šlo o iluzi, vytvořenou obrovským objemem půjček? Ve snaze udržet tuto iluzi při existenci jsme způsobili planetě Zemi větší škody než za posledních 100 000 let. Ty škody potrvají staletí - prospěch z nich nebude možná trvat ani rok, píše George Monbiot.

    Jak nebezpečné je střílení do vzduchu? Zabíjí

    25. 8. 2011

    čas čtení 3 minuty

    Všichni jsme viděli v televizních záběrech, jak jásající Libyjci střílejí z ručních zbraní do vzduchu. Není příliš překvapivé, že to zabíjí. Kulka vystřelená do vzduchu totiž nezmizí. 30 procent kulek vystřelených do vzduchu zabíjí. Podrobněji se tím zabýval deník Guardian.

    Není divu, že západní reportéři v zemích, kde probíhají revoluce, nosí helmy a neprůstřelné vesty. Kulky, vystřelené proti obloze, se totiž vracejí na zem a zabíjejí.

    Bejnamin Robins informoval ve studii zveřejněné r. 1761, že kulka, vystřelená vertikálně do vzduchu, se o půl minuty později vrátila zpět k zemi ve vzdálenosti přibližně jednoho kilometru. Další studie následovaly.

    Západ zdiskreditoval libyjskou revoluci

    25. 8. 2011

    čas čtení 5 minut

    Dělají pořád totéž, napsal v deníku Guardian Seumas Milne. Napotřetí v jediném desetiletí hrály britské a americké jednotky rozhodující roli při svržení arabského nebo muslimského režimu. Politikové v Londýně a v Paříži se hrdě prezentují jako porodní báby "nové Libye".

    Ozvěny Bagdádu a možná ještě více Kábulu jsou strašidelné. Nejen v záběrech, naaranžovaných pro televizi, ukazujících, jak byly vypleněny vládní budovy a zničeny sochy.

    Podobně jako v Afghánistánu r. 2001 se západní mocnosti postavily na jednu stranu v občanské válce. Poskytly jedné straně leteckou podporu a podporu speciálních jednotek ve snaze vyvolat povstání proti nepopulárnímu režimu.

    Francouzští bohatí chtějí platit víc daní

    25. 8. 2011

    čas čtení 1 minuta

    Skupina nejbohatších Francouzů, včetně dědičky firmy L'Oréal Liliane Bettencourt, podepsala petici, požadující, aby na ně vláda uvalila vyšší daně. Stalo se to v době, kdy francouzský premiér François Fillon oznámil balík škrtů, v jejichž rámci má být omezen deficit Francie a má se ušetřit 11 miliard euro.

    16 bohatých Francouzů podepsalo petici, požadující, aby bohatí občané ve Francii přispěli do státního rozpočtu "mimořádným příspěvkem" a pomohli tak zemi dostat se ze současné finanční krize.

    Neziskové léky

    26. 8. 2011 / Boris Cvek

    čas čtení 2 minuty

    Už dlouho se snažím propagovat myšlenku tzv. "neziskových léků" (non-profit drugs). Jde o generické, velmi levné léky, které by se přes klinické testy, financované charitami a vládami, mohly používat i proti nemocem, proti nimž zatím používány nejsou. Prvním takovým lékem, jehož nové klinické testy v Indii platila nadace Billa Gatese, je paromomycin.

    V onkologické léčbě však zatím takové léky chybí.

    Romský problém

    25. 8. 2011 / Milan Valach

    čas čtení 5 minut

    České sdělovací prostředky neoplývají objektivitou. Dominuje jim hon za senzacemi a skrytě možná i snaha o rozeštvávání jednotlivých skupin občanů proti sobě, jak jsem toho byl osobně svědkem .

    Je Kalousek obratný politik a je Bátora neonacista?

    26. 8. 2011 / Igor Pleskot

    čas čtení 3 minuty

    Osobně se domnívám - bez sympatií, zaujetí a posuzování jeho etiky a zaměření , že Kalousek obratný politik je. Svědčí o tom jeho postup při zakládání TOP 09, kdy kdy kromě knížecí vlajkové lodi získal podporu části starostů a patrně i přes riziko ztráty přízně moravských katolických přívrženců KDU-ČSL i podporu některých bývalých voličů této strany.

    Řekněme nahlas: DOST bylo srandy!

    26. 8. 2011 / Jakub Wolf

    čas čtení 6 minut

    Boj s -ismy nekončí, ač se snad zdálo že by mohl skončit spolu s dekádou havlismu. Nikoliv. Po vykořenění tohoto nešvaru jeho jasným pojmenováním bylo třeba postoupit dále a čelit novému nebezpečí, NGOismu. Ani dekádou druhého odboje proti -ismům, dekádou odporu vůči plánům NGOistů, věc trvalého zápasu s -ismy neskončila. Naopak.

    Problematický odboj

    26. 8. 2011 / Jiří Pondělíček

    čas čtení 3 minuty

    Pokud se v současné době mluví nebo píše o protinacistickém národním odboji, často se zdůrazňují problematické, kontroverzní jevy, kterých ani československý odboj nebyl ušetřen. Například partyzánské oddíly jarmak nebo Olga patřily k těm o kterých se v těchto souvislostech hovořilo nejčastěji. Z jednotlivých postav je rozporuplná např. osoba Miroslava Picha --Tůmy, který po válce smutně proslul jako vyšetřovatel Stb nebo A. Schramm, který byl v podstatě sovětským agentem, ovlivňujícím partyzánské hnutí na území ČSR. V ČS armádním sboru sloužili i B. Reicin, nebo K. Vaš. Přesto jsou tyto jevy jen okrajové a rozhodně neurčovaly celkový směr odbojového hnutí. Nicméně i tyto jednotky a osoby se odboje zúčastnily a je nutno k tomu přihlížet při seriozním hodnocení, jakkoli je kritické.

    "Romové nemohou být Češi z rasových důvodů"

    25. 8. 2011

    čas čtení < 1 minuta

    Otřesný je tento názor čtenáře Jana Zemana, který přesně kopíruje nacistickou argumentaci (zaměňte si výrazy "Rom" a "Vietnamec" za "Žid").

    Občanský princip moderních evropských národů je založen na inkluzivitě, nikoliv na rasové čistotě!! (JČ)

    Dobrý den, Reaguji na článek Jana Čulíka "Romové jsou Češi". Tento článek obsahuje drze překroucený a čtenářům podsunutý fakt, že Romové jsou Češi, a k tomu staví rovnítko mezi to být Čechem a být občanem České republiky.

    To je drzá lež, protože Romové nejsou Češi a ani se jimi nemůžou stát - příslušnost k národu v evropském pojetí zahrnuje (kromě kulturního) i etnický princip, což Romové samozřejmě nesplňují. Stejně tak Vietnamci se nemůžou stát Čechy, protože jsou odlišné rasy.

    Druzí půjdeme my

    25. 8. 2011 / Lukáš Lhoťan

    čas čtení 1 minuta

    To, na co poukazujete v komentáři "Romové jsou Češi" je nemoc celé Evropy. Je to důvod, proč je problém s integrací přistěhovalců, včetně problému se vztahem k muslimům, a také problém se vztahem k menšinám v rámci Evropy.

    Je to rozdíl oproti USA, kde se získáním občanství či pobytu stáváte Američanem a většina společnosti se tak k Vám tak i chová. Naopak v evropské společnosti je stále pod povrchem v mnohých zemích přítomná mezinárodnostní nenávist. Mohl bych vyprávět desítky zážitků svých přátel a kolegů, co nejsou etnickými Čechy, jak se k ním lidé chovají nejen ve společnosti, ale i na úřadech apod.

    Snad každý Čech má v krvi romské geny

    25. 8. 2011 / Boris Cvek

    čas čtení 1 minuta

    Mělo by se říci, že Češi nemohou být Čechy kvůli rasové čistotě, pokud by se vůbec "rasová čistota" měla brát vážně a ne pouze jako odporný nacistický výmysl, kterým je. Kdysi mne k zamyšlení nad tím, že ve střední Evropě přece žádná "rasová čistota" nemůže existovat, přiměl K. R. Popper. Jednak jsme tu vždy měli Židy a Romy a snad každý "Čech" má v krvi židovské či romské geny.

    Každý občan má povinnosti

    25. 8. 2011 / Jan Čulík

    čas čtení 1 minuta

    Ještě jedna věc: Uvědomil jsem si, že protože upozorňuju, že není možné z asociálního chování vinit celé romské etnikum, někteří čtenáři z toho extrapolují, že snad argumentuji, že má být romské etnikum nějak omlouváno. To jsem nikdy nenapsal a nemyslím si to.

    Každý občan má své povinnosti. Kdo se chová jako kriminálník a asociál, musí být potrestán. To se samozřejmě týká každého občana, jeho etnický původ je zcela irelevantní.

    V Česku, jako všude jinde, existuje dnes dost velká třída asociálních, případně sociálně deprivovaných jedinců. Ty musí stát přísně trestat, pokud nedodržují civilizační normy. Zároveň by však slušný stát měl zjišťovat, jaké jsou faktory, které způsobují asociální chování, a měl by se je snažit odstraňovat. Přijímám argumentaci Tonyho Blaira, že je nutno tyto věci řešit individuálně, rodinu po rodině. Stát musí lidem nabídnout možnost, aby zlepšili svou situaci. Pokud tu možnost odmítnou a nebudou ochotni na zlepšení své situace sami aktivně pracovat, stát jim pomoc odebere. Složité to není.

    Rasová argumentace o údajné "čistotě české krve", kromě toho, že je to naprostý nesmysl, je cestou do pekla. Vytvářením rasové hysterie a zdůrazňováním etnické příslušnosti pachatelů kriminálních činů se nic nevyřeší.

    "Banda zfetovanejch cikánů"

    25. 8. 2011 / Jan Čulík

    čas čtení 4 minuty

    Zmatené a zděšené emaily anonymů, které v těchto dnech redakce dostává, opakovaně potvrzují její argumentaci. Autor tohoto mailu se podepsal "Daňový poplatník":

    Ke článku Jana Čulíka "Romové jsou Češi". Pane Čulík nic jste nepochopil.Ti cikáni v Novém Boru, ve Šluknově a dál nejsou v první řadě místní. Jsou to lidi přistěhovaný z Prahy, z míst kde budou developeři stavět a tak jim našli nový domov. Dále si uvědomte že mezi cikány úplně běžně fungují lichváři kteří jim půjčují na drogy. A samozřejmě dealeři drog. Jeďte tam a zkuste cikánovi který má v sobě pervitin nebo heroin slušně vysvětlit aby se choval slušně. Myslím že příští vydání BL bude in memoriam. Uvědomujete si že pod vlivem drog necítí bolest, nemá žádné svědomí atd. A před vším tímto máme zavírat oči, nepsat o tom že to byla banda zfetovanejch cikánů, a dělat jako že si to ty lidi mají dořešit sami? A do toho všeho přijde vládakterá propuští policajty a nebo jim snižuje platy. Proberte se všichni, už dnes se s tím nedá mnoho dělat a je skoro pozdě.

    Romové samozřejmě "místní" jsou, totiž jsou to občané České republiky.

    Zjištění, že mnozí naši čtenáři naprosto nechápou princip občanské inkluzivity, podle něhož jsou součástí státu všichni, kdo na jeho území žijí, zejména pokud mají místní občanství, i že prostě nedokážou porozumět, že slušná média neprovádějí etnické hony na čarodějnice, je pro mě velkým překvapením a zklamáním.

    Když byly moje dcery malé, měly ve skotské škole, kam chodily, za úkol dělat různé tematické projekty. Když jim bylo kolem deseti, dělaly například projekt o rozrůzněnosti existujících náboženství ve Velké Británii. Velký sešit formátu A4 zaplnily informacemi a výstřižky o katolictví, protestantismu, židovské víře, buddhismu, sikhství, islámu...Systematicky studovaly a srovnávaly každou náboženskou praxi. Bylo to nutné, protože ve škole měly mezi spolužáky jak židy, tak sikhy, tak muslimy... V českých školách se tohle nedělá? Nepěstuje se vědomí inkluzivity?

    Výše zmíněný anonym popisuje typické chování společenské underclass, podtřídy negramotných lidí, jaká existuje skoro v každé západní společnosti. V Británii je tato třída zvlášť velká, jak nedávno ukázaly pouliční nepokoje. Co to má co společného s rasovou příslušností?

    Výše citovaný mail dále potvrzuje, že státní orgány v ČR tento vážný problém nejenže neřeší, ale ještě ho zhoršují ustupováním kapitalistickým developerům. Svážení chudých, asociálních či kriminálních jedinců do ekonomicky chudých oblastí sice může přinést další peníze do kapes realitních developerů, pokud to však stát nezastaví, bude mít obrovské problémy v jiných částech země. Velkou otázkou je, zda zisky developerských zbohatlíků dokáží kompenzovat obrovské sociální problémy, které tím vzniknou v chudých regionech.

    Úžera, lichvářství, je typickým parazitickým jevem každé asociální společnosti. Jenže v civilizovaných zemích je vážným trestným činem a policie proti ní velmi tvrdě a efektivně zasahuje. Proč ne v ČR?

    Samozřejmě, že vážné problémy existují a lidé se bojí, jenže stát je odmítá razantně řešit.

    Proti spáchaným trestným činům je třeba tvrdě zasáhnout. Bojovat účinnými opatřeními i proti parazitismu. Nerozumím však, jaké konstruktivní řešení přinese rasistická hysterie ve společnosti, vyčleňování určitého etnika z národa a tvrzení, že všichni jeho příslušníci jsou póvl.

    Školy

    25. 8. 2011 / Boris Cvek

    čas čtení 2 minuty

    JČ: Když byly moje dcery malé, měly ve skotské škole, kam chodily, za úkol dělat různé tematické projekty. Když jim bylo kolem deseti, dělaly například projekt o rozrůzněnosti existujících náboženství ve Velké Británii. Velký sešit formátu A4 zaplnily informacemi a výstřižky o katolictví, protestantismu, židovské víře, buddhismu, sikhství, islámu...Systematicky studovaly a srovnávaly každou náboženskou praxi. Bylo to nutné, protože ve škole měly mezi spolužáky jak židy, tak sikhy, tak muslimy... V českých školách se tohle nedělá? Nepěstuje se vědomí inkluzivity?

    Boris Cvek: Samozřejmě, že se to nedělá. V oblasti různosti kultur a náboženství jsou české školy nesmírně zaostalé. V literatuře se učíte o každé blbosti národního obrození, včetně Antala Staška, ale nikde se nedozvíte, jaké větve křesťanství existují v našich dějinách a jak se liší Československá církev husitská od Církve římskokatolické. Dokonce jeden z mých nejbližších přátel při psaní diplomové práce (studoval češtinu-občanku!) nevěděl, že srbšti pravoslavní jsou křesťané. V těchto otázkách vládne v Česku absolutní ignorance. Češi jsou českými školami jakž takž vzděláni v národně-obrozeneckém pohledu na svět, ale o české kultuře a tradici před národním obrozením nebo o kulturách a tradicích jiných národů jim školy neříkají de facto nic (pokud přímo nestudují na Filozofické fakultě např. německou filologii). Když si vzpomenu na má gymnaziální studia (1990-1994), tak jsme si téměř vůbec nic neříkali dokonce ani o Masarykovi, i když byl tehdy už v kurzu. Vysvětlení je snadné: učitelé o něm nic hlubšího nevěděli. Myslím si ostatně, že dodnes velká většina i vysokoškolsky vzdělaných lidí by nedovedla říci, jaké byly Masarykovy politické nebo náboženské názory.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za červenec 2011

    7. 8. 2011

    čas čtení 1 minuta

    V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

    61008