Chilská velitelka Camilla, studentka, která dokáže vyvolat generální stávku

26. 8. 2011

čas čtení 2 minuty



Třiadvacetiletá Camila Vallejo je předákem studentského hnutí v Chile. Stala se ikonou populistického povstání, které nazývají někteří analytikové "Chilskou zimou". Její tiskové konference vedou k rezignaci ministrů. Pouliční demonstrace, v jejichž čele stojí, dokáží ochromit velké části chilského hlavního města. Vláda před ní utíká a Camila má dokonce nyní i trvalou policejní ochranu poté, co jí bylo vyhrožováno smrtí.

Před půl rokem byla Camila Vallejo zcela neznámá. Nyní stojí v čele povstání, které otřáslo nejen prezidentským úřadem miliardářského podnikatele Sebastiána Piñery, ale celou chilskou politickou třídou. Z výsledků průzkumu veřejného mínění vyplývá, že jen 26 procent Chilanů Piñeru podporuje a ještě menší počet, 16 procent, podporuje jeho nedávno padlnou koalici Concertación.

Ve středu byla v Chile zahájena celostátní dvoudenní stávka. Pracovníci dopravy a další státní zaměstnanci se připojili k sílícím studentským protestům.

"V Chile je obrovská nespokojenost," řekla Vallejo v nedávném rozhovoru. "První krok ale vždycky dělají mladí lidé... Nemáme rodinné povinnosti, takže jsme svobodnější. Udělali jsme první krok, ale už nejsme sami, starší generace se k nám přidávají."

Za stopětletou historii studentského svazu Univerzity v Chile je Vallejo teprve druhou ženskou studentskou vůdkyní. Je také členkou Chilské komunistické strany a je tváří hnutí, jaké země nezažila od posledních roků vlády Augusto Pinocheta v osmdesátých letech.

Od začátku června odmítají chodit do školy statisíce středoškolských a vysokoškolských studentů. Požadují lepší a levnější školství. Požadují zrušení dvoukolejného systému, v jehož rámci funguje několik málo bohatých, elitních škol a mnoho chudých státních škol. Vallejová zorganizovala několik protestů, tradičně známých z Pinochetovy éry, tzv. cacerolazos . jsou to protesty, při nichž aktivisté tlučou do hrnců. Některé demonstrace byly násilné.

"Nechceme násilí, nebojujeme s policií, ani nechceme ničit komerční obchody. Naším cílem je získat zpět právo na vzdělání. To říkáme důrazně a jasně," konstatuje Vallejová před prezidentským palácem.

Vláda spěšně schválila celou řadu iniciativ ve snaze neutralizovat tyto protesty. Pozměnila ústavu tak, aby bylo ústavně zaručeno kvalitní vzdělávání, a snížila úroky na studentské půjčky z 6,4 procent na 2 procenta. Ale příslib, že vláda bude investovat do vzdělání dalších cca, 60 miliard korun, povstání neukončilo.

Vallejová se stala v zemi kultovní osobností. Na YouTube se na ni zveřejňují ódy a předpovědi, že v důsledku svého charismatu skončí v chilské politice. "Všichni jsme do ní zamilovaní," pravil bolivijský viceprezident Álvaro García Linera.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11109

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2011