Byli Vondrouš a Janýr v Rakousku skutečně zatčeni?

14. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Uvádí to česká média, např. ZDE. Jenže ve středu přibližně ve 21.30 vydal Philipp Janýr na svém facebooku toto Vondroušovo tiskové prohlášení. Pokud Philipp Janýr toto na facebooku vydal, asi tedy nebude v policejní vazbě. (V poznámce pod textem Janýr píše: "Jdu se najíst." Že by v cele?) Leda že je to mystifikace:

Dnes jsem ve Vídni před budovou Svazu průmyslu při prezentaci knížky Václava Klause rozdával další vydání mého občasníku Vondroušův XPRESS, který vyšel dvoujazyčně, tedy v němčině a v češtině. Posílám jej v příloze.

V něm upozorňuji mimo jiné na názorovou blízkost Václava Klause a Anderse Breivika, na korupční prostředí v blízkosti Václava Klause a na jeho propagandu proti EU.

Prezentaci knížky pořádalo české velvyslanectví ve Vídni, kde velvyslancem je blízký přítel Václava Klause, pan Jan Koukal, bývalý primátor Prahy za ODS.

Chtěl jsem upozornit především na to, že Václav Klaus za peníze daňových poplatníků provádí svou soukromou podnikatelskou činnost a svou soukromou propagaci asociálního neoliberalismu.

Jsem přesvědčen, že tím on a český velvyslanec Jan Koukal zneužili svou pravomoc ve svůj prospěch.

Rakouská policie mě požádala o podání vysvětlení a pan Philipp Janýr výslech překládal.

Pavel Vondrouš

Zdroj: ZDE

OSN: Nezájem o osud vyvražďovaných civilistů

14. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Chabá reakce Organizace spojených národů přispěla k tomu, že vláda na Srí Lance beztrestně vyvraždila při svém tažení proti Tamilským tygrům 30 000 civilistů.

Interní zpráva OSN ostře kritizuje činitele OSN za to, že nejednali na ochranu civilistů během posledních dní dlouhé občanské války na Srí Lance. Více než 30 000 civilistů přišlo o život během bojů mezi militantními tamilskými separatisty z organizace Tamilští tygři a srí lanskou armádou. Konflikt skončil naprostou porážkou Tamilských tygrů v květnu 2009.

Za vyvražďování většiny civilistů nese podle mnoha pozorovatelů odpovědnost srí lanská armáda. Je obviňována, že bez ohledu na přítomnost civilistů bombardovala oblasti, kde se skrývalo několik málo tamilských bojovníků mezi obrovskými davy civilních uprchlíků. Srí lanské úřady obvinění popírají.

Zpráva OSN byla prozrazena BBC a má ji předložit generální tajemník OSN Ban Ki-moon v New Yorku ve středu. Ve zprávě je vylíčena činnost OSN na Srí Lance jako ochromená nekompetentností a podřízená zastrašování srí lanské vládě.

Podle BBC se ve zprávě OSN praví, že "mnoho vysokých činitelů OSN nepovažovalo nutnost zabránit vyvražďování civilistů za svou odpovědnost. Organizace OSN na Srí Lance byla neochotná bránit práva lidí, které podle svého mandátu měli hájit."

Podrobnosti ZDE

Google: Požadavky vlád na přístup k osobním informacím uživatelů internetu výrazně stoupají

14. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Vládní dohled nad tím, co občané dělají na internetu, sílí, varuje firma Google. Upozorňuje, že počet žádostí vlád o osobní informace o jednotlivých uživatelích internetu i žádosti o odstranění materiálu z internetu ostře stoupá.

V prvním pololetí letošního roku se vládní úřady z různých zemí světa obrátily na firmu Google s 20 939 žádostmi o přístup k osobním datům uživatelů, včetně výsledků vyhledávání, včetné přístupu k osobním emailovým účtům na gmailu a včetně žádostí o odstranění videí z YouTube. V roce 2009, kdy Google začal zveřejňovat tyto informace, bylo v prvním pololetí podáno jen 12 539 takových žádostí.

Existence Amnesty International je "ohrožena"

14. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Členové odborového svazu Unite v londýnském ústředí mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International požadují, aby rezignovali vedoucí představitelé AI. Zdůrazňují, že šéfové londýnského ústředí "ztratili zrak" a "Amnesty International hrozí zánik".

Jejich prohlášení následuje poté, co v úterý v poledne zaměstnanci londýnského ústředí AI vyjádřili vedení organizace hlasováním nedůvěru. Šéfové organizace reagivali tvrzením, že prohlášení odborového svazu není "férovým ani přesným popisem situace".

Německo se obává stavu francouzské ekonomiky a důsledků pro stabilitu eurozóny

14. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Obavy ze situace v eurozóně se rozšiřují na Francii a německou vládu to vedlo k apelu na francouzský protějšek, aby urychlil "reformy" s cílem oživit zpomalenou ekonomiku. Vláda v Paříži čelí záplavě špatných zpráv. Počátkem listopadu Mezinárodní měnový fond oznámil, ve své finanční zprávě, že konkurenceschopnost francouzského průmyslu je v mezinárodním měřítku slabá. Masivní francouzský dluh se může stát hrozbou pro stabilitu eurozóny, pokud bude nadále klesat důvěra investorů, tvrdí MMF. A varuje před "rizikem infekce", protože francouzské banky jsou velmi úzce zapojeny do ekonomik problémových jižních států EU.

Kostel a kříž

13. 11. 2012 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Česká televize už mě dlouho baví tím, jak ilustruje své zprávy o navracení majetku církvím, viz obrázek. Pomineme-li, že řada odškodňovaných církví kostely nemá a symbol kříže nepoužívá, víme přece, že kostely, kříže, případně sochy svatých nejsou předmětem odškodnění.

Navrhuju tedy ČT změnit ilustrace na snímky polí, lesů a českých bankovek, aby bylo jasno, o co jde.

Obrázků tzv. ilustračních tohoto typu mají jistě v archivu dost. Také by bylo vhodné doplnit různé ty turistické pořady, toulky pěšky i na kole, o informace, které trasy vedou po navrácených pozemcích.

Jako zkušený turista vím, že po různých restitucích a privatizacích se musely turistické trasy měnit, neboť noví majitelé si je "na svém" nepřáli. Jako příklad uvádím trasu KČT po zelené značce z Nezvěstic přes Žákavu do Spáleného Poříčí.

Pozn. JČ: V Británii platí zákon, že má veřejný turista právo "right of way" projít turistickou stezkou i přes soukromé pozemky.

Jak jsem se nepřepočítal

14. 11. 2012 / Jan Keller

čas čtení 2 minuty

Poté, co vyšla ukázka z rozhovoru, ve kterém jsem se zmiňoval mimo jiné o tom, co znamená dnešní nesouměřitelnost, upozornila mne řada lidí přátelsky na to, že jsem musel udělat chybu ve výpočtu, pokud tvrdím, že nejbohatší rodina světa by byla schopna zaplatit celý státní dluh České republiky 1530krát. Moji domnělou chybu si vysvětlovali většinou tím, že jsem zapomněl, že ve Spojených státech se naší miliardě říká bilion a našemu bilionu trilion. Jiní mne upozorňovali na to, že rodina, kterou uvádím, by musela být neskutečně bohatší, než jsou ti, kdo figurují na čelných místech pravidelných přehledů největších boháčů světa uveřejňovaných časopisem Forbes.

Falešná charita honorární konzulky

14. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Aktivistka Jill Kellyová, vyšetřovaná v souvislosti s rezignací ředitele CIA Davida Petraea, se svým mužem provozovala falešnou charitativní organizaci využívanou k financování párty pro manžele Kellyovy a vysoce postavené armádní představitele. Kellyová čelí zvýšenému mediálnímu zájmu, poté co se objevilo podezření, že měla románek s generálem námořní pěchoty Johnem Allenem, kandidátem na post hlavního velitele mise NATO v Afghánistánu. Snaží se bránit průniku paparazziů do svého soukromí poukazem na to, že vykonává funkci honorární konzulky Jižní Koreje a měla by mít tedy diplomatickou imunitu.

Jiří Dienstbier: "Klaus je kulturní barbar"

13. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Jiří Dienstbier se ostře vymezil proti prezidentovi Václavu Klausovi, který včera vetoval zákon o podpoře kinematografie. Filmové odvětví je dle Klausových slov standardním obchodním odvětvím, nikoli veřejným statkem, tudíž by nemělo být financováno z veřejných zdrojů. Podle Dienstbiera, kandidáta na prezidenta České republiky, je však státní podpora pro český film a kulturu obecně životně důležitá.

Starbucks neplatí daně? OK, uděláme z jeho kaváren jesle ...

12. 11. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Velmi radikální a zároveň invenční plán ohlásilo britské občanské hnutí UK Uncut v reakci na to, že se bude muset vedení společnosti Starbucks zodpovídat před rozpočtovým výborem dolní komory britského parlamentu, proč v Británii neplatí za poslední tři roky žádné daně příjmu, když se manažeři v americké centrále chlubí svými zisky z britského trhu. Aktivisté mají v plánu změnit desítky kaváren na jesle a útulky. Hnutí má na facebooku už více než 41 000 příznivců.

V čem je podobný či shodný bermudský trojúhelník se znakem VZP?

12. 11. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

V době, kdy VZP ve svém vlastním dokumentu přiznala, že ji čeká nejhorší období za posledních několik let, se největší česká zdravotní pojišťovna odhodlala k prodeji dalšího majetku. V příštím roce nabídne k prodeji 15 nemovitostí po celé republice. A podle plánu by za ně chtělo vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny získat přes 400 milionů korun.

Zdroj: ZDE

Gazeta wyborcza: Japonský xenofob chce být českým prezidentem

13. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Čtyřicetiletý multimilionář Tomio Okamura dosud proslul pouze tím, že chtěl deportovat Romy do Indie a žádal majetkové osvědčení od všech obyvatel, jejichž majetek překračuje částku 3,4 milionů zlotých, píše Gazeta wyborcza. Z průzkumů veřejného mínění nyní vyplývá, že se umístil na třetím místě kandidátského žebříčku, po Janu FIscherovi, spojeném s vládnoucí pravicovou ODS, a Milošem Zemanem, bývalým šéfem sociálních demokratů, píše Luboš Palata v polském deníku Gazeta wyborcza ZDE

Jak pomoci Smetanovi a usvědčit režim z licoměrného pojetí demokracie?

Z Lesního Jakubova na rampu s reflektory

12. 11. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Roman Smetana byl podle informace ČTK v těchto dnech podruhé obviněn z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Měl se ho dopustit tím, že po rozhodnutí NS o jeho stížnosti vůči původnímu rozsudku odnětí svobody v délce 100 dnů (trest končí 22. prosince 2012), do vězení nenastoupil.

Protože za první případ "maření" dostal R. S. trestním příkazem (vůči němuž podal odpor, stejně jako státní zástupce) podmíněný trest, reálně mu tak hrozí podstatně delší věznění.

Místo toho, aby se stát snažil zprvu banální případ vyřešit nějakým přijatelným způsobem, vyrábí si programově vězně, který se stal symbolem občanského odporu.

Dokud nebude vytěžen poslední metrák uhlí...

14. 11. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní energetická agentura (IEA) vydala letošní ročenku World Energy Outlook. Na to, že vydavatel rozhodně nepatří mezi aktivistické organizace, obsahuje dokument poměrně radikální tvrzení: Pokud chce lidstvo podle konzervativního modelu klimatu mít alespoň 50% šanci, že zvýšení průměrné teploty nepřekročí hranici 2 stupňů Celsia - a to je hranice, za níž by měly začít nevratné a prakticky nezvladatelné změny klimatu - nesmí vytěžit a spálit více než jednu třetinu známých zásob fosilních paliv..

České elity u LEDu

13. 11. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 1 minuta

Vážení, posledně jsem na příkladu churavé ODS poukázal na zdánlivě paradoxní rozdíl mezi starým a novým režimem: Zatímco před 17. listopadem 89 "nebyli lidi", po převratu našlo se lidí jako hub. Jen k růstu kvalitních politických kádrů jakoby vlahý déšť svobody a demokracie nestačil. Čím to? Kde jsou ti schopní, moudří, důvěryhodní předáci veřejnosti? Proč se dosud neprosadili do čela? Kdo za to může?

Všimněme si, že problém je jaksi chronický, neboli historický, neboť je neodmyslitelný od "české" teritoriality a identity.

Češi jsou častými obětmi vykořisťování v Británii

12. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Podle britské vládní analýzy patří Česká republika k deseti zemím, jejichž občané jsou nejčastěji vykořisťováni v Británii. Ve Skotsku jsou ve vykořisťování Češi na druhém místě. Jde o sexuální zneužívání, otrocké práce v domácnostech, nucené práce, prodej tělesných orgánů a kriminální vydírání.

45 procent osob takto vykořisťovaných jsou prý Češi, obětí vykořisťování v továrnách jsou Češi v 25 procentech případů. Lidem se naslibuje úspěšná práce v Británii a po příjezdu do Británie jsou uvrženi do otroctví. Jsou jim odebrány dokumenty a příchozí pracují jen za ubytování a za stravu, a to až patnáct hodin denně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Gruzínské ministerstvo obrany je paralyzováno

14. 11. 2012 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 8 minut

Hlavní statní zástupce Gruzie 7. listopadu 2012 ohlásil zatčení náčelníka generálního štábu ministerstva obrany Gruzie. Brigádního generál Giorgi Kalandadze byl obviněn ze závažné trestné činností a zatčen. Údajně před rokem on a bývalý ministr obrany Bacho Achalaja fyzicky napadli několik důstojníků ozbrojených sil v jejich kanceláři a strhli jim výložky.

Trestní oznámení na Madeleine Albrightovou

14. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Dne 13.listopadu 2012 v dopoledních hodinách podalo občanské sdružení Přátelé Srbů na Kosovu a několik jednotlivců, kteří sdružení v této věci kontaktovali na základě zhlédnutí záznamu na Youtube, trestní oznámení na bývalou ministryni zahraničí Spojených států Madeleine Albrightovou na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Ta během autogramiády své knihy v pražském knihkupectví Luxor dne 23. října 2012 nazvala aktivisty, kteří jí přišli nenásilnou formou kriticky připomenout její angažmá v balkánském konfliktu, "Disgusting Serbs" (tento výrok je zřetelně slyšet v místě 1:02 videodokumentace). Domníváme se, že paní Albrightová, která vystupuje z pozice známé a dříve politicky činné osobnosti, šíří těmito výrazy etnickou nenávist a podáváme na ni proto trestní oznámení "o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob podle § 355 zákona č.40/2009 Sb., trestního zákoníku."

OSN odsoudila embargo USA proti Kubě

14. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Generální shromáždění OSN včera velkou většinou schválilo rezoluci odsuzující obchodní, hospodářské a finanční embargo USA proti Kubě. Stalo se tak již po jednadvacáté. Proti hlasovalo vedle USA zástupci Izraele a Palau, Marshallovy ostrovy a Mikronésie se zdržely.

Anketa Romano hangos:

Proč často většinu pracovníků romských a pro-romských organizací tvoří Neromové?

14. 11. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 16 minut

Julius Beňák
Praha
Podle mě si Neromové myslí, že by Romové tu práci nezvládli. Organizacím to přináší finance a prestiž. Romům ale tenhle fakt přináší jen malé klady, jelikož tyto organizace s Romy málo komunikují. Takže to přináší nakonec více záporů. Je potřebné to změnit. Musíme hledat Romy, kteří mají zájem v těchto organizacích pracovat, mají z takové práce už zkušenosti, a do těchto organizací je dosadit. Jedině když si budeme rovni tak můžeme rozvíjet romskou kulturu.

Nemravná novela exekučního řádu

13. 11. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 1 minuta

1. 1. 2013 vstupuje v platnost novela exekučního řádu, o které se téměř nemluví a pokud ano, hovoří se o tom, jak je tato novela progresivní (například ZDE).

Součástí schválených změn je ovšem nehorázné nemorální posílení pravomocí exekutorů, kteří od tohoto data mohou bez varování zablokovat účet manžela či manželky dlužníka, aniž by tento musel o exekuci uvalené na partnera vůbec vědět! Mnoho rodin se tak dostává do obrovské existenční nejistoty, kdy mohou rázem přijít o jediný příjem rodiny!

Bezpráví a beznaděj v České republice

14. 11. 2012

čas čtení 4 minuty

Až do svých osmnácti let jsem žil celkem poklidný, normální život, až na problémy s mými rodiči. Ačkoli jsem byl nejmladší v rodině, tak z nějakého důvodu jsem byl brán tak trochu navíc a moje matka byla matkou jen ve chvíli, kdy se blížil její odjezd na dovolenou a potřebovala abych se postaral o domácnost, protože jsem bydleli na vesnici. Mému bratrovi bylo dopřáno veškerého blahobytu až do dnešních dnů, rodiče mu koupili vždy co si přál a neváhali mu spořit několik stavebních spoření, na každého člena rodiny, v takové vyší aby každý člen rodiny dostal maximální státní podporu -- což bylo tehdy 1 500 Kč měsíčně na každé jednotlivé spoření. Toto spoření bylo účelove založeno na mne, na babičku, na dědu, na matku, na otce, na druhého bratra, na něj a na bratrovu přítelkyni. Všechno bylo financováno matkou, protože mému bratrovi slovo práce do dnešního dne v jeho třiatřiceti letech moc neříká. V mém případě bylo spoření zbytečné, takže já jsem neměl nárok na jakékoli spoření a nebyl jsem hoden toho, abych od rodičů někdy něco dostal, píše Adam Vincent Matěj.

Proč se v Polsku konají demonstrace

13. 11. 2012 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Na polském facebooku je v posledních dnech velmi populární jeden meme. V pozadí vidíme fotografii z nedávných nepokojů a vpředu utěšuje brečící dítě jeho maminka: "Neboj se, synu, to jsou jen vlastenci." To je pravda, nedávné události ve Varšavě zděsily mnoho Poláků. Ale když se mě zeptá cizinec, co je podstatou tohoto problému s polským Dnem nezávislosti, nemám jednoduchou odpověď. Na to, abych to dovázal vysvětlit jasně, se musíme vrátit o několik let zpět a zkoumat, co vedlo k vzniku dnešní situace.

An English version of this article is in CLICK HERE

Pokud se nezbavíme spekulantů, zbavíme se demokracie

13. 11. 2012 / Jan Keller, Jan Rovenský

čas čtení 10 minut

Rozhovor Jana Rovenského s Janem Kellerem

Text je částí rozhovoru z právě vydané knihy: Jan Rovenský a kol., Krize a politické křižovatky. Rozhovory s českými politickými teoretiky (Praha, nakladatelství Filosofia). Kniha představuje vzájemně kontrastní názory jedenácti osobností českého politického myšlení. Své názory na současnou praktickou politiku a politickou teorii v době krize zde vyjadřují Jan Keller, Vladimíra Dvořáková, Marek Hrubec, Erazim Kohák, Miloslav Bednář, Jiří Přibáň, Petra Guasti a další.

Komenského hořký pláč

13. 11. 2012 / Miloslav Pouzar

čas čtení 9 minut

Ve svém životopise s hrdostí uvádím, že jsem základy svého vzdělání získal na základní škole ve Vrdech. Byla to škola v mnohém ohledu zvláštní. Podstatnou část pedagogického sboru tvořili muži a velkou část pedagogů jejich práce skutečně bavila. Některé bavila dokonce tak moc, že se nám po škole věnovali i jako vedoucí zájmových kroužků. Zdarma.

Moji rodiče si mnohých učitelů, kteří se ze mě pokoušeli udělat slušného člověka, skutečně vážili. Projevovalo se to mimo jiné tak, že když jsem přinesl ze školy poznámku, nešli si došlápnout na drzého kantora, který si dovolil něco vytknout jejich Milánkovi, ale došlápli si rovnou na mě.

Energie, kterou ušetřili tím, že zbytečně nevážili cestu do školy, bývala využita velice efektivně. Nutno poznamenat, že jsem moc poznámek domů nenosil.

Pilíře, fondy a další důchodové pohádky

13. 11. 2012 / Jan Lichovník

čas čtení 4 minuty

Občané jsou vyzýváni státem (a pochopitelně i zainteresovanými soukromými společnostmi) k tomu, aby si na důchod zodpovědně spořili. Co to ale znamená spořit a opravdu si tímto způsobem může celá generace zajistit důstojné stáří?

Především bychom si měli uvědomit, že téměř nic nelze odložit "do budoucna", peníze jsou jen čísla v počítači. Čísla, která sice ovlivňují to, jak je nakládáno se skutečným hmotným bohatstvím a službami, jak je bohatství rozdělováno, sama o sobě ale žádnou hodnotu nemají a bohatství nevytváří.

Kdo zachrání Arizonu?

13. 11. 2012 / Adam Votruba

čas čtení 34 minut

1.

Rudé slunce osvětlovalo ohnivými paprsky východní stranu kaňonu, neklamná to známka blížící se srpnové noci. Nad vyprahlou krajinou se zdvíhal mírný večerní vánek a v dáli osamělý orel na obloze vyhlížel svou kořist. Na okraji kaňonu bylo lze spatřit jezdce, jenž stál nehybně jako socha, hledě do krajiny bedlivým okem. Jeho tvář byla na první pohled nehybná jakoby z kamene vytesaná, pouze při pohledu z blízka by mohl pozorovatel spatřit, že muž sotva znatelně přežvykuje svými mohutnými čelistmi.

Nejsnáze se okrádají důchodci -- i ti budoucí

13. 11. 2012

čas čtení 5 minut

Reaguji na článek Pilíře, fondy a další důchodové pohádky.

Článek jako takový je absolutní pravda, já bych se pokusil jenom maličko doplnit. Samotný název "důchodová reforma" vůbec neznamená, že se jedná o důchody. a už vůbec ne o důchody pro příští generace. Výše zmíněný článek má pravdu, že úsporami se nemění demografie a že v budoucnu se může spotřebovat jenom to, co se doopravdy vyrobí. Já si myslím, že v takzvané důchodové reformě vůbec o důchody nejde a že je to pouhý trik vlády a ministra financí, píše Peter Nešvara.

Spojené státy jsou také nejednotné

13. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Jen pár slov z druhé strany atlantického "rybníku" k článku Marka Řezanky. Pan Řezanka píše, že "nepodařilo se [EU] vybudovat dostatečně silný pilíř společné zahraniční a bezpečnostní politiky, což se projevilo v případě konfliktu v bývalé Jugoslávii a zejména při bombardování Bělehradu v roce 1999. Nejednota členů EU panuje kolem (ne)uznání samostatnosti Kosova, ale i ohledně přijetí Turecka či Ukrajiny. Nejednotnost a prosazování individuálních cílů se naplno projevily také v případě útoku na Irák (nešťastné dělení Evropy na "starou" a "novou") či při válce v Libyi."

Tady se vyskytuje "slepice a vejce" (nevím, zda máte v češtině obdobný výraz, Which came first, the chicken or the egg?): máme tady v USA opravdu spojené státy zásluhou své společné zahraniční politiky, nebo naopak máme zdánlivě "společnou" zahraniční politiku díky tomu, že jsme si už vytvořili toto pevné spojenectví mezi původně samostatnými koloniemi? píše z USA Karl Seeley.

O obscénním vydírání obyčejných lidí v Kalouskově státě

12. 11. 2012

čas čtení 4 minuty

Ráda bych se s vámi podělila o náš příběh, píše Šárka Nejedlá.

Jsme rodina se třemi malými dětmi. Na první pohled vypadáme jako normální spokojená rodina, ale... Můj manžel je živnostník, má dřevovýrobu.

Ze začátku svého podnikání byl tak trochu naivní a myslel si, že hned půjde všechno hladce a chtěl okamžitě rozjet výrobu ve velkém. A tak si půjčil úvěr pro podnikatele, a začal.

Jenomže všechno nešlo tak jak si představoval. A už bylo na čase začít úvěr splácet.

Půjčil si tedy od kamaráda další peníze, které mu k rozjezdu ještě chyběly

Stroj, který si za půjčené peníze koupil, měl své mouchy.

Nestíhal produkovat tolik výrobků, kolik bylo třeba.

102 pachatelů dobra

12. 11. 2012 / Lenka Procházková

čas čtení 5 minut

Ve jménu spravedlnosti páchají křivdu
Jménem  mravnosti hájí nemravnost
Ve jménu zákona porušují zákon
Ve jménu pravdy šíří lež
Pod jménem cti jednají bezectně
Ve jménu dobra slouží zlu

Stejně jako je součástí naší ústavy zákon o tom, že prezident Masaryk se zasloužil o stát, měl by budoucí Parlament odhlasovat zákon informující i naše potomky o tom, že „Premiér Petr Nečas a ministři jeho vlády za součinnosti nečestných poslanců se pokusili ohrozit suverenitu státu, avšak občané České republiky tento záměr zmařili a poslali pachatele před soud.“

Nakupujte v zahraničí: kvalitnější potraviny, levnější ceny

12. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Vážení spoluobčané, po posledních volbách do krajských orgánů jsem předpokládal, že naše vláda dá na vůli občanů, jejich voličů a nebude nadále zvyšovat daňové zatížení těch nejpotřebnějších, tzn. důchodců, nezaměstnaných a ostatních nízkopříjmových složek obyvatelstva ČR, píše Vlastislav Motl.

Nestalo se tak. Na posledním zasedání parlamentu byla přes odpor více jak 80% lidí v ČR zvýšeno DPH z 14% na 15% snížené sazby, tzn. hlavně potravin ( ještě letos to bylo 10%).

Vzhledem k tomu, že jsem to po volbách, které dopadly pro jasné vítězství levice nepředpokládal, ale přeběhlíci (asi dostali nějaké prebendy) a lidé kteří jsou vyšetřování (nikdy by neměli být v parlamentu) to odsouhlasili, musím se smířit s tím, jak to je.

A teď se Vás ptám, co dělat?

Nechce se vám zvracet?

12. 11. 2012 / Vojtěch Merunka

čas čtení 2 minuty

Autor článku "Zákon o DPH drasticky zvýhodňuje podvodníky a vede k rozsáhlým finančním únikům" zapomněl ještě jednu velmi důležitou věc, upozorňuje Vojtěch Merunka. Mnoho mých pravotočivých spoluobčanů má registrované firmy ne pro obživu, ale jen na přilepšenou vedle zaměstnání. Je to fenomén (zatím nikým nepojmenovaný) a podobně široce rozšířený jako systém Švarc, jenže na rozdíl od Švarce to jsou dobře situovaní lidé, kteří tu živnost používají jako nástroj k dalšímu zvyšování životní úrovně.

Tito lidé ovládají účetní akrobacii a kupují si všechno (auta, domácí potřeby, jídlo, oblečení, ...) bez DPH.

Pokus o odvolání ředitele Národní galerie: zbláznili se na ministerstvu kultury definitivně?

12. 11. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 12 minut

V pátek 9. listopadu 2012 dopoledne se rozšířila zvěst, že ministryně kultury Alena Hanáková (Starostové) chtěla téhož dne ráno na popud některých úředníků odvolat z funkce ředitele Národní galerie Vladimíra Rösela. Důvodem mělo být údajně to, že nezvládl přípravu výstavy František Kupka: Cesta k Amorfě. Pokud je tato zpráva pravdivá, pak nastal nejvyšší čas, aby okamžitě odešla buď ministryně, nebo alespoň lidé, kteří jí byli schopni takovou věc doporučit a připravit. Tento akt by totiž mírou idiocie, odbornou nekompetentností a neblahými důsledky zdaleka překonal dokonce i nedávné odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého, které by v zemi s delší nepřerušenou demokratickou tradicí pro míru neobratnosti a směšnosti žádný ministr v čele resortu neustál.

Nadaný ministr financí, nebo propagandy?

12. 11. 2012 / Bohumil Trávníček

čas čtení 5 minut

Motto: Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost: kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost (George Orwell) V sobotním vydání deníku Právo vyšel obsáhlý rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Velká část jeho odpovědí mi svou zvláštní logikou připomněla reakce komunistických představitelů v (Rudém) právu před rokem 1989. Zejména množstvím propagandistických frází. Zdá se, že kouzlem nechtěného se kruh uzavřel.

O propagandě vyšel obsáhlý článek Františka Koukolíka a Jany Drtilové také v Britských listech.

Po Petraeovi: O aféru více, o krok blíže k válce

12. 11. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Čtyřhvězdičkový generál ve výslužbě David Petraeus se 9. listopadu stal historicky prvním ředitelem CIA, který rezignoval kvůli milostné aféře. Ne že by se v minulosti vysoce postaveným představitelům CIA podobné věci nestávaly; avšak Petraeův románek s autorkou jeho autorizovaného životopisu Paulou Broadwell, do nějž si "odskakoval" z kariérního manželství s Holly, dcerou bývalého nadřízeného generála ve West Pointu, je hned ve dvou ohledech výjimečný. Za prvé, jeho milenka prostřednictvím vztahu získala přístup k utajovaným informacím, a právě proto se stala celá záležitost terčem vyšetřování ze strany FBI. Za druhé, Petraeus už jako velitel CENTCOMu proslul otevřenou kritikou proizraelské orientace americké zahraniční politiky a ve funkci ředitele CIA byl garantem nezávislého posuzování takových klíčových otázek, jako íránský jaderný program.

Británie začíná projevovat totalitní tendence

12. 11. 2012

čas čtení 4 minuty

V neděli 11. listopadu se v Británii, stejně jako v celé řadě jiných západních zemí, oficiálně oslavovalo ukončení 1. světové války. V jedenáctou hodinu dopoledne, v den 11. listopadu , se tradičně při příležitosti ukončení první světové války připomínají padlí ze všech válečných konfliktů od té doby. Britové nosí na klopě umělý vlčí mák, který je symbolem toho, že věnovali finanční částku na oběti válek.

Ideologický omezenec ve funkci prezidenta se opět snaží škodit

12. 11. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

"Václav Klaus vetoval zákon o podpoře kinematografie", píše ČTK:

Praha - Prezident Václav Klaus dnes vetoval zákon o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie. Filmový průmysl je podle prezidenta standardním obchodním odvětvím, nikoli veřejným statkem, který by měl být financován z veřejných zdrojů. Zákon předpokládal, že Státní fond kinematografie by na podporu výroby filmů dostával až 300 milionů korun ročně, polovinu od komerčních televizí.

Problémem ČR je privatizace politiky

12. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jako stoupenec liberálního smýšlení plně souzním s tím názorem, že člověk by měl být aktivní a postarat se sám o sebe, pokud to jde. Nicméně v Otázkách V. Moravce včera hovořil zřejmě nejlepší český podnikatel, který se nejvíce realizoval v nadávání na úředníky, státní zaměstnance, které by hromadně propouštěl. Existuje pro ně prý lepší zaměstnání, kde by opravdu pracovali.

Podle mého domnění by tím jenom vzrostla nezaměstnanost.

V každém případě Česko je devastováno korupcí a vysáváním státních peněz do soukromého sektoru. Mohou za to politici, úředníci atd., kteří se nechají zkorumpovat nebo nepracují důsledně, ale také "podnikatelé", kteří žijí z těchto nelegálních peněz, jež různě distribuují dále.

Náš problém je privatizace politiky a veřejných peněz, prorůstání pseudopodnikatelského, zločinného prostředí do státní sféry, což je mimo jiné umožněno tím, že neexistuje zákon o státní službě.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38724