Nikoli o radní Baborové, ale o demokracii a o nás samotných to celé je

15. 12. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 4 minuty

Před řadou lidí vyvstávají otázky, co a kdo asi tak stojí za nátlakem v Jihočeském kraji. Za prapodivným nátlakem, za kterým stojí snahy o deformování výsledků voleb. Tyto snahy v prvním kroku znamenají úsilí o odstoupení řádně zvolené radní. Za tímto vytrvale stupňovaným úsilím, počínajícím demonstracemi studentů, pokračujícím nápady ohledně bivakování před bydlištěm paní radní a proklamačním vyhlášením hladovky a končícím doposud ještě neznámo čím, stojí jeden, jediný argument. Protože je členkou KSČM. Dodejme, členkou strany, která se umístila v příslušných volbách na druhém místě.

Dovolím si v tomto článku použít, (dle mého mínění smysluplný), komentář nejmenovaného čtenáře Parlamentních listů:

The Onion: "Jako dodatek k americké Ústavě bylo právě přidáno právo žít v absolutní, šokované hrůze"

15. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Po včerejším hrůzném hromadném masakru, který si vyžádal životy 27 lidí, včetně 20 dětí, ratifikovaly Spojené státy nový ústavní dodatek, který zaručuje americkým občanům právo žít svůj život v trvalém stavu zoufalé hrůzy, píše americký satirický časopis The Onion. "Ustanovení osmadvacátého dodatku k Ústavě bude plně ochraňovat právo všech jednotlivců trávit všechny okamžiky svého života při vědomí v absolutní hrůze, že je střelbou usmrtí šílený neznámý ozbrojený poloautomatickou bojovou zbraní," zdůraznil mluvčí Sněmovny John Boehner (R-OH). Vysvětlil, že nové opatření také umožňuje Američanům stávat se obětí útoků paniky, kdykoliv se jejich blízcí vydají do práce, do školy, do nákupního střediska nebo kamkoliv na veřejnost. "Nový dodatek také zakazuje vládě, aby kdy porušila občanovo nezcizitelné právo ležet v noci vzhůru a představovat si, jak jsou plačící děti odváděny ze školy a děsit se, kde se to stane příště." Nový ústavní dodatek byl schválen poté, co byla předložena řada dalších četných navrhovaných změn amerického práva, včetně vysoce kontroverzního návrhu zákona, který by chránil právo Američanů ignorovat široce rozšířený, vražedný problém, až do doby, kdy bude už dávno příliš pozdě."

Zdroj v angličtině ZDE

Politika jako medicína: Dokážeme se zbavit stádovitého myšlení?

15. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je těžké být optimistou a věřit ve smysluplné směřování země, které vládne Nečasova vláda, jež navíc není jenom nějakou odcizenou vrstvou společnosti, která kdyby byla odstavena od moci, všechno by bylo zase fajn. Nečasova vláda a její chování mají mnohem hlubší kořeny v naší společnosti, než si možná myslíme. Ostatně naše společnost generuje stále tytéž politiky i vlády, chtělo by se říci.

Stejně tak je obtížné dát nějaký jednoznačný smysl slovu "optimista". Může být člověk optimistou ve světě, kde umírají lidé na devastující nemoci a není jim pomoci? Nebo je optimismus výrazem snahy jim pomoci i přes všechny překážky?

Skončil další v podstatě neúspěšný eurosummit

15. 12. 2012

čas čtení 3 minuty

Vedoucí představitelé Evropské unie v pátek uzavřeli svůj poslední summit roku 2012 stejným způsobem, jak jednali po celý rok - odložili řešení krize v eurozóně do budoucna, hrají o čas, drží si palce a doufají, že nejhorší je za nimi. Od začátku řecké krize v únoru 2010, která se pak rozšířila kolem hranic eurozóny Evropská unie nikdy krizi nevyřešila, navzdory tomu, že se konalo 22 vrcholných schůzek a nesčetná jednání ministrů financí EU, píše Ian Traynor v deníku Guardian.

Nynější dvou denní summit v Bruselu tento vzorec opakoval. Měl vypracovat centrální plán a rozvrh pro reformu a stabilizaci euro prostřednictvím celé řady federalizujících politických a fiskálních rozhodnutí. Ve skutečnosti však byl přípravný dokument prezidenta EU Hermana Van Rompuyho uprostřed rozporů mezi Berlínem a Paříží odmítnut a ještě ambicioznější dokument prezidenta Evropské komise Barrosa byl prostě ignorován.

Arcibiskup canterburský kritizoval, že společnost pohrdá staršími lidmi a zachází s nimi hrubě

15. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Staří lidé nejsou břemenem pro společnost a záporný postoj vůči nim vytváří ve společnosti atmosféru, kdy je pak se starými lidmi hrubě zacházeno, varoval anglikánský arcibiskup canterburský Rowan Williams ve svém posledním projevu v britské Horní sněmovně před odchodem z funkce. Williams poukázal na to že až čtvrtina starší populace je vystavována hrubému zacházení v nějaké formě a apeloval na vládu, aby jmenovala celostátního komisaře pro starší lidi.

Williams dodal: "Tolerujeme velmi výstřední názor na tzv. ideální život, je to jen život mezi řekněme 18 a 40 lety." Veřejnost si nebezpečně zvyká na řeči, podle nichž jsou starší lidé břemenem pro státní i soukromé finanční zdroje, navzdory tomu, že polovina lidí starších 60 let v Británii vykonává dobrovolné práce v hodnotě více než 50 miliard liber.

Přísně tajné!

14. 12. 2012 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

Možná z jakési nostalgie mne na jaře napadlo, že všem svým spolužákům ze střední školy v letošním roce popřeju k narozeninám.

Na škole mi sdělili celkem bez problémů příslušné údaje a já začal naplňovat svůj záměr. S někým jsem kontakt nezískal, ale s většinou ano. Reakce byly různé. Od potěšeně kladných až po chladně překvapených. Teď s odstupem se podivuji, jak relativně snadno mi bylo umožněno tento plán nastartovat. Následně ukáži proč.

Informace od zdroje

Schwarzenberg má z Franze strach

15. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

To, na co upozorňuje Daniel Řezníček, není spekulace, ale fakt. Protože Schwarzenbergův tým ví, že Franz je pro mladší voliče přitažlivější než senilní a Kalouskem zkompromitovaný kníže, a přitom často, vzhledem k ideologickému milieu, berou ze stejného elektorátu, nechal knížecí tým vyrobit trika, na nichž je Schwarzenberg vyobrazen jako punker, píše velmi dobře informovaný zdroj, který musíme zachovat v anonymitě. Je to naprostá zhovadilost a symbolický oxymorón, je-li člověk, který doposud čerpal politické body pouze a jedině za svou příslušnost k aristokracii (vzpomeňme na billboardy, na nichž byl kníže vyobrazen jako "mocnář" na známce), vyobrazen jako kulturně či politicky alternující renegát.

Taberyho pitomé vývody o tom, proč by právě Franz neměl být prezidentem, jsou zcela evidentně motivovány tímtéž. Samozřejmě mu nejde o to, zda má či nemá být prezidentem, protože ve všelidové volbě Franz nemá - vzhledem k vysoce rozšířenému maloměšťáctví těch, kdo skutečně přijdou volit - šanci. Jde pouze o strach, že Schwarzenbergovi ubere důležité hlasy. Respekt tedy prokazatelně píše na politickou objednávku.

O euroskeptických iluzích

15. 12. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Dnes v Evropě existující problém příliš silného Německa se nedá vyřešit rozpuštěním Evropské unie, ale úsilím udělat z Evropské unie konečně nadnárodní a nadstátní evropský demokratický spolek, který bude dost silný nato, aby dokázal obhájit evropské sociální a politické ideály aspoň pro Evropany. To by ale potřebovalo nejen skutečně evropské politické strany, ale i politiky, ktří nesní o tom, aby si vylepšili pozici v rámci čistě národních států, až získají plnou nezávislost na svých sousedech, a lidi, kteří dokážou pochopit, že rovnost není věcí národnosti. A zapomenout na to, že existuje nejen dnes převládající moc americká a rostoucí moc čínská, ale i velká moc ryze finančních oligarchických společností, by byla obrovská chyba, protože právě vůči ní by byly malé osamocené státy zcela bezmocné.

Je to vážné. Kdyby se rozpadla Evropská unie, za několik let bude existovat imperiální Německo v dnešních hranicích Německa, ČR a Rakouska. A to ne po nějaké válce, ale poté, co politikové obou zemí požádají, aby jejich země byly včleněny do Německa

Česká republika: Běsi odpoutáni, rozum na dovolené

15. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Vítězslava Baborová, učitelka a členka KSČM, která se po krajských volbách stala jihočeskou radní pro školství a kulturu, dostává anonymní výhrůžky, skupina protestujících plánovala tábořit před jejím domem, a údajně prý nakonec obdržela policejní ochranku. Karlovarský radní pro totéž Václav Sloup, v tomto případě bývalý politruk pohraničníků, který dodnes veřejně hájí střílení do zad lidí opuštějících reálsocialistický ráj, čelí kritice i ze strany koaliční ČSSD a už proběhl jeden pokus o jeho odvolání. Pro jedny jsou protesty "proti komunistům" ve veřejných funkcích všeobecně svatou povinností, pro druhé jde pokaždé o případy hysterického antikomunismu. Co však mají oba zdánlivě protichůdné přístupy společného je paušalizace a naprostá absence rozlišování rozdílných okolností.

Die Welt: Václav Klaus, jeho vicekancléř a služebník ďáblův

14. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

Německý list Die Welt přinesl delší článek o knize Klausova vicekancléře Petra Hájka, v níž označuje Václava Havla za "služebníka ďáblova" a Evropskou unii za "vězení národů". Češi, kteří ještě nekoupili vánoční dárek, si mohou oddechnout. Hájkovu knihu jim totiž doporučuje Václav Klaus. Ten Hájkovu knihu označil za pozoruhodné dílo, které by se mělo stát "povinnou četbou". Německý reportér dodává, že Hájek i Klaus ve funkci končí v novém roce, takže bude mít Petr Hájek dost času, aby psal další "povinnou literaturu".

Zdroj v němčině ZDE

Zachováme mír. Navždy.

14. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Evropská unie byla letos oceněna Nobelovou cenou za mír. Někteří se prsí, jiní rozhořčují; ale možná je obojí špatně a spíše jde o to ptát se, jaký že mír vlastně EU na kontinentě udržuje. Jde o mír v tom smyslu, jak ho kdysi chápal Aurelius Augustinus, tedy pokojnou a spravedlivou spořádanost nejen navenek, ale i uvnitř společnosti? Nebo o pouhou absenci války? Či snad dokonce o stav konečné rezignace na jakýkoliv vážně míněný odpor proti nespravedlnosti, kdy nad každým pokusem změnit status quo bedlivě bdí pistole míru?

Je vize Evropské unie skutečně tak pochmurná?

14. 12. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Opět musím zdůraznit, že nesdílím pochmurnou vizi umrtvené Evropské unie, kterou líčí Karel Dolejší. Na základě zkušenosti z kontaktů s mnoha lidmi v různých západních zemí Evropské unie prostě vidím, že blahobyt západoevropských států a demokratický potenciál je stále velmi vysoký a bude trvat dosti značnou dobu, navzdory všem dnešním problémům, než se promrhá a prošustruje. Stejný pocit mám i co se týče velmi podstatné demokratické odolnosti Evropské unie vůči nejrůznějším krizím. Postoj anglických i českých euroskeptiků je iracionální, pramení podle mě i z neznalosti. Nemyslím, že je Evropská unie nekritizovatelná, ani si nemyslím, že nemá možnost své instituce napravit směrem k větší demokratičnosti.

Další vraždění v Americe

15. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Asi nejde v těchto chvílích nepřemýšlet nad tím, co se včera stalo v Newtownu, v malém, bohatém městě v liberální, kultivované Nové Anglii. Cituji:

"Newtown je malé město v Connecticutu severně od New Yorku. Je považováno za velmi bohaté město, lidé mají velké domy s rozsáhlými pozemky. Mnozí obyvatelé místo až dosud považovali na nejbezpečnější v USA."

Dvacetiletý mladík Adam Lanza zastřelil několika střelnými zbraněmi, které legálně držela jeho matka, 26 lidí, zejména dětí, na místní základní škole. Zbraně, údajně používané ve válce v Afghánistánu, mu umožnily děti ve školních třídách "pokropit kulkami". Proto si říkám, když čtu slova guvernéra Connecticutu "navštívilo nás zlo", že správněji by se mělo říci, že zlo se projevilo, neboť vstoupilo do Newtownu přece už s těmi děsivými zbraněmi.

Taberyho novinařina

14. 12. 2012 / Daniel Řezníček

čas čtení 2 minuty

Erik Tabery se nedávno nechal slyšet, že Vladimír Franz by neměl být prezidentem.

I když ponecháme konkrétní sympatie nebo antipatie vůči Franzovi stranou, zaslechl jsem obavy, že inkriminovaný článek je další z důkazů o tom, že prezidenta nakonec zvolí místo občanů média. Čtenáři Respektu prý přijmou osvícený názor pana šéfredaktora za svůj a budou podle toho volit. Záležitost "svobody" první přímé prezidentské volby se v souvislosti s tímto článkem staví opět do popředí. Je to jistě velké téma a mělo by se o něm mluvit.

USA: "27 osob" zastřeleno v americké škole

14. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

Možná až 27 osob bylo usmrceno při vražedném útoku střelnou zbraní v základní škole v americkém státě Connecticut, uvádějí americká média. Mezi mrtvými je nejméně 18 dětí, informuje tisková kancelář Associated Press. Policejní mluvčí uvedl, že střelec, mladý muž kolem dvaceti let, také zemřel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Boehner: Obama je ochoten nechat USA "spadnout z fiskálního útesu"

14. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéf Sněmovny reprezentantů, republikánský poslanec za Ohio John Boehner prohlásil, že rozhovory s Bílým domem o rozpočtu na finanční rok 2013, nikam nevedou a Washington směřuje k "fiskálnímu útesu" v podobě automatického zvyšování daní a škrtů ve veřejných výdajích.

O čí hlasy Zeman vlastně stojí?

14. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Jsem přesvědčený, že by kandidát na prezidenta měl mít elementární znalost o všem k čemu se vyjadřuje. Tedy i o problematice sociálních dávek, vyplácených sociálně potřebným na území naší vlasti. Kandidát Zeman je podle mého soudu nemá. Jinak by na setkání s podnikateli v jistém slova smyslu neprohlásil, že by jim rád zvýšil daně do podoby skandinávského modelu, ale se stejnou radostí by snížil i sociální dávky. Tuto myšlenku uzavřel povýšenou prognostickou úvahou, že tímto názorem naštve příjemce sociálních dávek. Povýšenou proto, neboť tímto, podle mne anti-skandinávským názorem, dává najevo, že o sociální "ohleduplnosti" našich sociálních dávek vůbec nic neví a že o hlasy těch nejbezbrannějších, zřejmě proto, že si "koaličně" myslí, že to jsou flákači, vůbec nestojí. Někdo by mohl namítnout, že nestojí ani o hlasy podnikatelů, když by jim chtěl zvýšit daňové odvody, píše František Štván.

DEBATNÍ KLUB:

Ivo Vašíček - Aleš Šatánek

13. 12. 2012

čas čtení 1 minuta



Bývalý místopředseda Pirátů a současný prezident Českého institutu manažerů informační bezpečnosti Ivo Vašíček a bývalý ředitel finančního a investičního odboru ministerstva zahraniční Aleš Šatánek, otevřeli témata zaměřená na problematiku bankovní - hospodářské a dluhové krize, na porovnání hospodářského modelu (anglosaského v konfrontaci se sociálně tržním), na regulaci finančního sektoru, měnovou politiku, a na Piráty jako novou politickou sílu.

Předchozí debaty:

Jiří Payne a Petr Drulák debatují o mezinárodních vztazích ZDE

Stanislav Štech a Ondřej Šteffl debatují o školství ZDE

Karel Randák a Petr Gazdík debatují o korupci ve státní správě ZDE

Jiří Svoboda a Kamil Fila debatují o českém filmu a o televizi ZDE

Vojtěch Razima - Martin Kubů: Jaké jsou výhody a nevýhody biopaliv? ZDE

Debata Jan Paul - Boris Cvek: O umění ZDE

Debata Ludvík Hovorka - Ondřej Dostál: Zdravotnictví jako oběť chtivosti pojišťoven ZDE

Jakub Kříž - Milan Valach debatují o církevních restitucích ZDE

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Daniel Veselý a Roman Joch diskutují o Izraeli, Palestincích a o Blízkém VýchoděZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

Podle řeči poznáte je...

14. 12. 2012 / Jan Sláma

čas čtení 7 minut

Je to již delší čas kdy v rádiu vysílali záznam starého rozhovoru s mistrem továrny Koh-i-Noor v Českých Budějovicích. Vyprávěl o výrobě tužek a jeho vyprávění byl doslova koncert. Mluvil tak krásnou češtinou, srozumitelně s dokonalou dikcí a jak se ty všechny věci vážící se k přednesu jmenují. Jeho projev by mu museli závidět všichni dnešní herci.

Kdy už konečně někdo odvolá Henycha?

14. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jak může mít Václav Henych takovou drzost, že ještě i po jednoznačném rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), ve kterém je ukázáno, že ministerstvo vnitra použilo při vyhodnocování chybovosti zcela absurdní a nepřijatelný přístup, tvrdí, že postupoval správně?

Cituji:

"Nejvyšší správní soud se přiklonil k jinému výkladu, já jeho právo nebudu nikdy zpochybňovat. Ano, takto to rozhodl, tak to tak uděláme. Ale určitě bych se bránil tomu, že to byla zásadní chyba."

Susan Riceová stáhla kandidaturu na post ministryně zahraničí

14. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

Velvyslankyně při OSN Susan Riceová stáhla kandidaturu na post šéfky ministerstva zahraničí, které opouští Hillary Clintonová. Proti její osobě opakovaně vystupovali zejména opoziční republikáni, kteří ji (oprávněně) spojují s prosazením problematické invaze do Libye a (méně oprávněně či vůbec nesmyslně) s útokem na konzulát v Benghází.

Bílý dům označil rozhodnutí Riceové za výraz údajné "síly charakteru" a zásady klást státní zájem před svůj vlastní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Novým šéfem State Departmentu bude zřejmě umírněný republikán Chuck Hagel

14. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

Bývalý republikánský senátor za Nebrasku Chuck Hagel se patrně stane ministrem zahraničí v druhé Obamově administrativě. 4. prosince navštívil Bílý dům a prošel schvalovacím procesem, který vyřadil prezidentovu kandidátku Susan Riceovou.

Hagel sloužil jako velitel družstva ve Vietnamu a obdržel dvě Purpurová srdce (vyznamenání udělovaná za zranění v boji). V roce 2003 hlasoval pro invazi do Iráku, ale v roce 2005 začal vlastní stranu kritizovat a srovnávat invazi do Iráku právě s Vietnamem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrazáctví se bohužel nevyhýbá ani levicovým stranám

14. 12. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 8 minut

Podrazáctví se bohužel nevyhýbá ani levicovým stranám. Není sice natolik běžným a vyhraněným jevem, jako dnes vídáme na pravici, nicméně existuje. Při hlasování o zdanění poslaneckých náhrad se hlasem proti tomuto zdanění, ke třiceti třem poslancům ODS, k devíti poslancům TOP09, k pěti nezařazeným a dvěma poslancům LIDEM, přidalo i jedenáct poslanců ČSSD a devět poslanců KSČM. Chtějí-li obě tyto strany budit před voliči alespoň zdání věrohodnosti a chtějí-li omezit ve vlastních řadách pravičácké pokrytectví a manýry, měly by rozhodně pečlivěji zvažovat, komu, jakým lidem dávají důvěru. ČSSD do dnešní doby sklízí plody podrazu na Miloše Zemana. A jak vidno z počtu chamtivých hlasů, z počínání Melčáka a Pohanky si žádné ponaučení nevzala.

MMM 2012 on you tube

14. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Dokumentární film o 15. ročníku demonstrace a happeningu za legalizaci konopí v ČR, dnem D v Praze byl 5. květen 2012. Toho roku bylo poprvé v historii MMM jedno z pódií určeno výhradně pro politickou diskuzi k připravované novele zákona, jež zřejmě bude určovat další vývoj postavení konopí a jeho uživatelů v ČR. Ve filmu též zpravodajství České televize. Bývalý moderátor Rádia Česko Zdeněk Strnad moderoval politickou diskuzi o připravovaném zákonu mezi Bushkou Bryndovou a jedním křesťanským fanatikem a Štěpán Kotrba a Stanislav Penc do toho místama kecali... Mládeži do 18 let nepřístupno.

Ministerstvo zdravotnictví a Jan Čulík upozorňují: kouření konopí může vážně poškodit váš mozek, vede k riziku psychózy ...a hlavně k impotenci. :-)) Ministerstvo financí a farmabyznys upozorňují: samopěstování škodí ekonomice a našim ziskům. Občané Washingtonu, kde je marihuana pro vlastní účely legální, varují: to všechno jsou kecy.

Třetí potravinová revoluce, aneb Proč nejde o průmysl, ale o krk

13. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

V okamžiku, kdy Češi na náměstích zvonili klíči a jásali nad nově nabytou konzumní svobodou, vyšla v USA kniha, o níž se zatím stále příliš nemluví, ale zaručeně o ní ještě uslyšíte. Culture and Agriculture: An Ecological Introduction to Traditional and Modern Farming Systems (Kultura a zemědělství: Ekologický úvod do tradičních a moderních pěstebních systémů) antropologa Ernesta Schuskyho ze Southern Illinois University zavedla novou periodizaci dějin našeho druhu a zároveň přesvědčivě ukázala důvody, proč do budoucna není možno počítat se zachováním dnešního systému průmyslové produkce potravin. V atmosféře české "ostalgie" po všem předlistopadovém, která zahrnuje i tesknění po průmyslové éře jako takové, ale také nadšené vzpomínání na slušovický jézédácký experiment Františka Čuby, je důležité Schuskyho práci znovu připomenout. Neexistuje totiž nic tak zavádějícího jako lpění na tom, co spěje ke svému zákonitému konci zcela bez ohledu na subjektivní prožívání přihlížejících.

Poslední personální změny ve vládě: to nám chce Petr Nečas dokázat, že na pravici už není kde brát?

13. 12. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 4 minuty

Nepatřím k těm, kteří neustále komentují aktuální politické události. Nicméně dnes jsem si přečetl na internetu následující titulky: "Šéf spravedlnosti namol už odpoledne: Blažená pitka ministra Blažka!" a "Insider: Když na jihu bujely losovačky, byl tam i Kuba". Když k tomu přidám zakázky bývalého primátora Opavy Stanjury firmě vlastní manželky a podivné realitní obchody rodiny Karolíny Peake, vychází mi z posledních přírůstků do vlády nový šéf legislativců Mlsna jako jediný průšvihy nepoznamenaný. Toho si zatím média moc nevšímala.

Kohouta do kouta

13. 12. 2012 / Petr Štengl

čas čtení 1 minuta

< Takto výtvarně pojali Kohoutovu poštovní schránku jeho plzeňští spoluobčané. Takto výtvarně pojali samorostlí umělci výlohy svých spoluobčanů během druhé světové války.

Plzeň osvobodili Američané. Rozhodly o tom mocnosti. Ne ty vyšší, ale ty světové. Za socialismu se o tom nesmělo hovořit. Dnes plzeňští na počest osvobození pořádají rok co rok vojenskou maškarádu. Praha byla osvobozena Rudou armádou. Rudá armáda nás okupovala 23 let. Okupovala i Plzeň. Američanům to bylo fuk. Po Rudé armádě dnes už neštěkne ani pes.

Do Plzně se vrátil Milan Kohout. Vrátil se z Ameriky. Američan z Vysočan. Milan Kohout je věčný rebelant. Říká, co si myslí. Milan Kohout je umělec. Plzeň, ani její nejbližší světové okolí, mu neleží u nohou. To, co Milan Kohout říká a dělá, mnoho lidí štve. Pro pravdu se lidé zlobí. Milan Kohout se také zlobí pro pravdu. Je omylný a dělá chyby, jako každý.

Za druhé světové války dělalo mnoho lidí mnoho chyb. Já v tom nejel, poněvadž jsem ještě nebyl na světě. Během druhé světové války se objevily první graffiti. Měly tvar šesticípé hvězdy namalované jedním tahem. Jsme národ umělců. Máme to v krvi.

Ministerstvo vnitra: Vzorec pro odečítání podpisů prezidentským kandidátům je od Hewlett Packard

13. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Kohovolit.eu

Praha, 13. 12. 2012 -- Kritizovaný a vysmívaný vzorec, díky němuž úředníci ministerstva vnitra místo zprůměrování sečetli chybné podpisy ve dvou kontrolních vzorcích petic prezidentských kandidátů, nenapsali na ministerstvu. Úřadu ho dodala soukromá firma Hewlett Packard, kterou si ministerstvo na pomoc s kontrolou podpisů najalo. Žádost o tuto informaci na ministerstvo podalo sdružení KohoVolit.eu.

Nové informace: Ministerstvo vnitra a Hewlett-Packard se vzájemně viní z tvorby vysmívaného vzorce

13. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva KohoVolit.eu

Ministerstvo vnitra před dvěma dny informovalo, že kritizovaný a vysmívaný vzorec, díky němuž úředníci ministerstva vnitra místo zprůměrování sečetli chybné podpisy ve dvou kontrolních vzorcích petic prezidentských kandidátů, dodala soukromá firma Hewlett-Packard. Ta se proti tomu dnes ohradila a tvrdí, že vzorec napsali sami úředníci.

Jak asi bude v zahraničí působit "šílenec" Miloš Zeman jako český prezident

12. 12. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V únoru 2002 navštívil Miloš Zeman Izrael a srovnal tam Arafata s Hitlerem, čímž rozčílil většinu Arabů a vyvolal obrovskou mezinárodní kontroverzi. Najdete to na Googlu, zadáte-li si Zeman-Arafat. Miloše Zemana označil tehdy renomovaný mezinárodní komentátor deníku Independent Robert Fisk za "šílence" (použil termínu "nutter"). Chcete opravdu, aby vás tento člověk zastupoval jménem České republiky na mezinárodní scéně?

Robert Fisk: "Občas se vyskytne šílenec jako český premiér Zeman"

"Evropa musí přestat papouškovat americký scénář na Blízkém východě. Poté, co Izrael zvandalizoval infrastrukturu za 11 milionů euro, kterou poskytla Evropská unie, proč by Evropa neměla hrát na Blízkém východě roli?" Tak argumentoval ve čtvrtek 21. 2. v deníku independent Robert Fisk, v článku, v němž označil za jeho výroky v Izraeli českého premiéra Zemana za "šílence": "Proč bychom zatraceně my Evropané měli mluvit podle scénáře? Jistě, občas se vyskytne šílenec - jako například český premiér Zeman, který tento týden srovnal Arafata s Hitlerem - ale ve světě, kde nám říká prezident Bush, jako hollywoodský režisér, že rok 2002 bude 'válečný rok', máme právo projevit své mínění." - Robert Fisk je jedním z nejváženějších nezávislých novinářů současnosti. Žije na Blízkém východě, v Bejrútu, už dvacet let a je znalcem tamějších poměrů. (...)

Zdroj: ZDE

Jeden z jiných četných článků o Zemanově faux pas je např. ZDE

Místopředseda Rady ČT si hodlá vyřizovat účty se stěžovatelem, aniž se Rada vypořádala se stížností

13. 12. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 37 minut

Ke kuriózní situaci došlo na středečním zasedání Rady České televize. Místopředseda Rady Jiří Kratochvíl při projednávání odvolání autora tohoto článku vůči odpovědi předsedy Rady osočil stěžovatele, že "nezastává názory veřejnosti, ale že zastává názory svoje." A hodlá hledat nečestné motivy - v tom, že Kotrba už nepracuje pro vedení ČT. Tvrdí, že si Kotrba "stěžuje na práci Rady ČT i na nový televizní management stále více."

V tom jediném má Jiří Kratochvíl má pravdu. Kotrba si stěžuje. Stále více. A vzhledem k neschopnosti Rady a aroganci generálního ředitele vůči veřejnosti si stěžuje stále neodbytněji. A hodlá v tom pokračovat. Bez ohledu na insinuace místopředsedy Rady. Protože chování Rady je nehorázné.

Proč pořád existuje v ČR ta posledlost zakazovat názory?

13. 12. 2012

čas čtení 5 minut

Přiznám se, že tak objevný článek jako článek Tomasze Orynskeho o katolické církví v Polsku jsem si tu již dlouho nepřečetl. Pár Poláků znám osobně, připadalo mi dost divné, že ačkoliv vím, že 95% z nich, jsou oficielně rigidní katolíci, reálně mi tak nepřišel ani jeden z nich. Stejně tak jsem se poučil u Italů, kterých znám výrazně více, že s tou jejich náboženskostí je to asi hodně podobné jako s členstvím v KSČ v někdejším ČSSR. Hlavně, že na to máme "průkazku", píše Jiří Králíček z USA.

Mnohem méně, už mne potěšil článek p. Valacha "Otevřený dopis studentům". Nechápu tu snahu pořád někoho zakazovat! Mimochodem, autor je členem hnutí za přímou demokracii. Jen bych se tak rétoricky zeptal, jestli by autor prosazoval podobně údernické myšlenky přímé demokracie v Německu třicátých let? Stejně tak jako zákaz Dělnické strany vedl k vzniku Dělnické strany sociální spravedlnosti, má autor skutečně pocit, že zákazem se něco vyřeší?!Nebudu tu ztrácet čas tím, že KSČM, není KSČ. Nicméně, určitá, přinejmenším majetková kontinuita se tu nabízí. KSČM se také vzdala určitých ideologických floskulí, vyhodila řadu nomenklaturních kádrů a opakovaně se omluvila.

Bobošíková zpět ve hře o prezidentskou funkci

13. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Podle verdiktu Nejvyššího správního soudu Ministerstvo vnitro chybovalo ve výpočtu chybovosti v podpisových listinách prezidentských kandidátů. Procenta z obou vzorků se měla průměrovat, což vrací Janu Bobošíkovou do hry.

Jak jsem několikrát tvrdil v Britských listech, verdikt Nejvyššího správního soudu ve věci Henychova bludu musel být učiněn v tom smyslu, že úředníci ministerstva financí neznají počty na úrovni základní školy. A tak se také stalo, cituji:

SCIO:

Těžiště problémů je ve střetu zájmů, nikoliv v kvalitě testů

13. 12. 2012

čas čtení 7 minut

Dobrý den ještě jednou.

Opět nejprve stručně: když se tak oháníte kvalitou a přidanou hodnotou, stav, kdy minulé testy a například e-learningové kurzy (po vzoru té MU) nejsou volně k dispozici, je oproti stavu, kdy by tyto zdroje byly volně k dispozici, aby se mohl každý co nejlépe připravit, lepší pro a) uchazeče, b) školy, nebo c) pouze pro Scio samotné? ptá se Matěj Peřina.

Detailněji: mnoho slov, minimální relevantní obsah. Zpochybňovat Vaši schopnost zastávat kvalifikovanou pozici ode mne bylo opravdu nemístné, jako mluvčí si vedete výborně. Například krásná straw-man argumentace státními maturitami: samozřejmě nikdo netvrdil, že cokoli udělá nekomerční subjekt, bude lepší než výsledky komerční firmy, ale proč neuvést protipříklad, třeba se čtenář nechá zmást a nejlépe i zapomene, že těžiště problému je primárně ve střetu zájmů, nikoli v kvalitě testů, kam se to snažíte mnohomluvně posouvat. Kouzelným detailem pak je "na rozdíl od Vás uvedu konkrétní příklad". Jak to, na rozdíl? Já přece konkrétní příklad uvedl hned zkraje: TSP Masarykovy univerzity. A takových argumentačních faulů je text plný, takže diskuse je pak obtížná. Přesto:

Proč je Přemysl Sobotka nevolitelný

12. 12. 2012 / Petr Sak

čas čtení 9 minut

V létě jsem psal o obecných problémech přímé volby presidenta. Dnes se věnuji jen jednomu kandidátovi, ne snad proto, že by byl favoritem voleb, ba právě naopak. Ač pochází ze stejné strany jako současný president, ač je kandidátem politické strany, která je jedním ze dvou pilířů polistopadového politického systému, jeho šance na zvolení jsou mizivé či jinými slovy je nevolitelný. A právě tento rozpor je natolik zajímavý, že stojí za politologickou a sociologickou analýzu.

Obscénní pokrytectví deníku Hospodářské noviny

12. 12. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Pikantní na příloze bylo, že Česká republika má vězně svědomí - Romana Smetanu - ale o jeho kauze a jeho nespravedlivém věznění nepřinesly Hospodářské noviny v Den lidských práv jediné slovo.

Shodou okolností jsem našel na jedné pražské předvánoční party v jedné restauraci pohozený pondělní výtisk Hospodářských novin, kdosi si z něho začal skládat papírové čepice na hlavu. Prolistoval jsem ho - je velmi užitečné po několikaměsíčním pobytu v zahraničí vystavit se vlivu českého tisku - je to vždycky tupá rána do hlavy.

Koho nám to (ne)odstřihují?

12. 12. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Tak tu máme další antikomunistické bojovníky. Říkají si odstřiHNUTí. Na stránkách Facebooku se představují jako neorganizovaná skupina pořádající studentskou akci, jejímž cílem má být nezvolení nikoho, kdo je podle této skupiny spojen s komunisty, za prezidenta České republiky. U metronomu (na místě bývalého Stalinova sousoší) na Letné v Praze se objevila vlajka České republiky provázaná s rudým pruhem, v němž jsou v žlutém orámování hlavy "nežádoucích" kandidátů na prezidenta. Veprostřed ční pěticípá hvězda a nápis Nevolte komunisty, dole potom stojí: Skončeme s komunismem jednou provždy.

Shoda až úděsná

12. 12. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 5 minut

V roce 1989, bylo již zřejmé, že režim se příliš dlouho udržet nemůže. V zákulisí byla již připravena hesla, s ústředním motivem, "nejsme jako oni". Konečný cíl, zjednodušeně řečeno, rozkradení republiky s nastolením vlády peněz bez morálních zábran, byl skrýván za bájemi o "skandinávském socialismu".

Hotel v gubernii

12. 12. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 4 minuty

Před časem mi moje rozradostněná kamarádka, která je zapojena do jakési anglicky mluvící rétorické soutěže, jež má, podobně jako fotbalová liga, svoje zeměpisné uspořádání, vyprávěla, že se setkala s vedoucí "středoevropské gubernie" této soutěže. Tato gubernie (která nejspíš kopíruje bývalou Dunajskou monarchii) prý zahrnuje Česko, Slovensko, Rakousko a Maďarsko.

Proč se IDnes nezabývá dnešním porušováním zákonnosti?

12. 12. 2012 / Radek Mikula

čas čtení 2 minuty

Vážený pane redaktore,

dovolte mi pár připomínek k článku o prokurátorovi Vašovi. Jádrem jeho sdělení je kritika práce justice, která nebyla schopna dotyčného pravomocně odsoudit.

Oceňuji, že jmenujete soudce, kteří zrušili odsuzující rozsudek - Rudolfa Tomašoviče, Lubomíra Klimáčka a Vladimíra Vočku z pražského vrchního soudu (asi jste však měl připomenout, že jeden z nich mohl být proti zproštění) -, a také soudce Nejvyššího soudu Sováka, který zrušení odsuzujícího rozsudku potvrdil.

New York Times: Etické problémy Američanů v Kosovu

12. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Kosovo prodává svou telekomunikační společnost. O jeho koupi se uchází fond založený bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou a také, samostatně James W. Pardew, bývalý mimořádný americký velvyslanec pro Balkán v době Clintonovy éry, píše New York Times a pokračuje: V Kosovu se o lukrativní vládní zakázky uchází celá řada bývalých amerických vládních a vojenských činitelů, například také bývalý generál Wesley Clark a Mark Tavlarides, někdejší legislativní ředitel Národní bezpečnostní rady.

Jiná firma Madeleine Albrightové, Albright Stonebridge Group, už má podíl v kosovské telekomunikační společnosti IPKO, jediném konkurenčním podniku nyní prodávané kosovské telekomunikační společnosti PTK. Vyvolává to znepokojení, že pokud získá vlastnictví telekomunikační společnosti PTK také nadace Albrightové, ochromí to hospodářskou soutěž.

Miloš Zeman jako prezidentský kandidát? Pokračovatel Václava Klause

12. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nevím, jestli si prezidentský kandidát Miloš Zeman uvědomuje, na co kandiduje a v jaké době žije. Kandiduje na prezidenta republiky a mluví o daňové a sociální politice, což je přece agenda vlády. Jako prezident naopak bude reprezentovat naši republiku v zahraničí. Je sice hezké, že je na rozdíl od Klause eurofederalista, nicméně nevím, zda během svého důchodování na Vysočině neztratil přehled o tom, že všude na světě vzrůstá naléhavost ekologických témat a problémů. Zelení v EU představují relevantní politickou sílu a ekologické hodnoty jsou základní pro všechny hlavní strany v EU. Jestliže Zeman bude jakožto prezident "vtipkovat" v Unii o zelených stejně jako na setkání s podnikateli v Golem klubu, kde o zelených řekl, že je třeba je "vypálit, počůrat a posolit", budou evropští politici asi s vděkem vzpomínat na Klause.

Od zelených iluzí spějme zpátky

12. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Česká pravice v 90. letech razila primitivní heslo: "Co je ekonomické, je ekologické." Je samozřejmě značným pokrokem, pokud konečně přestaneme tvrdošíjně prohlašovat zelené jablko za banán a místo toho tvrdíme, že je vlastně melounem. To lze udělat například takto: "Co je sociální, to je ekologické." Ozzie Zehner z University of California v Berkeley velmi kriticky hodnotí možný přínos zelených technologií, což je zcela namístě, celkové vyznění jeho knihy však je navýsost utopické. Bohužel, s obdobným přístupem se stále častěji setkáváme i v českém prostředí.

Velení britské armády oponuje nátlaku premiéra, aby "něco udělalo" v Sýrii

12. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Britský premiér David Cameron vyvíjí nátlak na armádu, aby "něco udělala" a pomohla syrským povstalcům. Náčelník generálního štábu generál David Richards zpracovává nouzové plány pro leteckou a námořní podporu povstalců, ale ministerstvo obrany není nakloněno zapojení země do tohoto konfliktu. Richards dal premiérovi najevo, že regulérní intervence není v armádě považována za vhodnou variantu. Podle analýz ministerstva obrany vzbuzuje syrský systém protivzdušné obrany značné obavy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

77443