O hlouposti médií a o hlouposti ministerstva vnitra

24. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Myslím, že v právě probíhající aféře kolem údajného špatného spočítání neplatných podpisů pro jednotlivé prezidentské kandidáty úplně zapadlo -- a vypovídá o hlouposti médií -- to, že šéf příslušného odboru na ministerstvu vnitra řekne tohle:

"Vezmu příklad, aby se to dobře počítalo. Celkový počet podporovatelů některého kandidáta bude 100 tisíc. V prvním vzorku najdeme čtyři procenta chyb a ve druhém vzorku šest procent. To je celkem deset procent."

To je, prosím, jako by lékař veřejně řekl, že ledvina pumpuje krev v těle a má chlopně.

To by vzbudilo jistě obrovský poplach, nicméně v případě procent -- byť jde o učivo základní školy -- to málokoho opravdu pohorší.

Uvedu srozumitelný příklad, abych ukázal, čeho se pan šéf dopustil. Představte si, že máte určit procento alkoholu v nějakém objemu lihoviny a vezmete si dva vzorky -- v jednom změříte 4,5% a ve druhém 5,1%. Co uděláte? Budete tvrdit, že v lihovině bylo 9,6% alkoholu?

To byste vyčarovali neexistující alkohol. Uděláte aritmetický průměr obou hodnot. Jinak to prostě nejde. Dělat to jinak, to znamená nerozumět vůbec významu slova "procento" a tomu, jak se s ním v elementární matematice (počtech) zachází.

A i kdyby v zákoně bylo výslovně uvedeno, že se ta procenta mají sečíst, tak na to, pokud víte, co to znamená "procento", okamžitě upozorníte a prohlásíte zákon za nemyslný a sobě odporující, protože součtem procent nemůže dojít k reálné chybovosti, kterou chce zákonodárce zjistit. Je to podobné, jako by nějaký zákon říkal, že požár se má hasit benzínem... tak asi ten zákon nebudete stupidně následovat, ale upozorníte okamžitě na chybu.

Místo tohoto pohoršení se panu šéfovi odboru v médiích trpí argumentace, že o tom, zda se mají procenta sčítat, nebo průměrovat, rozhodne až soud. Tohle vystihuje naprosto dokonale atmosféru v našem státu: kdo nám vládne, kdo ho kontroluje (média) a co z toho nakonec je (chaos a fraška). Česká republika vstoupí do dějin lidstva tím, že v ní soud bude v souvislosti s volbou prezidenta republiky rozhodovat o tom, co musí znát každý žák osmé třídy základní školy a co je prostě matematický fakt na stejné úrovni jako rovnice 1+1=2. Nemyslíte, že pokud soud musí rozhodovat o tom, zda -- abych vzal jiný příklad, který přesně vystihuje, o co jde v případě pana šéfa odboru na vnitru -- smícháním dvou piv o obsahu alkoholu 5% dostaneme pivo o obsahu alkoholu 10%, a pokud státní úředníci nevědí, že výsledkem bude pivo o obsahu alkoholu 5%, a ještě mají tu drzost se tvářit, že to vědět nemusejí, že existuje více výkladů elementární matematiky, že je to s ČR opravdu zoufalé a že se dá konečně vhlédnout do pravých hlubin žumpy české veřejné správy?

Podle nás je vzorec správně. Ale mohli jsme se splést, ať rozhodne soud, říká šéf kontroly ZDE

Henych z vnitra: Metodu jsme dlouho avizovali, tehdy kritika nepřišla

0
Vytisknout
15838

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2012