27699

O "ZLÝCH CIZÁCÍCH":

Nemůžu bejt objektivní, jenom normální...

31. 5. 2012 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Já znám Sigiho Trägra z Libavského údolí/ Libauthal, kterej se těšil v září 1945 do český(!) školy, ale maminka vyšla u zápisu ven a musela mu říct, že tam nesmí, protože je Němec.

Pak šli po ulici v Kynšperku, maminka vedla kolo a nějakej českej blbec jí ho chtěl sebrat, ale ona se ubránila. Němci nesměli mít ani kolo.

V Chebu jsem měl německý spolužáky a kamarády, jako děti jsme si hráli na válku na hromadách sutin po náletech.

Když jsem se učil, byl v dílně brusič nástrojů jménem Kreuzer, komunista. Mluvil šílenou češtinou, ale vždycky mi pomoh a poradil.

Můj syn nyní bydlí poblíž Horšovského Týna v obci Libosváry/ Liebeswar. Úplnou náhodou jsme se sešli s rodinou Hoffmannů, kteří odsud včas utekli i s dobytkem. Když se sejdeme, zpíváme si, česky, Červenou sukýnku. Takže, já nemůžu bejt objektivní, jenom normální. Jako většina obyčejnejch lidí. Jestli jsme někomu ublížili, ať nám to Pán Bůh odpustí... F.Ř.

P.S. V příloze Sigi na Babyloně u Domažlic s maminkou, bráchou, tetou a babičkou v létě 1944. Babička sloužila pak po konci války v zajateckém táboře na chebském letišti jako vrchní sestra.

Francouzská vláda zavádí okamžité omezení příliš vysokých platů

31. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident přislíbil, že nejvyšší platy státních zaměstnanců nesmějí být dvacetkrát vyšší než plat nejnižšího zaměstnance

Nová francouzská vláda oznámila zavedení okamžitého dramatického snížení ředitelských platů. Bude to zřejmě znamenat, že platy ředitelů státních podniků budou sníženy až o polovinu.

Britští lékaři budou stávkovat

31. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Britští lékaři hlasovali pro jednodenní stávku, která se bude konat 21. června na protest proti vládním pokusům omezit jim starobní důchody. Bude to první stávka britských lékařů od roku 1975. Asociace britských lékařů uvedla, že více než 50 procent jejích členů se účastnilo hlasování o stávce a většina z nich vyjádřila se stávkou souhlas.

Odbory doporučují, aby lékaři během stávky vykonávali všechny naléhavé činnosti, ale neurgentní práce bude odložena na jiný den.

Stávkou se dostávají britští lékaři do přímého konfliktu s vládou. Vláda ignoruje jejich stížnosdti, že budou nuceni platit více na starobní důchody, pracovat déle a dostanou menší důchod.

Ministr zdravotnictví Andrew Lansley však varoval, že lékaři žijí ve virtuálním světě a upozornil, že lékaři, kteří budou ochotni pracovat až do 68 let, obdrží starobní důchod ve výší 68 000 liber ročně. Asociace britských lékařů upozorňuje, že lékaři už nyní platí do svých penzijních fondů daleko větší příspěvky než všichni ostatní zaměstnanci veřejného sektoru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Irsko dnes hlasuje v referendu o fiskálním paktu EU

31. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Irský premiér Enda Kenny varoval irské občany, že pokud by hlasovali proti fiskálnímu paktu, bude to stát Irsko velké peníze. Náklady na státní obligace by podle něho po odmítnutí fiskálního paktu dramaticky vzrostly. Náměstek premiéra Eamon Gilmore upozornil, že nebude žádné druhé hlasování jako v případě Lisabonské smlouvy, pokud by Irové fiskální pakt odmítli.

Při předvolební kampani před referendem používala irská vláda především strachu. Lucinda Creightonová, irská ministryně pro Evropu, varovala Iry, že pokud by fiskální pakt odmítli, Irsko by se stalo v situaci Řecka, kdy by investoři zaútočili na už tak problematické irské banky a vkladatelé by si vybrali miliardy euro.

Odpůrci fiskálního paktu použili na plakátech obraz arcikapitalisty Montyho Burse ze seriálu Simpsonovi a záběry ze Spielbergova filmu Čelisti a jejich pomocí zobrazovali záchranný plán EU jako kořistnický.

V předvolební kampani se ozývaly také určité protiněmecké tóny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bývalý tiskový mluvčí Davida Camerona je trestně stíhán za křivé svědectví

31. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Andy Coulson, bývalý "ředitel pro komunikace" v úřadu britského konzervativního premiéra Davida Camerona, byl ve středu zatčen a byl obžalován z křivého svědectví u soudu pod přísahou.

Coulson, bývalý šéfredaktor listu News of the World, vydávaného donedávna Murdochovou firmou News International, lhal u soudu v Glasgow v prosinci 2010 při procesu se socialistickým politikem Tonym Sheridanem, že jako šéfredaktor o hackerské praxi v listě News of the World nic nevěděl. Sheridan byl tehdy souzen za křivé svědectví, když obvinil firmu News International, že o něm otiskla údajně lživé články o jeho sexuálním životě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vláda ničí průběžný systém i důchodový účet

30. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Stanovisko Spojenectví práce a solidarity, prezentované na úterní pražské demonstraci důchodců

Vládá ničí důchodový účet a oslabuje průběžný systém, protože:

- opakovaně snižovala sociální pojistné (6x)!

- zavedla stropy pojistného pro nejbohatší

- připouští, aby lidé nad 50 let řešili tíživý problém nezaměstnanosti přechodem do předčasného důchodu.

Cílem je vytvořit ideové podhoubí pro tzv. opt-out, neboli vytvoření II. pilíře soukromé a fondové povahy. Tak znovu převést lukrativní veřejný segment zajištění na stáří na finanční sektor.

BBC: Pozor, soukromé důchodové zabezpečení nemusí být spolehlivé

31. 5. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Rozhlas BBC v těchto dnech řešil stížnost jedné posluchačky, která si před několika lety založila malé soukromé důchodové pojištění,. Platila ho asi rok a dohromady investovala do něho něco přes 1000 liber (cca 31 000 Kč). Pak ho z osobních důvodů přestala platit a domnívala se, že má investici zajištěnou jako vklad v bance. Když se nedávno na osud pojištění dotazovala, zjistila, že z 1000 liber jí nezbylo nic - pojišťovna stále vyššími správními poplatky pojištění zlikvidovala.

Pořad pak řešil několik dalších, obdobných případů. Ve vysílání následovala diskuse finančních odborníků, kteří varovali, že soukromé důchodové pojištění NELZE považovat za bezpečnou investici, jako když si uložíte své úspory do spořitelny. Investicí do soukromého důchodového pojištění hrajete hazardně na kapitálovém trhu a - jak známo a jak banky neustále upozorňují - vaše investice na kapitálovém trhu se mohou zhodnocovat i znehodnocovat.

Takovou investici, upozornili odborníci v britském rozhlase, je neustále nutno sledovat a pokud se investiční podmínky změní, je třeba okamžitě zasáhnout. Není možné očekávat, že by šlo léta mechanicky platit nějaký příspěvek a na konci by z toho vznikla spolehlivá penze.

CESTA o budoucnosti NATO

31. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Jménem pořadatelské instituce si Vás dovolujeme pozvat na besedu s bývalými ministry obrany a členy European Leadership Network for multilateral disarmament and non-proliferation (ELN) na téma "Chicago summit a nová role NATO v globalizujícím se světě".

Diskuse proběhne ve středu 6. června 2012 od 16:00 hod. v prostorách Zastoupení Evropské komise v Praze, Evropský dům (Jungmannova 24, Praha 1). Představuje příležitost k setkání s někdejšími významnými postavami evropské politiky; nabízí také možnost kriticky uvažovat o současných bezpečnostních hrozbách i úloze NATO v dnešním světě.

Akce zúčastní Lord Desmond Browne of Ladyton, bývalý ministr obrany Velké Británie a předseda Výkonné rady (Executive Board) ELN, Volker Ruehe, bývalý ministr obrany Spolkové republiky Německa a člen Výkonné rady ELN a Janusz Onyskiewicz, bývalý ministr obrany Polska, člen Výkonné rady ELN a bývalý vysoký představitel Solidarity. Diskusi pořádá Rada pro mezinárodní vztahy a moderuje Jan Kavan, bývalý ministr zahraničí České republiky. Proběhne v anglickém jazyce.

Evropská unie musí okamžitě jednat, jinak dojde k finančnímu rozkladu eurozóny

30. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Eurozóně hrozí "finanční rozklad" a musí bezodkladně použít svůj nový záchranný fond k rekapitalizaci bank, které se dostaly do potíží a vytvořit nadnárodní bankovní unii. Konstatuje to tisícistránková analýza katastrofálního stavu evropské ekonomiky. Komise také vyžaduje vytvoření euroobligací a sdílení zadluženosti v eurozóně. Jsou to požadavky, které získávají podporu, přestože je dosud Německo odmítalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE:

Nejvyšší soud odmítl odvolání Juliana Assange proti deportaci do Švédska

30. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Většinou pěti hlasů vůči dvěma soudci rozhodli, že veřejná prokurátorka ve Švédsku je "právní autorita", a že tedy její zatykač, vydaný na Juliana Assange, je platný.

Avšak právníci zastupující Juliana Assange dostali čtrnáct dní na rozmyšlenou, zda chtějí zpochybnit argumentaci Nejvyššího soudu a jeho deportace bude odložena do té doby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zjednodušující a amatérský pokus o morální popravu

31. 5. 2012 / Petr Kokaisl

čas čtení 12 minut

O některých redaktorech (novinářích) jsem neměl příliš valné mínění kvůli neobjektivnímu způsobu jejich práce. Tu neobjektivitu bych shrnul zhruba do tří základních bodů (přičemž těchto bodů může být i více):

  • Amatérismus vydávaný za profesionalitu (novináři tohoto typu jsou odborníci na cokoliv, všemu rozumí, vše ví nejlíp...)
  • Slabost pro jednoduchá (někdy až zjednodušující) řešení
  • Všeobecné osočování a podsouvání nepravdivých informací

240 promrhaných milionů ze státního rozpočtu ...a jeden antropolog - druhé intermezzo

31. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 10 minut

reakce na obranu Petra Kokaisla "Zjednodušující a amatérský pokus o morální popravu", zpochybňující argumenty článku Štěpána Kotrby o situaci na provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity "Čtvrt miliardy ze státního rozpočtu -- porážka vědeckého dobytka - díl 4"

Petr Kokaisl je antropolog, zamilovaný do zemí Střední Asie. Nic proti tomu. Dělá vědu a je to poctivá věda. Proti jeho výzkumu (na rozdíl od jiných) nemám vůbec nic, kdyby... Kdyby ho neprováděl na ČZU. Jen čirou náhodou se totiž ocitl na škole, která, ač všeobjímající (univerzitou) se nazývá, je stále univerzitou ZEMĚDĚLSKOU. A autor zde učí na katedře PSYCHOLOGIE fakulty PROVOZNĚ EKONOMICKÉ.

Věda nebo nevěda - Porcování medvěda (se zadnicí dohněda)

31. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Pokud je nějaký medvěd hnědý, přinejmenším tedy částečně, samozřejmě je tomu tak proto, že vystudoval na hnojárně. A tento medvěd má býti naporcován podle dávného rituálu vždy činorodých a shánčlivých poraženců českých zemí, rituálu hyeního a supího, nad nímž se přecitlivělým osobám působením automatického reflexu chřípí i veškeré vnitřnosti obracejí naruby, ale jaký budeme bohužel kolem sebe v různých sférách života vídat stále častěji: Selhává-li kolektivní strategie, nebo nikdy pořádně neexistovala, či dokonce ani není naděje, že by vůbec byla úspěšně použita, nastává fáze likvidace "přebytečných", aby na ostatní účastníky zájezdu zbylo více. Je-li koláč menší, bojujeme zkrátka za to, aby se dělil na menší počet dílů. Tamten mezi nás nepatří, nemá totiž ty kvality, sebereme mu tititi. Ať je to ten nebo ten, bude muset z kola ven.

Studentka z Glasgow University získala prestižní cenu Amnesty International

30. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Amy Mackinnon, studentka politologie a rusistiky na Glasgow University, se stala držitelem novinářské ceny organizace Amnesty International ve studentské kategorii za článek The curious case of John Oguchuckwu publikovaný ve studentském časopise Glasgow Guardian. Článek se týká nigerijského studenta, jehož rodina byla vyvražděna a který získal politický azyl v Británii. Těsně před ukončením studia na Glasgow University, než mohl Oguchuckwu podat svou diplomovou práci, ho však britské úřady brutálním způsobem deportovaly zpět do Nigérie.

Mackinnonová se aktivně účastní kampaně na záchranu bohemistiky a slavistiky na University of Glasgow. Je mimo jiné editorkou internetových stránek, na nichž soustředila více než stovku mediálních výstupů týkajících se loňských pokusů vedení Glasgow University radikálně omezit výuku moderních jazyků a kultur.

Ceny se udělovaly v Londýně v úterý 29. května. Jak je vidno z publikovaného předvýběru, šlo ve všech kategoriích o velmi prestižní akci.

Jak uvedla laureátka studentské ceny, ceremonie udělování těchto novinářských cen byla nesmírně zavazující, protože někteří odměnění novináři jsou mrtví. Byli při výkonu svého zaměstnání zavražděni.

01. 12. 2011 Amy Mackinnon: "Ostatní se vrátili k rodinám, já jsem se vrátil k hrobům" ZDE

Tisková zpráva Glasgow University ZDE

Etnická sprostota České televize

30. 5. 2012 / Petr Uhl

čas čtení 8 minut

Radě České televize

Paní a pánové,

v pořadu ČT Události (od 19 hodin) dne 27.5. 2012 (v části pořadu nazvané Sedmdesát let od atentátu) řekla moderátorka Marcela Augustová toto:

Soužití Čechů a Němců je možné jen na základě občanské, nikoliv etnické totožnosti

30. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

upozorňuje Štěpán Kotrba v reakci na stížnost Petra Uhla a argumentuje, že "Jediné řešení, které lze akceptovat a je cestou do budoucnosti, nikoliv do minulosti, je mezistátní ujednání Česko-německé deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji, podepsané Václav Klausem a Helmutem Kohlem dne 21. ledna 1997. Toto prohlášení právě hovoří o mírovém soužití občanů Česka a Německa na základě občanské, nikoliv etnické identity":

Německá strana přiznává odpovědnost Německa za jeho roli v historickém vývoji, který vedl k Mnichovské dohodě z roku 1938, k útěku a vyhánění lidí z československého pohraničí, jakož i k rozbití a obsazení Československé republiky. Lituje utrpení a křivd, které Němci způsobili českému lidu nacionálněsocialistickými zločiny. Německá strana vzdává čest obětem nacionálněsocialistické vlády násilí a těm, kteří této vládě násilí kladli odpor. Německá strana si je rovněž vědoma, že nacionálněsocialistická politika násilí vůči českému lidu přispěla k vytvoření půdy pro poválečný útěk, vyhánění a nucené vysídlení.

Česká strana lituje, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny. Zejména lituje excesů, které byly v rozporu s elementárními humanitárními zásadami i s tehdy platnými právními normami, a nadto lituje, že bylo na základě zákona č. 115 z 8. května 1946 umožněno nepohlížet na tyto excesy jako na bezprávné a že následkem toho nebyly tyto činy potrestány.

Obě strany se shodují v tom, že spáchané křivdy náležejí minulosti, a že tudíž zaměří své vztahy do budoucnosti. ... Obě strany proto prohlašují, že nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti.

Česko-německá deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji ZDE

Štěpán Kotrba: Sieg heil, Herr Uhl ZDE

"Byla jsem o víkendu v Norimberku, jen abych propagovala naše noviny. A dost lidí se mě tím ptali, co těm novinám (čtrnáctideník německé menšiny v ČR) říkají Češi. A když jsem řekla, že vǔbec nic, jen jim dávají roční dotaci, byli úplně v šoku", poznamenává novinářka Alexandra Mostyn.

Nazdar, pane Kotrbo!

30. 5. 2012 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Citace Petra Uhla z vysílání ČT je skutečně šokující a byl bych moc rád, kdyby se k tomu textu někdo sám přihlásil. Pokud se nepřihlásí, je zbabělec, který všechno nechává na chudince Augustové. Možná, že by se v tom mohl pošťourat právě pan Kotrba, který je jinak vůči ČT dosti kritický. Ubohost ovšem nezná etnicitu, je vždy individuální. Lež také. Až opadne vzrušení, bylo by (nejen pro pana Kotrbu) dobré, trochu se pošťourat ve znalostech faktů, dějin a jazyka. Například:

Etnická nesnášenlivost Štěpána Kotrby je nepřijatelná

30. 5. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Každý má právo na svůj názor, avšak útok Štěpána Kotrby na Petra Uhla, podsunující mu sympatie s nacismem (!) jen proto, že protestoval proti zkreslování informací o tom, o čem jednal sudetoněmecký sjezd, je naprosto nepřijatelný. Insinuace, že Petr Uhl sympatizuje s nacismem, je neetická. Snaha vyvolávat xenofobní nálady vůči Němcům spojováním lidí, kteří se narodili dávno po válce, s hitlerovským nacismem, je také nepřijatelná. Vždyť v Německu jsou jakékoliv sympatie vůči nacismu trestným činem.

Útoků proti etnickým menšinám je v českém prostředí v poslední době stále více, ať jsou to útoky proti Romům nebo jiným národnostem. V takové situaci je neodpovědné a neetické vyvolávat xenofobní nálady umělým zneužíváním strašáků z minulosti jen proto, že někdo protestoval proti zkreslování informací. Štěpán Kotrba má pravdu, že máme k lidem přistupovat podle občanského, nikoliv etnického principu, jenže to právě Česká televize svým zkresleným zpravodajstvím porušila, takže je stížnost Petra Uhla zcela na místě.

Už titulek Kotrbova útoku "Sieg Heil, Herr Uhl", zveřejněného na Českých médiích, je neuvěřitelný a divím se, že server byl ochoten ten útok vydat. Slušná média by to neudělala.

Univerzita není továrna na (vědecké a pedagogické) absolutno

30. 5. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 8 minut

Poslední dobou vycházejí na Britských listech články, které tak trochu shazují, tak trochu ironizují a tak trochu kritizují vědeckou činnost na některých českých univerzitách. Současně byl zveřejněn i odkaz na zajímavé zamyšlení dr. Petákové, která vidí věci z poněkud jiného pohledu. Ukazuje to, že problém je širší -- a právě proto stojí za to se k němu ještě vrátit.

Jak se dělá věda na hnojárně TÉMA BL

ČD nebo Regiojet?

30. 5. 2012

čas čtení 9 minut

K situaci na českých železnicích přinášíme ještě několik postřehů. Nejprve od čtenáře, který má interní informace z firmy Regiojet:

Lesní správa Krnov:

Problém nezákonného vjezdu do lesa nám není lhostejný, ale naše možnosti jsou omezené

29. 5. 2012

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek Borise Cveka "Chválím zásahy proti motorkářům v beskydských lesích"

Vážený pane doktore,

protože osobní setkání s námi i s pracovníky města Krnova odmítáte, pokusil bych se Vám tedy objasnit problémy, které Vás tíží touto cestou, pokud mi to bude redakcí BL umožněno.

Nejprve bych chtěl ale reagovat na Váš poslední článek o motorkářích, v němž se opět vyjadřujete k lhostejnosti Města a nás pracovníků lesní správy k tomuto jistě více než jen republikovému problému, píše Ivan Vrátný z Lesní správy Krnov.

Festival alternativ, aneb Jak přežít Nečasy

29. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Občanská iniciativa ALTERNATIVA ZDOLA pořádá

FESTIVAL ALTERNATIV

aneb

JAK PŘEŽÍT NEČASY

Představíme vám různé možnosti, jak podpořit místní ekonomiku, jak lze získávat služby a výrobky bez peněz, jak si zajistit práci, jak zpeněžit své výrobky a služby, jak zajistit spolupráci občanů a podnikatelů ve vaší obci a podobně.

Ve volné diskuzi pak budeme společně hledat možnosti rozvoje alternativních řešení i na Znojemsku.

Jako lektoři vystoupí Ilona Švihlíková, Petr Tuček, Miroslav Kerouš, Michaela Suchardová, Tomáš Tožička, Martin Másílko, Bohumír Molnár a Milan Smrž.

Na místě získáte i informační materiály k jednotlivým alternativním projektům i těch, kteří se hledáním a provozováním alternativních postupů již zabývají.

V sobotu 2. června 2012 ve Znojemské radnici od 13,30 do cca 18,00 hod.

www.alternativazdola.cz

Bojí se Česká televize sudetských Němců?

29. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Byl jsem tam taky, na píše František Řezáč. Chtěl jsem napsat krátkou zprávu, protože jsem na internetu nic nenašel. Když někdo něco ignoruje, je ignorant. Dnes jsem našel na webu ČSSD TOTO . Líp bych to nenapsal a moc děkuju paní Marksové-Tominové za ušetřenou práci. Trapného pocitu z české ignorance mě to ovšem nezbavilo... Čtenářům BL znalým jazyka doporučuji zprávu na www.br.de - Mediathek - Video - Alle Sendungen - Bericht vom 63. Sudetendeutschen Tag in Nürnberg. Bojíte se sudetských Němců?

Zvadlé slávověnce

30. 5. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Vrabec mezi orly žehrá na zpackaný osud. V pralese barbarství nové dějiny nezačnou! Svět je jeden velký špitál pro lidské bytosti, takže ono být šaškem světu nic nestojí. Z vyprahlého kořene nic nevzejde, což se všeobecní ví, chce to založit nový sad a k tomu sehnat vědoucího sadaře se smyslem nekrást, odborníka, ne nedožrané právníky z krajin arktických či plzeňských, zlodějské mameluky, kteří ještě nestačili pracovat, ale už spoluřídí Titanic, neboť trpěli a musí dostat plné koryto za odměnu! Právo, vážení, utrpělo zednickou facku; hrdinové, nadšenci, mezuláni, asistenti i političtí kabrňáci, vraťte ruličky a zmizte v propadlišti dějin!

OTEVŘENÝ DOPIS MINISTRU ŠKOLSTVÍ:

Stav vysokého školství v ČR je znepokojující

30. 5. 2012

čas čtení 6 minut

tisková zpráva Iniciativy za svobodné vysoké školy

Vážený pane ministře,

iniciativa Za svobodné vysoké školy sleduje se znepokojením stav vysokého školství v naší zemi. Tato vláda plánuje další škrty v rezortu školství a rozhodla se zásadně proměnit fungování vysokých škol. Plánované změny vážně ohrožují akademické svobody potlačováním nezávislosti vysokých škol a zaváděním deformujících tržních principů. Připomínky a námitky vysokoškolských reprezentací nebyly respektovány a nesouhlasné projevy se setkávaly pouze s arogancí bývalého ministra. Vážíme si Vašeho zájmu o změnu přístupu v projednávání zamýšlených kroků ze strany ministerstva. Situace kolem vysokoškolské politiky je však přinejmenším nejasná. Proto se na Vás obracíme otevřeným dopisem s několika otázkami.

Klaus odmítl udělit milost tykadlovému řidiči autobusu

29. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Žádosti o milost pro někdejšího řidiče olomoucké MHD Romana Smetanu zůstaly nevyslyšeny. Prezident Václav Klaus se rozhodl, že ji Smetanovi neudělí. On ani jeho blízcí totiž nejsou podle Hradu v tíživé sociální situaci.

Zdroj: IDNES

V demokracii je naprostá nehoráznost odsuzovat občana za politický akt, jímž pomalovávání předvolebních plakátů nesporně je. NIKDO by si v zavedenější západní demokracii nic takového neriskl. Je ohromující, že Klaus si tyto skutečnosti neuvědomuje, že totiž trestní stíhání Romana Smetany je útokem na demokracii a Klausovo odmítnutí udělit mu milost je potvrzením tohoto útoku na demokracii, poznamenává Jan Čulík a dodává: Úřední šiml se mezitím rozběhl a Romanu Smetanovi hrozí tři roky vězení za to, že nenastoupil svůj původní, absurdní vězeňský trest.

37501