Britští lékaři budou stávkovat

31. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Britští lékaři hlasovali pro jednodenní stávku, která se bude konat 21. června na protest proti vládním pokusům omezit jim starobní důchody. Bude to první stávka britských lékařů od roku 1975. Asociace britských lékařů uvedla, že více než 50 procent jejích členů se účastnilo hlasování o stávce a většina z nich vyjádřila se stávkou souhlas.

Odbory doporučují, aby lékaři během stávky vykonávali všechny naléhavé činnosti, ale neurgentní práce bude odložena na jiný den.

Stávkou se dostávají britští lékaři do přímého konfliktu s vládou. Vláda ignoruje jejich stížnosdti, že budou nuceni platit více na starobní důchody, pracovat déle a dostanou menší důchod.

Ministr zdravotnictví Andrew Lansley však varoval, že lékaři žijí ve virtuálním světě a upozornil, že lékaři, kteří budou ochotni pracovat až do 68 let, obdrží starobní důchod ve výší 68 000 liber ročně. Asociace britských lékařů upozorňuje, že lékaři už nyní platí do svých penzijních fondů daleko větší příspěvky než všichni ostatní zaměstnanci veřejného sektoru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7384

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2012