"Šokující" návrh KSČM na zvýšení daní pro bohaté je nižší než daně v konzervativní Británii

22. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Lidé s příjmem nad milion korun ročně se musí připravit na radikální zvýšení daní (píše IDnes a zvýraznila redakce BL) v případě, že ve volbách uspěje KSČM. Komunisté, kteří ve čtvrtek schválili volební program, počítají podle předsedy strany Vojtěcha Filipa s tím, že by se mělo vrátit více daňových pásem. "Pro příjmy nad milion, případně nad dva, by to bylo 35 procent," řekl Filip.

Zdroj: ZDE

Daňové zatížení ve Velké Británii je zjevné z níže uvedené tabulky, zkopírované ze stránek britského daňového úřadu:

1. Prvních 283 200 Kč vydělaných pravidelným zaměstnáním v jednom finančním roce je nezdaněno.

2. Příjem nad 960 000 Kč je zdaněn 40 procenty.

3. Příjem nad 4,5 miliony Kč je zdaněn 45 procenty.

Je Británie s konzervativní vládou komunistická země?

K tomu: Nezáleží na tom, kolik stát utrácí, ale NA CO to utrácí

Ohromení nad masivním útokem chemickými zbraněmi v Sýrii sílí

22. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Francie varovala, že by mezinárodní společenství muselo jednat silou, pokud by se prokázalo, že syrské vládní jednotky provedly obrovský chemický útok proti civilnímu obyvatelstvu. Avšak francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius řekl v rozhovoru, že v žádném případě nedojde k vyslání pozemních vojsk.

Zdá se, že při tom, co vypadalo jako útok smrtícím plynem na oblasti východního Damašku, které jsou pod kontrolou vzbouřenců, zahynuly stovky lidí. Šlo by o největší útok chemickými zbraněmi od té doby, kdy před pětadvaceti lety usmrtil Saddám Husajn chemickými zbraněmi tisíce Kurdů v městě Halabža.

TÉMA PRO NADCHÁZEJÍCÍ VOLEBNÍ KAMPAŇ V ČR:

Inovace potřebují aktivní podporu státu

22. 8. 2013

čas čtení 5 minut

Produktivní veřejné výdaje vedou k hospodářskému růstu, jak to dokazuje situace ve Spojených státech

Debata o škrtech ve státním rozpočtu a vztah mezi státním deficitem, státní zadlužeností a růstem pomíjí jednu naprosto klíčovou věc, píše v mezinárodním hospodářském deníku Financial Times Mariana Mazzucato, profesorka na University of Sussex a autorka nové knihy "The Entrepreneurial State: Debunking Public vs Private Sector Myths (Podnikatelský stát: Zlikvidujme mýtus o tom, že státní sektor je v konfliktu se sektorem soukromým)".

Množství státní zadluženosti či velikost státního deficitu nejsou tak důležité jako to, jakou činnost daňoví poplatníci vlastně financují. Pokud státní výdaje podporují oblasti, které zvyšují hospodářský růst prostřednictvím zvyšování produktivity a prostřednictvím inovací - jako jsou vzdělávání, kvalifikace, výzkum a nové technologie - pak dlouhodobý poměr zadluženosti vůči hospodářskému výkonu může být nižší (a stát v lepším stavu), než když jsou státní výdaje méně produktivní.

Prohlášení Vědecké rady ÚSTR

Lidové noviny prezentují činnost Vědecké rady ÚSTR tendenčním a nepravdivým způsobem

22. 8. 2013

čas čtení 5 minut

V Lidových novinách 20. srpna 2013 vyšel na straně 1 a 3 titulní článek s názvem "Přednášel marxismus, teď hodnotí disidenty". Článek prezentuje činnost Vědecké rady ÚSTR tendenčním a nepravdivým způsobem. Fakta jsou tato:

1. Nepravdivé je hlavní, celkem čtyřikrát v článku opakované tvrzení, že prof. Jan Rataj, jeden z 15 členů Vědecké rady, posuzoval, v současnosti posuzuje nebo bude posuzovat projekt pana Bc. Františka Stárka ("Čuňase"), za komunistického režimu opakovaně vězněného představitele českého undergroundu. Oponenty tohoto projektu jsou dánský historik dr. Peter Bugge a český politolog doc. Ladislav Cabada. Prof. Rataj se -- vzhledem k době dovolených -- vůbec nezúčastnil workshopu 19. srpna, na kterém se mimo jiné probíral i projekt pana Stárka, a nemá tedy s jeho posuzováním nic společného.

Nový ředitel ÚSTR píše odborům

Evaluace projektů je ve výzkumných institucích běžnou praxí

22. 8. 2013

čas čtení 7 minut


Nezávislá odborová organizace
Ústavu pro studium totalitních režimů
Siwiecova 2428/2
130 00 Praha 3

V Mikulově 17. srpna 2013

Vážení,

děkuji za dopis ze dne 16. srpna 2013, kterým jste se obrátili na členy Vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů.

Dopis je titulován jako "otevřený". Přitom mi ovšem není jasné, co tato kvalifikace má konkrétně znamenat. Většinou se označují za "otevřené" dopisy, které se dávají současně k odesílání adresátovi k dispozici i médiím. Tuto možnost Vám samozřejmě zásadně nikdo nechce upírat, nicméně dovolte, že pro takové počínání bych v daném případě nemohl mít pochopení. Konstatuji, že ještě nedošlo ani k jednomu přímému -- osobnímu nebo pouze korespondenčnímu -- kontaktu mezi námi. Přešli jste jakoby přímo "do útoku", aniž byste nejprve vyhledali možnost se o stížnostech, které postulujete, bavit ve věcném a otevřeném dialogu.

Vilém Prečan píše Vědecké radě ÚSTR

22. 8. 2013 / Vilém Prečan

čas čtení 1 minuta

Vědecké radě ÚSTR

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
rád bych Vás ujistil, že má rozhořčená slova o tom, že s ústavem už nechci mít nic společného, byla jen projevem momentálního rozhořčení a zoufalství tváří v tvář útokům na mou čest, lidskou a profesní integritu, jimž jsem byl vystaven na diskusním večeru se zaměstnanci ÚSTR v pondělí 19. srpna. Vlna sympatií, jimiž jsem byl vzápětí zahrnut ze strany pracovníků ústavu a archivu i od Vás, mě však přesvědčila, že odejít do soukromí by znamenalo kapitulovat před těmi, kteří ústav považuji div ne za své vlastnictví, které hájí jako jediní vyvolení a povolaní.

Manningovo odsouzení je odstrašujícím příkladem pro whistleblowery a některé novináře

22. 8. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Rozsudek nad vojenským analytikem Bradleym Manningem za předání statisíců tajných materiálů WikiLeaks představuje příznačný precedent amerického právního systému a zároveň zlověstný vzkaz ostatním whistleblowerům a novinářům, kteří odhalují zločiny svých vlád a mocenských aparátů. Stávající americká vláda je v boji proti nim represivnější než všechny předchozí vlády dohromady.

Glenn Greenwald: Jestli je někdo izolovaný a ve zranitelné pozici, je to americká a britská vláda

22. 8. 2013

čas čtení 6 minut

Nejprve Downing Street tvrdila, že byla jen informována o policejních plánech zatknout Davida Mirandu, uvedly ve středu večer Channel Four News. Teď víme, že David Cameron hrál v celé aféře týkající se prozrazené Snowdenovy dokumentace daleko dříve aktivní roli. Hrál ústřední roli ve snahách získat Snowdenovu dokumentaci z deníku Guardian. Přesvědčil svého vládního tajemníka sira Johna Heywooda, aby v té věci začal jednat. Heywoodovi bylo nařízeno, aby se spojil s Guardianem a požadoval zničení Snowdenovy dokumentace, protože by mohla být ohrožena bezpečnost státu, kdyby se ta dokumentace dostala do špatných rukou. Dnes řekl také náměstek premiéra Nick Clegg, který to také schválil, že tento postup byl lepší než jít proti Guardianu soudní cestou, protože Guardian měl tak dál možnost publikovat o Snowdenově dokumentaci články.

Poněkud bizarní rozhovor s britským ministerstvem zahraničních věcí

22. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Cestovní informace Britského ministerstva zahraničí:

Jsme online a rádi odpovíme na vaše aktuální dotazy. Spojte se s námi na Twitteru.

Andrew Stroehlein:

Jakou radu byste dali novinářům, kteří se octnou v tranzitním prostoru na londýnském letišti Heathrow?

Cestovní informace Britského ministerstva zahraničí:

Britské ministerstvo zahraničí nevydává informace o cestování v Británii.

Andrew Stroehlein:

Ale transitní prostor na Heathrow není Británie, že?

Zdroj v angličtině ZDE

Ohlédnutí za nečasem evropské politiky

21. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 17 minut

Když prezident M. Zeman a předseda Evropské komise J. M. Barroso 3. dubna 2013 na Pražském hradě vyvěsili vlajku Evropské unie a ukončili tak alespoň symbolicky Klausovo prezidentské období typické kritikou a otevřeným odporem k Evropské unii, v českém veřejném prostoru se objevila řada kritických hlasů. Bývalý vicekancléř V. Klause Hájek se nechal například slyšet, že vyvěšení vlajky a podpis eurovalu dělají z prezidenta Zemana dalšího Háchu. Strana Svobodných dokonce iniciovala v souvislosti s touto událostí petici za vystoupení Česka z EU. Tehdejší ministr Schwarzenberg se zase pohoršoval nad tím, že ho Hrad k této události nepozval. A kupodivu se s ním nehodlal sejít ani předseda Barroso v rámci svojí návštěvy v Praze.

Slušní proti slušným: souboj kýčů

21. 8. 2013 / Martin Škabraha

čas čtení 20 minut

Před asi dvěma lety mi jeden přítel vyprávěl, jak si při cestě z Prahy přisedl do vlaku, jímž se vraceli účastníci demonstrace proti vládním škrtům v sociální oblasti. Lidé s různými typy zdravotního postižení nebo jejich blízcí se překvapivě začali hádat, kdo z nich je sociálním systémem více zvýhodňován; de facto se obviňovali z parazitismu -- těm, co mohou ještě chodit po svých, vadilo zvýhodňování vozíčkářů, vozíčkáři si zase stěžovali, kolik se platí matkám s postiženými dětmi, matky si stěžovaly, že jim nedá nikdo nic, atd. atp. Absurdní spor se podařilo vyřešit až v okamžiku, kdy někdo prohlásil, že ze všeho nejhorší jsou cikáni. Na tom se účastníci zájezdu shodli.

Opět tvrdě rasistické útoky na Romy na Novinkách.cz

21. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Podstatou rasismu je rozšiřování domnělých či skutečných záporných vlastností jednotlivce na celou etnickou či národnostní skupinu. Vyčleňování některých lidí z lidské společnosti a vytváření z nich nelidské, cizí, nepřátelské a zločinecké "jinakosti".

Správce novinek tyto rasistické výroky nemaže. Za ně tedy přebírá trestní odpovědnost majitel serveru novinky.cz. (JČ)

Jakub Hučík, Nymburk
Středa, 21.srpna 2013, 16:51:24 |
Souhlasím |

+770

Pracujte a chovejte se slušně a nebudou se na vás pořádat pogromy.

7 milionů Britů dostane od bank další odškodnění v celkové výši 39 miliard Kč

22. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Asi 7 milionů zákazníků britských bank dostane celkové odškodnění ve výši 1,3 miliardy liber (39 miliard Kč) poté, co 13 britských bank přiznalo, že při prodeji pojištění pro úvěrové karty (CPP) poskytovaly zákazníkům falešné informace. Firma CPP už dostala od regulačního vládního orgánu pokutu ve výši 10,5 milionu liber.

Zákazníci dostanou zpět všechny peníze, které zaplatili za pojištění svých úvěrových karet od 14. ledna 2005, plus úrok ve výši 8 procent.

Je v poslední době už druhý bankovní skandál. Banky jsou také nuceny vracet zákazníkům pojištění osobních úvěrů, které bylo předražené.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na vysílání ČT i v době světový krize platíme 5,8 mld. korun ročně -- k čemu?

22. 8. 2013 / Michal Rusek

čas čtení 9 minut

5,756 mld. kaček vybraných od českých koncesionářů v loňským roce 2012 jsou sakra velký prachy. Jo, fakt jsou příliš velký na to, abychom se nezajímali, co přesně za ně od ČT dostáváme. Navíc tyto prachy maj šíleně velikej multiplikátor. Hned vysvětlím. Protože pokud je investujeme do ČT mizerně -- víme, že stačí málo a ČT nám už dnes "preventivně" vysílá billboardy s Babišem (to je náhodička, že) -- tak po volbách nebudou u vesla lidi fajnoví a dobří, ale zase lumpové, kmotři. A to není sranda. A na tohle prý vysílání ČT (a dalších médií) má prej pramalej vliv, dokonce prý televize nic neovlivňuje. Zajímavý todleto, že? Fakt síla názor.

Je neuvěřitelný, že se redaktoři ČT (a nejen oni) už vlastně smířili s tím, že se ve státě ve velkým krade a krást se nepřestane.

Kontroverze ohledně potlačování svobody médií v Británii pokračuje

Rusko obvinilo Británii, že nedodržuje svá prohlášení o lidských právech

21. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

  • Rusko obvinilo Británii, že nedodržuje vlastní prohlášení o lidských právech, vzhledem k tomu, že britská vláda donutila deník Guardian, aby zničil dokumentaci, kterou prozradil whistleblower Edward Snowden. Je to, jako když bulvární britský deník Daily Mail obviňuje Guardian z "agresivního žurnalismu", poznamenal jeden komentátor Guardianu.
  • Časopis Index on Censorship, dlouholetý obhájce tiskové svobody všude na světě, vydal tiskové prohlášení, v němž odsoudil "kumulativní útoky na svobodu médií ve Velké Británii."
  • Britská Islámská komise pro lidská práva vydala prohlášení, které požaduje, aby bylo vyšetřeno zneužívání Sekce 7 Zákona proti terorismu.
  • Lord Falconer, bývalý labouristický kancléř britské vlády, konstatoval, že zatčení Davida Mirandy podle Sekce 7 Zákona proti terorismu bylo zneužitím tohoto zákona. Sekce 7 může být podle něho použita pouze pro zjišťování, zda je někdo terorista.
  • Newyorský Výbor na ochranu novinářů poslal britskému premiéru Davidu Cameronovi dopis, v němž protestuje proti zatčení Davida Mirandy.
  • Britská ministryně vnitra Theresa Mayová opakovala v rozhlase BBC, že Miranda i Guardian vlastnili "vysoce citlivý materiál, který by mohl vést k ohrožení bezpečnosti britských občanů a k ztrátám na životech, kdyby se dostal do rukou teroristů", a proto policie Mirandu podle Zákona proti terorismu oprávněně zatkla a vláda donutila Guardian zničit londýnskou kopii Snowdenovy dokumentace také oprávněně.

Zdroj: ZDE

O cestách českých politiků do zahraničí

21. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:

Europoslanec Falbr (ČSSD) v interview pro Českou televizi tuto moji obavu potvrdil, když charakterizoval například konkrétní situaci bývalého premiéra P. Nečase při jednáních Evropské rady následně: "Nečas na summitech bloudí a nikdo se s ním nebaví, o čem taky, když tam jen vyhrožuje právem veta." - opravdu skvěle odvedená práce pro občany ČR v EU.

Veronika Sušová-Salminen, Ohlédnutí za nečasem evropské politiky

Už jsme v Britských listech psali o informacích z Úřadu vlády, že když byl českým premiérem Petr Nečas, absolutně ignoroval žádosti zahraničních médií o rozhovory. Vůbec ho to nezajímalo, což je opravdu pozoruhodné, neboť západní politik by se rozhovorem v americké televizi vytahoval před domácími voliči, že ho americká média považují za "mezinárodně vlivnou osobnost". Ne tak Nečas. Za jeho vlády se žádosti o rozhovor od amerických televizí ignorovaly.

Rok 1968 -- jedno z nejhezčích období mého života

22. 8. 2013

čas čtení 5 minut

Bylo mi 16 let, což je věk, kdy člověk objevuje dosud nepoznané a všechny události intenzívně prožívá. Předehra k Pražskému jaru začala plíživě. Že se něco děje ve stranickém aparátu, si lidé začali uvědomovat až s nástupem Alexandra Dubčeka do vedení KSČ. Naplno začal společenský kvas až s volbou nového prezidenta v březnu 1968. Ačkoliv byl předem vybrán jediný kandidát, Ludvík Svoboda, přesto lidé poslancům navrhovali i jiné osobnosti, píše Jan Černý.

V Praze se objevovaly ručně vyrobené transparenty (většinou nápis provedený barvou na bílém prostěradle) s výzvou "Volte Císaře", "Volte Smrkovského". Právě Josef Smrkovský byl kromě Dubčeka velmi oblíbenou osobností. Novinář Petr Adler jej v časopise Mladý svět nazval tribunem lidu. Z politiků se stávali celebrity milované, či alespoň uznávané, většinou národa. A je nasnadě proč. Protože konali v zájmu lidu, byli příslibem změny poměrů k lepšímu životu v demokratické společnosti, nazývané "Socialismus s lidskou tváří". Porovnání s dnešním stavem, kdy by lid nejraději poslance a členy vlády nahnal vidlemi do Vltavy, je opravdu tristní.

Otroctví v londýnské City:

Stážisté v investičních bankách trpí "nehumánním zacházením", varuje lékařka

22. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Jednadvacetiletý stážista banky Merrill Lynch Moritz Edward zřejmě třikrát po sobě pracoval až do šesti hodin do rána. Pak doma zkolaboval a zemřel. Londýnská lékařka varuje, že zaměstnanci investičních bank v Londýně trpí "nelidským zacházením".

Dr Nerina Ramlakhan léčí "vyhořelé zaměstnance bank" už dvacet let. Zná tyto lidi, kteří se zoufale snaží vyrovnat se s nekonečnou pracovní dobou.

Miliony britských turistů jezdí na dovolenou do zahraničí, ale netuší, kde jsou

22. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ze studie 2000 Britů, kteří loni cestovali do zahraničí, vyplynulo, že 53 procent osob, které jely na dovolenou na Kypr, naprosto netušilo, kde ten ostrov je, a spletli si ho s Řeckem.

Asi polovina lidí, kteří cestovali na dovolenou do Turecka, jej také nedokázala najít na mapě. Mnoho Britů ho umístilo na mapě tam, kde je Ukrajina.

Více než desetina Britů, kteří cestovali do Francie, ji nenalezli na mapě a spletli si ji s Belgií.

Stejný počet osob, které jely na dovolenou do Itálie, ji nedokázal najít na mapě a umístil ji tam, kde je Bělorusko.

Vyšlo také najevo, že dvacet procent britských turistů nedokáže jmenovat hlavní město země, kam jeli na dovolenou, a 27 procent z nich nedokáže vyjmenovat ani jeden sousedící stát.

Výzkum provedla letecká společnost British Airways.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak donutit strany dělat skutečnou politiku

21. 8. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Přiveďme politiku zpět do reálného života: prostředky na předvolební kampaň mohou být investovány pouze do neziskového sektoru.

K této utopické myšlence mě přivedl Lubomír Brožek, který na závěr svého zajímavého textu "Čas šamanů" ironicky píše o tom, že peníze na předvolební kampaně by mohly být daleko spíše věnovány nemocným dětem. To je myšlenka velmi zajímavá. V souvislosti s tím, jak se politická scéna odcizuje společnosti, je nutné uvažovat o tom, jak tento trend změnit a jak nastolit opačný kurz. V tom by mohl velmi účinně pomoci -- jistě vysoce regulační -- zákon o vynakládání prostředků na předvolební kampaně.

Zpráva z Bulharska aneb Osmiletý kluk statečnější než většina Čechů

22. 8. 2013 / Kateřina Ryšavá

čas čtení 9 minut

Netrpí pocity, že si nutně musí hrát na něco, co nejsou, zkrátka jedná se o příjemné lidi. Naše děti spolu chodí do školy. Ivo, jejich syn, se kamarádí s naší dcerkou. Občas se poprali, někdy si stěžovali, že ten druhej je absolutně příšernej a, jak jinak: "Já si nezačal, to vona." "Já si nezačala, to von." Nesnášejí se a... kamarádí. Strkanice jsme jim důrazně zatrhli a zatím je na obou frontách klid. Děti...

Ivo je malý kluk, jakých potkáte na ulici stovky. Milý, trošku průšvihář, moc pěkně maluje. Řeší úplně stejné problémy, jako jeho vrstevníci. Co s tím, když si na mě dovolují starší kluci, jak to udělat, abych mezi ostatními "bodoval". Když je člověku osm let, touží být v dětském kolektivu oblíbený, dobře "zapadnout", klidně i za cenu rošťáren. V něčem se ale Ivo Krastin liší.

Izraelsko-palestinské mírové rozhovory ukazují na zoufalou potřebu Izraele legitimizovat se před sílící mezinárodní kritikou

22. 8. 2013

čas čtení 9 minut



Zájmem Izraele na jednáních s Palestinci je napravit si poškozenou reputaci. Ze stejného důvodu najímá studenty k šíření propagandy, říká v rozhovoru izraelský výzkumník Šir Hever

Spojenými státy zprostředkované mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinou pokračovaly minulý týden v Jeruzalémě. Stín na ně vrhly zprávy o rozšiřování výstavby v koloniích (osadách) na Západním břehu Jordánu.

O mírových rozhovorech se říká, že jsou odsouzeny k neúspěchu. Proč se izraelští i palestinští představitelé přesto rozhodli těchto rozhovorů účastnit?

V Sýrii došlo zřejmě k hromadnému útoku chemickými zbraněmi

21. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Evropská unie požaduje "bezprostřední a podrobné" vyšetření tvrzení, že stovky Syřanů, včetně mnoha žen a dětí, byly usmrceny útokem chemickým zbraněmi. Aspoň to tak vypadá z výše zveřejněných videí na internetu. Odborníci na chemické zbraně uvádějí, že útok musel být velmi profesionální a že ho tedy nemohl provést nikdy jiný než Assadova armáda. Na druhé straně třeba zpravodaj BBC konstatoval, že by bylo podivné, kdyby zrovna Assadova vláda podnikala chemické útoky proti civilnímu obyvatelstvu v době, kdy v Sýrii má zkoumat možné užívání chemických zbraní delegace z OSN a nevyloučil možnost provokačního útoku kýmkoliv. Rusko také odsoudilo tvrzení, že došlo k útoku chemickými zbraněmi krátce po příletu zbrojních inspektorů OSN do Sýrie jako možnou provokaci a žádá "nezávislé vyšetřování".

Expert na zbraně, Dr. Jean Pascal Zanders, výzkumný pracovník v Ústavu Evropské unie pro studium bezpečnosti řekl, že ve srovnání s předchozími údajnými chemickými útoky obsahují tyto nejnovější videozáznamy "přesvědčivější důkazy udušení po otravě".

Dr. Zanders píše: "Je jasné, že se stalo něco strašného. Scény nemohl nikdo režírovat. Nicméně, je velmi zarážející, že by vládní síly zahájily chemický útok právě v okamžiku, kdy do země přiletěli inspektoři OSN, aby prozkoumali některá z dřívějších obvinění. "

Podrobnosti v angličtině ZDE

21.srpen 1968

21. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

toto datum si budu jistě pamatovat velmi dobře. Byl jsem v té době na vojně u motostřeleckého pluku v Chebu a měl jsem to potěšení nejen být v zákopech s ostře nabitým samopalem v postavení proti vojákům bývalé NDR, ale také sledován jejich ostražitým pohledem jsem docházel jako písař do hlavních kasáren, kde zbyl celkem velmi malý odřad. Díky statečnému veliteli pluku podplukovníku Kolodějovi jsme byli v plné bojové pohotovosti mimo kasárna, včetně všech náležitostí a připraveni na vše, včetně toho, že armáda z plukovního vysílače organizovala vysílání "Radio Cheb", píše Michal Horák.

Že se nevinní nemají čeho bát? Víme nyní, kam to všechno vede

21. 8. 2013

čas čtení 6 minut

Nechci to, co se dnes děje v Británii, srovnávat s historií, ale rád bych věděl, jak by se chovali ti, kteří dnes řídí špehování všech občanů, za totalitních režimů dvacátého století. Slyšíme totiž dnes tolik výroků, které jsme slýchávali tehdy: "Když jste nevinný, nemáte se čeho bát." "Vaše kritika napomáhá nepříteli." "Nejdůležitější je loajalita."

"Už jste si dost vyhráli, a my teď chceme ten materiál zpátky." S těmito slovy začal britský stát realizovat nejbizarnější akt státní cenzury internetové éry. V suterénu redakce deníku Guardian zírali s uspokojením činitelé ze špionážního střediska GSHQ na hromádku rozbitých hard disků, jako by to byli spalovači knih, které vyslala španělská inkvizice. Bylo jim jedno, že kopie těch hard disků jsou už dávno rozmístěny po celém světě. Požadovali své symbolické autodafé. Kdyby Guardian odmítl tento rituál provést, získali by soudní příkaz prohledání redakce a k zničení těch disků od poslušného britského soudu.

V současnosti proti sobě zuřivě bojují v nerozhodném boji dvě síly. Materiál, který zveřejnil Edward Snowden prostřednictvím deníků Guardian a Washington Post je v úplně jiné kategorii než materiály, které zveřejnil server WikiLeaks. Snowdenův materiál dokazuje nejen, že současný stát shromažďuje, ukládá a zpracovává pro své vlastní cíle elektronické komunikace z celého světa. Daleko závažnější je skutečnost, že tato moc natolik zkorumpovala ty, kteří ji mají, že se jim podařilo vymknout se demokratické kontrole. Snowden neemigroval z Ameriky proto, že by si byl vědom, do jak obrovské míry NSA občany na celém světě špehuje. Emigroval, když byl svědkem toho, jak o tom jeho šéf z NSA dlouhé hodiny v americkém Kongresu lže, napsal v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Deníku Guardian nařídil zničit Snowdenovu dokumentaci tajemník vlády Jeremy Heywood

21. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

I když šéfredaktor deníku Guardian Alan Rusbridger nesdělil, kdo byl "zákulisní figurou", která donutila jeho list zlikvidovat počítače se Snowdenovými materiály, britská média Daily Mail, Independent a BBC zjistila, že to byl tajemník vlády Jeremy Heywood a že jednal na základě příkazu od premiéra Davida Camerona.

Stínová labouristická ministryně vnitra Yvette Cooper požaduje, aby parlamentní inspekční orgán pro výzvědné záležitosti zahájil vyšetřování Cameronovy role v tomto případu.

Deník Independent ve středu píše: Vládní zdroje popírají, že se britský premiér podílel na "zastrašování" šéfredaktora deníku Guardian. Jeden zdroj uvedl: "Nebyl vydán žádný soudní příkaz, nikdo nebyl zatčen. Jen jsme prostě chtěli získat Snowdenovy dokumenty zpět. Vládní zdroje popřely, že by Heywood jednal vůči šéfredaktoru Guardianu výhrůžným způsobem. "Vedli jsme dospělý rozhovor."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Liberálnědemokratický náměstek britského premiéra schválil rozhodnutí vlády požádat Guardian, ať zlikviduje Snowdenovu dokumentaci

21. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Nick Clegg, liberálnědemokratický náměstek britského premiéra potvrdil, že i on schválil rozhodnutí vlády přimět Guardian, aby zlikvidoval Snowdenovu dokumentaci. Prý proto, že by Británie "čelila vážné hrozbě bezpečnosti státu", kdyby se tato dokumentace dostala do "nesprávných rukou".

Teze historického negativizmu: Rok osmašedesátý

21. 8. 2013 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Pohledy na osmašedesátý rok jsou různé. Každý občan má nárok na ten svůj. Z hlediska vědeckého negativizmu, je rok osmašedesátý typickým příkladem pozitivistické dialektiky vedoucí k neštěstí. Osmašedesátý rok dnešní mládeži nic neříká. Jestli vůbec má nějaký svůj rok, tak je to rok devětaosmdesátý. Zatím o něm ještě neví, ale později se nebude stačit divit.

Presumpce neviny na aktuálně.cz

19. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Od dubna vede ÚSTR Pavla Foglová.Odmítá zaměstnancům doložit, že v 90. letech s manželem neprala peníze pro ODS.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Zaujal mě opravdu pozoruhodný způsob argumentace. V civilizovaných zemích se prokazuje vina, nikoliv nevina. Taky odmítám doložit, že jsem "neukradl miliony". Vy ne? :)

Rozpouštění Sněmovny r. 2013 ve stínu srpna r. 68

21. 8. 2013 / Vladislav Černík

čas čtení 18 minut

Ve hlavních zprávách v 19 hod 19. 8. vysílala ČT připomínku událostí 21. srpna 1968. Prostřih na autentické záběry a poté upozornění na akce konané k tomuto výročí a končilo to letmou zmínkou o tom, že připomínek výročí se zúčastní i nezávislé iniciativy. Manipulace od nejsledovanějšího media přímo exemplární. Řada občanů, která je nějak postižena letitou krizí, se totiž tím pádem ptá na to, jak historie promlouvá k dnešku. A nezávislé iniciativy, a především SPaS, ve snaze dát v tomto směru odpověď, právě onu demonstraci svolaly s leitmotivem:

včera tanky, dneska banky

Proč si evropské země nevezmou vzor z nezávislého chování Jižní Ameriky?

21. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

S několika málo výjimkami nemají evropské země už sedmdesát let vlastní nezávislou zahraniční politiku, píše v deníku Guardian Mark Weisbrot a dodává: Když jsem nedávno debatoval o britské zahraniční politice s jedním britským poslancem, řekl mi: "Chcete vědět, jaký postoj zaujme britské ministerstvo zahraničí? Musíte se zeptat v Americe."

Britská podřízenost Spojeným státům se v minulých dnech projevila zadržením Davida Mirandy na londýnském letišti i britským vládním vydíráním deníku Guardian, aby zničil počítače, v nichž má dokumentaci o americkém a britském špehování občanů, kterou prozradil Edward Snowden.

Jednadvacetiletý mladík na praxi v americké bance nalezen mrtvý poté, co pracoval tři noci bez odpočinku

21. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Mladý student Moritz Erhardt z Německa, který studoval USA, byl na sedmitýdenní praxi u americké investiční banky Merril Lynch v Londýně. Po třech dnech a nocích nepřetržité práce bez odpočinku byl nalezen mrtvý ve sprše.

Banky často očekávají, aby mladí studenti na praxi pracovali dlouho do noci a ti stážisté, kteří chtějí udělat dobrý dojem na šéfy, se snaží zvlášť výjimečně a aktivně, napsal britský list Daily Mail . Deník Independent k tomu ve středu dodává, že případ vyvolal v Londýně skandál a vážné otázky ohledně bankovní kultury.

Co bude dál?

20. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení < 1 minuta

Sněmovna se rozpustila a začne mediální předvolební/volební masáž: Jaká bude? Zapomene se zase na to, jak pravice vládla, na zodpovědnost konkrétních lidí za konkrétní problémy a pojede se dál? - bude se zase bojovat o demokracii, proti "levicové většině" a její "hrozbě", za principy parlamentní demokracie proti nebezpečnému, autoritativnímu prezidentovi, který ovládá ČSSD a udělá si z ní vládu loutek, za svobodu a další vznešené principy, které tak svědomitě pravice po celých šest let ztělesňovala každým svým coulem? Nebo se snad konečně stane ten zázrak a namísto hraného boje o principy se budeme bavit konečně o tom, co chceme, kam patříme, co se s námi za 20 let stalo, kam bychome chtěli směřovat a jak toho dosáhnout? Nevím. Přála bych si to druhé ale bojím se toho prvního..., píše Veronika Sušová-Salminen.

Slavné americké právní poradenské středisko Groklaw ukončilo činnost kvůli hrozbě špehování výzvědnou službou NSA

20. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pamela Jonesová, správce slavného amerického poradenského právního severu Groklaw, se ho rozhodla zlikvidovat, protože se obává špehování americkými vládními úřady. Server podle ní dál už nelze provozovat, protože neexistují záruky, že si vláda nevynutí přístup k soukromým emailům.

Jonesová citovala jako důvody svého rozhodnutí odhalení, že americká NSA má přístup k libovolným emailům a má možnost skladovat i zašifrované emaily po dobu až pěti let: "Ať už jsou motivy pro toto špehování jakkoliv dobré, já prostě nevím jak fungovat v takové atmosféře. Za těchto podmínek spravovat server Groklaw neumím," napsala.

Organizace Privacy International kritizovala atmosféru, která vedla k rozhodnutí Jonesové zlikvidovat svůj právní poradenský server. "Likvidace serveru Groklaw dokazuje, jak důležité je soukromí pro svobodu projevu. Už jen hrozba špehování vede k tomu, že lidé se začnou sami cenzurovat."

Podrobnosti v angličtině

Mé mladé přítelkyni V

20. 8. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 21 minut

Přítelkyně moje, slíbil jsem Ti svůj pohled na jednu z nejhorlivěji zapomínanou událost v československé historii, totiž na Pražské jaro. Občas odskakuji směrem k současnosti, protože události uplynulých 45 let stavějí onen úsek československé historie do jiného světla.

Můj oblíbený básník, Jiří Dědeček, vyjádřil svůj názor na rok 1968 v písni Přišli včas mimo jiné takto:

24301

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968

20. 8. 2019

čas čtení 13 minut

Foto:   Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008. (Když jsem mu v červnu 2012 v Paříži telefonoval, Liehm, tehdy osmaosmdesátiletý, reagoval: "Pane Čulík, vy ještě žijete?"  (JČ) )


"Na co se tu stojí?" - "Na svobodu, paní."
Pavel Kohout
Jak se posílalo Poselství ZDE



Všeobecné znalosti toho, co se v Československu dělo v šedesátých letech a zejména v období tzv. Pražského jara 1968, jsou značně omezené. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny publikují o tomto období naprosté nesmysly, Jan Hřebejk a Filip Renč točí o něm filmy, které jsou o Československu na jakési jiné planetě. Málokdo se začte do toho, o co v té době v Československu skutečně šlo. Přitom je to zajímavé a dodnes aktuální.

V době posledního velkého kulatého výročí Pražského jara, v roce 1988, sestavil novinář, kritik a autor A.J. Liehm reprezentativní antologii nejzávažnějších více než 130 textů, publikovaných během jara 1968 v rámci tehdejší celospolečenské diskuse. Dal ji ironický podtitul "Čítanka pro děti a mládež". Této Čítanky je dnes zapotřebí možná ještě o mnoho více, než tomu bylo před dvaceti lety. Člověk by měl znát své kořeny.

Ve spolupráci s A.J. Liehmem a za pomoci historika Viléma Prečana jsme tuto antologii významných textů zprostředkovali i mladším generacím a předkládáme ji tímto pro studijní účely kompletní v digitální formě. ČTĚTE! │Jan Čulík

Publikace má tento úvod:

Milé děti, jinoši a dívky

před dvaceti lety bylo v Čechách i na Slovensku jaro. Mnozí z vás nebyli ještě na světě, jiní se sotva batolili, ostatní teprve rozum brali. Dnes se ptáte, jak to vlastně bylo, co bylo a proč. Tak jsme pro vás sestavili čítanku, abyste si mohli přečíst aspoň něco z toho, co se tenkrát myslelo, psalo a dokonce říkalo nahlas, ba i v rozhlase, v televizi a do telefonu. Najdete tu tříšť textů, která není, ani nechtěla být úplná, ani nemá být historickou dokumentací či úplným přehledem. Prostě průřez, čítanka, jak se ji podařilo dát dohromady v nesnadných podmínkách. Ať je vám k užitku i radosti, k poučení i pobavení. A možná, že po ni sáhnou se vzpomínkou na vlastní školní léta i tatínek s maminkou.

Kdyby se vám zdálo, že to či ono připomíná něco z vaší vlastní zkušenosti, vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou.

S přáním pěkného jara 1988.

Redakce.

P.S. Texty jsme řadili chronologicky, abyste nezapomněli, že historie probíhá v čase. Proto také vlastní čítanku uvádějí texty projevů na Sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, které mohly být uveřejněny teprve na jaře 1968. Poslední texty jsou z 15. 8. 1968. O pár dnů později, 21. srpna, začalo nové dějinné období, jehož čítanku už budete muset pro svoje děti a vnuky sestavit vy.

PRAŽSKÉ JARO 1968:

Sedm pražských dnů v srpnu 1968 a další klíčové dokumenty

21. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Péčí historika Viléma Prečana vydáváme v digitalizované formě další dokumenty, týkající se Pražského jara 1968. Čtěte a poznejte jednu z nejdůležitějších kapitol moderní české historie.

Vilém Prečan: "O co šlo v roce 1968: Další dokumenty" ZDE

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968. Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež KNIHOVNA

21. srpen 1968 očima autorů Britských listů v minulých letech

21. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Téma demokratizace, Pražského jara a socialismu s lidskou tváří bylo vždy v Britských listech tématem velmi citlivým a traumatizujícím pro řadu autorů i čtenářů. Mnozí z nich věřili. Mnozí z nich věří dodnes a jsou hrdí na to, že mohli pracovat v době kdy lidé věřili svým politikům, věřili ideálům a lidské pospolitosti, která z davu dělala národ. Z generace těch, kteří byli v roce 1989 už dospělí nebo dospívající, neexistuje prakticky nikdo, kdo by ve svém okolí neměl někoho, jehož osud byl spjat s rokem 1968. Dodnes je to vnímáno jako nejvíce traumatizující společenský prožitek od Bílé hory a Bachova absolutismu.

Stačilo ale necelých pětadvacet let, a znalost událostí a kultury Pražského jara u mladé generace je mizivá. Rok 1968 se zařadil někam za Boženu Němcovou či Karla Havlíčka Borovského. Datum. Heslo. Mlha. Tma. His sunt leones. Snažíme se tuto ztracenou dobu objevit i pro ty, kteří ji nezažili. Čtěte. Protože to je jediné, co vám umožní poznání doby, ve které vyrůstali, snili, pracovali a získávali životní zkušenosti vaši rodiče.

21. srpen 1968 jako TÉMA BL

PRAŽSKÉ JARO III.

Pithartův Osmašedesátý

21. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Péčí historika Viléma Prečana vydáváme v digitalizované formě další dokumenty, týkající se Pražského jara 1968. Čtěte a poznejte jednu z nejdůležitějších kapitol moderní české historie.

Kritičnost tohoto pokusu o porozumění historickým souvislostem "osmašedesátého" bude shledána nejspíše právě jednostranností: aniž bych se předem ospravedlňoval, chci tu říci, že tato kritičnost je také reakcí na dosud zcela nedostatečnou vůli bezpředsudečně se vyrovnat s událostmi před desíti lety, s přežívajícími iluzemi a legendami. Dnes vskutku převládají -- kromě laciného cynismu -- povrchní soudy a nereflektovaná, pomalu už sentimentální "vzpomínka"; snad to někomu pomáhá odreagovávat si mizérii současnosti. Ale i naše současnost bude jednou minulostí a budou se jednou budoucí kritikové opět pokoušet porozumět historickým souvislostem našeho příštího nezdaru? Útěšný, nekritický vztah k minulosti je přece vždycky setbou budoucích selhání.

I. Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968. Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež KNIHOVNA

II. Vilém Prečan: Sedm pražských dnů v srpnu 1968 a další klíčové dokumenty KNIHOVNA

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38386