Ersatzprofesor v ruské mediální válce proti Západu

15. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ruská média - především agentura (ITAR-)TASS, listy Vzglad, Izvestija nebo Duel - léta s oblibou citují proruské názory "profesora Lorenze Haaga". Problém spočívá v tom, že údajný akademický titul je pochybný a osoba toho jména dokonce ani nepracuje v organizaci, jejímž jménem vystupuje. Taková organizace totiž v Německu neexistuje, zjistila investigativa ZDE. Někteří němečtí novináři jdou až k tvrzení, že i nějaký Haag vlastně vůbec neexistuje ZDE, k čemuž se kloní i část Rusů ZDE. Avšak zdá se, že nakonec přece jen po světě chodí, jen není tím, za koho se vydává.

Když v lese duní motory

15. 10. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 1 minuta

Současná doba, kterou ani pořádně sociologové neumějí pojmenovat a neshodnou se na jejím označení, se vyznačuje u některých jedinců podivným pocitem falešné "svobody" a velkou rozpínavostí jejich ega. Samozřejmě vždy na úkor jiných lidských bytostí. Abychom se v České republice s přibližnou hustotou zalidnění 130 lidí na 1 km2 vzájemně neubili, jsou, nebo lépe měly by být zažité určité normy slušného chování.

Mají myslivci vědět, na co střílejí?

15. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jako častý návštěvník lesa jsem dnes utrpěl šok při čtení článku na Novinkách.cz o postřelení ženy myslivcem. Ne že bych nevěděl, že se takové věci dějí, nicméně vždycky to bylo chápáno tak, že myslivec nesmí střílet, pokud si není naprosto jistý, na co střílí. Tedy vždy je chyba na straně myslivce, neboť lesy v České republice jsou veřejně přístupné a slouží k rekreaci občanů. Nejsou to žádné životu nebezpečné silnice, kde člověk musí mít různé reflexní oblečení nebo blikající světélka, pokud chce přežít.

Mariupol drží smutek za oběti ostřelování

15. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

V souvislosti s tragickými událostmi z 14. října, kdy v důsledku ostřelování obce Sartana separatisty zemřeli civilisté, byl dnes v sousedním městě Mariupol vyhlášen smutek. Informuje o tom tisková služba radnice.

Až bude stříkat krev?

15. 10. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Premiér Sobotka mluví v souvislosti s krajany na Ukrajině o "volyňských Češích". Stejně jako jeho ministr zahraničí spíše nechce vědět než neví, že o Čechy z Volyně jde v souvislosti s českými krajany na Ukrajině jen zčásti.

Mafiánská mentalita hnutí Ano

14. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Bylo by asi hloupé si myslet, že ODS spadla do prostoru České republiky odněkud z Marsu a přinesla do čestného prostředí mafiánské principy. Bylo to naopak: ODS prostě zdědila mafiánskou mentalitu z normalizace. Ono se dá snadno "bojovat" proti starým pořádkům a budovat nový řád, když mentalita zůstává a staré se novému v míře zlodějiny, cynismu a právního nihilismu podobá jako vejce vejci. Podobně jako ODS na začátku 90. let i ANO v roce 2014 chce vymést staré struktury a posunovat zemi na Západ, osvobodit ji od mafie. Jaká je ovšem skutečná mentalita jeho členů? Něco o tom by asi měla vědět manželka ministra obrany za ANO a kandidátka v pražských komunálních volbách za ANO a zvolená zastupitelka v městské části Praha-Suchdol Veronika Žilková. Její slova jsou vskutku zdrcujícím přiznáním se k mafiánské mentalitě:

Úřednická zlodějina při plánování kmitočtů aneb budeme mít za deset let v Česku ještě klasickou televizi?

14. 10. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 12 minut

Namísto všeobecně bezplatně dostupné televize můžeme mít během několika let pouze placenou službu, navázanou na "triple play" balíčky služeb 4G sítě telekomunikačních operátorů, případně IPTV, satelitních či kabelových operátorů. Kdo nezaplatí, nebude se dívat. Na nic. Leda na zrnění, i když má anténu a nyní televizi sleduje. I to může být výsledkem donedávné vlády pravice na ČTÚ, ministerstvu průmyslu a ministerstvu kultury. A lhostejnosti současné vlády levice. Televizní vysílání tak, jak ho známe dnes, může prakticky zaniknout.

Pentagon: globální oteplování mění, jak se americká armáda připravuje na válku

14. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Globální oteplování proměňuje způsob výcviku amerických vojáků, mění i zbraňové systémy, vojenská cvičení a vojenské základny. Americký ministr obrany Chuck Hagel v pondělí konstatoval, že Pentagon provádí radikální změny operačních systémů a instalací, aby dokázal udržet krok s rostoucí hrozbou stoupajících moří, sucha a přírodních katastrof, způsobovaných globálním oteplováním.

Hlasová biometrika se tiše a rychle stává nejnovějším nástrojem identifikace

14. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Telefonem, ve věznicích a na webu se rychle shromažďuje nový digitální identifikační materiál: lidský hlas.

Vlády a podniky po celém světě se nyní stále častěji obracejí k hlasové biometrice pro vyplácení důchodů, pro vybírání daní, sledování pachatelů trestných činů a nahrazování přístupových hesel.

"Někdy tomu říkáme neviditelná biometrika," říká Mike Goldgof, ředitel madridské firmy AGNITiO, jedné z asi 10 čelných firem v tomto odvětví.

BRITÁNIE:

Dolní sněmovna symbolicky hlasovala pro uznání palestinského státu

14. 10. 2014

čas čtení 5 minut



Moderátorka Cathy Newman: Měla by Británie uznat palestinský stát? Poslanci Dolní sněmovny o tom debatují právě teď a Labouristická strana tento návrh podporuje. Avšak očekává se, že vládní poslanci se zdrží hlasování a rozhodnutí parlamentu by nezměnilo nic na oficiální britské politice. Informuje náš zahraničně politický korespondent Jonathan Miller:

Vatikán projevuje větší toleranci vůči gayům

14. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Shromáždění katolických biskupů, které do Vatikánu svolal papež František, zveřejnilo v pondělí předběžný dokument, který požaduje, aby katolická církev byla vstřícná vůči homosexuálům a aby je přijímala. Vstřícný postoj má také zaujmout k dvojicím, které neuzavřely sňatek i k rozvedeným věřícím, stejně jako k dětem z těchto méně tradičních rodin.

Co je nového ve školství

14. 10. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Prorektor UK Jan Konvalinka kritizuje sklon k tomu uvažovat o vzdělávání v ekonomických měřítkách. Václav Klaus ml. se domnívá, že okolo šátků coby náboženských symbolů se rozvířila "multi-kulti hysterie". S rozvojem digitální komunikace vyvstává reálná otázka, jak je to vlastně s prezenční výukou na VŠ a do jaké míry je třeba (Bořivoj Brdička). Miloš Zeman vetoval zákon ve prospěch alternativního přístupu ke vzdělání a výchově dětí. Ministerstvo školství projevilo zdravou kreativitu. Přehled událostí ve vzdělávání v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (6. 10. -- 12. 10. 2014), připravovaném obecně prospěšnou společností EDUin.

Katalánsko zrušilo referendum o nezávislosti

14. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Katalánsko odvolalo referendum o nezávislosti, plánované na 9. listopadu, v důsledku zuřivého odporu z Madridu. Španělský ústavní soud v září rozhodl jednomyslně, že se bude zabývat stížností centrální vlády proti referendu, což referendum automaticky suspendovalo, dokud soud nerozhodne, což může trvat léta.

Regionální vláda v Katalánsku se rozhodla referendum uspořádat, ale v pondělí během jednání stran podorujících referendum toto rozhodnutí odvolala.

804 stran mezinárodní politiky

15. 10. 2014 / Oskar Krejčí

čas čtení 12 minut

Nakladatelství Ekopress přihází na trh s pátým, přepracovaným vydáním knihy profesora Oskara Krejčího Mezinárodní politika. Protože Oskar Krejčí je dlouhodobým spolupracovníkem Britských listů, přenášíme ukázku z nových pasáží této knihy.

V odborné literatuře lze nalézt velké množství různých představ o počátcích globalizace a o periodizaci tohoto procesu. Při diskusích o ekonomických aspektech globalizace někteří autoři upozorňují, že jevy, které se pokládají za důkaz kvalitativní změny na přelomu 20. a 21. století, nejsou nikterak nové.

Kdy pravice pochopí, že musí opustit ideologické žvásty?

13. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Očekával jsem, že ČSSD bude výrazně poškozena vládou s hnutím ANO, první kolo voleb do Senátu však ukázalo opak. Senátní volby rozhodně nebyly protestem proti Sobotkově vládě. A proč proti ní také protestovat, když pravicová opozice, představovaná TOP09 a ODS, nedokázala představit nějakou důvěryhodnou alternativu? Za hlavní selhání Sobotkovy vlády lze považovat např. podobu zákona o státní službě, která ovšem vznikla právě na nátlak ODS a TOP09, jenž vedl k národní frontě ČSSD-TOP09-ODS-KDU-ANO proti nepřátelům republiky v podobě odborů a protikorupčních organizací.

Angličtí milionáři kňučí, že je vytlačují globální miliardáři

13. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

"Rusové zkreslují trh s chůvami pro děti," je fascinující stížnost, která o víkendu vyšla v listu Times. Superbohatí Angličani si stěžují, že je z jejich výsadních pozic v zemi vytlačují supersuperbohatí cizinci. Kdo například věděl, že bohatí vydávají tisíce liber na členství v soukromých klubech pro děti, aby se jejich děti nikde nemusely setkávat s normálními lidmi?

Svatý Petr se má nač těšit!

13. 10. 2014 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 3 minuty

Nejhorší zpráva tohoto volebního víkendu je jednoznačně ta, která oznámila úmrtí herce Pavla Landovského. Překonat by ji mohlo asi pouze jen většinové vítězství komunistů v těchto lokálních volbách. To však Lajdákovi doufám neuděláme, neboť by neměl klid ani po smrti a musel by s sebou v hrobě pořádně házet.

O právu Kurdů na sebeurčení, sociálním experimentu v Kobani a polozapomenuté genocidě

13. 10. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Válka proti Islámskému státu (IS) vedená Spojenými státy a jimi vytvořenou koalicí nabývá dost bizarních obrysů. Tuto prapodivnou koalici tvoří státy, které nemají k běsům, jež provádějí džihádisté z IS, daleko (Saúdská Arábie), nebo preferují islamisty před jedinými silami, jež proti nim skutečně s nelíčeným nasazením bojují. Mám na mysli především Kurdy -- ať v Iráku, Turecku nebo Sýrii.

Rusko připravuje vznik "rezervních armád"

13. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Ruské ministerstvo obrany připravuje projekt vzniku několika rezervních armád, které by měly vzniknout v blízké budoucnosti. List Izvestija o tom informoval Franc Klincevič, podpředseda výboru Státní dumy pro obranu.

Quod licet bovi, aneb Multipolární nestabilita

13. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Po řadu let proniká z teorie mezinárodních vztahů do publicistiky téma "multipolárního světa", tj. světa, který nemá jediné mocenské centrum, ale několik paralelně existujících vedle sebe. Problém popularizačního psaní je však jako obyčejně v tom, že multipolarita v pojetí publicistiky má především polemický a ještě ke všemu i normativní charakter, což ve svých důsledcích velmi znesnadňuje přesné uvažování o tématu. Pokud ten, kdo o multipolaritě světa píše, ji zároveň obdivuje a aktivisticky propaguje, zcela jistě nevidí nezaujatě.

Írán v těsném závěsu za Saúdskou Arábií snižuje ceny ropy

13. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Hlavní exportéři ropy snižují ceny. V pátek Írán následoval Saúdskou Arábii a snížil ceny dodávek do asijských zemí. Přitom Teherán probíhající procesy nazval "cenovou válkou zahájenou Saúdy", ačkoliv íránští představitelé ještě nedávno existenci cenové války odmítali a ruští dokonce označovali Rijád za hlavního garanta cen výhodných pro Rusko.

Přijme veřejnost olomouckou koalici?

13. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Před chvílí mi psal kamarád, jeden z lidí, kteří se podíleli na organizování petice za referendum proti hazardu v Olomouci, celý rozzuřený nad tím, že sociální demokraté v Olomouci uzavřeli koalici s ODS a TOP09 a KDU-ČSL, tedy s bývalou koalicí, proti které se před volbami vymezovali. Ta původní koalice házela konání referenda proti hazardu různě klacky pod nohy a nakonec ho pod tlakem sice vyhlásila, ale až na prosincový termín, tedy mimo termín komunálních voleb, kdy hrozila vyšší účast.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2014

9. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

V září 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 38 899.50 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červenci 2014 částkou 2529.87 Kč. Příjem z reklamy byl 11 080 Kč.

Zůstatek byl koncem září 2014 323 559,25 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
34916