Angličtí milionáři kňučí, že je vytlačují globální miliardáři

13. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

"Rusové zkreslují trh s chůvami pro děti," je fascinující stížnost, která o víkendu vyšla v listu Times. Superbohatí Angličani si stěžují, že je z jejich výsadních pozic v zemi vytlačují supersuperbohatí cizinci. Kdo například věděl, že bohatí vydávají tisíce liber na členství v soukromých klubech pro děti, aby se jejich děti nikde nemusely setkávat s normálními lidmi?

Je to vlastně zpráva o nynějších anglických obavách z cizinců, která dominuje domácí politické agendě, po nedávném vítězstvím protiimigrantské a euroskeptické strany UKIP v doplňovacích volbách. "Cizinci nás vytlačují z vlastní země. Ale my jsme tady byli první." Slyšíte tuhle stížnost často od bohatých Angličanů. Anonymně si stěžují, že musejí žít vedle libanonských obchodníků se zbraněmi, že jejich děti jsou vysokými cenami vytlačovány z drahých soukromých škol, které bohatí Angličané považovali za své výsadní právo. "Když vejdete do těch učeben, kde se dělají písemné zkoušky," řekla jedna frustrovaná matka, když se její syn nedostal do soukromé drahé školy St. Paul's, "vypadá to tam jako v zas.aném Pekingu!"

Základní otázka zní: znamená to něco, že člověk se v nějaké zemi narodil? ptá se komentátorka Zoe Williams. Dává to člověku v dané zemi nějaké privilegium? Otázkou je, co je to vlastně národ: Je to rodina, nebo je to byznys? Považuje národ občany za své děti, anebo za své zákazníky? Pokud je to to první, pak máme cenu a jsme nenahraditelní. Pokud je to to druhé, můžeme být lehce nahrazeni někým, kdo přidje odkudkoliv, pokud je bohatší nebo méně náročný.

Britská levice argumentuje, že imigranti jsou velkým ekonomickým přínosem Velké Británii. Jenže hovoříme-li o rasismu, poměřovat cizince jejich ekonomickou užitečností je rasističtější než zavřít hranice.

Problémem je, že politikové - konzervativci i labouristé - s touto otázkou zápolí, protože, nedokážou se postavit a říct: Bohatství národa jsou jeho lidi. Ekonomika má nám sloužit. Nemá tomu být tak, že jsme kanónenfutrem pro ekonomiku. Ovšem kdyby to politikové řekli, museli by hovořit o krizi v bytovém fondu a v příjmech občanů, ovšem oni nemají ani tušení, jak tyto krize vyřešit.

Co si ale má země počít se zahraničními miliardáři, kteří vytlačují domácí milionáře? Co říct na to, když peníze ze zahraničí zaplaví váš domácí trh s nemovitostmi a vytlačí anglické bohaté z jejich oblíbených čtvrtí? Je to prostě globalizace v akci? A pokud ano, znamená to, že pojem národa už skončil?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13143

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2014