V Rusku se šíří fatalismus

7. 12. 2014

čas čtení 6 minut

V Moskvě stále fungují předražené obchody pro bohatou elitu, v ulici Bolšaja Nikitskaja v kavárně Coffee Mania ženy v kožiších s chirurgicky upravenými rty popíjejí zelený čaj, množství stylových kaváren a restaurací, které tu otevřely za poslední dva roky, jsou plné zákazníků, píše z Moskvy pro týdeník Observer reportér Shaun Walker a pokračuje:

Arcibiskup z Canterbury je šokován, že lidé v Británii závisí na rozdávání potravin

7. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Justin Welby, arcibiskup z Canterbury a šéf anglikánské církve, se vyjádřil, že je více šokován osudem hladovějících chudých v Británii než utrpením v uprchlických táborech v Africe.

V Británii se po celé zemi šokujícím způsobem plýtvá potravinami, ale "velké části země" jsou postiženy hladem, varoval arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Rodiny jsou nuceny záviset na potravinách, které rozdávají zadarmo charitativní centra, přestože rodiče chodí do zaměstnání.

Občané postižení exekucemi děkují čtenářům BL za jejich pomoc

6. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Autorovi článku "Zaslouží si tento člověk likvidaci, nebo pomoc?" poslali čtenáři Britských listů finanční pomoc ve výši 7650 Kč, rodině Bartkových, viz článek "Půjčkou na domácnost jsme se stali neosvoboditelnou obětí exekutorů. Můžete poradit či pomoci?" - 6300 Kč. První zmíněný píše:

"Rád bych každému poděkoval, kdo se mi rozhodl pomoci a na nějaký čas mi ulevit. Je nějaký způsob jak jim vyjádřit mé poděkování za podporu, která pro mě znamená opravdu hodně?

Děkuji mnohokrát."

Michal Bartek na upozornění, že čtenáři pro něho uspořádali sbírku, píše:

"Pane Čulík, já nemám slov. S manželkou čteme váš mail pořád dokola a nevěříme vlastním očím. Nenapadá mne odpovídající poděkování, aby dokázalo vyjádřit naše díky čtenářům.

Velice si vážíme vaší pomoci, pomoci čtenářů a celé vaší práce, kterou jsme mohli vidět a číst na BL."

Aktuální ruský plán na Ukrajině: Anexe Donbasu, později svržení vlády v Kyjevě

7. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Nikterak opoziční list Gazeta.ru přinesl článek Vladimíra Děrgačova variující název "alternativně historického" románu Kombata Najtova. "Не раскачали лодку" (Nerozhoupejte loďku) ZDE popisuje vývoj ruské politiky vůči východní, potažmo celé Ukrajině, v posledních měsících. Konstatuje, že původní plán Moskvy vyvolat a rozšířit na Ukrajině masové proruské nálady a svrhnout prozápadní vládu selhal, takže aktuálně Moskva akceptovala perspektivu anexe obsazených částí Donbasu. Plánů na výměnu kyjevské vlády za proruskou se ovšem Kreml nevzdává, ale připouští, že to zabere delší čas.

Symbol studentských protestů v Řecku, Nikos Romanos, se blíží smrti

7. 12. 2014

čas čtení 1 minuta



Tisíce demonstrujících Řeků minulý týden skandovaly v ulicích Athén jméno Nikose Romanose, jednadvacetiletého anarchisty, uvězněného za to, že před dvěma lety přepadl banku. Nikos Romanos drží už 27. den hladovku a jeho zdravotní stav se zhoršuje.

Romanos byl vzorným studentem a milovníkem lyžování. Nyní se stal symbolem rozzuřených Řeků, kteří chtějí bojovat proti vládním strukturám.

V sobotu znovu došlo v Athénách ke střetům mezi 6000 demonstranty a policií.

Tereza Brdečková: Článek na Parlamentních listech je nepravdivý a odvádí pozornost od podstaty věci

6. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Tereza Brdečková reagovala na články na Parlamentních listech, které ji obvinily z podjatosti. Napsala tamější redaktorce:

Paní Ševčíková,

dozvídám se, že oslovujete mé kolegy, aby se vyjádřili k článku uveřejněném v Parlamentních listech..

Mě jste o vyjádření nežádali ani před uveřejněním, ani po něm. Jak jistě uznáte, není to v pořádku. Váš článek je jednak nepravdivý a za druhé odvádí pozornost od toho hlavního, čímž začnu:

Amsterodamská univerzita likviduje česká, polská, srbská a chorvatská studia

4. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Často zde varujeme, že v důsledku tvrdé komercionalizace západních univerzit se rychle likvidují veškerá zahraniční centra seznamující vnější svět s jazyky a kulturami středovýchodní Evropy. Zde je další příklad. Z Amsterodamu přichází zpráva, že se tamější univerzita rozhodla zlikvidovat česká, polská, srbská a chorvatská studia. Tamější ředitelka katedry slavistiky profesorka Ellen Rutten apeluje na veřejnost, aby její významné centrum pro studium středovýchodní Evropy podpořili podepsáním petice.

Petice je ZDE.

Prosíme, podepište tuto petici. Děkujeme.

Je to další důkaz, že pokud si česká vláda nevypracuje širší strategii kulturní diplomacie prostřednictvím šíření informací o své zemi na západních univerzitách, se zlou se potáže, protože o České republice se už nebude ve vlivných zemích vědět nikde a ČR nebude mít v obyvatelstvu západních zemích žádné o Česku podrobněji informované spojence - protože si je nebude v těch zemích vychovávat.

Nová britská vojenská základna v Bahrainu je "odměnou, že Británie neprotestovala proti tamějšímu porušování lidských práv"

6. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Britské námořnictvo si vybuduje novou trvalou vojenskou základnu v Bahrainu. Aktivisté za lidská práva argumentují, že svolejí bahrainské vlády základnu postavit je "odměnou" za to, že britská vláda mlčí a toleruje mučení, útoky na pokojné demonstranty a jejich věznění bez soudu v tomto království. Aktivisté za lidská práva ostře kritizují pokračující podporu britské vlády pro "represivní režim" v Manamě.

Bývalý šéf skotských nacionalistů Salmond bude kandidovat do Dolní sněmovny

7. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Alex Salmon, bývalý předseda Skotské nacionální strany a bývalý první ministr ve Skotsku, se rozhodl, že bude v květnových všeobecných volbách do londýnské Dolní sněmovny kandidovat za skotský volební okrsek v Aberdeenshiru. Skotská nacionální strana je po prohraném referendu o nezávislosti ve Skotsku nesmírně populární. Její členský základna se od zářijového referenda zpětinásobila a dosahuje nyní téměř 100 000 členů.

Jaká je budoucnost americko-ruských vztahů?

6. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Spojené státy zvolí svého příštího prezidenta 8. listopadu 2016. Ten další nejspíš nebude Afroameričan ani nositel Nobelovy ceny za mír (nehodlám zde řešit, zda si dosluhující prezident toto ocenění zasloužil nebo nezasloužil). V agendě příštího prezidenta budou vojenské záležitosti hrát od počátku jinou úlohu, než v agendě Baracka Obamy. Místo tance mezi vejci protiválečně naladěné voličské základny a zděděných válek bude úkolem nového nájemníka Bílého domu konsolidovat americký vliv ve světě, po extrémně neoblíbeném Bushovi dále otřesený slabým a kontroverzním Obamou.

O NESMYSLNÉ ISLAMOFOBII

Nespokojenost a její různé civilizace

5. 12. 2014

čas čtení 7 minut

BBC Radio Four vysílá tento týden v pořadu "Kniha týdne" eseje slavného pákistánského autora Mohsina Hamida o kultuře a politice. Přinášíme ukázku z jedné z nich, pojednávající o iracionální islamofobii, přesně takové, jaká vládne v České republice. Esej se vysílala ve čtvrtek dopoledne.

V roce 2007, šest let po teroristických útocích z 11. září 2001, jsem cestoval Evropou a severní Amerikou. Právě jsem vydal román s názvem Neochotný fundamentalista. A jak jsem cestoval, zaujal mě velký počet novinářů a otázek při veřejných diskusích, při nichž se vnímal islám jako monolitní záležitost. Jako kdyby islám byl izolovaným a jasně definovaným světem. Takovým světem Microsoft Windows. Zjevně odlišným a přirozeně nekompatibilním se systémem Apple OSX, který používá Západ.

Profesor Eric Posner: Prosazování západního konceptu lidských práv po světě je kontraproduktivní

5. 12. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Zajímavé je, že drulákovská debata o kontroverznosti prosazování lidských práv v diktaturách v druhém a třetím světě má významnou a aktuální paralelu v mezinárodním diskursu. Vyplývá z toho, že tvrdošíjné zastávání havlovského a svým způsobem i blairovského diskursu, jaký prosazují Lidové noviny a Respekt ("My na Západě víme nejlépe, co jsou lidská práva a máme povinnost jako osvícení bělošští nositelé civilizace je vnucovat jiným kulturám i prostřednictvím humanitárního bombardování") je zastaralé a kontraproduktivní. Potíž totiž je - a to si havlovští aktivisté v Lidových novinách a v Respektu vůbec neuvědomují, že princip šíření demokracie na bodácích armád se vůbec neosvědčil a zásady v bývalé Jugoslávii, v Afghánistánu, v Iráku a všude na Blízkém východě dokázaly, že západní nepochopení místních kultur vede k vytváření chaosu a všeobecného vraždění, nikoliv k vzniku dokonalých demokracií západního typu.

Posner přistupuje k této věci zcela pragmaticky: výše zmíněné prosazování lidských práv nefunguje, a tak navrhuje, co dělat jiného.

V New Yorku se ve čtvrtek v noci konaly další protesty

5. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Videozáznam, na němž američtí policisté udusí bezbranného občana:

Ve čtvrtek v noci se konaly další většinou pokojné protesty v New Yorku a v jiných amerických městech proti rozhodnutí nestíhat trestně newyorského policistu, který usmrtil neozbrojeného černocha Erica Garnera udušením. Způsob, jimž ho znehybnil, je zákonem v Americe zakázaný.

Drulákovská debata je organickým pokračováním revize lidských práv nedemokratickými režimy Druhého a Třetího světa

5. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Že nemá smysl vyvážet "lidská práva" na bodácích, o to se sotva bude někdo kriticky uvažující přít. Lidská práva jsou kulturní statek, který můžete čistě analyticky popsat jak chcete - např. marxisticky jako relikt reformačních bojů o náboženskou svobodu ve společenské nadstavbě - ale nikde nenajdete důvod jejich existence odvoditelný ze současného kapitalismu.

Tragédie prvního černého amerického prezidenta

5. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Zabití mladých černochů policií ve Fergusonu a Clevelandu v USA mnoho lidí rozhněvalo. Tragické události ukazují, jak hluboce je stále americká společnost rozdělena na černé a bílé. Mnozí se vzdali naděje, že by prezident Obama mohl něco změnit.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Ochranná ruka nad Havlovým lidskoprávním odkazem

5. 12. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

aneb Washington místo Moskvy

Vypadá to, že časopis Respekt a deník Lidové noviny vedou systematickou kampaň proti prvnímu náměstkovi ministra zahraničí Petrovi Drulákovi, respektive proti jeho lidskoprávní koncepci, jež údajně nepietně nabourává Havlovu lidskoprávní agendu a obecně jeho dědictví, plápolající věčným světlem. Podle redaktora Deníku Referendum Vratislava Dostála někdo z Úřadu vlády asi oběma periodikům za tepla poskytuje informace.

David Cameron manželce:

Neboj se, kurvy s Berlusconim sdílet nebudu

5. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Před cestou do Itálie r. 2010 na setkání s tehdejším italským premiérem Silviem Berlusconim řekl doma v Downing Street britský premiér David Cameron před umělcem Benem Einem, který byl u nich na návštěvě: "Samantho, musím do Itálie - mám večeři s Berlusconim. Neboj se, nechám se vytáhnout z vířivky dřív, než přijdou kurvy."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mapa Stratforu ukazuje, že Rusko již východ Ukrajiny prakticky anektovalo

5. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Mapa publikovaná včera společností Stratfor zachycuje protivzdušnou obranu východních oblastí Donbasu. Červené kruhy označují dosah zde rozmístěných systémů Buk, oranžové dosah systémů Tor, žluté dosah systémů Pancir, které Ukrajinci nikdy neměli ve výzbroji. Bílé kruhy odpovídají dosahu rozmístěných systémů Osa. V sovětské nomenklatuře GRAU/současné ruské nomenklatuře je odpovídající označení uvedených zbraní: 9K37, 9K330, Pancir-S1, 9K33.

V nomenklatuře NATO jde o systémy s označením SA-11 Gadfly, SA-15 Gauntlet, SA-22 Greyhound, SA-8 Gecko.

Vedle zdokumentované přítomnosti ruských policejních jednotek v Donbasu je organizovaná protivzdušná obrana opřená o výkonné systémy ruského původu jasnou známkou faktické anexe východní částí Donbasu Putinovým Ruskem.

Do Moskvy s naším modelem strategického zpravodajství

5. 12. 2014 / George Friedman

čas čtení 16 minut

George Friedman (nar. 1949 v Budapešti) je zakladatel a ředitel soukromé zpravodajsko-analytické agentury Strategic Forecasting (Stratfor) se sídlem v Austinu, Texas, USA.

Chystám se příští týden do Moskvy. Pozval mě Moskevský státní institut mezinárodních vztahů (známé MGIMO, pozn. překl.), abych promluvil o strategické analýze, jejich názvu pro to, čemu Stratfor říká strategické předpovídání. Cesta do Moskvy způsobí v každém případě mé odmlčení. Jsem produktem studené války a Moskva je pro mě na jisté úrovni městem nepřítele. Pro mého otce byl takovým městem Berlín. Pro moji dceru to byla Fallúdža. V každé válce je nepřítel a město, které jej ztělesňuje. Strávil jsem příliš velkou část svého života upnutý na Moskvu, abych ztratil hluboce zakořeněný pocit, že je to město temna a spiknutí.

Hekatomba ruské armády na letišti v Doněcku

5. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

"Všeobecné ztráty mezi vojáky zapojenými do bojů v 6 hodin odpoledne moskevského času jsou "200" - 299, "300" - 190, z toho 96 v těžkém stavu. O tom, kde se nachází 171 dalších, není nic známo." Tak zní citát ze středeční tiskové konference generála Olexandra Rozmaznina z ukrajinského generálního štábu v Kyjevě.

Je nutno znovu začít jednat. Podaří se to tentokrát?

Zase přicházejí případy zoufalých obětí exekutorského průmyslu

4. 12. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Poslední dobou se opět množí zoufalé prosby o pomoc od českých občanů, kteří se stali obětí tvrdě parazitického chování příslušníků obscénního českého exekutorského průmyslu. Tak, jak to dokazuje výše zveřejněný případ tvrdě postižené rodiny Bartekových z jižních Čech (na Britské listy je upozornil Jindřich Ginter, redaktor deníku Právo, který se na naše upozornění zabývá případy existenčního ničení občanů exekutorskými mafiemi dlouhodobě), je to vždycky skoro úplně stejné. "Podnikatelé" z exekutorského průmyslu číhají na slabší členy společnosti, než ti udělají finanční chybu, anebo se dostanou do potíží v důsledku náhlé nemoci, nezaměstnanosti či problémům v rodině. Pak se parazitičtí exekutoři na oběť vrhnou jako pavouk na mouchu v síti a VYDĚLÁVAJÍ tím, že ji existenčně zničí. Exekutorské zákony, které politikové vytvořili exekutorskému průmyslu na ruku, neumožňují úniku. Vytvoření těchto zákonů, umožňujících plánovité existenční ničení statisíců občanů, bylo bezpochyby trestným činem.

Ten trestný čin je nutno mezinárodně soudně stíhat.

Nikde v žádné civilizované evropské zemi neexistuje právní situace, kdy by mohli paraziti vydělávat na existenčním zničení svých spoluobčanů. Něco takového dovoluje jen kriminální stát.

Jsem přesvědčen, že existující česká exekutorská praxe je drastickým porušením evropské legislativy o lidských právech. Je naléhavě nutné pohnat v této věci Českou republiku k evropskému soudu pro lidská práva. Najdou se právní odborníci, kteří by byli ochotni takovou žalobu podat?

Už jsme se takový tým pokoušeli sestavit, bohužel bez úspěchu. Je však nutno to zkusit znovu:

Slovensko: Zmeny na mediálnej scéne a postkomunistické dejiny

4. 12. 2014 / Igor Daniš

čas čtení 5 minut

Českí občania zaujímajúci sa o politiku, medzi nimi aj čitatelia Britských listov, pravdepodobne zachytili dianie na slovenskej mediálnej scéne, ktoré sa udiali v posledných mesiacoch. Finančná skupina Penta podnikajúca v rôznych oblastiach (napr. v zdravotníctve) vstúpila na slovenskú mediálnu scénu.

Dokumentární filmy z mezinárodního setkání Taizé

23. 11. 2014 / Dominika Švecová

čas čtení 1 minuta



Natáčíme dva šestadvacetiminutové časosběrné dokumentární filmy o přípravách a realizaci Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze na přelomu roku 2014-2015. Na toto ekumenické setkání se chystá kolem 30 000 mladých lidí z ČR i ze zahraničí. Filmy se soustředí na interakci mladých Čechů s lidmi ze zahraničí. Filmy natáčíme v koprodukci s Českou televizi a sháníme finanční prostředky na jejich realizaci.

Prosíme, pomozte nám svým finančním příspěvkem tento projekt uskutečnit.

Děkujeme všem kteří přispěli na výrobu těchto filmů na českém crowdfundingovém serveru Startovač.cz. Vybralo se 9125 Kč, avšak protože sbírka nedosáhla požadované částky, darované finanční příspěvky server Startovač vrátil dárcům v plné výši.

Sbírka pro oba filmy však pokračuje i nadále a k dárcům, kteří od srpna během podzimu přispěli a jimž se ze Startovače peníze vrátily, máme prosbu: Prosíme, pošlete je znovu na nové konto sbírky, které má projekt ZDE. Doufáme také, že na projekt přispějí i další jeho stoupenci. Pro přispěvatele jsou připraveny odměny. Na této facebookové stránce je uvedeno jaké.

Děkujeme.

BRAŇTE SE:

Exekutor nesmí požadovat zvýšení plateb

4. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

K poznámce Jana Čulíka upozorňuje Radek Mokrý:

"Pozn. JČ: Vydírání požadováním stále větších částek by se zjevně v jakékoliv západní zemi považovalo za trestný čin. V Británii platí zákon, že jakmile dlužník hradí jakoukoliv pravidelnou částku, věřitel nemůže požadovat zvýšení splátek. Proč ne v ČR?"

Ale i u nás platí podobné omezení, píše Radek Mokrý. Splátky nesmějí být likvidační. Sám jsem podobně splácel dluh zdravotní pojišťovně MV . Samolibý ředitel jedné pražské pobočky trval na tom, že chce mít 50 000,- Kč splaceno během 12 měsíců. Jeho splátkový kalendář jsem přijal, zaplatil asi 4000,- najednou, ale pak jsem jim přes podatelnu doložil příjmy a napsal, že mohu splácet jen 200,- Kč měsíčně. K tomu jsem připsal, že pokud si neplánovaně vydělám vyšší čásku, okamžitě jim pošlu maximum možného. A šlo to.

Asi po 3/4 roce se začalo víc dařit a svůj slib jsem splnil. K 200,- Kč měsíční pravidelné splátky jsem přidal občas tři až pětitisícovou injekci. Všechno proběhlo k naší vzájemné spokojenosti.

To jen exekutoři jsou zhýčkaní zbytečnou ochranou. Jsou propojení i s předsedy okresních soudů, znalci a některými policajty růných stupňů.

V tomto případě bych přesto volal linku 158. Automaticky se hovor už nahrává a hlídka nemůže nereagovat. Policie má pak za úkol na místě navodit pokojný stav.

Výpovědi se dělají později na stanici.

Když se v exekutorské obci rozleze informace, že tento konkrétní člověk se umí bránit = způsobit jim průšvih, přestanou být tak oprsklí a spokojí se raději málem. Já splácím 700,- měsíčně z 12 000,- za jízdu na černo v dopravním prostředku DP Praha.

Exekutoři požadují, abych platila víc

4. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Můj příběh je dlouhý (dluhy z podnikání), nicméně cca od roku 2009 splácím exekuce - srážkami ze mzdy, píše Miluše Houžvičková. V poslední době jsem začala podnikat v účetnictví, vzhledem k tomu, že bych svůj dluh nikdy v rámci standartního platu neuplatila. Takže jsem ráda, že se mi v podnikání pomalu začíná dařit, vedu mě a manželovi účetní evidenci a pravidelně počítám nezabavitelou částku a odvádím, co je v našich silách. Bohužel v pondělí dorazili exekutoři domů, že to, co jim zasílám, nestačí.

Normální je nepůjčovat si!

Neziskové organizace, které zdarma pomohou s oddlužením

4. 12. 2014

čas čtení 4 minuty

Reaguji na předchozí články, které doporučují obrátit se v případě potřeby oddlužení (osobního bankrotu) na neziskové organizace, píše Jan Aldera.

Pokud jste z Opavy, z Krnova a z okolí, tak s touto problematikou pomáhá EUROTOPIA Opava o.p.s. (opava.eurotopia.cz).

V mnoha místech ČR také pomáhá Poradna při finanční tísni (www.financnitisen.c).

Michal Bartek: Děkujeme

4. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Děkuji za zveřejnění článku o našem příběhu, velice si toho vážíme, píše Michal Bartek.

Dostali jsme několik reakcí, některé vyčítavé, zlé, jiné povzbuzující a dokonce jednu nabídku na finanční pomoc pro chod domácnosti a nabídku kontaktu na dluhovou poradnu.

Odpověděl jsem na všechny reakce, protože si vážím každého kdo si najde čas a chuť na čtení příběhu jiných lidí. I negativní reakce je reakce a může být v konečné fázi dobrou radou, otevřením očí. Na finanční pomoc jsem s pokorou a studem zároveň odpověděl a zaslal jsem číslo účtu, který je veden na našeho syna, my účet z pochopitelných důvodů mít nemůžeme.

Ještě jednou děkuji. Pokud by se vám podařilo nalézt ty správné právní zástupce jak píšete v článku a my vám mohli být jakkoli nápomocni svým příběhem neváhejte se na nás obrátit.

Se změnou exekutorského zákona by měly pomoci odbory, ČSSD a KSČM

4. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Syn je kvůli exekutorům bezdomovec, nesmí u nás přespávat, exekutoři by zabavili majetek i nám

Vaše dnešní výzva a prosba ohledně řádění exekutorů si zaslouží poděkování. I když nejsem adresátem Vaší výzvy a prosby dovolím si navrhnout dílčí řešení, píše čtenář, jehož jméno z ochranných důvodů nezveřejníme.

Pomocí celostránkového inzerátu v Právu se obrátit na odbory, ČSSD a KSČM o finanční pomoc pro podání žaloby u evropského soudu.

Mají k dispozicí stovky miliónů a nějakých 10 miliónů by je nepoložilo.

Díky za solidaritu a pomoc

4. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Čtenáři, který nám napsal dopis, který jsme zveřejnili pod názvem "Zaslouží si tento člověk likvidaci, nebo pomoc?" poslali do čtvrtka do rána čtenáři 5950 Kč. Lidé se ozvali i s dalšími návrhy a řešeními. Čtenář k té věci píše:

Já vůbec nevím co k tomu říci, jsem opravdu hodně hodně vděčný za tuto podporu a pomoc, opravdu to pro mě hodně znamená. Nečekal jsem, že to bude vůbec někoho zajímat, natož že mi někdo něco pošle.

DALŠÍ PŘÍPAD:

Půjčkou na domácnost jsme se stali neosvoboditelnou obětí exekutorů. Můžete poradit či pomoci?

4. 12. 2014 / Michal Bartek

čas čtení 10 minut

Dobrý den vážení, dovolím se na vás obrátit s prosbou o pomoc a zároveň snad i s ponaučením pro ostatní, píše Michal Bartek.

Jsme česká rodina, máme dva syny, 8 a 13 let. Mladší navštěvuje malotřídku u nás na vesnici a starší ze synů studuje úspěšně osmileté gymnázium. Má manželka je skvělá žena v domácnosti, je klasickým důkazem, že žena je v rodině ta nejdůležitější, stará se o chod, soudržnost rodiny, plánování a myslí za nás za všechny. Je v invalidním důchodu po několika operacích páteře, což v 36 letech je dosti omezující v pohybu a zároveň tedy důvod občasných stresů. Já jsem řidič nákladního vozu, většinu měsíce trávím mimo domov a tedy, pokud jsem doma, snažíme se být celá rodina spolu.

USA mají svých "deset let". Putinský režim je už nemá

Za vlast a za ropu

4. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Analytici prognózují, že navzdory cenové válce s ropným kartelem OPEC produkce ropy v USA napřesrok opět mírně stoupne ZDE. Nárůst by se podle nich měl pohybovat v rozmezí 600 000 - 1 000 000 barelů ropy denně. To není mnoho, ale srovnatelný přírůstek při stagnující poptávce rozhodl letos o rekordním poklesu ceny "černého zlata". Prognóza tedy naznačuje, že pokles by měl pokračovat - a státy závislé na vysokých cenách ropy čekají ekonomické problémy.

Studentský protest na Warwick University se stal terčem útoků policie

4. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pokojná studentská okupační stávka na Warwick University se podle svědectví jejich účastníků stala terčem brutálního útoku anglické policie, která na demonstranty dokonce vytáhla i taser, i když ho nepoužila. Použila však slzný plyn a nejméně jednomu studentovi policisté rozdupali mobil, zřejmě aby zničili natočené záběry policejního zásahu. Policie se hájila, že ji povolala univerzita kvůli "násilným činům demonstrantů".

Studenti na Warwick University a na dalších anglických univerzitách ve středu demonstrovali za zrušení horentního anglického univerzitního školného a za humanisticky, nekomerčně orientované vysokoškolské vzdělání. Na anglických univerzitách dochází v těchto měsících, necelého půl roku před všeobecnými volbami, k vzrůstu politického aktivismu. Studenti požadují zrušení univerzitního školného.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Průmysl, vzdělávání a kupecké počty

3. 12. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Český průmysl je tažným zvířetem místní ekonomiky. I přes značný ústup v posledních třech dekádách stále zaměstnává na 40 % práceschopného obyvatelstva a udržuje si nadpoloviční podíl na exportu. Nezpochybnitelná pozice, nezpochybnitelné právo na to hájit své zájmy, to je bez diskuse.

Britská vláda lže, že provádí škrty, ve skutečnosti do země keynesiánsky investuje

3. 12. 2014

čas čtení 5 minut

Britskému konzervativnímu ministru financí Georgi Osbornovi se naštěstí nepodařilo snížit státní deficit a britská vláda si půjčuje od bank daleko více peněz než kdy předtím. Osbornovo nejpitomější hospodářské opatření bylo se v letech 2010-12 pokoušet o vládní škrty právě v době, kdy se Británie propadala do hospodářské krize. To nefungovalo. Státní výdaje vzrostly a nadále výrazně rostou. Důsledkem je, že Británie zaznamenala největší hospodářský růst rozvinutého světa, píše Simon Jenkins v deníku Guardian.

Britská vláda zavádí "google tax", daň ze zisku multinacionálních firem

4. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský ministr financí George Osborne zavádí od příštího finančního roku, tj. od 4. dubna 2015, pětadvacetiprocentní daň na zisky, které si americké multinacionální společnosti, jako jsou Amazon, Google, Apple a Starbucks repatriují do USA. Bude to daň výslovně zaměřená na zisky, které vznikají těmto firmám v Británii, ale "uměle jsou odčerpávány" do zahraničí. Osborne také zavádí finanční trest pro mezinárodní banky za ztráty, které zaznamenaly během nedávné finanční krize.

Jan Buchal žaluje Českou republiku

4. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Slepec programátor Jan Buchal vede přes dvacet let firmu, která vyrábí a zprostředkovává digitální technické pomůcky nejrůznějšího druhu pro slepce v České republice. Podle českých zákonů mají mít slepci pro koupi těchto technických pomůcek nárok na finanční pomoc od státu. Tu jim však stát poskytuje liknavě a když se Buchalova firma několikrát pokusila zájem slepců v této věci hájit, stát podle jeho slov mu víceméně zabránil slepcům v ČR své technologické služby poskytovat. Jan Buchal a kolegové proto vedou nyní proti českému státu mezinárodní arbitrážní řízení. Právní náklady budou obrovské - proto Jan Buchal a kolegové zahajují mezinárodní crowdfundingovou sbírku. Informace a sbírka jsou ZDE (v angličtině)

Neobracejte se ve věci osobního bankrotu na soukromé firmy

4. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pokud vím, existuje celá řada neziskových organizací zabývajících se dluhovou problematikou a oddlužením, píše jeden čtenář, který se nepodepsal plným jménem. Konkrétně v Olomouci je to Charita Olomouc, Internet poradna a další.

Více informací lze získat například na stránkách občanského sdružení SPES ZDE

Rozhodně bych doporučil obrátit se na neziskovou organizaci než na komerční firmy, které mají často horší praktiky než exekutoři.

Uniklé dokumenty ilustrují tajné dohody globálních korporací s Lucemburskem

3. 12. 2014

čas čtení 4 minuty

Malé Lucembursko s 550 000 obyvatel je "magickou zemí" značkových korporací usilujících o drastické snížení daní. Pepsi, IKEA, FedEx a 340 dalších mezinárodních společností vyjednalo tajné dohody s Lucemburskem, které mnoha z nich umožnily výrazně ušetřit na daních, zatímco v zemi samotné udržovaly jen symbolickou přítomnost.

DĚSIVÉ SVĚDECTVÍ:

Co prožili čtyři lidé čtyři dny ve Středozemním moři, poté, co piráti potopili jejich loď

3. 12. 2014

čas čtení 11 minut



Jon Snow: Přijíždějí po desetitisících, riskují všechno, navzdory tomu, že je zimní období a špatné počasí. Přistěhovalci se stále ještě snaží dostat se na pobřeží jižní Evropy. Snaží se uniknout zoufalé situaci ve svých domovských zemích. Je to nebezpečná hazardní hra. Podle Úřadu pro uprchlíky OSN zahynulo v nebezpečném Středozemním moři letos nejméně 4000 lidí. Cesta přistěhovalců začíná v často nepevných lodích v Libyi a v Egyptě. Doufají, že se jim nějak podaří bezpečně doplout do Evropy.

Za okamžik, příběh jedné ženy a tří mužů, kteří přežili opravdu strašlivé ztroskotání. Nejprve nám vysvětlí Matt Frei, proč přijíždějí do Evropy a před čím prchají.

Umělá inteligence může znamenat konec lidstva, varuje Stephen Hawking

3. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vyvíjení umělé inteligence může znamenat konec lidstva, varoval známý astrofyzik Stephen Hawking. Upozornil, že technologie dříve nebo později zřejmě získá vlastní vědomí a nahradí lidstvo, protože se vyvíjí rychleji, než jaké je tempo biologické evoluce.

"Primitivní formy umělé inteligence, které už máme, jsou jistě velmi užitečné. Avšak myslím, že rozvoj plné umělé inteligence bude znamenat konec lidstva."

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2014

6. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2014 přispělo 195 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 902 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2014 částkou 1573.86 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu 2014 284 623,91 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
78827