Uniklé dokumenty ilustrují tajné dohody globálních korporací s Lucemburskem

3. 12. 2014

čas čtení 4 minuty

Malé Lucembursko s 550 000 obyvatel je "magickou zemí" značkových korporací usilujících o drastické snížení daní. Pepsi, IKEA, FedEx a 340 dalších mezinárodních společností vyjednalo tajné dohody s Lucemburskem, které mnoha z nich umožnily výrazně ušetřit na daních, zatímco v zemi samotné udržovaly jen symbolickou přítomnost.

Stovky miliard dolarů protekly Lucemburskem s efektem miliardových úspor na daních, ukazuje zkoumání takřka 28 000 tiskových stran důvěrných dokumentů provedené organizací International Consortium of Investigative Journalists a týmem více než 80 novinářů z 26 zemí.

Velké společnosti mohou dosáhnout velkých daňových úspor vytvořením komplikovaných účetních a právních struktur, které převádějí zisky ze států s běžným daňovým zatížením do Lucemburska s nízkou daňovou kvótou, kde účelově zřídily svá centra a pobočky. V některých případech záznamy naznačují, že na daních bylo odvedeno méně než 1% zisků převedených do Lucemburska.

Zkoumané dokumenty zahrnují stovky soukromých daňových výměrů, které Lucembursko poskytuje korporacím usilujícím o výhodné daňové prostředí.

EU a Lucembursko se několik měsíců přou kvůli neochotě lucemburské strany předat informace o daňových výměrech do Bruselu, který vyšetřuje, zda daňové dohody s Amazonem a Fiat Finance neporušují evropské zákony. Lucemburští představitelé předali nějaké informace, avšak odmítli poskytnout širší sadu dokumentů týkající se daňových výměrů.

Organizace ICIJ publikuje velký balík těchto výměrů, celkem 548 z let 2002 - 2010. Popisuje také jejich obsah v příspěvcích, které budou publikovány v desítkách zemí. Není jasné, zda některé z těchto dokumentů jsou stále poptávany evropskými vyšetřovateli, ale jde o ten typ dokumentů, které s vyšetřováním velice úzce souvisí.

Dokumenty zahrnují dohody s jednou z největších účetních firem PricewaterhouseCoopers ohledně stovek jejích korporátních klientů. PwC poskytovala rady, jak prostřednictvím půjček mezi sesterskými společnostmi a dalšími kroky snížit nebo úplně eliminovat zdanitelný příjem.

Záznamy například ukazují, že FedEx Corp. se sídlem v Memphisu založil dvě pobočky v Lucembursku, přes něž převáděl zisky z mexických, francouzských a brazilských operací do poboček v Hongkongu. Zisky z Mexika byly převáděny do Lucemburska vesměs ve formě nezdaněných dividend. Lucembursko souhlasilo, že bude danit jen čtvrtinu 1% příjmů FedExu, které neměly formu dividend. 99,75% převáděných prostředků tedy nebylo daněno.

Další společnosti s obdobnou praxí působí v odvětví soukromého kapitálu, realit, bakovnictví, strojírenství, výroby léků a dalších sférách. Zahrnují mezi jinými společnosti Accenture, Abbott Laboratories, American International Group (AIG), Amazon, Blackstone, Deutsche Bank, Coach, H.J. Heinz, JP Morgan Chase, Burberry, Procter & Gamble, Carlyle Group a Abu Dhabi Investment Authority.

Lucemburští představitelé a jejich obhájci tvrdí, že systému soukromého dohadování o daních nelze nic vytknout a označují ho za "konkurenceschopný". Podle nich na něm není nic neetického.

Dokumenty kromě jiného ukazují, že divize Pepsi Bottling Group Inc. se sídlem v New Yorku využila lucemburské pobočky k půjčkám mezi sesterskými společnostmi, které jí umožnily snížit daně za akvizici kontrolního balíku akcií ruského výrobce džusů JSC Lebedyansky. Zaplacená cena dosáhla 1,4 miliardy dolarů, ale nejméně 750 milionů proteklo lucemburskou pobočkou Tanglewood do pobočky Pepsi na Bermudách.

IKEA využila Lucembursko jako součást strategie snižování daní takřka stejně složitého, jako smontování jí dodávaného nábytku. Většinu 364 prodejen spravuje divize IKEA Group, zatímco operace franšíz obstarává Inter IKEA Group. Posledně jmenovaná zahrnuje holdingovou společnost v Lucembursku, finanční společnost tamtéž, lichtenštejnskou nadaci a švýcarskou finanční pobočku. Podle dokumentů byla pobočka ve Švýcarsku v roce 2009 otevřena za účelem outsourcování části finančních operací do dalšího prostředí s nízkým zdaněním, což umožňuje úspory na daních dosahované jak prostřednictvím Lucemburska, tak Švýcarska.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10046

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2014