Vzestup "Islámského státu" se zastavil, tvrdí analytici

3. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

Džihádisté ztrácejí půdu v Iráku drží své pozice pouze v Sýrii. Vzestup "Islámského státu" se zastavil, tvrdí analytici.

Islamisté jsou napadáni nálety a čelí lepší koordinaci svých oponentů. V Iráku utrpěli řadu porážek a z některých oblastí, které od června obsadili, se museli stáhnout.

V listopadu ustoupili z bojiště Džarf as-Sakr jižně od Bagdádu, na severu ztratili město Bajdží a zanechali obléhání nedaleké rafinérie.

Na východě byli vytlačeni od jedné z největších přehrad v Adhajmu a dvou měst nedaleko hranice s Íránem.

V kurdském městě Kobani na syrské hranici s Tureckem po týdnech bojů a sebevražedných útoků utrpěli značné ztráty na živé síle a nepodařilo se jim prorazit obranu kurdských jednotek.

"Válečné úsilí proti IS začíná přinášet konkrétnější výsledky napříč pestrou sadou bojišť," říká Ayham Kamel, analytk Eurasia Group. Zahraniční letouny a drony napadají džihádistické cíle v Sýrii v řádu desítek náletů týdně, ničí vojenské vybavení a domy a narušuje pohyby a velitelské struktury. Džihádisté a jejich příznivci popírají, že by ztratili iniciativu, ale řada porážek nebo přinejmenším odražených útoků ukazuje, že jejich vojenská sláva bledne.

Džihádistům se dařilo v Iráku v oblastech, na jejichž kontrolu si činila nárok vláda i autnomní Kurdové, ale zlepšení vztahů vedlo k lepší koordinaci a podpořilo boj s IS. Kurdské oddíly útočí ze severu a irácká armáda z jihu.

Ve zprávě publikované v pondělí thinktank Soufan Group tvrdí, že islamisté, jejichž heslo zní "Udržet se a expandovat", se nyní "drží, ale pomalu se smršťují".

Analytik AKE Group John Drake však upozorňuje, že nedávná vítězství v Iráku jsou možná ty nejsnadněji dosažitelné případy. Podle něj aliance armády, kurdských milic a sunnitských kmenových bojovníků bude brzy čelit těžším výzvám, pokud džihádisté "ustoupí z částí severního Salaheddínu, aby se přeskupili v Mosulu a urbánní provincii Anbár".

Obavy z civilních obětí vedly k tomu, že základny IS v Mosulu, Tikrítu a Fallúdži byly do značné míry ušetřeny před nálety.

Bitva o Kobani, která má omezený strategický význam, ale masivní publicitu, takže její výsledek bude mít významný dopad, vedla ke smrti stovek islamistických bojovníků, tvrdí organizace Syrian Observatory for Human Rights. Její ředitel Rami Abdel Rahman tvrdí, že ofenzívy islamistů na východě provincie Homs byly zastaveny syrskými vládními jednotkami. Islamisté podle něj nemají skutečnou podporu obyvatelstva a drží se jen díky teroru.

Někteří pozorovatelé hodnotí eskalaci propagandy islamistů jako projev zoufalství. Dalším místem, kde se IS může brzy dostat pod tlak, je irácká provincie Anbár, tvrdí Michael Knights z Washington Institute. Ten předpovídá, že rozsáhlá území podél hranic se Saúdskou Arábií, Jordánskem a Sýrií bude těžké zabezpečit, ale dojde k vytlačení islamistů z hlavních měst podél řeky Eufrat.

Nekompetence a korupce v armádě nebude však odstraněna přes noc a obsazení sunnitských měst představuje pro vládu nadále velkou výzvu, která si vyžádá čas.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8332

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2014