Pokud nebudeme jednat, všechny budoucí války budou tak děsivé jako Aleppo

11. 10. 2016

čas čtení 6 minut

Ve válečných zónách tohoto světa jsou zdravotnická zařízení běžně bombardována Američany, Rusy i Saúdskými Araby. Je zapotřebí více než slov z OSN k ukončení tohoto skandálu.

Nebezpečí by mělo být zřejmé. Jestliže nezastavíme a nepotrestáme bombardování nemocnic v asymetrických válkách, příští velká válka - pokud k ní dojde, bude svědkem naprostého zrušení Ženevských konvencí. Guernica ukázala jedné celé generaci, jak bude vypadat druhá světová válka. Aleppo nám ukazuje, jak bude vypadat každá příští válka vedená konvenčními zbraněmi, pokud nebudeme jednat.

Musíme pochopit - jak to chápali průkopničtí zdravotníci v devatenáctém století - že jestliže budeme tolerovat nelidskost ve válkách jinde, lehce se dostaví na náš práh.

Během jediného dne bojů v červnu 1859, mezi vinicemi a vesnicemu u Lago di Garda, bylo usmrceno či zraněno 40 000 italských, francouzských a rakouských vojáků. Na bitvu u Solferina by bývali lidé vzpomínali jen kvůli jejímu vraždění, kdyby nebyl býval přítomen Henry Dunant. Dunant, švýcarský cestovatel, strávil den obvazováním raněných a napsal paměti, které vedly k založení Červeného kříže a k přijetí první Ženevské konvence, kterou evropské mocnosti podepsaly r. 1864, píše Paul Mason.

Budeme-li lhát o tom, že normy neplatí, v příští válce zvítězí ten nejbezohlednější

11. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Text Paula Masona ZDE je jasným případem argumentačního triku známého jako falešná ekvivalence. Američané v Afghánistánu trestuhodně zaútočili na jednu nemocnici, omluvili se a událost vyšetřili. Podle Masona tedy "běžně" útočí na nemocnice - stejně jako Rusové, kteří v Sýrii do dnešního dne zničili přes padesát zdravotnických zařízení, přičemž ani jeden z těchto útoku nepřiznali a nevyšetřili. Všichni jsou stejní, zní falešný závěr.

"Smrt každého člověka mě umenší". I Spojené státy nesou vinu za vraždění civilistů

11. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Upřesnění Karla Dolejšího, že samozřejmě rozsah všeobecného vyvražďování civilistů, včetně malých dětí, a útoků na nemocnice, které páchají Spojené státy a které páchá Rusko, je nesrovnatelný. Rusko bohužel přijalo doktrínu, že vede-li válku, musí to být totální válka, včetně vyvražďování všech, tedy i nemocných, raněných a malých dětí, a systematicky porušuje mezinárodní normy, které to od devatenáctého století zakazují.

Jenže ani Spojené státy nejsou bez viny, i když samozřejmě ta vina je řádově podstatně menší. To, že se Spojené státy verbálně přihlášují k humanitárním principům, ještě bohužel neznamená, že je důsledně dodržují - sobecký státní zájem v řadě případů převáží nad humanitárními imperativy. Paul Mason právem poukazuje na známé video, které zveřejnila Chelsy Manning, na němž američtí vojáci z vrtulníku Apache zlikvidují sanitku, jejíž pracovníci se snaží sbírat raněné osoby. K tomuto videu se vláda Spojených států nijak nevyjádřila, zaujala v té věci pozici mrtvého brouka. Kolik takových případů asi bylo, které kamera nezaznamenala?

Velmi bych byl opatrný při obviňování kohokoliv ze lži. Lež je vědomá nepravda. Jak ví Karel Dolejší, že Paul Mason vyřkl vědomou nepravdu. Vidí mu do hlavy? Na české politické scéně se lidé běžně obviňují ze lži, je to vždycky jen levný pokus bez důkazů zdiskreditovat oponenta. Inflace těchto obvinění v českém prostoru ho naprosto neutralizovala, takže používat toto obvinění bez důkazů se míjí účinkem.

Rozhovor Britských listů 78:

Jak nekvalitní bydlení tvrdě postihuje děti v ČR

7. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Česká republika nemá zákon o sociálním bydlení. Lidé, kteří se z různých nezaviněných důvodů dostanou do složité finanční situace, končí na ulici nebo ve zcela nevyhovujících ubytovacích prostorech. O tom, jak drasticky tato situace postihuje děti a jakou je pro Českou republiku ekonomickou a sociální bombou, hovoří na základě svého nového výzkumu s Janem Čulíkem v tomto Rozhovoru Britských listů sociolog Daniel Prokop. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. října 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Britské ministerstvo financí: Tvrdý brexit bude zřejmě stát Británii 2000 miliard Kč ročně

11. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Deník Times přináší v úterý informaci z prozrazené analýzy ministerstva financí

Analýza britského ministerstva financí předpokládá propad britského HDP po 15 letech o 5,4 až 9,5 procent, pokud Británie opustí Evropskou unii a nebude mít přístup na společný evropský trh.

Británie: Konzervativní poslanci obvinili premiérku Mayovou z tyranie

11. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Někteří poslanci dokonce i z Konzervativní strany obvinili britskou premiérku Theresu Mayovou z tyranie a z absence respektu pro demokracii. Mayová totiž odmítá poskytnout parlamentu rozhodování o podmínkách odchodu Británie z EU.

Celá řada konzervativních poslanců se v pondělí v londýnské Dolní sněmovně vyjadřovala kriticky ohledně brexitové strategie vlády. Někteří požadovali zveřejnění podrobnosti o vyjednávacím plánu britské vlády a jiní chtěli, aby parlament dostal právo rozhodovat o způsobu, jak Británie odejde z EU.

Nestrašte Ruskem: Válečné přípravy jsou projevem přízně!

Kdy zákeřní Finové zaútočí na Petrohrad?

11. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Petrohradský gubernátor Georgij Poltavčenko minulý týden schválil normu na válečný příděl chleba: 300 gramů pro osobu a den po dobu 20 dní ZDE. Během příštích tří let hodlají úřady stávající městské zásoby žita a pšenice více než zdvojnásobit.

Jsme svědky rozsáhlého vraždění civilistů v Aleppu a zničení tohoto města. Proč nikdo neprotestuje?

10. 10. 2016

čas čtení 4 minuty

Co je tak složitého na principu, že civilisty se nesmí střílet?

Pokud by se konaly protestní demonstrace, možná že bychom se v budoucnosti nemuseli stydět za svou nečinnost?

Kde jsou demonstrace v západních hlavních městech, které by odsoudily brutální útok na Aleppo? Asi 300 000 lidí je tam trvale vystavováno kobercovému bombardování, včetně protibunkrových a tříštivých bomb. Je tak špatné počasí, že nikdo nechce stát na náměstí, nebo před ruským velvyslanectvím? Nebo je to všem jedno? Nebo si lidi myslí, že by protesty stejně nic nezmohly? ptá se v deníku Guardian Natalie Nougayrède.

Pouliční protesty proti rozsáhlému vraždění civilistů a dětí v Aleppu jsou omezeny na malé skupinky - většinou syrských uprchlíků a lidskoprávních aktivistů. Nedochází k rozsáhlé mobilizaci obyčejných lidí, jako tomu bylo při protestech proti válce v Iráku r. 2003 anebo proti izraelskému vraždění v Gaze.

Je možné, že jsme všichni už otupěli v důsledku nekonečného proudu děsivého zpravodajství, včetně informace, že minulý týden usmrtily letecké údery v Aleppu více než 100 dětí. Je možné, že se lidem zdá konflikt v Sýrii složitý. Ale co je složitého na principu, že na civilisty se nesmí střílet? Co je složitého na odsouzení těch, kteří v současnosti shazují obrovské množství bomb na civilní čtvrti a na nemocnice?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2016

8. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V září 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 36 481,11 Kč.    Příjem z reklamy byl 6081,00  Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 51 992, 66 Kč.

Zůstatek byl koncem září  2016 93 065,09 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Británie: Zmatek ohledně brexitu dál sílí

10. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Aktualizace: V pondělí dopoledne pokračovaly brutální útoky světových měnových trhů proti britské libře. Řeči britské vlády o "tvrdém brexitu" poděsily měnové trhy a vytvořily "perfektní bouři". Vládě Theresy Mayové je to zřejmě jedno, zadlužené země se propadem hodnoty její měny sníží dluh. Libra se propadla vůči dolaru na 1,20 dolarů, vůči euru na €1.1075, a očekává se, že do konce roku 2017 klesne na 1,10 dolaru. Propad je důsledkem varování nejvýznamnějších britských podnikatelů, že vypadne-li Británie z evropského trhu, bude to katastrofa.

Britská vláda nakonec nebude nutit firmy, aby publikovaly seznamy svých zaměstnanců - cizinců, i když je po nich asi bude přesto chtít, a hlídání hranic před imigranty svěří Irské republice

Brutální kreslený komentář deníku Guardian ukazuje ministryni vnitra Amber Ruddovou, jak odpárává písmeno "F" - Foreigner - Cizinec - ze stovek v bednách už připravených pracovních kombinéz pro zaměstnance. Ruddová, která minulý týden oznámila na sjezdu Konzervativní strany, že bude vyžadovat, aby podniky zveřejňovaly seznamy svých zaměstnanců z ciziny, to tvrdě schytala ze všech stran, takže londýnská vláda ve zmatku tuto "strategii" zřejmě odvolala (klikněte na odkaz, obrázek se otevře ve větší velikosti):

Druhé prezidentské debaté v USA dominovaly brutální Trumpovy útoky proti Clintonové

10. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump obvinil Hillary Clintonovou, že je "ďábel" a systematicky útočil na všechno, od pohlavního života jejího manžela, až po Wall Street a její úsudek ohledně zahraniční politiky. Nepokoušel se získat nové voliče. Před debatou shromáždil skupinu žen, které tvrdily, že je Bill Clinton pohlavně zneužil. V debatě ostře útočil na Clintonovou ohledně jejího soukromého emailového serveru. Hrozil Clintonové, že pokud zvítězí, nechá proti ní zahájit trestní vyšetřování a stíhání. Útočil také na moderátory, že jsou proti němu zaujatí.

Během několika okamžiků se debata změnila v ošklivou slovní válku bez zdvořilosti. Žádná prezidentská debata v nedávné minulosti taková nebyla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V neděli zemřel ve věku 90 let polský filmový režisér Andrzej Wajda

10. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Andrzej Wajda patřil k nejvýznamnějším světovým režisérům. Oceněn byl v Cannes za film "Kanál" (1957), v Benátkách za "Popel a démant" (1959), znovu v Cannes za slavný film z období odborového svazu Solidarita "Člověk z mramoru" (1978) a zlatou palmou z Cannes za "Člověka ze železa" (1981).

Podrobnosti v polštině ZDE

Konflikty v Iráku, Sýrii a Jemenu: Tři jeviště sektářské války na Blízkém východě

10. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Tzv. islámskou revolucí v Íránu v roce 1979 vstoupil na Blízký východ nový prvek: Expanzívní šíitská sektářská ideologie, která se vymezila proti sekulárním a umírněným sunnitským konkurentům. Většina států islámského světa tehdy v té či oné míře akceptovala sekularizační trend a mezinárodní hranice stanovené Sykes-Picotovým paktem, radikální islamisty potlačovala a do politiky nevpouštěla. Pouze Saúdská Arábie uplatňovala jako státní ideologii svou vlastní verzi islámu - wahhábismus - při jejím šíření však rozhodně nebývala tak aktivní jako v posledních letech, kdy se začala obávat o své přežití.

Channel Four News: Zapomenutá válka proti civilistům v Jemenu

10. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britské televizní zpravodajství celostátního terestrického okruhu Channel 4  už dlouho systematicky informuje o leteckých úderech Saúdské Arábie, které vraždí civilisty v Jemenu, a poukazuje na to, že Saúdskou Arabii vyzbrojuje britská a americká vláda. Opakovaně se také dožaduje na britském ministerstvu zahraničí vysvětlení, proč Británie Saúdům dodává k tomuto vraždění zbraně. Informujeme o tom průběžně i v Britských listech, pod tematickým heslem Jemen ZDE:

Stále ještě žádná odpověď z ministerstva zahraničí: proč vyzbrojujeme jednu stranu ve válce, o které ministerstvo zahraničí tvrdí, že nemá v Jemenu vojenské řešení? Zeptáme se ministerstva zahraničí znovu zítra:

Konflikt v Jemenu ve stínu války v Sýrii

10. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Invaze koalice vedené Saúdskou Arábií do zchudlého Jemenu byla provedena na žádost jemenského prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího loni na jaře s cílem zastavit postup vzbouřených Húsijů, kteří se těší spíše symbolické podpoře íránské vlády. Ačkoliv počet obětí v tomto konfliktu nedosahuje závratných výšek jako v Sýrii, destrukce a obrovské utrpení v této arabské zemi postihly milióny obyčejných Jemenců. Západní sdělovací prostředky se však s větší intenzitou věnují válce v Sýrii, přestože se na decimaci Jemenu přímo podílejí Spojené státy a Velká Británie.  

Farage o Trumpových obscenitách: "To jsou jen takový normální chlapský způsoby..."

9. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Aha, takže když to dělají imigranti, je to útok na náš způsob života, když to dělají bohatí běloši, tak je to "náš způsob života"?

Před pár měsící varoval Farage, že uprchlíci budou osahávat ženy. Teď, když to dělá Trump, je to podle Farage jen "normální chlapské chování"...

Sobotkův povolební rozhovor je problém

9. 10. 2016 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Ach jo. Tenhle povolební rozhovor je problém, píše Štefan Švec. Hlavním důrazem na digitální ekonomiku a větší kulturní diverzitu ve velkejch městech Sobotka tradiční elektorát soc-dem fakt neosloví. Jistě to jsou důležitý věci a nám, pražskejm liberálním levičákům, se to líbí, ale my mu příští volby nevyhrajeme. Nemohla by se konečně najít v ČSSD síla, která by tematizovala sociální jistoty chudších dvou třetin národa, vzdělání a zdravotnictví i pro lidi, co nemaj na soukromý ústavy, a důstojný podmínky pro práci a malý podnikání? Síla, která by proti Babišovi dokázala postavit jeho vlastní zaměstnance a dala zemi pozitivní vizi, založenou na solidaritě, na příštích dvacet let? Sobotka to zjevně bejt nehodlá, protože se cejtí jako Tony Blair dvacet let po Blairovi. Plagiátor Chovanec to nebude, protože na to nemá vejšku. Zemanovský křídlo už neuřídí ani vlastní lži a o lidi mu nikdy nešlo. A hejtmani teď pálej faktury a bojej se o svý tajný kšefty.

Proč mladí lidé nejdou k volbám?

Je nutno změnit systém, aby fungoval

9. 10. 2016 / Vladimír Hejnic

čas čtení 2 minuty

Dodávám k části vašeho zamyšlení, píše Vladimír Hejnic:

"Nízká volební účast signalizuje únavu z demokracie. V každých následujících volbách se jich účastní stále menší procento lidí a nyní poklesla volební účast na pouhých 34 procent. Dvěma třetinám národa jsou volby naprosto jedno. Je to proto, že se lidi mají dobře a myslí si, že politikové jsou irelevantní, anebo se mají špatně a dospěli k názoru, že volbami nemohou nic změnit?"

Těžko lze vysledovat únavu z demokracie tam, kde po demokracii nezbyl ani prd. Jednou z drobných po demokracii zbylo volební právo, kterého se sami voliči ve velkém zbavují a netýká se to jen "mých" komunistů.

Nutno hledat skutečné důvody proč jsem ve svém volebním obvodu za plentou viděl jednoho jediného prvovoliče a cca 5 voličů do 30 let ze zhruba 1000 voličů v naší volební místnosti.

Hnutí ANO jako bič na ostatní strany

9. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Většina krajů byla osm let v držení ČSSD, ČSSD je dnes vládní stranou, která má premiéra, a to jsou přesně dva jasné důvody, proč by podle výsledků minulých krajských voleb měla v krajských volbách 2016 vyhrát opozice. Modré opoziční tsunami z roku 2004, oranžové opoziční tsunami z roku 2008, oranžové opoziční tsunami z roku 2012… a vládní tsunami z roku 2016 (až na jeden kraj, vládní strany – ANO, ČSSD a KDU-ČSL – vyhrály ve všech). Česká politika se změnila.

Ale ta změna proběhla již v na podzim 2013, ve sněmovních volbách, kdy se proti očekávání, že po fiasku pravicové vlády přijde vítězství levicových stran (a levice nakonec získala pouhých 83 mandátů) stalo druhou nejsilnější stranou české politické scény Hnutí ANO.

PŘEČETLI JSME:

Honzejkovo poučení z krajských voleb

9. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Přehledně shrnul Petr Honzejk na serveru Ihned poučení z krajských voleb. Myslím, že se tomu shrnutí dá máloco vytknout, i když se leccos dá dodat:

1. Ve volbách vyhrál Babiš (Boris Cvek argumentuje, že proto, že jeho seskupení Ano stále u voličů funguje jako "bič na tradiční strany"), avšak nikoliv příliš výrazně, takže sestavování koalic v krajích může být pro něho obtížné. Pokud ANO funguje jako "bič na tradiční strany", ty se proti němu spiknou a utvoří krajské koalice bez něho, pokud to bude možné. Strany nebudou interpretovat jeho vítězství jako varování, že by se měly změnit.

2. Sociální demokracie ztratila podstatné množství podpory. Samozřejmě, v předchozích volbách byla opozicí proti šílené "pravicové" vládě, kdežto nyní je u moci, takže určitý propad se dal čekat. Petr Honzejk však upozorňuje i na to, že Bohuslav Sobotka nezvládl skutečnost, že ČSSD jsou vlastně dvě strany, prozápadní sobotkovská a provýchodní haškovská a foldynovská. Jak ale je známo třeba ze slovenských voleb, flirtování s extremismem nezabírá, protože extremističtí voliči raději půjdou rovnou ke kováři než ku kováříčkovi. "Ty, kteří tendují k autoritářství východního typu nezískává, protože nabídka jiných formací (KSČM, Okamura) je v tomto směru explicitnější," píše Honzejk. Může ČSSD opustit své mafiánské tendence, aniž by se úplně rozpadla?

Prognózy, paniky a realita

9. 10. 2016 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Jak jsem předpověděl, bude to takto i v kraji Plzeňském i jinde. Hejtmanem v PK bude Josef Bernard z ČSSD a jeho prvním náměstkem Martin Baxa, ODS. Pokud má ANO, a to Babiš má, dostatek rozumu, nepůjde do krajských koalic, ale zaměří se v krajích na břitkou opozici a přípravu voleb parlamentních. Tohle jsem říkal už v létě politologovi Jelínkovi a on něvěřícně kroutil hlavou. Máme hodně politologů ale málo politiků. To platí například pro Stranu zelených, která zcela v krajských volbách zklamala. Hlavně sama sebe.

Taktéž nejsou krajské volby potvrzením redakční paniky BL nad xenofobními Čechy. 60 procentům voličů, kteří k volbám nepřišli, jsou migranti i příslušné čechopartaje evidentně buřt a z těch, co byli třetinou zvoleni trochu paběrkoval jen Okamura a SPD.

Saúdská Arábie se marně vymlouvá z jemenského útoku. Postihu se nevyhne

9. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Saúdská Arábie tvrdí, že nemá nic společného s útokem na pohřeb, který včera v Jemenu usmrtil desítky osob. Podle Rijádu mělo být příčinou neštěstí něco jiného než nálet. Videozáznam z místa tragédie však jasně ukazuje, jak je již zasažená budova terčem opakovaného útoku - a mezitím můžete slyšet zvuk proudového motoru. Jediným alternativním vysvětlením by byl zásah střelou s plochou dráhou letu. Avšak není známo, že by někdo přítomný v dané oblasti disponoval nosiči, které by útok střelami s plochou dráhou letu umožnily, a této variantě v danou chvíli nic nenasvědčuje.

Jemen: Saúdská koalice, podporovaná USA a Británií, usmrtila leteckým úderem 140 osob na pohřbu otce ministra vnitra

8. 10. 2016

čas čtení 1 minuta



Více než 500 lidí bylo zraněno. Stovky kusů lidských těl byly nalezeny po leteckém úderu v pohřební síni i mimo ni.

Mezinárodní Červený kříž připravil 300 pytlů na mrtvoly.

Jeden zachránce, Murad Tawfiq, scénu popsal jako "moře krve".

Západem podporovaná saúdská koalice bojuje v Jemenu proti vzbouřenecké vládě Huthiů, avšak při tom vyvražďuje i civilní obyvatelstvo.

Zdroj v angličtině ZDE

Human Rights Watch: Kdy přestanou USA a Británie vyzbrojovat Saúdskou Arábii a omlouvat jejich letecké údery v Jemenu? 82 lidí zavražděno při pohřbu v Sanaa

Poučení pro Miloše Zemana

9. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Tento projev skotské premiérky Nicoly Sturgeonové vyvolal kampaň #WeAreScotland. Kdyby takto mluvil Miloš Zeman, občané by na něj mohli být hrdi:

"Když první skotský premiér, zemřelý Donald Dewar, oslovil tento parlament při jeho otevření před sedmnácti lety, přednesl tehdy jeden z nejlepších projevů naší doby. Řekl, že skotský parlament je něčím víc, než je naše politika a naše zákony. Je to o tom, kdo jsme a jak se chováme.

Dovolte mi tedy, abych se zamyslela nad tím, kdo to jsme v dnešním Skotsku. Je nás více než pět milionů mužů a žen, dospělých, mladých lidí a dětí. Každý z nich má vlastní životní příběh, rodinnou historii a vlastní naděje a sny. Jsme vnuci a pravnuci tisíců, které přišly z Irska, aby pracovaly v našich docích a v našich továrnách. Jsme 80 000 lidí z Polska, 8000 Litevců, 7000 každých z Francie, ze Španělska, z Itálie, z Německa a z Lotyšska. Kteří patří k mnoha lidem ze zemí mimo naše břehy, jimiž jsme poctěni, že tu žijí mezi námi. Jsme více než půl milionu lidí, kteří se narodili v Anglii, ve Walesu a v Severním Irsku, kteří se rozhodli žít tady ve Skotsku. Jsme tisíce evropských studentů, kteří studují na našich univerzitách. Jsme lékaři a zdravotní sestry z celého našeho kontinentu i odjinud, kteří se o nás denně starají v našem zdravotnictví. Ať tady už žijeme po dlouhé generace, anebo jsme noví Skoti z Evropy, z Indie, z Pákistánu či z Afriky, ze zemí po celém světě, jsme všechno toto a víc. Jsme o tolik silnější v důsledku diverzity, která nás utváří. Jsme jedno Skotsko a jsme prostě domovem pro všechny, kteří si tuto zemi zvolili za svůj domov. To je to, čím jsme.

A jak se chováme? Chováme se důstojně. Zacházíme s druhými s respektem, oslavujeme své rozdílnosti. Nejsme dokonalí, to zdaleka ne, a děláme chyby. Ale každý den, zejména při nebezpečí nebo ve smutku, bychom měli nabídnout pomocnou ruku svému sousedovi."

Jak dlouho trvá cesta informace z Aleppa do ČT?

9. 10. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

V době, kdy zprávy z "dálného východu" přenášeli poslové na koních, trvalo často řadu měsíců i let, než se informaci dozvěděli lidé v Evropě. Od dob před vynálezem rotačky, telegrafu, telefonu či internetu uplynula století a desetiletí. Česká televize se ale pravděpodobně drží tradice. Jak jinak si vysvětlit, že reportáž o situaci v Aleppu v pořadu Horizont anoncuje v televizním vysílání titulkem "Promění se krize v katastrofu?". Ke katastrofě v epicentru války o Sýrii dochází už řadu měsíců, světová média o tom přinášejí velmi podrobné reportáže, OSN vyzývá k ukončení vraždění, západní země obviňují syrský režim a Rusko z válečných zločinů na civilistech, denně umírají v průměru desítky lidí, z toho velká část dětí. A ČT, jazykem, který pravděpodobně nechce urazit Miloše Zemana, předstírá, že ke katastrofě teprve může dojít? To není tragikomické, to je prostě tragické. Stejně jako příspěvek ČT k informovanosti o situaci v Sýrii prostřednictvím servilního rozhovoru se syrským diktátorem Bašárem Assadem. Jak mají běžný Čech nebo Češka, spoléhající na informace z českojazyčných médií, mít alespoň elementární povědomí o tom, co se v Aleppu děje, když i veřejnoprávní televize volí defétistický jazyk poplatný společenské atmosféře nevraživosti vůči muslimům přicházejícím z válečných oblastí? Níže najdete odkazy na řadu textů za pouhých pár posledních dní, které se humanitární katastrofě v Aleppu věnují. Jak dlouho potrvá, než doputují do ČT?

V Maďarsku byl náhle zlikvidován vlivný levicový deník

8. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Levicový maďarský deník Népszabadság v sobotu náhle přestal vycházet. Zdá se, že jde o vládní zásah. Bezprecedentní.

Tiskové kanceláři AFP sdělil "vysoce postavený novinář" tohoto listu, že novinářům, připravujícím pondělní vydání, bylo náhle zabráněno pracovat a dostali písemná oznámení, že byli suspendováni. Népszabadság byl dosud nejvlivnější maďarský deník. Často kritizoval Viktora Orbána. Vydavatel tvrdí, že "připravuje nový projekt".

Skotský rozhlas o výstavě Alfonse Muchy v Glasgow

8. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta



Od soboty 8. října 2016 do 19. února 2017 je v Kelvingrove Gallery v Glasgow otevřena výstava děl Alfonse Muchy. In Quest of Beauty. Při příležitosti její sobotní vernisáži vysílala v sobotu ráno rozhlasová stanice BBC Radio Scotland reportáž o Alfonsu Muchovi se záznamy hlasu jeho syna spisovatele Jiřího Muchy i vnuka Johna Muchy. Reportáž obsahuje i pár vět z rozhovoru s Janem Čulíkem ZDE, nebo na stránkách pořadu Good Morning Scotland ZDE (od minuty 43.15)

22128