FT: ČR a Slovensko se distancují od Visegrádu a to oslabuje jeho vliv v EU

6. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Česká republika a Slovensko se začínají distancovat od protofašistických vlád v Polsku a v Maďarsku. Dokud vystupovala skupina V4 v Evropské unii jako celek, měla v ní velký vliv. Ten nyní zřejmě bude slábnout, upozorňují Financial Times.

Země skupiny V4 dostaly z Bruselu obrovské dotace na modernizaci svých silnic, železnic a měst, na propojení svých energetických sítí a dosáhly rozmělnění opatření proti globálnímu oteplování, aby mohly dál těžit uhlí a používat uhelné elektrárny. Skupina V4 také zabránila Davidu Cameronovi získat právo zakázat migraci z EU do Británie.

Praha a Bratislava se však nyní distancují od Varšavy a Budapešti, které požadují změnu smluv EU a brání přijetí Chorvatska do skupiny V4, což by posílilo ultrapravici z Polska a z Maďarska. "Nechceme, aby bylo skupiny V4 zneužito pro nějakou šílenou kulturní revoluci," řekl jeden středoevropský diplomat. "Skupina V4 je nyní toxická značka," vyjádřil se jeden český činitel. "Jediné, co můžeme dělat, je vysílat zprávy na Západ a snažit se omezit vzniklé škody."

Neuvěřitelné fotografie ze Středozemního moře. Mohly by to být vaše děti

6. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

V úterý bylo ve Středozemním moři za strašlivých podmínek zachráněno 11 000 lidí, více než padesát zahynulo

Stovky afrických migrantů byly nacpány do člunů, směřujících do Itálie. V jednom člunu se udusilo více než pětadvacet lidí. V jiných člunech ležely mrtvoly na podlaze, ti, kteří přežili byli nuceni přelézat přes mrtvá těla spolucestujících. "V životě jsem nic tak strašlivého neviděl," řekl fotograf tiskové kanceláře Agence France Press, píše New York Times.

Fotografie jsou ZDE

Rozhovor Britských listů 77:

Dopadnou senátní a krajské volby pro ČR špatně?

30. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Způsobí frustrace českých voličů a jejich ochota věřit pitomostem, které šíří sociální sítě a média, že budou v nadcházejících volbách hlasovat proti svým nejniternějším zájmům? O tom hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous a Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. září 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Rtuťovitá povaha dělnických stran od Trumpa až po Corbyna

6. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jestliže se už i určitá část elit britské Konzervativní strany rozhodla stát se stranou „dělnickou“, tedy v jejich smyslu „protiimigrační“, vyvstává otázka, jaké jsou vlastně zájmy dělníků. Hájí je Jeremy Corbyn, hájí je Nigel Farage, hájí je Marine Le Penová a Donald Trump… ale existují vůbec jako jednotná síla? Nejsou dnes vlastně podobnou iluzí jako „rolníci“, kterých se dovolávali ještě komunisté za železnou oponou („dělnicko-rolnická“, ve skutečnosti kolaborantská, vláda v Maďarsku v roce 1956 nebo Biľakův, Indrův atd. pokus o ni v ČSSSR v srpnu 1968) ?

Kdyby nebylo Václava Havla, museli bychom si jej vymyslet

6. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Oslava nedožitých 80. narozenin Václava Havla by za ideálních podmínek mohla představovat vhodnou příležitost, jak bez zbytečných příkras a zkreslení zhodnotit osobnost bývalého prezidenta. Podle očekávání se tak nestalo. Vedle křečovitého kultu Václava Havla, jejž pěstují veřejnoprávní sdělovací prostředky či periodika z Bakalovy mediální stáje, sílí i jakýsi antikult, který se vyznačuje stejnou úporností a iracionalitou. Jde pochopitelně o spojité nádoby a zároveň pozoruhodný sociologický jev.

Morální selhání mívá různé důvody

Srovnávat Havla, Klause a Zemana nedává smysl

6. 10. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Stejně jako je nutné velmi pozorně a skepticky přijímat jakoukoliv ikonizaci postav ve veřejném prostoru, stejně tak je nutné vidět za morálním selháním veřejně exponovaných lidí jejich motivy, pohnutky či vnější příčiny. Srovnávat Havla, Klause a Zemana nedává příliš smysl. Modlit se k jejich obrázkům je krajně blbé vždy, jen je třeba vnímat rozdíl mezi slabostí a naivitou na jedné straně a prostitucí politických bastardů přichylujících se zcela pragmaticky k větší kopce hnoje na straně druhé.

Havlovský patos v digitálu

6. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Americký velvyslanec v ČR: "Láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí". Připomínáme si Václava Havla v den, kdy by se dožil 80 let.

Slovenský prezident: Naděje není přesvědčení, že se něco v dobré obrátí, nýbrž jistota, že něco má smysl bez ohledu na to, jak to dopadne.

Čtyřicet milionů Rusů nacvičuje jadernou válku

6. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Čtyřicet milionů občanů Ruské federace se právě podílí na manévrech připravujících zemi na jaderný konflikt se Západem ZDE. Vojenská televize Zvězda minulý týden varovala, že "schizofrenici z Ameriky brousí jaderné zbraně namířené na Moskvu". Úřady ovšem oznámily, že vybudovaly protijaderné kryty pro všech 12 milionů obyvatel hlavního města.

V důsledku masových protestů polská vláda zrušila návrh extremistického protipotratového zákona

6. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta



Kontroverzní návrh zákona zakázat v Polsku potraty byl odmítnut poté, co se vysocí politikové z vládnoucí strany Právo a spravedlnost od něho distancovali. Parlamentní výbor pro spravedlnost a lidská práva po masových protestech doporučil poslancům, aby návrh zákona odmítli.

Poslanci strany Právo a spravedlnost se protestů zalekli, a přestože zákon výboru před méně než čtrnácti dny předložili, nyní ho odmítli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská premiérka se ostudným zemanovským způsobem začala podbízet populismu

6. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Nevolená britská konzervativní premiérka Theresa Mayová signalizovala ve své závěrečné řeči na konec výročního sjezdu Konzervativní strany, že se rozhodla považovat - pouze konzultativní! a nepříliš výrazný verdikt britských občanů, kteří hlasovali pro odchod Británie z EU poměrem 48 procent ku 52 procentům hlasů, za mandát k rozchodu s konzervatismem svého předchůdce Davida Camerona. V bojovném projevu, který však neobsahoval žádný konkrétní politický program, se zapřísáhla, že bude jednat jménem britských dělnických voličů a že razantně zastaví imigraci do Británie z Evropské unie i odjinud.

Hlasování pro brexit bylo signálem od lidu, který "už není ochoten být dál ignorovat," řekla. "V červnu lidé hlasovali za změnu. A změna přijde."

Nicola Sturgeon: Projev Theresy Mayové je ostudný

6. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

"Projev Theresy Mayové přichází v době, kdy konzervativci signalizují, že se připravují zaměřit se proti zahraničním zaměstnancům nejostudnějším projevem reakční pravicové politiky, pokud paměť sahá.

Je to šokující, regresivní a hluboce znepokojující vývoj, v jehož důsledku bude mnoho lidí ve Skotsku - i po celé Británii a jinde - s obavami uvažovat nad tím, jakou zemí konzervativci chtějí, abychom se stali.

Paní premiérka tvrdila, že se snaží v politice zaujmout centristický postoj - odporná realita politické strategie, kterou plánuje její strana, by nemohla být odlišnější.

Vize Theresy Mayové pro brexitovou Británii je nesmírně odpuzující - je to vize země, kde jsou lidé posuzováni nikoliv podle svých schopností či podle toho, jak přispívají k obecnému dobru, ale podle svého rodiště či podle svého pasu.

To je vize, na níž se skotská vláda v žádném případě nebude účastnit a již nikdy nepřijmeme. My máme vizi inkluzivní, snášenlivé a spravedlivé společnosti a uděláme všechno, co bude v našich silách, abychom Skotsko utvářeli tímto způsobem."

Stane se z Velké Británie daňový ráj?

Jak zahájit ekonomickou válku v Evropě

6. 10. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Britská premiérka oznámila, že brexit samotný započne na konci března příštího roku. Je pravděpodobně velmi optimistická, pokud se domnívá, že do té doby je britská vláda schopná vytvořit plán odchodu, který zajistí zemi další prosperitu a zároveň dobré vztahy s Evropou. Britští politici totiž houževnatě demonstrují, že žádný konkrétní plán nemají a navzájem si protiřečí. Tedy jeden plán tu údajně je. Pokud se naplní, bude to stačit k vyvolání ekonomické války v Evropě, ze které pravděpodobně žádný vítěz nevzejde. Rozhodně to nebude Velká Británie...

Fenomén newspeaku, kauza Klaus a přehršel souvislostí

6. 10. 2016 / Jaroslav Polák

čas čtení 9 minut

Rád bych se se čtenáři Britských listů podělil o dva poznatky. Týkají se - mimo jiné - politických názorů některých našich elit. Před dávnou dobou jsem četl Orwellovu knihu 1984 a v této souvislosti jsem si již dávno povšiml fenoménu novořeči (newspeaku). Myslel jsem si, asi spolu s velkou částí čtenářů, že tento fenomén zanikne s nastolením demokratických poměrů, izolován jen na totalitní režimy. Jenže fenomén nezanikl. Budu se nyní s omluvou věnovat jen jedné osobě, kterážto ale sama  vlastní vinou přitahuje pozornost. Jedná se o Václava Klause.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Rusko pozastavilo dodržování dalších smluv s USA

5. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta


Po pozastavení smlouvy s USA o využití plutonia dnes Moskva oznámila, že pozastavuje platnost další mezinárodní smlouvy. Ta upravovala podmínky pro spolupráci s USA v oblasti jaderného a energetického výzkumu.

Kromě toho se na vládním webu objevila zpráva, že byla zrušena dohoda mezi státní firmou Rosatom a americkým ministerstvem energetiky o studiích proveditelnosti konverze ruských výzkumných reaktorů. Ty dnes používají vysoce obohacený uran a zvažovala se jejich přestavba na zařízení s nízko obohaceným jaderným palivem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Přestaňte s idolatrií havlů, zemanů a klausů

5. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Nic ve zlém, vážně. - Ale kdy už hodláte - někteří zde, celý den tu ksichtobible přetéká nostalgickými příspěvky - přestat s idolatrií Václava Havla a třeba pracovat sami na sobě, aby měli lidé dnes, v této době, důvody si někoho vážit? Kdy pomůžete jiným, aby měli důvod sami sebe si vážit? Místo aby se zhlíželi v havlech, klausech a zemanech, zcela dětsky a neproduktivně? - Kulty osobnosti nepotřebujete, nechcete, nepěstujte je. Dalších čtyřicet let na poušti, píše Karel Dolejší na Facebooku.

K osmdesátinám Václava Havla:

Je opravdu nutné proměnit všechno v ČR v ideologický stereotyp a mediální kýč?

5. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut



Článek původně vyšel 15.12. 2015

Facebook všechno zveličuje a přináší to v přehnaných černobílých konturách, ve výrocích často prozrazujících až patologickou frustraci. Přesto si myslím, že je alarmující přehnaná adorace někdejšího českého prezidenta Václava Havla, která se projevila v pátek 18. prosince, v den čtvrtého výročí jeho smrti, protože znovu dokazuje, stejně jako tolik skutečností v dnešní České republice, že lidi jaksi vůbec nejsou schopni vnímat realitu pragmaticky a kriticky a dělají jen emocionální, kmenová, ideologická gesta.

To, že se od své přímé volby před dvěma lety nynější prezident Miloš Zeman vyprofiloval v ultrapravicového populistu a že Havel byl zjevně lepším prezidentem než ješitný a omezený Klaus i stejně ješitný a neskrupulózně ve společnosti šířící prokazatelné nesmysly Zeman, není přece důvodem, aby lidé, jimž se dnešní prezident nelíbí, udělali z Václava Havla absurdně zveličený mýtus dobra a dokonalosti. Mytologické divadlo, které se kolem Václava Havla provozuje, myslím hrubě uráží jeho památku, protože ač byl Havel také manipulátor a inscenátor politických divadelních představení, takhle daleko by ve své sebeadoraci nezašel, považoval by to jistě za ponižující.

Lži, vyvolávání strachu a pohádky: to je naše demokracie

5. 10. 2016

čas čtení 4 minuty

Co když demokracie nefunguje? Co když nikdy nefungovala a nikdy fungovat nebude? Co když je vláda lidu pro lidi   jen pohádka? Co když je to jen mýtus pro lháře a šarlatány? ptá se George Monbiot.

Demokracie pro realisty, kniha, kterou letost vydali profesoři Christopher Achen a Larry Bartels, argumentuje, že "lidová teorie demokracie", že totiž prý občané činí koherentní a čitelná politická rozhodnutí, na jejichž základě pak jednají vlády - nemá vůbec žádnou vazbu na to, jak to ve skutečnosti funguje.

Voliči, argumentují tito autoři, nikdy nedokáží splnit tato očekávání. Většina voličů je příliš zaměstnána v práci a v rodině a svými vlastními problémy. A když máme volný čas, většinou ho nevěnujeme studiu konkurujících argumentů o fiskálních dopadech kvantitativního uvolňování.

Jemenu hrozí hladomor. Hladovějící děti bojují v nemocnicích o život

5. 10. 2016

čas čtení 1 minuta




V přístavním městě Hodaida drží matka svého šestiletého syna Salema Abdullaha Musabiho

Desítky vyhublých dětí bojují o život v jemenských nemocnicích. Občanská válka a námořní blokáda trvající dlouhé měsíce vytvořil v této nejchudší zemi Arabského poloostrova hladomor.

Stephen O'Brien, šéf OSN odpovědný za humanitární pomoc, viděl "velmi malé děti, postižené podvýživou" v městě Hodeida u Rudého moře. "Je to samozřejmě absolutně děsivé, když vidíte takovou hroznou podvýživu," řekl v úterý a varoval, že vznikla vážná krize.

Více než polovina z 28 milionů obyvatel Jemenu už má nedostatek potravin a zvlášť vážně jsou postiženy děti. Statisíce jsou ohroženy hladomorem.

370 000 dětí je silně podvyživeno, což oslabilo jejich imunitní systém, a 1,5 milionu dětí hladoví. Nedostatek potravin je dlouhodobý problém, avšak v posledních měsících se zhoršil. Polovina dětí mladších pěti let v důsledku chronické podvýživy neroste.

V Asadově věznici u Damašku mají vězni zakázáno při mučení křičet

5. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Nedaleko Damašku v Sýrii je vojenská věznice Sadnaja. Lidé, kteří tam byli vězněni, hovoří o světě hladovění, systematického mučení a vraždění. Ve snaze osvětlit, co se tam děje, použili forenzní architekti z Goldsmith University neobvyklý přístup.

Džamal: "Co vám mám říct. Když nás poprvé přivezli do věznice Sadnaja, měli jsme to, čemu se tam říká, vítací večírek. Jiní tomu říkají prostě mučení."

Džamal je bývalý vězeň ve věznici Sadnaja. Měl štěstí, že se mu odtamtud podařilo uniknout živý.

Džamal: "A začali nás bít řetězy. Vzpomínám si, že se naše hlasy mísily s jejich, protože nám hrubě nadávali. Všechny ty hluky a hlasy, smíšené dohromady, to si jasně pamatuju."

Britské firmy budou muset vypracovávat seznamy svých zaměstnanců-cizinců

5. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Komik Charlie Brooker: Proč přestávat jen u toho? Dělejme seznamy všech, kdo vypadají tak trochu cize, mluví tak trochu cize, chodí tak trochu cize, někdy byli na cizím filmu, atd., atd....

Hysterická Moskva podlehla vlastní propagandě:

Rusko se obává útoku amerických ponorek na své syrské základny

5. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Server Fox News přinesl zprávu, podle které Rusko během víkendu rozmístilo na svých základnách v Sýrii systém protivzdušné a protiraketové obrany S-300VM Antej/SA-23 Gladiator ZDE. Server Novinky tvrdí, že není jasné, proti komu má být tato zbraň určena ZDE. S ohledem na to, jaké systémy protivzdušné obrany už Moskva v Sýrii nasadila, to však je zřejmé až až. Kreml se zjevně obává amerického útoku vedeného z ponorek ve Středomoří střelami s plochou dráhou letu.

Amnesty International: Bohaté země se vyhýbají zodpovědnosti za uprchlickou krizi

5. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Lidskoprávní organizace Amnesty International prohlásila, že chudší země dělají pro uprchlíky mnohem víc, než by odpovídalo jejich spravedlivému podílu. Amnesty pranýřovala u bohatých zemí "zaujetí sebou samými".

Britská premiérka obviní politiky, že se občanům posmívají, že hlasovali pro brexit

5. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve svém hlavním projevu na výročním sjezdu britské Konzervativní strany zaútočí ve středu britská premiérka Theresa Mayová na elity, že se posmívají milionům voličů, kteří hlasovali pro odchod Británie z EU. V projevu ve středu řekne:

"Jen poslouchejte, jak mnoho politiků a komentátorů hovoří o veřejnosti. Považují jejich vlastenectví za odporné, jejich obavy z imigrace za zápecnické, jejich názory na zločinost neliberální, jejich spoléhání na existenční jistoty nepohodlné. To, že více než 17 milionů lidí hlasovalo pro brexit, je pro ně prostě nepochopitelné."

Kapitalismus podle ní musí spolupracovat v partnerství se státem, který musí napravit neférovost a nespravedlnost a dát vládu k do služby obyčejných lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Oni se k nám chovali, jako že jsme nějaká epidemie. Já ale nejsem epidemie

4. 10. 2016

čas čtení 5 minut

"Oni se k nám na maďarských hranicích chovali, jako že jsme nějaká nemoc. Nějaká epidemie. Před kterou se snažili ochránit svou zemi. Já ale nejsem nemoc. Nikdo z nás není."

Pozoruhodný rozhovor s sedmnáctiletou dívkou z Aleppa, postiženou obrnou, která nyní žije v Kolíně nad Rýnem a o své cestě do Evropy a o válce v Sýrii vydala knihu.

Od minuty 1.16:

Moderátor: Nujeen Mustafa je jen jedním z více než milionu uprchlíků, kteří za posledních několik let uprchli ze Sýrie do Evropy. Avšak tato sedmnáctiletá dívka cestovala z Aleppa do Německa v kolečkovém křesle - má totiž obrnu. Napsala nyní o své neuvěřitelné cestě knihu. Anglicky se naučila doma v Aleppu, když se tam v televizi dívala na seriály. V důsledku toho, že měla obrnu, nemohla v Sýrii chodit do školy. Avšak v červenci 2012, když válka v Sýrii přišla do její čtvrti, její rodiče se rozhodli opustit svůj byt a uprchnout do města, kde se narodila - nedaleko turecké hranice. Avšak boje se rozšířily i tam.

Takže Nujeen spolu se svou sestrou a se statisíci jinými lidmi uprchly přes hranici. Její cíl: Německo. Kde žije její bratr. Na pětitisícikilometrové cestě riskovala život, když přeplula Středozemní moře na gumovém člunu. Na maďarských hranicích ji odmítli vpustit do Maďarska. Policie tam pálila po uprchlících vodními děly a slzným plynem. Avšak po roce se konečně sešla se svým bratrem a nyní žije v Kolíně nad Rýnem, kde konečně chodí do školy. Zeptal jsem se jí, proč musela odejít z Aleppa:

Nujeen Mustafa: No, denně nás bombardovali. Báli jsme se, že se armáda dostane do města a pak tam byl Islámský stát. Takže lidi se báli.

Skupinová iracionalita politických stran: nejagresivnější jsou letos komunisté

4. 10. 2016 / Milan Petrák

čas čtení 4 minuty

I když jsme zvyklí dělit strany v první řadě na „levicové“ a „pravicové“, toto dělení v mnoha případech selhává. Politika umírněných stran, jako jsou sociální demokraté a liberálové se mnohdy podobá navzdory opačnému umístění na politické ose, stejně jako lze najít řadu obdobných postojů mezi „levicovými“ stalinisty a „pravicovými“ fašisty. Rozlišit politické strany na umírněné, radikální a extremistické lze provést s pomocí analýzy jejich komunikace. Umírněné strany dávají přednost věcné argumentaci, zatímco radikálové a extremisté útočí na emoce. Při tom se neobejdou bez používání výrazů, které spadají do sedmi kategorií (viz slovník vyhledávaných výrazů):

Německá prokuratura zrušila stíhání komika, který zesměšnil Erdogana

4. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Prokuratura v Mainzu zrušila stíhání komika Jana Boehmermann, který v televizi odrecitoval výsměšnou a vulgární báseň, adresovanou tureckému prezidentu Erdoganovi. Erdogan požadoval jeho trestní stíhání.

POLSKO:

Mezitím v Absurdistánu 5

4. 10. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut

Pondělí 3. října, den "černého protestu" , byl radostným dnem pro polské ženy. Stávkovaly proti navrhovaným radikálním změnám už tak nesmírně restriktivního zákona o potratech. Avšak pravicoví novináři to odhalili. Podle listu “Dziennik Narodowy” je stávka spiknutím lesbiček a jejím skutečným účelem je dovolit potraty dětí narozených ve zkumavce. Ne všichni tento názor sdílejí - jeden místní politik z Lublinu tvrdí, že demonstrantky jsou čistě jen kurvy, které chtějí šoustat bez následků. Avšak ženy se nestaraly o tento názorový konflikt v pravici a stávka se uskutečnila podle plánu, a to s plným souhlasem samotného ministra Waszczykowského. "Ať se pobaví," řekl Waszczykowski v rozhlasovém rozhovoru, "když si myslí, že v Polsku nejsou závažnější témata".

Britská libra padá: Konzervativci zřejmě "zruší" londýnskou City

4. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Britské finančnické firmy nedostanou žádné zvláštní výsady při vyjednávání britské vlády o brexitu. Premiérka Theresa Mayová chce prý změnit vztah mezi britskou vládou a londýnskou City. Podle třech vysokých činitelů ve vládě Theresy Mayové odmítne její konzervativní vlády dát přednost ochraně britského finančního sektoru při vyjednávání o odchodu Británie z EU.Je to zvláštní, protože konzervativci přece dosud vždycky podporovali kapitalistické firmy, v tomto případě zjevně neváhají je likvidovat. Mayová dává před hospodářskou spoluprací s EU přednost odchodu Británie z evropského trhu a zavedení přísných omezení imigrace z Evropské unie.

V důsledku výroků Theresy Mayové rychle padá britská libra a dosáhla v úterý vůči dolaru třicetiletého minima 1,275 dolaru. Burzovní index londýnské City však radikálně stoupl na hodnotu vyšší než 7000, protože v důsledku poklesu hodnoty britské libry jsou akcie mezinárodních podniků nyní v librách daleko cennější než dosud.

Konzervativní ministryně vnitra Amber Rudd oznámila, že zavede opatření, která omezí počet lidí, kteří přicházejí do Británie pracovat a studovat. Zavede také opatření, jak ztížit firmám zaměstnávání zahraničních pracovníků. Zpřísní testy, kterými firmy budou muset procházet, než začnou hledat zaměstnance v zahraničí. Kdo pronajme pokoj či byt cizinci bez oficiálního povolení k pobytu v Británii, bude odsouzen do vězení. Vláda bude prověřovat žadatele o taxíkářskou licenci, mají-li povolení k pobytu, a banky neotevřou účet žádné osobě, která se neprokáže oficiálním povolením k pobytu v Británii. Pachatelé i drobných trestných činů z EU budou deportováni a budou mít zákaz návratu do Británie na dobu deseti let:

Britský Institute of Directors (ředitelů podnikatelských firem) si stěžoval v rozhlase, že britská vláda terorizuje legitimní zaměstnavatele poté, co vláda oznámila nová omezení pro zaměstnávání migrantů.

Theresa Mayová chce imigraci "omezit na desetitisíce lidí ročně". Dosud dosahuje 300 000 lidí ročně.

Zahraniční lékaři budou smět v Británii pracovat jen do doby, než si Británie vyškolí lékaře vlastní, domácí, konstatovala Theresa Mayová:

Arogance britské vlády bere dech, píše skotská premiérka Nicola Sturgeon. Jako by jaksi těm doktorům dělala nějaké milosti, že jim DOVOLUJE zachraňovat tady životy.

Británie: Ekonomická rozhodnutí nyní činí diletanti

4. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Theresa Mayová dala jasně najevo, že Británie připravuje "tvrdý" brexit. Británie také odejde z celní unie EU, takže už nebude mít právo dovážet své výrobky na evropský trh bez kontroly. Britské podniky a banky, které zoufale potřebují, aby Británie zůstala součástí evropského trhu a celní unie, udělaly katastrofální chybu, když své lobbování zaměřily na britské ministerstvo financí. Neuvědomily si, že ministerstvo financí ztratilo moc a je ignorováno. O brexitu rozhodují fundamentalistický euroskeptik David Davis, ministr pro odchod Británie z EU a především premiérka, píše na Facebooku jeden z nejznámějších britských hospodářských komentátorů Robert Peston.

Británie se octla v bezprecedentní situaci, kdy byla zrušena všechna pravidla ohledně toho, kolik peněz si britská vláda může vypůjčit. Ekonomicky je to nebezpečné.

Ministr financí zněl hluboce nejistě, když hovořil v rozhlase o stavu ekonomiky. Zjevně vidí, že brexit způsobí vážné zpomalení britské ekonomiky, ale má pocit, že by bylo neloajální to říci otevřeně.

Ve vládě Theresy Mayové je ministerstvo financí méně mocné než jak bylo po mnoho desítek let. To je pozoruhodné, protože ekonomické problémy způsobené odchodem Británie z EU v následujících letech budou obrovské. Ekonomickou a průmyslovou strategii vytvářejí Theresa Mayová a její dva mladí poradci, Nick Timothy a Fiona Hill. Pokud znají historii, veškeré předchozí pokusy omezit moc ministerstva financí skončily katastrofou. Třeba to teď tak nebude.

Rychle klesající libra je dvojsečný meč. Pomůže to exportu. Avšak v novém roce skončí hedgová ochrana firem před fluktuací měny a to povede k vyšším cenám v britských obchodech, a tedy k poklesu britské životní úrovně. Vzhledem k tomu, jak obrovský význam mají spotřebitelské výdaje pro britskou ekonomiku, povede to k vážné hospodářské stagnaci.

Přístup Mayové k brexitu bude teprve vážně prozkoušen u soudu veřejného mínění, až dojde k ekonomické stagnaci.

USA suspendovaly rozhovory s Ruskem o Sýrii kvůli bombardování civilní infrastruktury ve vzbouřeneckých oblastech

4. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Spojené státy zrušily své kontakty s Ruskem ohledně příměří v Sýrii poté, co ruské a Asadovo bombardování se intenzivně zaměřilo na ničení nemocnic ve vzbouřeneckých oblastech.

Washington také stáhl vojenský personál, který měl spolupracovat s Ruskem na bombardovací kampani proti Islámskému státu a Jabhat Fateh al-Sham (dříve al Nusra).

O několik hodin předtím oznámila Moskva, že vojenské kontakty s USA byly také přerušeny a Vladimír Putin suspendoval šest let starou dohodu s Washingtonem o snížení vojenských zásob plutonia.

Dvě vlny leteckých úderů zasáhly nemocnici M10 v Aleppu, jednu z posledních tří fungujících nemocnic ve východní části města. První úder zasáhl nemocnici v pondělí ráno, usmrtil sedm lidí a zanechal u vchodu obrovskou díru do země. Nemocnice fungovala ještě do večera, kdy byla bombardována znovu, zatímco byli na scéně ještě záchranáři. Nemocnice už byla předtím bombardována v sobotu.

V neděli se syrská a ruská letadla zaměřila na podzemní nemocnici v opoziční oblasti severně od města Hama.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6 milionů žen má dnes stávkovat v Polsku proti nebezpečnému antipotratovému zákonu

3. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

O právu žen na potraty debatovalo v neděli v polské televizi sedm mužů:

Theresa Mayová signalizovala, že dá přednost omezení imigrace z EU před přístupem Británie na evropský trh

3. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

V potenciálně katastrofálním projevu pro budoucnost Velké Británie dala najevo nová britská konzervativní ministerská předsedkyně Theresa Mayová, že je pro ni v rámci brexitu důležitější omezení volného pohybu obyvatelstva z Evropské unie, než udržení přístupu na evropský trh, kam Británie vyváží více než polovinu svého exportu.

Na její projev, v němž také oznámila, že hodlá aktivovat článek 50 o odchodu Británie z EU "před koncem března 2017", břitce reagoval prezident Rady Evropy Donald Tusk: "Prohlášení Mayové přináší vítanou jasnou informaci o začátku rozhovorů o brexitu. Po aktivaci článku 50 bude evropská sedmadvacítka jednat na ochranu svých zájmů":

Předsedat Evropské unii bude na jaře 2017 Malta a maltský premiér Joseph Muscat znovu zdůraznil, že "čtyři základní tržní svobody EU" - včetně svobody pohybu - "nemohou být zrušeny":

Co chtějí strany v krajích? Odpoví vám volební kalkulačka

3. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Interaktivní test porovnává odpovědi čtenářů s postoji kandidujících stran do krajských zastupitelstev. Volební kalkulačka je připravena speciálně pro každý kraj, obsahuje vždy kolem 30 otázek na krajská témata. Autorem je nezávislé sdružení KohoVolit.eu.

Některé otázky řeší strany ve svých programech, jiné byly vybrány na základě podnětů získaných od veřejnosti nebo po konzultacích s experty. KohoVolit.eu oslovilo všechny kandidující strany, již více jak 200 z nich odpovědělo. Na stejné otázky, které dostaly strany, odpovídají i účastníci testu a aplikace následně dle odpovědí vypočítá shodu.

Tak tohle je Maďarsko, které znám a mám ráda

3. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

píše Amy Mackinnon nad souborem neplatných volebních lístků v Orbánově "referendu":

Maďaři zkazili volební lístky pro referendum často opravdu originálním způsobem. Mnoho dalších příkladů je ZDE

Děs a hrůza v České televizi

3. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Ve čtvrtek 29. září odvysílala ČT24 rozhovor s Lukášem Dyčkou, expertem Univerzity obrany, o válce v Sýrii ZDE. Otázky kladla redaktorka Zuzana Tvarůžková (snažila se hosta korigovat, ale nepříliš agresívně),  interviewovaný překvapil celou řadou tvrzení, s nimiž se normálně v solidním médiu stěží setkáte. Veřejnoprávní televize má  ze zákona povinnost uvádět lži a věcné nepravdy na pravou míru, nemůže je nechávat bez korekce. Nic v tomto rozhovoru ovšem věcně korigováno nebylo.

Islám a kanibalismus? A co křesťanství?

3. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Právnička Klára Samková stupňuje svůj iracionální útok na islám, potažmo útok na zhruba 1,7 miliardy jeho vyznavačů, když během besedy v Ostravě prohlásila: Nemůžeme přece tolerovat násilnickou ideologii islámu, stejně jako bychom třeba neakceptovali kanibalismus. To je přece také určitá etnická komunita, a proto se tady přece nenecháme vraždit či okusovat.“ Samková tedy považuje pětinu obyvatel planety za zdivočelé jedince, kteří jsou na úrovni kanibalů, a proto hodni odsudku civilizovaného světa. Reportáž z besedy otiskly Parlamentní listy, jejichž redakce neustává v systematické démonizaci muslimů, islámu a uprchlíků, aniž by upřednostnila racionální argumenty a fakta. Ta ale v této turbulentní době, kdy se hoaxy dostávají i na titulní stránky „seriózních deníků“, kasu prostě nedělají. Jak je to tedy s islámem a kanibalismem, vezmeme-li „hozenou rukavici“ Kláry Samkové doslova?

Rozpadá se visegrádská čtyřka?

3. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

O Orbánově prohraném referendu a o prohlubující se, i když dosud spíš tiché distanci mezi Českem a Slovenskem na jedné straně a Polskem a Maďarskem na straně druhé píše anglicky Jan Čulík na serveru The Conversation ZDE

FT: Theresa Mayová drasticky ohrozila britskou ekonomiku

3. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Tím, že britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že zahájí oficiální vyjednávání o odchodu Británie z EU do konce března 2017, vlezla do pasti, píše Gideon Rachman v deníku Financial Times. Její rozhodnutí bylo nezodpovědné a ohrozilo britský státní zájem.

Po aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU má Mayová přesně dva roky na vyjednání dohody s EU. Vysocí státní úředníci Mayovou varovali, že je nemožné vyjednat jak podmínky odchodu Británie z EU i novou obchodní smlouvu s EU do dvou let. Zdůraznili, že Mayová musí získat příslib o tom, jak bude vypadat provizorní obchodní dohoda Británie s EU v onom dlouhém období, než bude vypracována konečná dohoda. Mayová toto varování ignorovala a tím drasticky znevýhodnila Británii v nadcházejícím vyjednávání s EU.

Po aktivaci článku 50 má Evropská unie prostě možnost nechat běžet čas při vědomí, že Británie bude ve stále obtížnější situaci, čím déle se jednání potáhnou bez dohody. Na konci těch dvou let bude Británie mimo EU a bude čelit tarifům na vývoz zboží a ztrátě "pasových práv" pro finanční služby v londýnské City, které tak budou vyloučeny z EU. Hospodářské škody z takové situace budou obrovské.

Mayová se zachovala tak neodpovědně z politických důvodů. Kdyby bývala neoznámila lhůtu pro aktivaci článku 50, čelila by vzpouře euroskeptiků ve své straně. Takto se sice této vzpouře vyhnula, ale vážně zvýšila pravděpodobnost drtivého poškození britské ekonomiky.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2016

16. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 481,11 Kč.    Příjem z reklamy byl 44 937 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna  2016 102 858,39 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21656