Ztratili jsme veškerý smysl pro morální hodnoty?

25. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Jestliže bědujeme nad smrtí zpěváka Prince a smrt 500 uprchlíků ve Středozemním moři nás nechává chladnými, nepřišli jsme o veškerý smysl pro morální hodnoty? Nemohlo se jedno z utopených dětí ve Středozemním moři stát "superhvězdou" jako Prince?

Stalo se něco opravdu vážného s morálním kompasem našeho zpravodajství? ptá se v deníku Independent Robert Fisk. Při explozi největší bomby, jaká vybuchla v Kábulu za posledních 15 let, bylo usmrceno 64 Afghánců. Nejméně 340 lidí bylo zraněno. Celé rodiny byly zlikvidovány. Místní televize ukázala, že jedna celá rodina - matka, otec a jejich tři děti - byli roztrháni na kusy za jedinou milisekundu.

Jenže zároveň také zemřel zpěvák Prince.

Mění se Rakousko v ultrapravicový stát?

24. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

V prvním kole prezidentských voleb v Rakousku zvítězil nečekaně kandidát pravicové populistické Strany svobodných Norbert Hofer. Po sečtení více než 90 procent hlasů získal podporu 35,4 procent voličů. Na druhém místě se umístil bývalý předseda Strany zelených Alexander van der Bellen s 21,3 procenty hlasů. Kandidáti vládní koalice, sociální demokraté a lidovci, získali jen asi 11 procent hlasů.

Žádný kandidát však nezískal nadpoloviční většinu, a tak se druhé kolo voleb bude konat 22. května, kdy se bude rozhodovat mezi Hofferem a kandidátem na druhém místě, který dosud není jasný.

Výsledky prvního kola prezidentských voleb v Rakousku mohou znamenat likvidaci dosavadního systému, kdy se ve vládě střídali lidovci a sociální demokraté. K vzrůstu popularity populisty Hofera mohla přispět nespokojenost voličů s tím, jak Rakousku přistupuje k uprchlické krizi.

Rozhovor Britských listů 54:

Bude odsouzen, protože je intelektuál a katolík

22. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta





S Ludmilou Voříškovou, dcerou katolického intelektuála Rudolfa Voříška, šéfredaktora revue Řád, kterého prací v uranových dolech usmrtili českoslovenští komunističtí stalinisté, a o tom, co to znamenalo pro ni osobně, jejího bratra (oba byli v raných padesátých letech malými dětmi) a pro její rodinu, hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. dubna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Trump, nebo Clintonová, aneb prašť jako uhoď

24. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Pro spoustu konzumentů mediálních zpráv může být únavné sledování výsledků jednotlivých primárek ve Spojených státech počítaje v to složitou úlohu delegátů a superdelegátů. Situace pro ně bude dozajista přehlednější, až proti sobě, jako již tradičně, budou stát nominanti za Demokratickou a Republikánskou stranu. Výsledky primárek ve státě New York přerušily spanilou jízdu Bernieho Sanderse ve prospěch Hillary Clintonové na jedné straně a posílily pozici trumpovského přízraku na straně druhé. Opět se tedy rýsuje možnost, že v klání o prezidentský úřad v USA proti sobě stanou představitelka vojensko-průmyslového komplexu v jestřábím hávu Clintonová a „truckandidát“ Trump, který způsobil poprask uvnitř Republikánské strany a obnažil bezradné tápaní americké politické scény mající nakročeno k jakémusi korporátnímu fašismu.

Miliardáři bratři Kochové, kteří vládnou Americe, "možná podpoří Clintonovou"

25. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Miliardář a republikán Charles Koch, který se svým bratrem Davidem zásadním způsobem ovlivňuje politické poměry v USA, řekl v neděli v rozhovoru pro ABC News, že republikánští kandidáti Donald Trump a Ted Cruz navrhují politická opatření, která "připomínají nacistické Německo", jsou "monstrózní" a "děsivá".

Charlese Kocha se v rozhovoru dotázal moderátor, co si myslí o Trumpově návrhu dočasně zakázat muslimům vstup do USA. Koch odpověděl, že jiný Trumpův návrh, který je s tím spojen, totiž vytvořit databázi muslimů, je ještě horší.

Chodit na procházky je škodlivé!

24. 4. 2016 / Jan Sláma

čas čtení 8 minut

Je to už asi dva, tři roky, kdy jsme byli naposledy v Botanické zahradě v Troji a ve skleníku Fata Morgana.

Letos jsme se tam vypravili podívat se na motýly, kteří se tam vylíhli a volně poletují. U pokladny jsme chtěli vstupenku za korunu. Za jednu Kč!

Když to teď píšu, samotnému mi připadá divné, že před několika lety pražští senioři skutečně mohli navštívit tyto úžasné exposice za pouhou jednu korunu. Už nemohou. Proč, jsme se nedozvěděli. V minulosti mi tento jev připadal tak úžasný, že mne naplňoval nadějí, že snad se blížíme ke krásné době rozumu lidské společnosti, která umožní všem občanům za symbolický obnos účast na kulturním dění.

Čínská bezpečnostní slepá skvrna, aneb jak se spolu sešli marxisti, konzervativci, ekonomové a oportunisti

20. 4. 2016 / Lukáš Zádrapa

čas čtení 19 minut


Nedávná návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice poprávu, a také naštěstí posloužila jako silný popud k celospolečenské debatě o našich vztazích s ČLR i o způsobech, jak pěstovat zahraniční politiku. I pokud by se nebylo podařilo dosáhnout ničeho jiného, museli bychom za toto být vděčni.

V Turecku byla zatčena holandská novinářka za kritiku Erdogana

25. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Novinářce Ebru Umar bylo v neděli zabráněno, aby odcestovala z Turecka. V sobotu byla zadržena za texty zveřejněné na Twitteru, které turecké úřady považují za kritické vůči tureckému prezidentovi Erdoganovi.

Umar, známá ateistická a feministická novinářka tureckého původu, nedávno zveřejnila v holandské verzi deníku Metro článek kritický vůči Erdoganovi. Citace z tohoto článku pak zveřejnila na Twitteru. V tureckém letovismu Kusadasi, kde byla na dovolené, byla v sobotu zatčena a předvolána před soudce, Později uvedla, že ji "propustili, ale nesmí odcestovat z Turecka".

Tento týden vznikl v Holandsku skandál, když vyšlo najevo, že turecký konzulát požádal turecké organizace v Holandsku, aby sbíraly a tureckým úřadům předávaly články a texty zveřejněné na sociálních sítích, které jsou urážlivé vůči Erdoganovi.

Umar psala o této kontroverzi ve svém článku. Přirovala praxi tureckých úřadů k holandské verzi nacistické strany, která existovala před druhou světovou válkou a během ní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Egyptské úřady "obvinily novináře tiskové kanceláře Reuters" z "šíření falešných zpráv"

24. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Mezinárodní výbor na ochranu novinářů je znepokojen zprávami v egyptských médiích, že úřady obvinily tiskovou kancelář Reuters z "šíření falešných zpráv" v reportáži o smrti italského studenta v rukou egyptských úřadů. Podle tiskových zpráv podalo egyptské ministerstvo vnitra trestní oznámení na tiskovou kancelář Reuters a šéfa její káhirské kanceláře Michaela Gregoryho.

Jde o zprávu z 21. dubna 2016, která cituje tři neidentifikované zdroje mezi činiteli egyptského ministerstva vnitra a tři neidentifikované pracovníky výzvědné služby, kteří svědčili, že egyptská policie dne 25. ledna 2016 zatkla italského postgraduálního studenta Giulio Regeniho v den, kdy zmizel. Regeniho zohavené tělo bylo nalezenu u silnice za Káhirou dne 3. února 2016.

Egyptské ministerstvo vnitra popírá, že by mělo cokoliv společného s vraždou tohoto studenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Merkelová se stala terčem kritiky, že ignoruje osud syrských uprchlíků v Turecku

23. 4. 2016

čas čtení 5 minut

Merkelová přijela do Turecka hájit neobhajitelné

Německá kancléřka je kritizována, že dohoda o poskytnutí 6 miliard euro Turecku pro uprchlíky je nechává na pospas tureckým úřadům.

Gauri van Gulik, náměstek evropského ředitele Amnesty International, uvedl: "Merkelová a Tusk by si neměli plést propagandu s realitou. Týrání uprchlíků v Turecku je reálné, a co je horší, je že Merkelová a Tusk se na něm podílejí. Namísto na kamuflování chování Turecka a povzbuzování porušování lidských práv Tureckem by se Evropa měla zaměřit na vlastní odpovědnost a začít přijímat podstatnější počty uprchlíků z Turecka."

V sobotu odpoledne odcestovala Angela Merkelová do jižního Turecka s cílem zahájit nový pomocný program EU pro Syřany v této zemi. Její cesta vyvolala znepokojení, že legitimizuje sílící autoritářské postoje turecké vlády a přehání pozitivní dopad určité humanitární pomoci EU syrské krizi.

Merkelová, předseda Rady Evropy Donald Tusk a viceprezident Evropské komise Frans Timmermans vystoupili před fotogragy s tureckým premiérem Ahmetem Davutoğlum v novém uprchlickém táboře u turecko-syrské hranice a navštívili centrum pro ochranu dětí.

Fotografům bylo prezentováno jen pět uprchlíků a jejich děti. Všichni ostatní uprchlíci byli skryti a novinářům bylo znemožněno s nimi mluvit.

Tusk: "Turecko je nejlepším příkladem na světě, jak zacházet s uprchlíky"

24. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

HRW: Turecko blokuje před Syřany svou hranici a střílí na uprchlíky

Human Rights Watch: Turecko musí přestat střílet na syrské civilisty, kteří prchají před válkou a okamžitě jim musí povolit přechod přes tureckou hranici. V důsledku obnovených bojů mezi Islámským státem a ozbrojenými opozičními skupinami v severním Aleppu se za posledních 48 hodin dalo na pohyb nejméně 30 000 lidí. Turecké pohraniční stráže na některé z nich, kteří se přiblížili nové turecké pohraniční zdi, střílejí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Obama mladým lidem v Londýně:

Pokrok je možný

23. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

"Před několika měsíci jsem navštívil jednu mešitu a poukázal jsem na to, že našimi největšími spojenci jsou američtí muslimové, kteří jsou silně integrovaní a ekonomicky bohatí," řekl Obama.

Barack Obama naléhal na mladé lidi ve svém projevu v Londýně, aby odmítli pesimismus a aby vstupovali do interakce s lidmi odlišného přesvědčení, pokud chtějí dosáhnout ve světě změn.

Pěti stům představitelů mládežnických organizací řekl Obama v Londýně: "Chci vás požádat, abyste odmítli představu, že existují síly, které nemůžeme zvládnout. Jak říkal John Fitzgerald Kennedy, naše problémy vytvořili lidé a lidé je mohou také vyřešit.

Nikdy jste neměli k dispozici lepší nástroje pro dosažení změny. Odmítejte pesimismus, cynismus a vězte, že pokrok je možný. Pokrok ale není nevyhnutelný. Vyžaduje úsilí, disciplínu a přesvědčení.

Vyhledávejte lidi, kteří s vámi nesouhlasí, a to vám pomůže nalézt kompromis. Mělo by vás povzbuzovat, že se společenské postoje mění. To neznamená, že se mění dost rychle, ale měli byste dál vyvíjet nátlak a částečně dochází k těm změnám v důsledku odvážných lidí, jako jste vy."

Dodal, že i když existují lidé s "šílenou ideologií", pluralismus je důležitý. "Před několika měsíci jsem navštívil jednu mešitu a poukázal jsem na to, že našimi největšími spojenci jsou američtí muslimové, kteří jsou silně integrovaní a ekonomicky bohatí," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Barack Obama v Londýně:

"Brexit by znamenal, že Británie skončí na konci fronty"

22. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

"V demokracii by každý měl chtít víc informací, ne méně."

"Státy, které chtějí něčeho dosáhnout na světovém jevišti, nejsou v 21. století ty, kteří se rozhodnout jít samostatně."

Americký prezident Barack Obama varoval, že by po odchodu z EU Británie skončila "na konci fronty" při vyjednávání nové obchodní dohody s USA. Doporučil Britům důrazně, aby z EU neodcházeli.

Na společné tiskové konferenci s Davidem Cameronem, která se konala na britském ministerstvu zahraničí, Obama vysvětlil, proč má "odvahu zasahovat" do debaty o tom, zda by Británie měla odejí z Evropské unie.

Pozoruhodné: Londýnský starosta Boris Johnson zaútočil rasisticky na Baracka Obamu

22. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Londýnský starosta Boris Johnson, který se před několika týdny, jak na poukazují komentátoři, z osobních kariérních důvodů postavil do čela stoupenců odchodu Anglie z EU (doufá, že nahradí proevropského Davida Camerona ve funkci ministerského předsedy) pozoruhodně zaútočil v bulvárním deníku The Sun na amerického prezidenta Baracka Obamu před jeho návštěvou Británie rasistickým argumentem.

Jakožto "Keňan" má podle Johnsona Obama "po předcích zděděnou antipatii" vůči Británii.

Johnson argumentuje, že tím, že Obama Angličany varuje před odchodem z EU, je "protibritský".

Rasisté volí Trumpa (Zemana)

22. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ne každý, kdo volí Donalda Trumpa (nebo Miloše Zemana) je rasista. Každý, kdo volí tyto nezodpovědné populisty, se ale zcela dobrovolně hlásí k extremistům, které podobní politici reprezentují. Geniální videoklip nejprve předkládá výkřiky Trumpovy kampaně v podání domnělých voličů a následně odhalí jejich hodnotové zázemí. Pořád ale přece zůstávají těmi milými lidmi, kteří prostě jen upřímně věří tomu, že Donald Trump pro ně chce to nejlepší...

Princip kolektivní viny bychom neměli uplatňovat ani na voliče buranských demagogů

22. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


V roce 1992 volební štáb George H. W. Bushe rozhořčeně vypouštěl do světa zprávy, že buran z Arkansasu přece nemůže řídit Spojené státy. Letos buranova manželka, tedy Hillary Clintonová, jako jediná mezi zbylými reálnými kandidáty na prezidentský úřad patří zcela nepochybně k politickému establishmentu. Už proto bychom myslím měli být opatrní při hodnocení toho, kdo koho v politice doopravdy podporuje.

Věk digitální negramotnosti

Co říká "selhání" umělé inteligence o stavu společnosti

21. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Manfred Spitzer poněkud sugestivně předpokládá, že věk digitální demence teprve nastane. Možná ano, možná ne, těžko říct. Cesta k ověření či vyvrácení této hypotézy bude trvat celá desetiletí. Fakt, že nyní žijeme ve věku digitální negramotnosti je naprosto nezpochybnitelný. Pokud by tomu tak nebylo, nebyl by digitální prostor zahlcen projevy absolutní ignorance, popírající další svobodnou a demokratickou existenci lidstva. Jestliže se umělá inteligence dokáže "nakazit" během několika hodin, co to dělá s běžným smrtelníkem, jehož inteligence je zmítána emocemi a neuvědomovanými pudy.  

Británie: Neumíte vysvětlit, odkud jste získali peníze na koupi nemovitosti? Přijdete o ni

21. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Britská konzervativní vláda se rozhodla zabránit offshoreovým firmám v kupování nemovitostí za účelem propírání špinavých peněz.

Offshoreové firmy, které chtějí v Británii kupovat nemovitosti, budou britskou vládou zřejmě donuceny zveřejnit své konečné majitele. Britská vláda připravuje nařízení, které by mělo zamezit vyhýbání se placení daní a propírání špinavých peněz.

Nový zákon by byl zaměřen proti zahraničním firmám, která vlastní v Británii nemovitosti v hodnotě mnoha miliard liber, aniž by musely zveřejnit, kdo jsou jejich koneční majitelé. I všechny zahraniční firmy, ucházející se v Británii o veřejné zakázky, budou donuceny zveřejnit své konečné vlastníky.

David Cameron už zavedl opatření, podle něhož budou muset od června 2016 všechny firmy registrované v Británii zveřejňovat své konečné vlastníky.

Nová opatření se zavádějí v důsledku odhalení v rámci tzv. Panama Papers.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vnitřní dialog generace Y

#Těžkýživotčecháčka

21. 4. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 5 minut

Ona 1: Vrchol všeho byla cesta domů. Doufala jsem, že si v metru sednu, ale na MÉM místě seděla nějaká přičmoudlá ženská. Já jsme se tu narodila, já platím státu daně, tak mi nemá co zasedávat místo. Ať si táhne do své země.

Přičmoudlá ženská: Mám strach jezdit veřejnou dopravou. Lidé na mě koukají skrz prsty. V Čechách jsem se narodila, vystudovala, žiji zde celý život, ale poslední dobou je to čím dál horší.

Médium, které chce něco vyvažovat, přestává být plně kritické a stává se propagandou

21. 4. 2016 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Máte pravdu, že podíl islamistů v západní muslimské populaci je velmi malý (minimální není úplně nejlepší výraz). Na to Vám ovšem každý český odpůrce muslimské imigrace odpoví stokrát řečeným protiargumentem: islamistů mezi muslimy je velmi málo, mezi nemuslimy nejsou vůbec. A k "útokům islamistů" stačí drtivá menšina, která se ovšem vyskytuje jen tam, kde je i drtivá většina. Pokud na tohle nedokážete odpovědět, pak se s nějakým vyvažováním nemusíte vůbec namáhat. Sexuální násilí existuje i mezi čistokrevnými Čechy. A tendence jej za jistých okolností tolerovat ("koledovala si o to"), zde existuje také, i když dnes už není moc silná. Že by ovšem k českým kulturním tradicím patřilo organizované zneužívání na masových akcích, o tom mi není nic známo. Vám ano? To je docela důležitý rozdíl, píše v reakci na předchozí výměnu názorů s Bohumilem Kartousem Pavel Urban (ZDE a ZDE).

"Padni komu padni" je v určité společenské situaci nepoužitelná premisa

Lze obhajobu lidských práv před davovou hysterií nazývat propagandou?

21. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Strach z toho, co přinese vlna imigrace a jaké následky to může mít je patrný v celé nedávné historii. Ohrožení islamismem, domnělou metlou západní civilizace, je iluzorní v tom smyslu, že existuje myriáda jiných ohrožení, která jsou z hlediska obětí na životech větší a přitom davovou hysterii nevyvolávají, jak dokládá ve svém brilantním pořadu Last Week Tonight John Oliver. I John Oliver, pravděpodobně nejvýraznější postava soudobé kritické žurnalistiky, se dopouští jisté "advokační" kampaně ve prospěch humanistického cíle. O totéž se, jistě ne tak dokonalým způsobem, pokoušejí Britské listy, ačkoliv si to Pavel Urban nemyslí.

Znovu: Nechápu způsob uvažování Pavla Urbana

21. 4. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Česká diskuse o uprchlících, jak ji představuje do určité míry i argumentace Pavla Urbana, se zdá být naprosto mimo.

Fakta jsou tato:

Státy mají právní POVINNOST pomoci lidem prchajícím před válkou a pronásledováním. Odmítáním splnit své právní povinnosti se vyčlení z civilizovaného mezinárodního společenství a bude to pro ně mít záporné ekonomické, politické i strategické dopady. Už má.

Nechápu neustálé hypotetické kádrování uprchlíků v České republice (kde žádní nejsou), když to prostě není vůbec součástí problému. Česko má zákonnou POVINNOST, stejně jako jiné země uprchlíkům poskytnout útočiště.

Je to prostě ZÁKON. O zákonu se nediskutuje. Bědování některých Čechů je na úrovni toho, že by si někdo stěžoval, jak je neférové, že zákon trestá vraždu či sexuální zneužívání malých dětí a že je omezováním svobody projevu, když nezveřejňujeme argumentaci, hájící   beztrestnost vražd či sexuálního zneužívání malých dětí.

Argumentace, že jsou mezi uprchlíky možná pachatelé kriminálních činů, je lichá - pachatelé kriminálních činů jsou v jakékoliv populaci. Proti možným pachatelům kriminálních činů musejí zasahovat bezpečnostní složky a orgány v trestním řízení. Nechápu, v čem je problém.

Bědování, že "zlá Evropská unie nám vnucuje uprchlické kvóty" je lživé a pokrytecké. V Evropské unii se dosahuje rozhodování demokratickou diskusí, v níž má slovo i Česká republika. Odpůrci uprchlických kvót nenabídli žádné jiné řešení. Lidem je nutno pomoci, co tedy chtějí dělat než rozumně je rozdělit po Evropě, aby jejich břemeno nemusely nést je dvě tři země, ale podělilo se o ně všech osmadvacet, tak jako tomu bylo už mnohokrát v minulosti, kdy Evropa přijala například milion Vietnamců a statisíce lidí, často muslimů (a to i ČR!) z bývalé Jugoslávie. Muslimové přijatí do ČR z bývalé Jugoslávie nikdy nebyli žádným problémem, jsou zcela neviditelní. Proč jsou pro některé lidi problémem muslimové teď? Nechápu.

Argumentace, že uprchlíci jsou "jiní" a "zničí náš způsob života" je jednak irelevantní - protože podle zákona máme povinnost je přijmout - jednak nesmyslná, jak dokazuje dlouhodobé soužití s muslimy v mnoha zemích západní Evropy. Kromě toho je rasistická. "Jiní lidé" nejsou nijak podstatně jiní, jsou lidé jako my.

Celé je to jen šum.

Chcete žít v demokracii?

21. 4. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 5 minut

Jednoduchá otázka, s jednoduchou odpovědí - vždyť v ní přeci žijeme. Máme právo volit, máme právo projevit svůj nesouhlas, máme právo na svobodu. Tak se na tu mršku podívejme. Demokracie je v doslovném překladu vláda lidu. Momentálně si užíváme demokracie zástupné. To jest demokracie, která nám dovolí jednou za čtyři roky vzít občanský průkaz a s ním rozum do hrsti, který by nám měl napovědět, jaký z programů politických stran je nám nejbližší, nebo lépe, jaký je nám nejméně vzdálený.

Bodláky Václava Duška

Tam na konečné, hned po obřadu

21. 4. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Poslanci a senátoři zdarma dovolená ve vyhlášených světových blázincích. Slovní žonglování v cirkusu Liliput, vstupné k popukání zanedbatelné, děti a penzisté za korunu, vojsko zdarma. Klauni nejsou a nebudou. Stačí humor staré stoky. Pamatujte, sejdeme se na konečné hned po obřadu.

V Maďarsku je 100 serverů, které šíří propagandu Putinova režimu

21. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Více než 90 serverů v maďarštině je součástí ruské internetové propagandy, zjistil průzkum serveru Vs.hu. Je obtížné zjistit, kolik z těchto serverů slouží zájmům Ruska dobrovolně a které jsou přímou součástí mezinárodní ruské dezinformační sítě.

Hlavní proruské servery v maďarštině jsou registrovány mimo maďarské území a šíří falešné zprávy o údajných násilných zločinech, páchaných uprchlíky Aktívblog.net, Meteon.org a Titkolthírek.hu; dále jsou to servery, které interpretují světové události z proruského hlediska (Hídfő.ru, Oroszhírek.ru. Orientalista.hu); a servery, které se výlučně věnují šířejí falešných zpráv o uprchlících (Napimigráns.com). Servery s vazbou na ultrapravicovou stranu Jobbik (Kuruc.info, Szentkoronaradio.hu) a klasické pravicové servery také šíří množství proruské propagandy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2016

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

V březnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 703.15 Kč

Zůstatek byl koncem března  2016 125 437.72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22482