Na hranici udržitelnosti demokracie

22. 9. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Demokracie je postavena na vůli většiny. To je její nepochybná přednost a s postupným snižováním privilegií elit a zvyšováním rovnosti byla demokracie ve 20. století nutným vyústěním. Formálním ustavením demokracie v drtivé většině států Evropy po událostech na přelomu 80. a 90. let 20. století jsme dosáhli pomyslného ráje. Jako bychom prošli do království nebeského a nabyli dojmu, že v něm máme trvalá rezidenční práva. Tato skrytě náboženská -  i marxistická - představa o konečném dosažení určitého nejvyššího modu existence je nesmírně nebezpečná. Podle některých indikátorů se zdá, že se ocitáme na hranici tvrdého pádu rovnou do očistce. Očistce od demokracie.

Letecké údery v Aleppu v noci na čtvrtek usmrtily nejméně 49 lidí, včetně dětí

22. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Desítky Syřanů byly v noci na čtvrtek usmrceny nálety na východní část Aleppa. Podle místní lidí šlo o snad nejintenzivnější bombardování za mnoho měsíců. Útoky jsou důkazem, že se rozložilo příměří, o němž mají americký a ruský ministr zahraničí znovu v pátek jednat.

"Letadla neopustila oblohu nad městem a bombardování je nepřetržité a necílené," uvedl jeden opoziční aktivista ve východním Aleppu, "Zranění dosud nebyli spočítáni." Do půlnoci ve středu lékaři napočítali 49 mrtvých, včetně dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 75:

Musíme lidem dodat pohledy za kapitalismus

16. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

O tom, co si počít s orgiemi iracionální, nenávistné xenofobní hysterie v českých a středoevropských médiích a zda z toho vyvázneme bez úhony, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s novinářem Martinem Hekrdlou. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. září 2016.

Článek Jiřího Hochmanna "Pohledy za kapitalismus", o němž se v tomto rozhovoru zmiňuje Martin Hekrdla, je ZDE

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Amerika ostře zaútočila na Rusko a požaduje naprostý zákaz startování letadel v severní Sýrii. Bude je sestřelovat?

22. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

John Kerry: Když jste podpisem zaručili příměří? A pak to nedodržujete? Jakou máte pak důvěryhodnost? Všichni z vás.

Moderátor: Kerry zuřivě zaútočil na Rusy kvůli Sýrii.

John Kerry: Jak je možné, že jsou lidé schopni zasednout u stolu s režimem, který bombarduje nemocnice, shazuje chlórový plyn, znovu, znovu, znovu a znovu? To se očekává, že jako tam budeme sedět a radostně s nimi v Ženevě vyjednávat?

Moderátor: Došlo k tomu poté, co ruská a syrská letadla zničila nemocnici a dvě sanitky ve východním Aleppu. Dobrý večer. Diplomatický jazyk se rozplynul. Americký ministr zahraničí Kerry verbálně zaútočil na ruského ministra zahraničí Lavrova ohledně porušeného příměří v Sýrii. Obvinil Rusko, že chrání režim, který vraždí humanitární pracovníky a shazuje jedovatý plyn na své vlastni občany. Požadoval kompletní zákaz létání letadel nad severní Sýrií.

Mezinárodní mocnosti se octly v ostrém konfliktu. O kolik nebezpečnější se Sýrie může stát, uprostřed tohoto nejostřejšího konfliktu mezi Západem a Východem od ukončení studené války?

* * *

Podívejte se v těchto záběrech na Lavrovův výraz, když Kerry hovoří:

Moderní demokracie je reakcí na dějiny, bez nich jí nelze pochopit

22. 9. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Se zájmem jsem si přečetl článek Bohumila Kartouse o krizi demokracie a demokracii jako vládě většiny. Zdá se mi, že pro pochopení, co to moderní demokracie je, musíme vzít v úvahu dějiny jejího vzniku, bez pochopení těchto dějin ji nemůžeme dostatečně docenit. V prvé řadě moderní demokracie nevznikla jako vláda většiny, ale jako vláda určitých pravidel a institucí. Např. volby mohou klidně platit i v případě, že se jich většina občanů nezúčastní.

O Obamově katastrofálním zahraničněpolitickém dědictví

22. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut



Photo Credit: plaincut via Compfight cc

Se smíšenými pocity jsem sledoval poslední projev Baracka Obamy v úřadu amerického prezidenta na půdě OSN ZDE. Jeho vyznění, jak se ostatně dalo očekávat, překypovalo optimismem, a popravdě řečeno, nic jiného by člověk od odcházejícího představitele velmoci číslo 1 čekat nemohl. Ačkoliv je možná předčasné hodnotit odkaz Obamovy zahraniční politiky, jeho vystoupení v OSN, které lemoval nejeden můj nesouhlasný vykřičník, k tomu přímo vyzývá.

Czech President Zeman warns against the radicalisation of muslim populations and demands action against terrorism

22. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

"In spite of the fact that a year ago, I warned against the growing threat of international terrorism during my UN speech here, the threat has grown spectacularly," said the Czech President Miloš Zeman in his speech at the UN General Assembly yesterday. He continued: "While recently, only six countries were affected by islamic terrorism, now thirty-five countries are affected. The Islamic State is something akin to a cancer, but its proliferation is more dangerous than the original tumour. How long are we to wait before we start to tackle this threat head on? So far, all action against terrorism has been extremely limited in nature.

There are three risks: One of them is that Afghanistan will become a new Islamic State. If NATO troops in Afganistan are further reduced, it is highly likely that Taliban will win there. The second risk is the radicalisation of muslim populations, which as yet are quiet and stable. There was also a quiet and stable population in Germany in the 1930s. But within a few years, this decent nationbecame a nation of fanatical Nazis. We must admit that such radicalisation is possible also today. Our hesitation is the third risk, our lack of courage to take decisive action.

Coordinated anti-terrorist action must be undertaken by all the permanent members of the UN. A comprehensive platform to tackle international terrorism is needed. India proposed this in 2000. But instead, sixteen years later, people still debate about what the definition of international terrorism should be. Anyone who intentionally kills innocent civilians is a terrorist in my view. Unfortunately, the UN have been discussing this issue for sixteen years now. Thus I have some doubt about the effectiveness of this international organisation.

Last year, I proposed the setting up of an international military units which would be equipped with drones and helicopters and supported by special forces. No massive territorial operations are needed. But the nerve centres of international terrorism must be attacked. There is no need to occupy territory.

I hoped that the UN Security Council would issue a resolution against terrorism, but such a resolution does not exist. I have read a Russian draft of such a resolution. Such a resolution is needed and a  number of existing articles of the UN Charter should be used for this.

Without a coordinated action of all UN permanent members terrorism will further increase throughout the world. There will be new assassinations and new failed states."

Source HERE

Nadia Murad bojuje za spravedlnost za Jezídy. Promluvila v OSN

22. 9. 2016

čas čtení 4 minuty

Nadia Murad v OSN: "Jestliže vás usekávání hlav, sexuální zotročování, znásilňování dětí a vyhánění milionů lidí nedonutí jednat, kdy budete jednat? Život nebyl stvořen jen pro vás a pro vaše rodiny. My také chceme život a zasloužíme si ho žít. Děkuji vám."

Právnička Amal Clooneyová: "Myslím, že to, co říká je nesmírně silné, protože ona říká, my nechceme pomstu, nechceme slitování, chceme aby lidi zaznamenali, co se nám stalo."

Reportérka: Nadia našla vlivnou stoupenkyni v právničce Amal Clooneyové, manželce George Clooneyho. Tato odbornice na lidskoprávní legislativu shromažďuje důkazy pro žalobu u mezinárodního trestního soudního tribunálu proti bojovníkům z Islámského státu, kteří spáchali genocidu na Jezídech.

Nová šéfka Jezídů, která nyní žije v Německu, dál čelí hrozbám z Islámského státu, že bude zavražděna. Byla prodávána a znásilňována Islámským státem dlouhé měsíce, než se jí podařilo uprchnout. V jediný den popravili jejích šest bratrů a její matku. Setkali jsme se v New Yorku s kandidátkou na Nobelovu cenu a její právničkou.

Kdo bude prezidentem?

22. 9. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Aneb Hovory H po padesáti letech

V zimě let 1968-69 přijel do Chebu Miroslav Horníček a večer na jeho Hovory H přišlo neuvěřitelné množství lidí, kteří se ani do sálu legendárfního kulturního střediska KASS nevešli. Dneska by se dění přenášelo na obrazovku do ulice. Doba to byla nehezká a tak byla všechna vystoupení pana Horníčka balzámem na duši. On musel čelit i provokativním dotazům, normalizátoři už byli v nástupu. Chytře se dokázal vyhnout přímé odpovědi a přesto řekl to, co lidi chtěli slyšet. Ale ten lid zůstal ve své většině pasivní vůči jarnímu nastolerní husákovské a bilakovské normalizace.

9. září tohoto roku navštívil Plzeň pan Michal Horáček na svém turné, které podniknul, jak sám řekl, aby dal příklad "pražské kavárně", jejíž matadoři by měli vyrazit jako on mezi prostý lid i do odlehlých krajin naší republiky a vyslechnout si názory lidí na politiku hradní i nehradní.

V sále Klempírny kreativní zóny DEPO2015 se večer sešlo asi tak padesát lidí. Bezprostřední odezvu v lokálním tisku jsem nezaznamenal, reaguji tedy na tuto souhrnnou zprávu a rozhovor s panem Horáčkem.

Večer to byl hezký, doprovázený písněmi a osobní výpovědí autora textů, který několikrát během večera vyzval publikum, aby se zapojilo do diskuse. Bohužel, jak je v Česku zvykem, padlo jen několik málo dotazů a jeden z nich byl, jak to zařídit, abychom měli v roce 2018 jiného, lepšího prezidenta.

Myslím si, že takový dotaz přijel položit právě pan Horáček publiku, voličům, kteří jediní mohou při přímé volbě prezidenta rozhodnout. Pokud to nevědí, pokud nedokáží být aktivní a budou se zase spoléhat na nějakého "spasitele", jakým byl svého času jejich "kníže pán", dopadne to stejně, možná hůře než posledně. Nedivím se Michalu Horáčkovi, že po svém turné po republice s kandidaturou stále váhá...

Kanadský premiér v OSN: V rozrůzněnosti je síla

22. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Kanadský premiér Justin Trudeau:

"V Kanadě děláme jednu velmi důležitou věc správně. Ne dokonale, ale správně. V Kanadě my považujeme rozrůzněnost za zdroj síly, ne slabosti. Naše země je silná nikoliv navzdory našim vzájemným rozdílům, ale v jejich důsledku.

A nemylte se, měli jsme mnoho selhání. Během světových válek jsme internovali ukrajinské, japonské a italské Kanaďany, odmítli jsme přijmout lodě s židovskými uprchlíky a s uprchlíky z Pandžábu a ostudně jsme marginalizovali domorodé národy.

Důležité ale je, že jsme se ze svých chyb poučili. A rozhodli jsme se je napravit. Proto, v nedávných měsících, otevřeli Kanaďané své srdce i svou náruč rodinám prchajícím z pokračujícího konfliktu v Sýrii.

A od té chvíle, co přijeli, těch 31 000 uprchlíků nebylo přijato jako břemeno, ale jako sousedé a přátelé a noví Kanaďané."

Po ukončení příměří začali Rusové a Asadova armáda znovu v Aleppu zabíjet děti a další civilisty

21. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Válečné malby na tváři dítěte: popel a krev.

Neznáme Nouřin přesný věk, ale začíná jí právě růst její první zub. Má brečet kvůli tomu, že se jí prořezávají první zuby. Ne kvůli tomuhle.

Rána na její pravé ruce je příliš strašlivá na to, abychom ji mohli ukázat. Má ji obvázanou. Ale útěcha je daleko.

Pohotovost v nemocnici al Kuds v Aleppu takto týden nevypadala. Dnes je přeplněná pacienty a vypadá to, jako kdyby to týden trvající příměří nikdy nebylo.

Postmoderna coby cargo pokrok

22. 9. 2016 / Pavel Urban

čas čtení 9 minut

Představme si, že někdo bude tvrdit, že dvě a dvě je pět. Podle logiky Tomáše Kordy by v takovém případě nemělo cenu oponovat, že dvě a dvě jsou čtyři. To by byl útěk ke stabilním a nezpochybnitelným konstruktům, typická reakce, úlek, podmíněný novou, revoluční „matematikou“. To je pravda. Bez takovéto revoluce by člověka obhajovat klasickou rovnici skutečně nenapadlo.

Mediální negramotnost jako projev "vzdělanostní společnosti"

22. 9. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Mediální svět imploduje a nikdo pořádně neví, co s tím.Vytváření a šíření informací prostřednictvím internetu, prve vnímáno jako skvělá příležitost pozdvihnout civilizaci na vyšší úroveň poznání činí poznání nesmírně problematickým. Jedním z důvodů je vysoce rozšířená mediální negramotnost. Nedůvěryhodnost, zaujatost, manipulativnost a demagogičnost informačních zdrojů jsou kategorie nacházející se mimo rozlišovací schopnost většiny. V situaci informační zahlcenosti, vedoucí k povrchnímu čtení, bezstarostnému přijímání informací bez ohledu na zdroj a otázku jeho zájmu a nekonečného řetězce interpretací, je kritický přístup k informacím důležitý stejně jako malá násobilka. Zatímco matematiku učíme děti několik hodin týdně, kritický přístup k informacím je zcela mimo zájem vzdělávání. Problém je, že ti, kdo by to měli učit, jsou velmi často negramotní a když už se někdo odhodlá, narazí na nekritické paradigma mediální výchovy, jak poukazuje Petr Valenta.

Funkce kontra účinky médií

Problémy mediální výchovy a kritická mediální pedagogika

22. 9. 2016 / Petr Valenta

čas čtení 16 minut

Sociální dopad mediované komunikace je po desetiletí předmětem zájmu badatelů napříč vědními obory. Vliv a účinky médií, resp. to, co o nich soudíme či víme, podněcují řadu společenských reakcí: badatelských, osvětových, legislativních, cenzurních i pedagogických. Mediální výchova je pedagogickou reakcí na problémy, které s médii a s mediovanou komunikací spojujeme. Jejím prostřednictvím chceme učit děti rozlišovat, co je dobré a špatné, kvalitní a nekvalitní, normální a abnormální, bezpečné a nebezpečné v médiích, chránit je před jejich negativním působením. Vycházíme přitom převážně z hodnot, norem, postojů a poznatků, které považujeme ve vztahu k médiím za adekvátní a platné.

"V normativním modelu mediální výchovy nedochází k uvědomění si sociální podstaty vědění a vztahu mezi významy a mocí, vedoucí teprve k obezřetnému zpochybňování zdánlivé přirozenosti různých společensky produkovaných „pravd“."

Článek vychází z práce úspěšně obhájené na FF UK minulý měsíc.

Bodláky Václava Duška

Nejsme ničím - buďme vším

22. 9. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

IUčitelům prý hrozí zavedení psychotestů. Do života nechali vplouti nehodné, i zavrženíhodné. Politikáři našlapují v parlamentním listí, kortovsky vyřvávají della morte protivníkům i soukmenovcům. Ze škol vyšli namyšlení trenéři, nabušení sportovci, nezralí a věčně nenažraní podnikatelé, otrokáři, kteří zneužívají slabých - a kdesi údajně leží stohy popsaných listů jmény těch, kteří odmítají v podmínkách nedůstojných nastoupit do práce; víme, bez práce nejsou koláče, ale máme zdarma i koblihy.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

POLSKO:

Mezitím v Absurdistánu 3

21. 9. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 4 minuty

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost se chová stále absurdněji, takže fanoušci Monty Pythona budou pobaveni. Bylo by to opravdu zábavné, kdyby nebylo skutečnosti, že se to reálně děje.

Vzpomínáte na toho člověka Misiewicze z minulého týdne, onoho šestadvacetiletého poradce ministra obrany, bez jakékoliv kvalifikace, který dostal zlatou medaili za zásluhy o obranu státu a výhodné zaměstnání? Jak pokračuje skandál ohledně jeho jmenování do správní rady významného evropského zbrojního holdingu, Misiewicz požádal o suspendování od svých povinností na ministerstvu obrany. No, nejsem vůbec překvapen, že nepožádal o suspendování ze správní rady toho zbrojařského holdingu, stačí si totiž zkontrolovat, kde dostával vyšší plat.

Polský student v anglickém Telfordu: Pobodali mě, protože jsem mluvil polsky

21. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Jednadvacetiletý student Bartosz Milewski se po brutálním útoku bojí vycházet po setmění na ulici

Bartosz Milewski, 21 se není schopen vrátit na univerzitu ani řídit auto v důsledku zranění, která utrpěl při brutálním útoku, který britská policie vyšetřuje jako rasově motivovaný útok.

Milewski se vrátil z dětského letního tábora v USA, kde vyučoval děti a minulý čtvrtek se v anglickém městě Telfordu setkal s přáteli.

Poté, co si v místním supermarketu koupili drinky, seděli během vlahého večera v parku nedaleko jeho bydliště v Donningtonu, u Telfordu.

Milewski svědči, že si tiše povídali, když se k nim přiblížila skupina mužů. "Téměř už prošli kolem nás, ale pak si všimli, že mluvíme polsky," řekl Milewski.

"Začali nám nadávat a ptali se, proč mluvíme polsky, že tohle není naše země a měli bychom odsud odejít. Jeden z nich řekl, že za rohem bydlí jeho dcera a on nechce, aby slyšela, že mluvíme polsky."

Muž, který vyfotografoval Trumpovy lentilky, je uprchlík

21. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Když Donald Trump junior přirovnal uprchlíky k otráveným lentilkám, vyvolalo to zuřivou reakci na sociálních sítích. Nyní se ukázalo, že fotografii, kterou k tomu Trump na Twitteru použil, zhotovil uprchlík. Jejím autorem je David Kittos, 48, z Guildfordu v Británii. Zjistil, že jeho fotografie lentilek z roku 2010, kterou umístil na Flickeru, se stala součástí politické kontroverze.

"Stalo se to bez mého svolení. Nepodporuju jeho politické názory a nikdy bych nepřijal peníze za použité této fotografie," řekl Kittos. "V roce 1974, když mi bylo šest let, byl jsem uprchlíkem před tureckou okupací Kypru, takže bych nikdy neschválil použití této fotografie proti uprchlíkům."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Generální tajemník OSN odsoudil vlády, které vraždí v Sýrii

21. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

"Přítomni v tomto sále jsou zástupci vlád, které ignorovaly, umožnily, financovaly, anebo dokonce plánovaly a prováděly zvěrstva, páchaná všemi stranami v syrském konfliktu proti syrským civilistům. Právě ḱdyž si myslíme, že se situace nemůže už zhoršit, klesá laťka zrůdnosti ještě níže. Včerejší děsivý, divošský a zjevně záměrný útok proti humanitárnímu konvoji OSN, Syrskoarabského červeného půlměsíce je nejnovějším příkladem. OSN byla nucena suspendovat humanitární konvoje v důsledku této šokující události. Humanitární pracovníci, kteří vezli pomoc na záchranu životů byli hrdinové. Ti, kteří je vybombardovali, byli zbabělci. Odpovědnost za takovéto zločiny je nezbytná.

V dnešním světě umírá v konfliktu v Sýrii největší počet lidí a vyvolává to největší nestabilitu. Vojenské řešení neexistuje, mnoho skupin usmrtilo mnoho nevinných lidí. Nikdo jich ale neusmrtil tolik jako vláda Sýrie, která dál útočí na obytné čtvrti barelovými bombami a systematicky mučí tisíce vězněných lidí. Mocní ochránci, kteří krmí válečný stroj, mají také na rukou krev."

Al-Džazíra nezobecňuje jako Zeman

21. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Katarská zpravodajská stanice Al-Džazíra přinesla rozsáhlou reportáž Philipa Heijmanse "Czech Republic: A dangerous gambling addiction" (Česká republika: Nebezpečná hráčská závislost) věnovanou patologickému hráčství. Článek se odvíjí od konstatování, že ČR má 110 000 patologických hráčů, tj. takřka zde připadá jeden na každou stovku obyvatel, což je dvojnásobek evropského průměru ZDE.

Jogínská kolaudačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka

21. 9. 2016 / Radek Mikula

čas čtení 23 minut

To se stává, že Vám nějaké datum utkvěje v hlavě a rok co rok si ho připomínáte, třeba setkání, které Vám změní život. Dne 14. září 1989 jsem se vydal do bytu pozdějšího poslance Jiřího Payna utišit svůj duchovní hlad, ba akutní podvýživu. O dvacet sedm let později jsem se, možno říct nevěda jak, ocitl na jedné jogínské oslavě, a tak srovnával obě zkušenosti se stejným datem. Čtenářům teď nabízím jeden rozhovor a jeden hodně osobně popsaný zážitek.

Na začátku své dospělosti a na konci minulého režimu jsem prvním rokem sloužil socialistické vlasti a komunistické straně v řadách Československé lidové armády. Každodenní úzkost a obhroublé prostředí mě sužovaly a já nikde neviděl oporu. Nedostatek vnitřní síly mě přivedl k odhodlání získat duchovní posilu u nějakého východního učení. Znal jsem se s přáteli mladého disidenta Tomáše Dvořáka a jeden z nich, Václav Lebduška, ač hluboce věřící katolík, mi nabídl, abych se s ním šel na pravidelné neformální křesťanské setkání, „na polívku“ k Paynům. Tam se měl objevit další katolík a v té době ještě amatérský fotograf Karel Koutský, který udržoval z dřívějška kontakty na společenství vyznavačů védského učení.

Útok na syrský humanitární konvoj provedla ruská letadla, tvrdí americké zpravodajské zdroje

21. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta


Nad humanitárním konvojem v Sýrii zničeným v pondělí se pohybovaly dva ruské bombardéry Su-24, sdělili Reuters dva američtí úředníci s odkazem na zpravodajské zdroje vyšetřující tragédii.

Rusko odmítá, že by jeho letadla nebo letadla jeho syrského spojence byla zapojena do incidentu, při němž bylo celkem zničeno 18 z 31 vozidel ve dvou humanitárních konvojích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Bílý dům tajně usiluje o odložení sankcí proti Sýrii

21. 9. 2016

čas čtení 5 minut


Bílý dům minulý týden za scénou pracoval na podkopání hlasování o návrhu zákona, který má na Asadův režim v Sýrii uvalit sankce z válečné zločiny proti civilistům. Vedení klubu Demokratů ve Sněmovně reprezentantů tlaku ustoupilo a odvolalo podporu pro hlasování, napsal Josh Rogin.

OSN suspendovala po leteckém úderu veškeré humanitární konvoje v Sýrii

20. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Červený kříž zdůrazňuje, že útok na konvoj OSN a Červeného půlměsíce, který vezl potraviny, je nepřijatelným porušením mezinárodního práva

Jens Laerke, mluvčí OSN pro humanitární pomoc, zdůraznil: "Jako bezprostřední bezpečnostní opatření byly zatím suspendovány všechny humanitární konvoje v Sýrii, dokud nebude provedea analýza bezpečnostní situace." Dodal, že OSN teprve nedávno obdržela povolení od Asadovy vlády dodávat humanitární pomoc do obklíčených oblastí v zemi.

Letecký úder proti konvoji syrského Červeného půlměsíce, který vezl potraviny do Aleppa, byl charakterizován Červeným křížem jako flagrantní porušení mezinárodního práva.

Syrská observatoř pro lidská práva uvedla, že se zdá, že letecký úder provedlo buď Asadovo, anebo ruské letectvo. Při útoku bylo zničeno 18 kamionů naložených potravinami pro desetitisíce lidí, žijících v obklíčení ve východním Aleppu. Podle původních zpráv bylo také usmrceno 12 lidí, většinou řidičů kamionů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

OSN: Osudy milionů uprchlíků a migrantů závisí na nás

20. 9. 2016

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva OSN

Představitelé států světa v pondělí ve Valném shromáždění OSN přijali Newyorskou deklaraci pro migranty a uprchlíky (New York Declaration), která je vyjádřením jejich politické vůle chránit práva uprchlíků a migrantů, zachraňovat životy a sdílet odpovědnost v době rozsáhlých pohybů lidí v celosvětovém měřítku.

 

O hrdinech a sedmilhářích

20. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Muž na fotografii se jmenoval Umar Barakat. Byl ředitelem humanitární organizace Červený půlměsíc v oblasti Aleppa a snažil se v pondělí 19. září večer obleženým obyvatelům města dopravit potraviny. Nicméně dvacet kamionů s pomocí bylo přes řádné oznámení ze strany agentury OSN OCHA po cestě zničeno náletem, při němž zahynul i Umar Barakat. Protože syrské letectvo kvůli zastaralému navigačnímu vybavení útočí takřka výhradně na stacionární cíle, je téměř jisté, že šlo o nálet letectva Ruské federace.

PŘEČETLI JSME:

ČR a Slovensko zaplatily výkupné za uprchlíky, které odmítly přijmout. Vlády o tom nemluví

20. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Východní státy EU se v rámci „flexibilní solidarity“ minulý týden vzdaly docela velkých peněz z eurofondů ve prospěch zemí, které nesou největší břímě uprchlíků. Evropská rada (tedy vlády států, které na jednání zastupovali pověření diplomaté) minulé pondělí schválila škrty ve Fondu soudržnosti, který je určen chudším zemím EU (je jich 15), o téměř 24 %.

Česko by mělo příští rok přijít o téměř 214 milionů eur (necelých 6 miliard korun), Slovensko asi o 140 milionů eur. Ušetřené peníze půjdou do fondu na zvládání migrace (bude mít rozpočet 5,2 miliardy eur).

Podrobnosti ZDE

Tvrdá azylová politika v Evropě a v Austrálii vede ke globálnímu omezování práv uprchlíků

20. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Chudší země napodobují Evropu a Austrálii a přijímají nepřátelštější postoj k uprchlíkům

Chudší země jednají podle příkladu Evropy a Austrálie a zpřísňují svou azylovou politiku. Tím dochází k oslabování práv uprchlíků v globálním měřítku, varuje zpráva, vydaná v úterý.

Britská instituce Overseas Development Institute (ODI) poukazuje na to, že opatření bohatých států na omezení počtu přijímaných uprchlíků vedou k zavádění takové politiky i v regionech, které tradičně přijímaly velké počty uprchlíků.

"Jsme svědky ve světové ochraně uprchlíků znepokojujícího závodu směrem ke dnu, uvedla Sara Pantuliano z ODI.

Zpráva uvádí příklady, kdy Jordánsko odmítlo přijmout 70 000 syrských uprchlíků, kteří uvázli bez vody a potravin v horku v poušti na syrsko-jordánské hranici a plán Keni zlikvidovat uprchlický tábor v Dadaabu a deportovat jeho somálské obyvatelstvo.

"Jestliže odmítají bohaté země se silnou ekonomikou plnit své povinnosti podle Úmluvy o uprchlících z roku 1951, co by k tomu mělo vést chudší země?" ptala se před summitem o uprchlících, kterému v OSN předsedá Barack Obama, Pantulianová.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Syrští uprchlíci jako otrávené lentilky

20. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Zuřivost vyvolalo rasistické prohlášení Donalda Trumpa juniora na Twitteru:

"Kdybych měl hrst lentilek a řekl vám, že jen tři z nich vás usmrtí, vzali byste si? To je náš problém se syrskými uprchlíky:"

Lentilky:

Donalde Trumpe Jr., je tohle pro tebe legrace, ty hovno?

Jon Favreau, bývalý Obamův speech writer: "Tohle je jedno z milionů dětí, které jste dnes srovnal s otrávenou lentilkou":

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pět důvodů, proč americká armáda prohraje příští válku v Evropě

20. 9. 2016

čas čtení 6 minut


Plánovači U.S. Army jsou přesvědčeni, že do pěti let může nastat situace, kdy budou muset bojovat s protivníkem, který se jim takřka vyrovná (near-peer adversary), napsal analytik Lexington Institute Loren Thompson. V tomto případě jde o rapidně modernizující ruskou armádu, která usiluje o znovuzískání ztraceného území kolem hranic s Evropou. Existuje spousta důkazů, že ruská armáda je v pohybu v oblasti Baltu, na hraniciích s Ukrajinou a leckde jinde. Někteří pozorovatelé chybně vyvozují závěr, že americká armáda má "jen" pět let, aby se na takový konflikt připravila. Ve skutečnosti jde o pět let nebo méně.

Mainstreamová ekonomie konečně přiznala, že kapitalismus je nestabilní v důsledku své interní struktury a iracionálních faktorů

20. 9. 2016

čas čtení 5 minut

Je tomu pětadvacet let, co Paul Romer otřásl oborem ekonomie jediným vědeckým článkem. Romerův článek nazvaný "Endogenní technologické změny" ukázal, jak informační technologie změnila něco zásadního ohledně našeho světa - přesunula pozornost ekonomie od pozemků, práce a kapitálu vůči "lidem, myšlenkám a věcem", píše ekonom Paul Mason.

Minulý týden Romer vydal text, kteří mnozí považují za stejně významný předěl. Makroekonomie, argumentuje Romer, je věda, která nejenže už tři desetiletí stagnuje, ale ve skutečnosti ztratila značnou část své schopnosti porozumět skutečnosti.

Je Donald Trump díky bombovému útoku v New Yorku o krok blíže volebnímu vítězství?

20. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty



Photo Credit: davidfiresterny via Compfight cc

V několika svých textech na Britských listech jsem rozebíral okolnosti zločinů a teroristických útoků spáchaných na evropské půdě muslimy či migranty. Nejinak tomu bude i v případě bombového útoku, k němuž došlo 17. září v New Yorku, jelikož ukvapené mediální zkratky k ničemu smysluplnému nevedou. Co tedy o podezřelých útočnících a jejich motivech prozatím víme a jakým způsobem se tato nešťastná událost může promítnout do listopadových prezidentských voleb?

V pondělí policisté za dramatických okolností zatkli podezřelého útočníka, jímž je osmadvacetiletý Američan afghánského původu Ahmad Khani Rahami. Pět osob, jež mohou být do útoku také namočeny, bylo zatčeno už v neděli. Vyšetřování těchto podezřelých běží na plné obrátky. Dohromady byly v New Yorku a New Jersey během víkendu nalezeny tři bomby, ale dvě z nich vybouchnout naštěstí nestačily.

Sýrie: Rozpad příměří, které nikdy nezačalo

19. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Novinky dnes sdělují čtenářům: "Po americkém náletu na syrská vojska se příměří rozpadá". K "americkému" náletu se ovšem výslovně přihlásili Dánové ZDE a Australané ZDE, nikdo jiný. Základním parametrem příměří dále mělo být doručení humanitární pomoci civilistům do obklíčených oblastí ZDE, přičemž ani jediný humanitární konvoj během týdne nedorazil do cíle. Stručně řečeno: Incident s náletem, kterým se teď Moskva a Damašek ohání, pouze zakrývá fakt, že Kreml nikdy nepřinutil Asada dodržovat základní podmínky příměří. Nyní Rusové obviňují Američany, že neexistující příměří ztroskotalo kvůli nim.

Mnozí studenti se na univerzitu nehodí

20. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Profesor Gerhard Wolf, vedoucí katedry starší německé filologie na univerzitě v Bayreuthu spolupůsobil na studii Nadace Konráda Adenauera. Její výsledek zní zjednodušeně: Jen asi třetina mladých studujících je na univerzitě oprávněně. Zbytku chybí „schopnost studovat“.

„Schopnost studovat znamená, že abiturienti umějí strukturovaně myslet, dokážou se začíst do neznámého, své texty dobře strukturují a disponují inteligencí umožňující reagovat na náročné, akademicky vědecké texty“.

Prof. Dr. Gerhard Wolf, Universität Bayreuth

Konference v Senátu ČR, která by mohla být důležitá - ale zřejmě nebude

19. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Pohled z terasy velvyslanectví ČR v Paříži, kde se v červnu 2012 konala konference o tom, jak prosazovat české zájmy prostřednictvím kulturní diplomacie v zahraničí. Od té doby se nic nepodniklo. Zámeček v těsné blízkosti Eiffelovky, v němž je velvyslanectví umístěno, získal pro Československo Milan Rastislav Štefánik. Má hodnotu 30 milionů euro.

19. a 20. září 2016 pořádá Stálá komise Senátu Parlamentu České republiky pro krajany žijící v zahraničí a partneři Akademie věd a Česká škola bez hranic z.s. konferenci „Diaspora jako partner mateřského státu“.

Hlavním cílem konference je definování politických cílů České republiky s ohledem na péči o českou diasporu a vytvoření efektivních nástrojů pro oboustranně přínosnou spolupráci, píše se v oficiálním oznámení. Konference má řešit tyto otázky:

Jaký vztah mají ke své zemi původu Češi žijící v zahraničí? Proč by se měl stát o svoji diasporu zajímat ? Co diaspora může své mateřské zemi přinést a co od ní očekává? Příklady z praxe: pozitivní i negativní; porovnání se zkušenostmi z jiných zemí.

Bohužel, téma konference je mylné. Snad každý Čech žijící v zahraničí sdělí českým politikům, že nejdůležitější není vztah států k nim, ale kulturní diplomacie v zájmu České republiky. Tomu v ČR nikdo nerozumí. Česká diaspora v zahraničí řekne českým politikům, kteří na to neslyší, že v dlouhodobém strategickém zájmu ČR je vytvářet si především podporu kulturologických a jazykových studií na západních univerzitách informované spojence v MÍSTNÍCH populacích jiných zemí.

Obrovská zadluženost Číny hrozí novou finanční krizí

19. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

V následujících třech letech může vzniknout nová finanční krize v důsledku toho, že zadluženost Číny dosáhla v roce 2015 255 procent jejího HDP. Dluh mají většinou čínské podniky. Propast mezi mírou úvěrů a HDP dosáhla v prvním čtvrtletí letošního roku 30,1, varovala v neděli Banka pro mezinárodní narovnání (BIS). Zadluženost hrála v Číně při zachování ekonomického růstu klíčovou roli po vzniku finanční krize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Skotská vláda žádá ujištění od členských zemí EU, že nezávislé Skotsko bude moci zůstat součástí evropského trhu

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Vysocí činitelé Skotské nacionální strany plánují nové referendum o nezávislosti Skotska do podzimu 2018, než Británie odejde z EU

Vládnoucí Skotská nacionální strana usiluje o to získat ujištění od členských zemí EU, že nezávislé Skotsko bude po brexitu mít právo zůstat součástí jednotného evropského trhu. Vysocí činitelé Skotské nacionální strany jsou nyní přesvědčeni, že druhé referendum o nezávislosti Skotska by se mohlo konat před odchodem Británie z EU, na podzim 2018.

Skotská vláda usuzuje, že pokud by Evropská unie garantovala, že Skotsko bude moci zůstat součástí jednotného trhu, posílilo by to podporu Skotů pro nezávislost země. Skotská vláda zahájila kampaň ve snaze přesvědčit členské země EU, aby bylo Skotsko považováno za pokračujícího člena Evropské unie.

Merkelová po nedělních volbách v Berlíně v bojovném projevu přiznala chyby, avšak plně neustoupila

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Angela Merkelová přijala plnou odpovědnost za katastrofální volební výsledek CDU v nedělních volbách ve spolkovém státě Berlín a přiznala chyby ve svém přístupu k uprchlické krizi.

V neobvykle sebekritickém, ale také bojovném projevu uvedla Merkelová v pondělí odpoledne, že zajistí, aby se neopakovaly chaotické scény na německých hranicích, "kdy jsme po určitou dobu neměli kontrolu". "Nikdo nechce opakování loňské situace, včetně mě," řekla Merkelová.

Avšak Merkelová se nedistancovala od svého rozhodnutí z loňského září otevřít hranice Německa tisícům uprchlíků, kteří uvízli na budapešťském nádraží Keleti. Chybou bylo, uvedla kancléřka, že se ani ona, ani její vláda, rychleji nepřipravily na masový pohyb obyvatelstva vyvolaný konflikty na Blízkém východě.

Humanitární konvoj OSN, který měl doručit hladovějícím potraviny, byl v Sýrii zničen leteckými údery

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

K "nevysvětlitelnému" útoku došlo, když po rozpadu příměří začaly na východní Aleppo pršet bomby a dělostřelecké granáty

Terčem leteckých úderů se stal konvoj OSN, který měl dovézt potraviny hladovějícím občanům ve vzbouřenecké oblasti východního Aleppa. K leteckému úderu došlo jen několik hodin poté, co syrská armáda vyhlásila ukončení týden trvajícího příměří, vyjednaného mezi USA a Ruskem.

Konvoj 31 kamionů, poskytnutích Syrským arabským červeným půlměsícem (SARC) se stal terčem leteckého úderu buď syrského nebo ruského letectva, zatímco vykládal potraviny ve venkovské oblasti Urem al-Kubra. 12 lidí, většinou řidiči kamionů, bylo usmrceno.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2016

16. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 481,11 Kč.    Příjem z reklamy byl 44 937 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna  2016 102 858,39 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21380