Theresa May: Pro mě je prvořadé zakázat Evropanům přístup do Británie a zrušit pravomoci Evropského soudu

16. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Konečně svobodni!!

Konzervativní, nevolená britská premiérka Theresa Mayová zdůrazní ve svém úterním projevu, že prioritou pro ni je kontrola evropské imigrace a vyčlenění Británie z jurisdikce Evropského soudního dvoru - takže se britští občané už k němu nebudou moci odvolávat, pokud budou porušena jejich lidská práva. Protože chce Mayová v první řadě zakázat Evropanům přístup do Británie, vyčlení zemí z evropského jednotné trhu a z celní unie. Kvůli posedlostí zákazem imigrace z EU hodlá britská premiérka vážně poškodit britské hospodářství.

"Neusilujeme o částečné, ani asociační členství v Evropské unii. Neusilujeme o nic, co by znamenalo, že částečně zůstáváme v Evropě, řekne Mayová ve svém projevu.

Rozhovor Britských listů 92:

Všichni jsme Donalda Trumpa podcenili

13. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Obecnější úvaha o tom, co zvolení a inaugurace Donalda Trumpa znamená pro USA a pro svět. Jan Čulík hovoří na toto téma s Kryštofem Kozákem, amerikanistou z Karlovy univerzity. Rozhovor vznikl před středečním zveřejněním britské dokumentace o údajné existenci kompromitujícího materiálu na Trumpa. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. ledna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Merkelová: Osud Evropy je v našich rukou

16. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka se připojila k francouzskému prezidentu úsečným komentářem k výrokům Donalda Trumpa o Německu, EU a o NATO

Angela Merkelová a François Hollande reagovali úsečně a vzdorně na výroky Donalda Trumpa, jimiž dal nový americký prezident najevo, že nepodporuje NATO a naznačil, že nebude podporovat ani soudržnost Evropské unie.

"My Evropané máme svůj osud ve vlastních rukou," řekla Merkelová. "Znovu vyjádřil své postoje. Jsou už známy po určitou dobu. Moje postoje jsou také známy."

V rozhovoru pro deník Times si Trump stěžoval, že NATO je "zastaralé", protože "nebojuje proti terorismu". Tento výrok později pochválil Kreml. Trump také vyjádřil názor, že i další země opustí Evropskou unii.

Francouzský prezident Hollande se vyjádřil, že Evropa nepotřebuje, aby ji outsideři říkali, co má dělat.

"Evropa bude podporovat transatlantickou spolupráci, avšak bude to založeno na jejích zájmech a hodnotách," řekl v pondělí Hollande. "Nepotřebuje rady zvenčí ohledně toho, co má dělat."

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier uvedl, že Trumpova kritika NATO vyvolala v této vojenské alianci znepokojení. "Hovořil jsem dnes nejen s ministry zahraničí EU, ale i s ministry zahraničí NATO a mohu vás informovat, že přicházejí signály, že nedošlo k uvolnění napětí," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Německo ostře zkritizovalo Trumpovu kritiku jeho prouprchlické politiky i Trumpovo ochranářství

16. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Na otázku, co by měl Trump dělat, aby si němečtí zákazníci kupovali víc amerických automobilů, řekl Gabriel: "Vyrábět lepší auta."

V reakci na Trumpovy výroky, že Merkelová učinila "naprosto katastrofální chybu, že vpustila ty ilegály do země", řekl Gabriel, že nárůst počtu lidí prchajících z Blízkého východu a hledajících azyl v Evropě byl částečně důsledkem amerických válek, které region destabilizovaly.

Berlín se energicky postavil na ochranu své politické strategie poté, co Donald Trump kritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou za její postoj k uprchlické krizi a pohrozil, že zavede dovozní tarify ve výši 35 procent na automobily BMW dovážené do USA.

Náměstek německé kancléřky a ministr hospodářství Sigmar Gabriel zdůraznil v pondělí dopoledne, že daň na dovozy z Německa by vedla k "těžkému probuzení" amerických automobilek, protože závisejí na transatlantických subdodavatelích

"Pokud vím, největší továrna BMW už je v USA, ve Spartanburgu v Jižní Karolíně," řekl Gabriel ve video rozhovoru pro deník Bild.

Trump: "Brexit bude vynikající věc"

16. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Měli bychom být připraveni důvěřovat Putinovi," říká Donald Trump.

Maniaku Michaelu Goveovi, bývalému konzervativnímu ministru školství, který vážně poškodil anglické školství, a pak ministru spravedlnosti, který tak vážně poškodil britské věznictví, že jsou v něm nyní na denním pořádku vzpoury vězňů, kteří pravidelně okupují celé vězeňské areály, a který proslul výrokem, že nikdo nemá důvěřovat expertům, nyní v deníku Times vydal rozhovor s Donaldem Trumpem.

Je to další pomsta premiérce Therese Mayové, která Govea loni v létě vyhodila z britské vlády. Gove proslul v Británii tím, že na poslední chvíli vrazil svému brexiťáckému kolegovi Borisi Johnsonovi kudlu do zad, když se Johnson snažil po odchodu Davida Camerona stát premiérem. Na poslední chvíli se rozhodl, že Johnsona nepodpoří a bude premiérem sám.

Gove je přítelem mediálního magnáta Ruperta Murdocha, vlastníka deníku Times, který mu okamžitě dal místo komentátora s platem 150 000 liber ročně (375 000 Kč měsíčně). Gove nyní svého sloupku v Timesech využívá, aby nadával britské vládě a požadoval co nejtvrdší brexit.

Trump Goveovi v rozhovoru sdělil, že brexit bude "vynikající věc", protože Britové přece chtějí "vlastní identitu". "Británie byla tak chytrá, že z EU vypadla!" "Myslím, že kdyby Británie nebyla donucena přijmout všechny ty uprchlíky, nedošlo by k brexitu." (Británie k přijetí žádných uprchlíků donucena nebyla, má v EU výjimku, britský premiér Cameron se z vlastní vůle zavázal, že Británie přijme 20 000 Syřanů, pozn. red.) Dále se Trump vyjádřil, že Merkelová udělala obrovskou chybu, že do Německa vpustila "tolik ilegálů".

Trump také tvrdil, že EU je "nástrojem pro Německo", a předpověděl, že i ostatní země z Evropské unie odejdou. Varoval, že jeho trpělivost s Angelou Merkelovou "nebude vůbec trvat dlouho" a označil ji za potenciálně problematického spojence. Jeho výroky zřejmě posílí obavy ohledně budoucnosti Severoatlantického společenství, konstatuje deník Financial Times.

Trump také kritizoval imigrační politiku NATO. Vyjádřil přesvědčení, že se mu podaří s Ruskem dosáhnout výrazné dohody o snížení jaderných arzenálů na obou stranách, navzdory tomu, že nedávno řekl, že Amerika "musí svůj jaderný arzenál podstatně rozšířit".

Velmi kriticky se Trump vyjádřil o ruské intervenci v Sýrii, která vedla "k strašlivé humanitární situaci". Bude Putinovi - a Merkelové - zpočátku důvěřovat, ale to nemusí trvat dlouho.

Příští pondělí budou podepsány příkazy k posílení amerických hranic, což může zahrnovat omezení cest do USA pro Evropany a "extremní prověřování" osob cestujících z těch částí světa, známých islamistickým terorismem.

Owen Jones: "Chcete-li obraz budoucnosti, představte si vojenskou botu, jak dupe na lidskou tvář - navždy."

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Trumpovy zahraničněpolitické výroky jsou alarmující. Chová se jako agent Kremlu

16. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Je znepokojující, že v rovhovoru pro Michaela Govea pro deník Times Trump více odsuzuje Angelu Merkelovou než Vladimíra Putina, píše Jonathan Freedland. Charakterizuje rozhodnutí německé kancléřky přijmout milion uprchlíků jako "katastrofální chybu". Je také výmluvné, že jim neříká "uprchlíci", ale "ilegálové". Představa, že by lidi mohli prchat před vražděním, je zjevně mimo hranice jeho představivosti.

Trump také naznačil, že by chtěl zrušit sankce uvalené na Rusko pro jeho anexi Krymu, bez jakéhokoliv požadavku změny ruské politiky v této oblasti. (Vzájemné snížení jaderných arzenálů by stačilo.) Trump označil NATO, které většina Američanů považuje za fundament západní aliance. za "zastaralé": Trump také naznačil, že Evropská unie, považovaná po dobu šedesáti let za strategického partnera USA, končí a že ostatní členské země EU by měly z EU také odejít a že to učiní.

Jinými slovy, tento rozhovor musel přivést potěšený úsměv na tvář Vladimíra Putina, který přirozeně považuje jak NATO, tak EU za hrozby ruské moci. Samozřejmě, že musíme přijmout Trumpovo ujišťování, že není vydíratelným agentem Kremlu. Je ale pozoruhodné, do jak velké míry jako takový agent hovoří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Uprchlíci v Bělehradu/Refugees in Belgrade

16. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta











Ptali jsme se těch z UNHCR na ty lidi,co jsou v tom šíleném skladu v Bělehradě a oni nám říkali - tam ani nejezděte..vždyť jsou ve zděné budově..to je v pořádku. Což mne osobně přišlo dost nepochopitelne vzhledem k podmínkám, které tam panují, konstatuje Eva Zahradníčková.

We asked some people from UNHCR about those refugees who live in that horrifying warehouse in Belgrade and they told us - you do not need to go there, they are in a brick building, they are OK. Which I found quite incredible considering the conditions there, says Czech pro-refugee helper Eva Zahradníčková.

25137

Analýza

Kterak i Barack Obama prošlapal Donaldu Trumpovi cestu do Bílého domu

16. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Hodnocení odcházejícího amerického prezidenta Baracka Obamy se přirozeně různí. Zatímco liberální sdělovací prostředky na Obamovo prezidentství nahlížejí shovívavě a 58 procent Američanů hodnotí práci 44. amerického prezidenta kladně, při bližším pohledu zjišťujeme, že některá z Obamových politických rozhodnutí přispěla k progresi populismu a xenofobních nálad v americké společnosti. Volební úspěch Donalda Trumpa byl už jen logickým vyústěním této skutečnosti.

Sociální bydlení, čeští politici a list thesalonickým Pavla z Tarsu

15. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Bezdomovectví je asi nejvíce traumatizující jev v naší polistopadové, demokratické společnosti. Víme, že ve vyspělých zemích, k nimž jsme chtěli po pádu komunistického režimu patřit, se k prevenci i léčbě bezdomovectví používá tzv. sociální bydlení. Sociálním bydlením proslula např. Vídeň. Ale i v konzervativním, pravičáckém Utahu se podařilo díky sociálnímu bydlení snížit tento děsivý společenský jev o 90% (http://blisty.cz/art/77309.html).

S koncem mandátu Sobotkovy vlády zjišťujeme, že přes všechny vládní sliby zůstáváme zase bez zákona o sociálním bydlení.

K tomu: Daniel Prokop, Jak nekvalitní bydlení tvrdě postihuje děti v ČR

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Způsobí Británie rozklad evropské sociální infrastruktury?

Britský ministr financí: Uděláme z Británie daňový ráj

15. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Pokud Evropská unie odepře po brexitu Británii přístup na jednotný evropský trh, britští konzervativci promění Británii v daňový ráj a zruší tamější sociální infrastrukturu evropského typu a evropský systém zdaňování a regulace, řekl britský konzervativní ministr financí německému listu Welt am Sonntag. Na výzvu, aby to vysvětlil, Hammond řekl: "Mohli bychom být donuceni změnit svůj hospodářský model a budeme muset změnit svůj hospodářský model, abychom získali konkurenceschopnost. A můžete si být jisti, že uděláme všecko, co budeme muset udělat. Britský lid si nelehne na zem  a neřekne, je to škoda, nedá se nic dělat, byli jsme zraněni. Změníme svůj ekonomický model a navrátíme se, staneme se významnou konkurencí."

Hammond také zdůraznil, že pro Británii bude při vyjednávání s EU hlavní prioritou omezení imigrace z Evropské unie. "Jsme si vědomi signálu z referenda, že musíme mít kontrolu nad vlastní imigrační politikou," dodal. "Pokud budete mít německý pas, budete samozřejmě moci do Británie cestovat jako turista či za obchodem. Otázkou je svoboda jezdit do Británie za prací, svoboda v Británii se usadit a svoboda zakládat tam podniky."

Konzervativní premiérka Mayová chce omezit přístup pracovníků z EU do Británie "ve všech sektorech a na všech úrovních kvalifikace".

Jak skotský týdeník Sunday Herald inzeruje televizní přenos z Trumpovy inaugurace

15. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Po dlouhé pauze se vrací The Twilight Zone (Zóna šera) s jedním z nejambicioznějších, nejdražších a nejkontroverznějších projektů v historii vysílání. Autoři scifi se často snažili zabývat příběhy z alternativní historie - k nejčastějším patří "Co kdyby nacisté zvítězili v druhé světové válce" - avšak tento obrovský interaktivní projekt virtuální reality, který se bude rozvíjet během nadcházejících čtyř let v televizi, v tisku a na Twitteru, zkonstruuje naživo alternativní současnost. Příběh začíná rokem 2017, proměněným v noční můru, v níž byla jakýmsi podivným způsobem podvedena velká část amerických voličů, aby hlasovali pro Donalda Trumpa jako amerického prezidenta. Zní to naprosto nepravděpodobně a také tomu tak je, avšak jak to pokračuje, stává se to stále více děsivým způsobem pravděpodobnější. Tato první vysílaná část projektu, v délce celovečerního filmu, se soustřeďuje na křiklavou inauguraci prezidenta Trumpa, vznik protestů a zoufalství kolem této ceremonie. Komentátoři budou přitom vážně uvažovat, co nás čeká. Je to nedokonalý projekt, avšak je to zároveň znepokojující pohled na hrůzy, jichž se můžeme stát obětí, pokud si nedáme pozor.

Donald Trump zahájil týden Martina Luthera Kinga útokem na hrdinu občanských práv Johna Lewise

15. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V sobotu vyvolal Donald Trump znovu vlnu zuřivosti tím, že zaútočil na váženého aktivistu za občanská práva, který zpochybnil legitimitu jeho volebního vítězství.

John Lewis vyjádřil svou kritiku vůči Donaldu Trumpovi v den občanské demonstrace za lidská práva, která se konala ve Washingtonu na protest proti prezidentství Donalda Trumpa, dva dny před tím, než Amerika slaví výroční Den Martina Luthera Kinga Juniora.

Až 2000 lidí uvízlo v Srbsku v teplotách -16 stupňů Celsia bez vody a bez hygienických zařízení, varují Lékaři bez hranic

14. 1. 2017

čas čtení 5 minut

"Nikdo neopouští domov, pokud domov není tlamou žraloka", je jeden nápis na polorozpadlé kůlně u nádraží v Bělehradě. Je tam také napsáno: "Jsme bezmocní." a "Prosíme, nezapomeňte na nás". Vzduch je plný kouře z desítek ohňů, kde se pálí asfaltem pokryté pražce a další jedovaté látky obsahující předměty, které mrznoucí lidé našli. Kouř se line z rozbitých oken. "Spíme tady," říká osmileté dítě, které provází návštěvníka velkým skladištěm.

Mrazivé a špinavé kůlny na nádraží v Bělehradě, kde se skrývá až 2000 lidí před krutou srbskou zimou, se hrozí stát "novým Calais" pro uprchlíky, na něž se evropské úřady vykašlaly, varuje humanitární organizace Lékaři bez hranic.

Osmileté děti se tam snaží přežít v mrazech, které tento týden dosáhly až -16 stupňů Celsia, bez přístupu k tekoucí vodě či k hygienickým zařízením.

Trumpova administrativa může vyhodit média z Bílého domu

16. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Na středeční tiskové konferenci Donalda Trumpa reportéři zjistili nejen to, že jsou terčem verbálních útoků, ale bylo jim také naznačeno třemi vysoce postavenými členy Trumpova týmu, že existuje a je zvažován plán vyhodit novináře z Bílého domu.

Facebook zavádí v Německu filtr proti fake news

16. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Facebook zavádí testování svých nástrojů proti fake news v Německu, jak například nedávné "zprávy", že na "nejstarší německý kostel" zaútočil "dav tisíce muslimů". Němečtí uživatelé Facebooku budou od nynějška mít možnost upozornit Facebook na to, že zpráva je falešná, a zpráva pak bude odeslána instituci Correctiv, která ověří její věrohodnost. Pokud verifikace objeví, že jde o falešnou zprávu, u zprávy na Facebooku se objeví upozornění, že je "sporná" a vysvětlení. Zpochybněné statusy zpravodajský algoritmus nebude prioritizovat a lidé dostanou varování, pokud se "zprávu" rozhodnou sdílet.

Když nechcete migranty, půjdete později do důchodu

15. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

V důsledku odmítání migrace by věk odchodu do důchodu mohl stoupnout až na 70 let

Drastické omezení migrace dramaticky zhorší poměr lidí v produktivním věku vůči důchodcům. Znamená to, že odchod do důchodu se pro staré lidi bude muset odložit. Vyplývá to z finančního modelování, provedeného v Oxfordu pro deník Guardian. Pokud by veškerá příchozí migrace do Británie byla zastavena, lidé by museli jít do důchodu až o půldruhého roku později než nyní.

Srbský vlak směřující do Kosova vyvolal těžkou mezinárodní krizi

16. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Srbsko pohrozilo Kosovu válkou poté, co Kosovo nevpustilo do země vlak s nápisy KOSOVO JE SRBSKÉ

Srbsko zřídilo vlakové spojení do severního Kosova obývaného převážně Srby, a to navzdory protestům z Prištiny, které to označily za provokaci a agresívní narušení suverenity Kosova.

Sicilský kostel se stal synagogou

16. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta


Více než 500 let po vyhnání Židů z Palerma se věřícím vrací synagoga v hlavním sicilském městě. Bude umístěna nedaleko staré, Velké palermské synagogy, kterou Židé používali do roku 1492.

An unexpected wave of anti-Jewish hatred has hit a Moravian town

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Almost eighty years since the holocaust, an unprecedented wave of anti-Jewish hatred has risen in  the Moravian town of Prostějov in the Czech Republic. (Paradoxically, primarily as a result of the holocaust, very few Jews now live in the Czech Republic. In 2010, 3,900 Jews lived in this country of 10,6 million inhabitants.)

The wave of hatred is connected with attempts by Jewish activists to restore a former Jewish cemetery in the town of Prostějov. Some 2000 Jews are buried in the cemetery which was destroyed by the Nazis during World War II. During the Nazi occupation, the Prostějov municipal authorities closed down the cemetery and disposed of the Jewish tombstones. Many local inhabitants used them to pave their pathways or their back yards with them. The Jewish cemetery was turned into a municipal park where local inhabitants now walk their dogs.

Donald Trump se sejde s Vladimírem Putinem "během pár týdnů po inauguraci"

15. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

První Trumpova cesta do zahraničí bude za Putinem. Bude mu děkovat, anebo ho žádat o radu, jak potlačit tisk?

První zahraniční cestou Donalda Trumpa bude vrcholná schůzka s Vladimírem Putinem na Islandu. Podobně jako se tam r. 1986 setkal Ronald Reagan s Michailem Gorbačovem, Trump a jeho tým sdělili britské straně, že schůzka s Putinem se bude konat během pár týdnů po Trumpově inauguraci. Cílem schůzky bude zlepšit vztahy Západu vůči Rusku a dohodnout omezení jaderných zbraní. Trump je stále terčem obvinění, že Rusko vlastní materiál, jímž ho může vydírat.

Odcházející šéf CIA varuje Trumpa, aby si dával pozor na jazyk

15. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Dosavadní šéf CIA John Brennan varoval, že Trumpovy "řeči a výroky na Twitteru" ohrožují americký národní zájem. Konstatoval, že Trump "Rusku nerozumí" a označil Trumpovo přirovnání amerických výzvědných služeb k nacistickému Německu za "šokující".

"Spontánnost není něco, co ochraňuje bezpečnostní zájmy státu," řekl Brennan.

Trump není normální politik. Nemá stud

14. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Nikdo netuší, co se stane po Trumpově inauguraci příští pátek. Za normální situace by jen pár stránek z tento týden zveřejněné dokumentace o vazbách Donalda Trumpa na Rusko a o údajných špinavých sexuálních scénách v Moskvě a v Petrohradě bylo pro nového amerického prezidenta naprosto likvidační. Předpokládejme, že tvrzení o špinavých sexuálních scénách jsou nepravdivé. Soustřeďme se na skutečnost, že americké ministerstvo spravedlnosti požádalo a dostalo tajné soudní oprávnění pro vyšetřování dvou ruských bank a jejich vazeb na celou řadu Trumpových lidí, píše Jonathan Freedland.

Dověděli jsme se také, že se Trumpovi poradci údajně tajně scházeli s ruskými činiteli. Izraelský tisk informoval, že izraelské výzvědné služby byly varovány americkými výzvědnými pracovníky, aby nesdílely výzvědné informace s Trumpovou vládou, protože se tyto informace od Trumpových lidí dostanou do Moskvy a odtamtud pak do Teheránu. Američtí výzvědní pracovníci varovali Izrael, že novému americkému prezidentu nelze svěřovat tajemství, protože na něho má Vladimír Putin "páky".

Čína: O statutu Tchajwanu jednat nebudeme

15. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Čína varovala Trumpa, že absolutně nebude vyjednávat o statutu Tchajwanu. Čínské ministerstvo zahraničních věcí sdělilo Trumpovi, že dlouholeté americká politika "jediné Číny", kdy Amerika nezpochybňuje nárok Pekingu na Tchajwan, je politickým fundamentem veškerých čínsko-amerických vztahů.

Ve svém sobotním rozhovoru pro Wall Street Journal tvrdil Trump, že americké vztahy s Čínou a Tchajwanem budou záviset na to, zda Čína změní svou hospodářskou politiku vůči USA.

Čínské ministerstvo zahraničí vyslalo zpětný úder a varovalo Trumpa, že žádné takové vyjednávání nebude.

Cílem ruských dezinformačních a hackerských útoků bude nyní Německo

14. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Před rokem zmizela v Berlíně na 30 hodin třináctiletá německo-ruská dívka Lisa F. Když se vrátila k rodičům, tvrdila, že byla unesena a že ji znásilnili "Arabové". Byla to lež - jak později přiznala. Pohádala se s rodiči a celou záležitost si vymyslela. Přesto se ta epizoda stala centrem divoké ruské dezinformační kampaně, zaměřené na destabilizaci Angely Merkelové a německých institucí, píše Natalie Nougayrède.

Německé ultrapravicové organizace uspořádaly demonstrace. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov charakterizoval Lisu, která má německé i ruské občanství jako "naši dívku" a obvinil německé úřady, že věc záměrně utajují z důvodů politické korektnosti. Německý ministr zahraničí obvinil Rusko z šíření "politické propagandy".

Jak reaguje BBC na nejnovější události:

O volbách, referendech a rozhodnutí strčit nám rozžhavený pohrabáč do zadku

14. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Krátká citace ze satirického pořadu rozhlasu BBC The News Quiz z tohoto týdne:

Marku, kdo neudělal zrovna dobrý dojem na tisk?

Mark Steel: Aha. Tohle bude asi zpráva o Donaldu Trumpovi a jeho velmi podivné tiskové konferenci. Ta nejnovější obvinění, jestli to vůbec jsou obvinění, různí liberálové říkají, tohle ho zničí. Ale ono ho to nezničí. Celá ta věc je - podívejte se, já jsem ještě pořád šokován, že vyhrál ty volby. To se teď bude dít každých pár měsíců. Vždycky večer, kdy si pomyslíte, ale dobře, vždyť ono to nakonec dobře dopadne...

Letos se v určitou dobu bude konat referendum, jestli by nám všem měli strčit do zadku rozžhavený pohrabáč. A ze všech průzkumů veřejného mínění vyplyne, že v zemi není jediný volič, který by hlasoval pro to, aby nám strčili do zadku rozžhavený pohrabáč. A během volební noci po hlasování [hlavní moderátor volebního studia BBC David] Dimbleby řekne: No, to je ale překvapení! Kdo by to býval vůbec očekával!! Podívejte se na to! 88 procent voličů hlasuje, aby nám všem strčili rozžhavený pohrabáč do prdele. Co si o tom myslíte, pane Paddy Ashdowne? [bývalý politik a komentátor volebního studia] (Smích)

(...) Zdroj v angličtině (audio), od minuty 2.04 ZDE

Trump: Jdou po mně hnusáci

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Další pozoruhodné výroky Donalda Trumpa na Twitteru, zveřejněné v pátek ráno:

"Teď se ukazuje, že falešná obvinění proti mě dali dohromady mí političtí oponenti a neúspěšný špion, který se bál, že bude žalován... Absolutně vymyšlená fakta, vymysleli je hnusáci, političtí manipulátoři, jak Demokraté, tak Republikáni - FAKE NEWS! Rusko říká, že nic neexistuje. Pravděpodobně to zveřejnily tzv. výzvědné služby, i když věděly, že neexistuje důkaz a nikdy existovat nebude. Moji lidé vypracují kompletní zprávu o hackerství do 90 dnů! Na co si lidé Hillary Clintonové stěžují o FBI. Na základě informací, která měla, nemělo být Clintonové vůbec dovoleno kandidovat. Je zatraceně vinná! Oni jsou na ni MÓC hodní. Prohrála, protože vedla kampaň ve špatných státech. Bez nadšení."

Trump: Zruším sankce proti Rusku a odmítnu politiku jediné Číny

14. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

V hodinovém rozhovoru s deníkem Wall Street Journal zdůraznil nový americký prezident Donald Trump, že je ochoten zatím nerušit Obamovy sankce proti Rusku jako trest za hackerské ovlivňování amerických prezidentských voleb, ale pokud se ukáže, že Rusko spolupracuje v boji proti terorismu a při dosažení dalších cílů, důležitých pro USA, sankce zruší. "Pokud spolu budeme vycházet a Rusko nám bude opravdu pomáhat, proč by kdokoliv měl sankce, když někdo dělá opravdu velké věci?" řekl Trump.

Zdůraznil také, že není ochoten dodržovat tzv. "politiku jediné Číny" a neuznat Tchajwan, dokud Čína neustoupí od své nynější měnové a obchodní politiky.

Trump se však setká s určitým odporem v americkém Kongresu, včetně odporu od mnoha Republikánů, kteří požadují, aby americká vláda zaujala vůči Rusku tvrdý postoj poté, co výzvědné organizace dospěly k závěru, že Putinova vláda se pokusila ovlivnit hackerstvím americké prezidentské volby.

OSN: Evropské země v mrazivém počasí týrají uprchlíky

14. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Diana Sampsonová, americká dětská lékařka, sdělila tiskové kanceláři Reuters, že ošetřuje zoufalé pacienty z táboru Moira, kteří utrpěli omrzliny, třesou se zimou a jsou promoklí v důsledku sněhu a deště, který proniká jejich tenkými stany. "V takovéto situaci je naší hlavní povinností zacházet s těmito lidmi jako s lidskými bytostmi. Tomuto místu chybí základní lidská důstojnost," uvedla.

UNHCR, Vysoká komise OSN pro uprchlíky, obvinila evropské země, že v mrazivém počasí zatlačují uprchlíky přes hranice, policie je bije a odebírá jim oděvy a telefony

Uprchlíci a migranti, kteří jsou v nynějším mrazivém počasí v Evropě ohroženi smrtí zmrznutím, jsou odsunováni zpět přes hranice a jsou terčem násilí a konfiskací, konstatovala UNHCR. Apeluje na evropské vlády, aby začaly na pomoc uprchlíkům dělat víc.

Uprchlík z Československa: Státy musejí bezodkladně přijmout uprchlické děti z mrazivých táborů na Balkáně

13. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Moderátorka: Lord Dubs přicestoval do Británie z Československa jako uprchlík v jednom z kindertransportů. Jeho ústavní dodatek z Dolní sněmovny umožnil dětským uprchlíkům, aby dostali v Británii bezpečné útočiště. Pane lorde, vy jste právě navštívil některé uprchlické tábory v Řecku. Jaké jsou tam podmínky?

Lord Dubs: Byl jsem tam před týdnem. Je tam strašná zima. Podmínky jsou děsivé. Není tam skoro vůbec žádné vytápění. Někteří uprchlíci spí v Soluni na ulicích. Je to zoufalá situace a co je horší, není žádná naděje. Oni tam uvízli a není úniku.

Moderátorka: A když si pomyslíte na své vlastní dětství a na to, jak jste byl jako dětský uprchlík přijat v Británii? Vás tu bezpečně přijali. Jak reagujete na ten kontrast?

(K tomu: Rozhovor s Evou Zahradníčkovou: Jak Evropa mučí uprchlíky v táborech v Řecku, ovládaných mafií ZDE)

Channel Four News: Uprchlíci umírají ve vážných mrazech v Evropě

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Hrůzy, jimž čelí uprchlíci, zejména děti jsou stále děsivější

Moderátor: V zemích, jako je Řecko, Itálie, Srbsko a Turecko vyvolávají nynější mrazy největší míru utrpení. Nejméně pět lidí už umrzlo při snaze překročit evropské hranice a tisíce lidí, které se dostaly do uprchlických táborů, přespávají bez topení ve sněhem pokrytých stanech. Celé rodiny nechávají evropské vlády venky v mrazu, varují humanitární organizace. Zde je naše mezinárodní editorka Lindsay Hilsum:

Brexit: Hlavní vyjednavač EU požaduje "mimořádný" přístup evropských států do londýnské City

13. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ze záznamu jednání Michela Barniera, hlavního vyjednavače EU pro brexit, vyplynulo, že Barnier požaduje, aby 27 členských zemí mělo i nadále přístup k londýnským finančním institucím. Zdá se tedy, že EU Británii ustupuje, protože si uvědomila, že ztráta přístupu k londýnskému finančnickému centru, které funguje jako investiční banka pro celou Evropskou unii, by vážně poškodila evropskou ekopnomiku.

O tomto problému v minulých dnech hovořil šéf Anglické ústřední banky Mark Carney, když poukázal na to, že "v krátkodobé perspektivě hrozí brexit rizikem finanční destabilizace Evropské unie více, než jak je ohrožena sama Británie."

Zdroj v angličtině ZDE

HRW: Spojené státy jsou nyní jednou z největších hrozeb lidským právům

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch vydala ve čtvrtek svou výroční zprávu o hrozbách lidským právům po celém světě a poprvé za 27 let, co publikuje tyto výroční analýzy patří Spojené státy v důsledku zvolení Donalda Trumpa k největším globálním hrozbám lidským právům, informuje New York Times.

HRW poukazuje na to, že Trumpova předvolební kampaň byla charakterizována "mizogynní, xenofobní a rasistickou rétorikou". To by "mohlo způsobit obrovské škody zranitelným komunitám a vést k porušování základních lidskoprávních povinností Spojených států."

Ředitel organizace HRW Kenneth Roth varoval: "Toto je zásadnější hrozba lidským právům než George W. Bush po 11. září. Trump považuje lidská práva za překážku vůči vůli většiny způsobem, jímž to Bush nikdy nedělal."

Ruský parlament schválil zákon o dekriminalizaci domácího násilí

13. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ve středu schválila v prvním čtení Státní duma zákon o dekriminalizaci domácího násilí, 368 hlasy proti jednomu. Zákon nyní bude připraven pro druhé čtení, v jehož rámci bude domácí násilí odstraněno z ruského trestního zákoníku. Zákon navrhuje dekriminalizaci bití příbuzného.

Maďarsko zneužívá Trumpova zvolení k potlačení disidentských hlasů

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Mluvčí maďarského premiéra se radoval, že Trumpova inaugurace v USA znamená vznik nové éry, kdy budou občanští aktivisté marginalizováni

Ultrapravicová vláda v Maďarsku energicky obhajuje své rozhodnutí zakázat občanské organizace, financované ze zahraničí. Raduje se, že příchod Donalda Trumpa do prezidentského úřadu v USA znamená "vznik nové éry".

Oficiální mluvčí Viktora Orbána potvrdil, že vláda změní předpisy upravující činnot občanských aktivistů. Obvinil je, že se "chovají jako politikové". Zoltán Kovács se vyjádřil: "Vzniká nová éra a i z Washingtonu přijde jiný postoj k těmto otázkám." Obamova kritika postoje maďarské vlády k občanským organizacím "zbytečně zhoršovala naše vztahy".

Orbánovo stále autoritářštější chování vyvolává obavy z likvidace demokracie v Maďarsku. Orbán už omezil svobodu sdělovacích prostředků a nezávislost soudů.

Washington Post: Seznamte se s proruským, antimuslimským evropským politikem, který byl právě pozván do Trumpova Bílého domu

13. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Motto - Čtenářská reakce na fóru Washington Post: Dnes si je většina Čechů jistá, že všichni muslimové jsou buď teroristé nebo velmi konzervativní islamisté. Já jsem součástí muslimské rodiny už mnoho let a mou zkušeností je, že mnoho z nich je pozápadněných a byli by daleko příjemnějšími sousedy než Češi. Zeman hraje na nevědomost, strach a hysterii Čechů, kteří se nikdy s žádným muslimem nesetkali. Takovýto druh politika je mi odporný. A mimochodem, Hitler byl zvolen 44 procenty německých voličů. Miliony Němců byly donuceny ke spolupráci s nacistickým režimem. Německo nebylo náhle proměněno ve vražedné rasisty. Zeman je vzdělaný člověk a tohle dobře ví.

Ze Zemanových odpovědí z rozhovoru pro deník Washington Post vyjímáme:

BBC zakládá tým pro boj proti fake news

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

BBC vytvoří tým, který bude ověřovat fakta úmyslně zavádějících a lživých informací, které předstírají, že jsou autentickým zpravodajstvím.

BBC očekává, že její seriál "Reality Check" se stane trvalou součástí vysílání. Tým odborníků se bude zaměřovat na falešné zpravodajství, které se široce sdílí na sociálních sítích.

"BBC nemůže redigovat internet, ale stranou také nezůstaneme," řekl nový šéf zpravodajství BBC James Harding. "Budeme kontrolovat věcnou pravdivost nejpopulárnějších tvrzení na Facebooku, na Instagramu a na dalších sociálních sítích. Zejména spolupracujeme s Facebookem na tom, jak bychom mohli být co nejefektivnější. Tam, kde nalezneme záměrně manipulativní informace, které předstírá, že je to zpravodajství, zveřejníme Reality Check, že to není pravda. A chceme být, aby Reality Check byl něčím daleko více než jen veřejnou službou, chceme, aby byl obrovským způsobem populární. Budeme používat styly a formáty - na internetu, v televizi a v rozhlase, které lidem ukáží, že fakta jsou víc fascinující a napínavá než lži."

Kritikové poukazují na to, že největší množství lží se šíří na Facebooku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trump je zosobněním gigantického amerického egoismu

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump je zosobněním "gigantického egoismu, amerikanismu s hlubokými kořeny," píše v deníku Guardian Polly Toynbee: Trump sice není nábožensky založen, ale říká, že navštěvuje Marble Collegiate Church, domov pravicové teologie Normana Vincenta Peala - pastora, jemuž udělil Ronald Reagan prezidentskou medaili svobody. Trumpovo sebevědomí je založeno na Pealově bestselleru The Power of Positive Thinking. Trump je naprosto stoprocentně motivován Pealeovým magickým myšlením, podle něhož, když věříte jen v sebe, můžete si vzít teď a tady, cokoliv chcete.

Peale kázal kongregaci bohatých i chudých: stačí, abyste něco dostatečně silně chtěli, a tak to dostanete. Pokud selháváte, je to proto, že vám chybí dostatečně silná vůle. Jeho kázání bylo útěchou superbohatým. Pro ostatní bylo obviněním: Jestliže jste něčeho nedosáhli, je to proto, že to prostě nechcete dost silně. To je trumpismus.

Dokumentace o Trumpovi: Výzvědné zdroje se zaručují za důvěryhodnost jeho autora

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Bývalý důstojník MI6 Christopher Steele, autor dokumentace o údajném ruském kompromateriálu na Donalda Trumpa, je "vysoce respektovaný profesionál"

Donald Trump ve středu přirovnal dokumentaci, kterou vypracoval bývalý britský špion Christopher Steele, ohledně odporného kompromateriálu, který údajně na Trumpa mají Rusové, k "nacistické propagandě".

Jenže jejího autora považují mezinárodní výzvědné organizace za vysoce důvěryhodného, píše list Guardian. Ve čtvrtek večer byl bývalý špion v úkrytu, uprchl zesvého domova v jižní Anglii, protože se obává o svůj život.

Rychlost automatizace bude záviset na tom, jak lehké bude nahradit lidské pracovníky

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Zatímco Donald Trump Američanům slibuje, že bude "největším tvůrcem nových pracovních příležitostí, jakého kdy stvořil Bůh", odcházející prezident Barack Obama varoval, že "nezastavitelná automatizace zlikviduje velké množství dnešních pracovních příležitostí".

Čtyři rostoucí rizika ohrožující globální stabilitu

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Není vyhnutí, rok 2017 bude tvrdý. Od teroristů IS přes globální kybernetickou válku až po evropskou uprchlickou krizi budou dobře známá nebezpečí působit i letos. Budeme dál hovořit o sporech v Jihočínském moři, bažině na Blízkém východě, jaderném programu KLDR a válkách v Jemenu a Afghánistánu. Tyto faktory oslabí stabilitu v mezinárodním systému; dohromady představují globální riziko, napsal Maha Hosain Aziz.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2016

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 107 830.73  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 99 202.80 Kč. Příjem z reklamy byl 19 207 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2016 183 560.80 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20105