Nově vydané dokumenty odhalují, že Spojené státy schvalovaly genocidu v Indonésii

19. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Nově vydané dokumenty odhalují, že diplomaté na americké ambasádě v indonéské Jakartě podporovali masovou vyhlazovací kampaň indonéské vlády v 60. letech minulého století, během níž byly usmrceny statisíce civilistů. Některé odhady hovoří dokonce o více než jednom milionu zavražděných lidí. Na začátku roku 1965 začala indonéská armáda a paramilitární jednotky zabíjet obviněné komunisty a disidenty poté, co byla svržena demokraticky zvolená vláda. Indonéskou armádu podporovala administrativa prezidenta Lyndona B. Johnsona a vedl ji generál Suharto, který v zemi vládl celá desetiletí. V dokumentech zveřejněných toto úterý stojí, že zaměstnanci americké ambasády v Jakartě s nadšením popisovali „masakr“ a „zcela nahodilé zabíjení“ Indonésanů. V jednom z dokumentů z konce roku 1965 se dočteme, že „oběti jsou obyčejně odvlečeny z obydlených oblastí, poté usmrceny, a jejich těla jsou spíše spálena než hozena do řeky“. Historikové již dříve uvedli, že Spojené státy v době, kdy k masovému vraždění docházelo, indonéské armádě poskytovaly finanční, vojenskou a zpravodajskou podporu.

Podrobnosti v angličtině ZDE a ZDE   

Rozhovor Britských listů 132:

I v šedesátých letech měli lidi na vesnici pořád strach

20. 10. 2017

čas čtení 1 minuta



"Za čtyřicet let nepocházel z městečka Bystré jediný lékař. Nedostala se děcka na školu. Ty chodíš do kostela, to neexistuje, abys mohl na gymnázium. Právník, lékař - neexistovalo." - Jan Čulík hovoří se svědkem dvacátého století Zbyňkem Unčovským (87), o tom, jak to vypadalo v městečku Bystré na Českomoravské vrchovině od roku 1945 do šedesátých let dvacátého století a že režim absolutně a nemoudře plýtval lidským tvůrčím potenciálem svého obyvatelstva. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. října 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Česká ultrapravice zvítězila ve volbách, avšak Babiš bude mít problémy utvořit stabilní vládu

23. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta

O výsledcích voleb v ČR píše na serveru The Conversation anglicky Jan Čulík ZDE.
 

 


Teď se ukáže, oč vlastně jde tradičním stranám

23. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Moje první povolební dojmy lze asi shrnout takto: voliči těžko mohou odstoupit, zatímco politici, pokud výrazně ztrácejí důvěru voličů, odstoupit mají, ba dokonce musí, pokud jim vskutku záleží na jejich politických ideálech více než na svém osobním postavení. Musí to prostě zkusit místo nich někdo jiný a jinak. Výsledky voleb v zásadě odpovídají tomu, co říkaly předvolební průzkumy. Lze je brát vážně i do budoucna.

České volby: Přechodový rituál bez konce

23. 10. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Češi výsledkem posledních parlamentních voleb dali jasně najevo, že většinou definitivně opustili polistopadové aspirace ohledně vyrovnání se vyspělým západním zemím. Místo toho se nyní přidržují chiméry samostatné Visegrádské/středoevropské identity, která je z geopolitického hlediska nesmyslem, případně oprašují už jednou spektakulárně zbrankrotovanou ideu "mostu mezi Východem a Západem".

Kdo nejlíp odhadl výsledky aneb Komu věřit při příštích volbách

23. 10. 2017 / Štefan Švec

čas čtení 11 minut



Srovnal jsem dostupné předvolební prognózy jednotlivců i organizací, které se průzkumy veřejného mínění zabývají. Výsledky jsou roztomilé.

1) Co z prognóz vyplývá?

Nikomu se nepovedlo odhadnout výsledky voleb do Sněmovny tak, aby pro něj volby neznamenaly překvapení. Celkový výsledek i to, co z něj vyplývá, je znovu úplně jiný, než si kdokoliv dokázal představit. Jednotliví prognostici navíc zjevně podléhali předsudkům - podle svých politických preferencí doufali v lepší výsledek svých oblíbených stran, než se nakonec dostavil. Přesto byli někteří předpovídající výrazně blíž pravdě než jiní.

Proč skáče český volič podvodníkům na špek?

23. 10. 2017 / Petr Huďa

čas čtení 3 minuty


Představa obrozené ČSSD a to, že zelení časem své politické pozice posílí, se ukázala jako nereálná. Je nejvyšší  čas s tím něco začít dělat a vést o tom vážně debatu.

Dobrý den,  upřímně řečeno před volbami jsem předpokládal, že volby dopadnou strašně. Že to bude taková katastrofa, jsem ovšem neočekával. Kladu si otázku: proč mimo skalních voličů tradičních stran většinově k volbám přišli  "hloupí" lidé, který vidí naději tzv. Anti-establishmentu - a kde hledat příčinu letošního volebního výsledku. Stanou se Piráti štikou v Poslanecké sněmovně ?

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Přečetli jsme:

O směřování České republiky se definitivně rozhodne při volbě prezidenta

23. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta

Hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem vyhrálo volby s nečekaně velkým náskokem. Nyní je čeká vyjednávání o budoucí podobě vlády i Poslanecké sněmovny. Většina českých politických stran a hnutí ale hned po sečtení hlasů prohlásila, že se s Andrejem jako premiérem vládnout nechystá. Mezitím se už v zahraničních médiích spekuluje o vzdalování České republiky od liberální demokracie. „Hnutí ANO není ideologický projekt. Naše situace bude rozdílná od maďarského či polského scénáře. To ale neznamená, že bude v něčem lepší nebo mírnější. Rozpad ústavní demokracie nám hrozí zrovna tak jako jinde v Evropě,“ komentuje povolební situaci Jiří Přibáň, právník a politolog působící na Univerzitě v Cardiffu.

Celý článek: ZDE

Pravicové strany se měly spojit

22. 10. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Volby (I.): rozhodující jsou mandáty, ne hlasy

Kolik hlasů stačilo na získání 1 poslance?

ANO: 18 700
ODS: 22 800
Piráti: 23 700
SPD: 24 400
KSČ: 28 000
ČSSD: 24 500
Lidovci: 32 500
TOP 09: 38 092
STAN: 52 300 (!!)

Doufám že je konečně pochopeno, že Kalouskův návrh na sjednocení demokratických stran v koalici od středu doprava byl naprosto správný, jakkoli byl ovšem nereálný. (Hlavně kvůli osobním animozitám vůči Kalouskovi a hypertrofované "stranickosti" u všech ostatních). Náš systém je mix "poměrného s většinovým" a penalizace nejmenších stran se silně kolísající podporou v jednotlivých krajích je úplně brutální.

Nad volbami: Začíná čtvrtý odboj!

22. 10. 2017 / Richard F. Vlasák

čas čtení 6 minut

Obrázek Jáchym Bohumil Kartous

Motto: „Mně kdyby někdo ohrožoval, já bych ho snad utloukl cihlou - kdybych ji měl ze zdi vyrvat.“ TGM

Dobrý den a ahoj,

výsledky všelidového hlasování nedopadly pro demokracii nejlépe, o příčinách toho bylo napsáno mnoho a hodně.

Shrnuto: od "nepokory" demokratických elit (včetně autorů nejrůznějších výzev, v nichž chyběla kritika asociálních poměrů nebo přiznání si vlastních chyb), přes absentující pozitivní vize demokratických stran, až po mediální masáž Anofertu (například: mravní selhávání novinářů Kamberského a Plesla).

Nacionalismus není alternativa

21. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


V sobotu 21. října krátce po vyhlášení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny proběhla u volebního štábu čtvrté nejsilnější strany SPD – Tomio Okamura spontánní demonstrace.

 Na akci svolané Iniciativou Ne Rasismu se sešlo přes padesát lidí, kteří skandovali a nesli transparent Nacionalismus není alternativa. Vyjádřili svůj nesouhlas s úspěchem krajně pravicových stran a nárůstu autoritářských a fašistických tendencí ve společnosti.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

V Barceloně v sobotu demonstrovalo 450 000 lidí proti madridské vládě

21. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta


 BREAKING: Hundreds of thousands collapse Barcelona city centre to protest against the Spanish government. pic.twitter.com/BnyPuF4IXq

Poté, co španělský premiér Rajoy rozhodl, že Katalánsko bude podřízeno přímé vládě z Madridu a katalánská autonomie bude zrušena, došlo k eskalaci napětí mezi Katalánskem a španělskou vládou. Vznikla nejhorší ústavní krize od obnovení demokracie ve Španělsku v roce 1977. Nepřímo to ohrožuje i evropskou unii, která čelí vzrůstu nacionalistických a separatistických hnutí. 

Rajoy chce vnutit katalánsku přímou vládu od příštího víkendu. Katalánský prezident už nebude mít pravomoc uspořádat volby, nové volby v Katalánsku do půlroku zorganizuje Madrid.

Výroky premiéra Rajoye vyvolaly v sobotu v Barceloně obrovskou demonstraci stoupenců katalánské nezávislosti, jíž se zúčastnilo více než 450 000 lidí. 

Podrobnosti v angličtině ZDE



Volby nakonec dopadly dobře

21. 10. 2017 / Štefan Švec

čas čtení 3 minuty

Obrázek Jáchym Bohumil Kartous

Hele, lidi, to, že má Babiš skoro třicítku, je smutný, ale jinak je skoro všechno ostatní dobře, píše Štefan Švec na Facebooku.  Okamura je až čtvrtej, ve Sněmovně je v klubu slušnejch stran navíc STAN a Babiš pravděpodobně nebude mít šanci měnit ústavu, vystupovat z EU nebo dělat jiný podobný vylomeniny. Prostě bude další volební období krást ve velkým a pak ho vyměníme. 

A teď bych rád z pozice člověka, co před čtyřma lety předpověděl, že příště jdou Piráti do parlamentu (potvrdí Jaroslav Černý a Václav Ž. Dvořák, co se se mnou tehdy hádali) udělal dalších pár předpovědí a návrhů:

Czech election: Czechia moves sharply to the right

21. 10. 2017

čas čtení 1 minuta



The general election which took place in the Czech Republic on Friday 20th October and on Saturday 21st October, was won by the authoritarian, populist oligarch Andrej Babiš, who is well known for his brutal business practices, wants to curtail the role of Parliament and interferes with the media. Although Babiš is currently prosecuted in the Czech Republic for financial irregularities, he and his ANO party have won 29,64 per cent  of the popular vote.

The Civic Democratic Party (ODS), which has recently moved sharply to the right, has won 11,32per cent of the vote. But most Czech political parties have assumed a nationalistic,  anti-immigration and islamophobic position. The anti-establishment Pirate Party has received 10,79 per cent of the vote.Alarmingly, the sharply anti-refugee, xenophobic and anti-muslim  SPD party of Tomio Okamura has received 10,64 per cent of the vote. 

The election has resulted in a disaster for the left wing parties. The Czech Social Democratic Party, which has to date been the senior partner in the government coalition, received only 7,27 per cent of the vote, the unreconstructed Communist Party was given 7,76 per cent of the vote.

The Green Party has received only 1,46 per cent of the vote and thus has not overcome the 5 per cent entry limit for Parliament.

Several  government coalitions are possible with the presence or absence of the fascist SPD. The strongest  coalitions would have 125 of the 200 seats in the lower chamber of the Czech Parliament.

 

Further information in Czech HERE

See also "Czech Republic now seems firmly en route to authoritarian rule", 27th May, 2017


ČSSD propadla, ve volbách zvítězili autoritáři, populisté a fašisti

21. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta



Po sečtení 94 procent hlasů vede ve volbách v ČR populistický autoritář Andrej Babiš, jehož hnutí ANO získalo 29,64 procenta hlasů. Na druhém místě je ultrapravicová strana ODS (11,32 procent). Na třetím místě jsou piráti s 10,79 procenty.Těsně za nimi se umístilo fašistické xenofobní hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie s 10,64 procenty.  

Starostové a nezávislí získali 5,18 procenta.  Do sněmovny jen těsně dostalaTOP 09. Má  5,31 procenta.

Obrovský propad zaznamenala sociální demokracie, která má  7,27 procenta. KSČM se také propadla, s 7,76  procenty.

KDU-ČSL si zachovala 5,80 procenta.

Účast ve volbách je 60,84  procenta, stejně jako před čtyřmi lety.

Další podrobnosti ZDE

Blázni byli, kordy měli...

21. 10. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Už jsme tady informovali o ohromující debilitě většiny diskutérů na Facebooku  u článku "Odejde-li ČR v důsledku nadcházejících voleb z Evropské unie, Češi mohou čekat katastrofu".  Je to vnímání asi takové úrovně, na jaké je hysterický, iracionální, neseriozními médii uměle vykonstruovaný strach mnoha Čechů z muslimů a uprchlíků.

Na reakcích uživatelů internetu je ohromující především skutečnost, že i když uvedete věcné informace,s odkazy, například že ČR obdržela z Evropské unie od vstupu do EU finanční podporu více než 500 miliard Kč (též ZDE a ZDE; bez této podpory by dnes ČR vypadala úplně jinak, hrozně), nemluvě o tom, že od vstupu do EU došlo k podstatnému oživení české ekonomiky a ČR patří nyní k nejsilněji se ekonomicky rozvíjejícím zemím v Evropské unii, uživatelé internetu tato fakta ignorují a blábolí znovu a znovu tytéž nesmysly, například že ČR do Bruselu ODVÁDÍ daleko více peněz, než dostává.

Stejně znepokojující je ale skutečnost, že v ČR nejsou zřejmě k dispozici vůbec žádné informace o tom, jak britská ekonomika nyní kolabuje pod tlakem neúspěšného vyjednávání o brexitu. Ohromující je to, že když promluvíte s někým v Česku, vůbec o těchto skutečnostech nemá informace.

Britská libra, která před hlasováním pro brexit, měla hodnotu 34 Kč, má nyní hodnotu 28 Kč. To je propad o 18 procent!! a bude hůř. Brexit je pro Británii katastrofou. Má nyní nejmenší hospodářský růst z celé skupiny G7.

Británie nemá vyřešen letecký provoz, po odchodu Británie z EU přestanou létat letadla. Nemá vyřešeno obnovení celních prohlídek zboží, takže v Doveru budou stokilometrové fronty kamionů. Odchází z Euratomu, takže britské jaderné elektrárny nebudou mít palivo a nemocnice nebudou mít radioizotopy pro léčbu rakoviny. Dovážené potraviny budou zatíženy cly 10 procent, ostatní výrobky cly 40 procent. Většina britského vývozu jsou služby, to není ošetřeno vůbec, takže vývoz služeb do Evropy skončí. Finanční středisko v londýnské City končí, mezinárodní banky se stěhují do Frankfurtu.

Steve Bannon zaútočil na George W. Bushe a vyzval republikány, aby udělali revoluci proti establishmentu

21. 10. 2017

čas čtení 1 minuta



Bývalý Trumpův poradce a šéfredaktor ultrapravicového serveru Breitbart News (amerických Parlamentních listů) Steve Bannon v Kalifornii zaútočil na bývalého republikánského prezidenta George W. Bushe. Charakterizoval ho jako nemotorného a neschopného politika a obvinil ho, že jeho prezidentské období bylo "destruktivní".

Byla to Bannonova reakce na Bushův projev v New Yorku, v němž Bush odsoudil bigotnost americké politiky v nynější Trumpově éře a varoval, že vzestup nativismu, izolacionismu a konspiračních teorií ohrožuje pravou totožnost amerického národa.

Hazard / pohádka jak pro koho!

21. 10. 2017 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 2 minuty


aneb proč je překvapená Barbora Tachecí

Primář adiktologie FN UK MUDr. Popov v Českém rozhlase řekl, že závislost na hazardu ohrožuje mládež víc než závislost na alkoholu. Hazardu se věnuje pravidelně 10 % mladistvých a 30% z nich má zkušenost s prohrou peněz na internetu!"

"Jak je to možné, hazard přece není všude dětem na očích tak, jako alkohol?" diví se Barbora Tachecí.

Mohou se Češi poučit z jacindománie?

21. 10. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

26. října se ujme úřadu novozélandské premiérky sedmatřicetiletá Jacinda Ardernová, která od srpna vedla labouristickou opozici. Dcera policisty a prodavačky v kantýně působí na příznivce kombinací dvou prvků, které dosud v praktické politice existovaly spíše odděleně: Mediální přitažlivosti "vyšponované" moderním marketingem, jak ji předvedl Barack Obama a jak to vidíme u kanadského Justina Trudeaua nebo francouzského Emmanuela Macrona, a současně reálného, zralého lidského charakteru, kvůli němuž američtí voliči, včetně těch starších, obdivují Bernieho Sanderse.

Každý rok zmizí jedno větší město

20. 10. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 7 minut

Musím odvést své myšlenky od volebního bláznění


Cesty  jak "naplnit ekonomický potenciál země" jsou dvě:

1) Soustředit se více na pracovní místa s vyšší efektivitou a vyšší přidanou hodnotou. Role státu: kvalita vzdělání, jazyky, zahraniční praxe, podpora výzkumu, vědy, inovací, startupů.  

2) Import pracovníků. Nejsilnějším faktorem prosperity Západuje  právě to, že je dlouhodobě otevřený přicházející pracovní síle.

Pokud to nevíte, tak v ČR každý rok zmizí jedno větší město. Jeden rok Zlín, druhý rok Jihlava, třetí rok zas něco, a tak pořád dál. Hovořím o věkové skupině, která se dá plus mínus označit jako pracovní síla. Statistický úřad ji označuje jako "lidé v produktivním věku" a věkově ohraničuje mantinely 15-64 let; je jedno, že patnáctiletí ještě nepracují, do produktivního věku postupně vstupují.

V tomto rozmezí jsou počty v posledních letech následující:

Změna programu vyhrazena

20. 10. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

 

Volební fraška za dveřmi, nu, všichni v ní hrajeme, přátelé. Před oponou za oponou, budoucnost růžová nakukuje, kupředu voliči, neváhejte – pryč s užvaněnými pazdráty a nesnesitelnými slípkami. V krasohledu krása nesmírná, podvědomí pošimrá, škarohlídi odstupte! Blížíme se vlídné matičce pravdě a tetičce lásce, oj, kolik rudého vřesu a tmavého kapradí vůkol, ještě že nežiješ vážený Josefe Václave Sládku, že nežiješ naši barevnou zlo pohádku.

Obrazovky, zrcadla nebezpečné omezenosti, jak tvrdí kritici bezduchosti. Zábavné zpravodajství přináší poznání, že drzost, křiklounství, podpásovky, rétorika pacientů z léčebny má úspěch i sledovanost – koláč je bez rozinek, ovšem smích bývá zaručen, o sledovanosti netřeba pochybovat. Mrtvý blbec, dobrý blbec. Uštěkané domovnice překřikují hosta ve studiu a nenechají mu vydechnout, ony s patentem na rozum a celo pravdy vítězí u řízených šéfů komisemi soudnosti; holobrdi se natřásají zplihlá pírka– hle, polkli jsme cestou do studia velké balení moudrosti; řeknete si, safriš, proč nejsou redaktoři ve vládních strukturách, na zahraničních ambasádách, ne, neobstojí tvrzení, že tak hloupá země, kam ozdobu žurnalistiky umístit, nebyla ještě nalezena.

 

Neuvěřitelné - praktičtí lékaři stávkují!

20. 10. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 3 minuty

Tento týden  proběhla stávka praktických lékařů – jak jsem pochopil měli „zavřeno“ celý den. Přijde mi to jako dosti zajímavý jev. Praktičtí lékaři totiž patří do stavu podnikatelského.

Stávka podnikatelů – to jsou „slovíčka“, která příliš nejdou dohromady.

To tedy za prvé. K tomu se snad (s v české kotlině s naprostou marností) dá dodat – vážení podnikatelé – dolehlo k Vašim uším heslo známé na západ od Aše: „Eigentums verpflichtet“ - tedy majetek zavazuje?

O zaťatém sběru víček pro malé politické strany

20. 10. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Poté co jsem vysvětlil, že volbou strany, která nedostane více než 5 % hlasů, ve skutečnosti nejvíce pomůžete těm, které byste nikdy nevolili ZDE, argumentace příznivců hlasování pro malé strany za každou cenu doznala změn. Nejde prý přece o to volby vyhrát nebo prosadit svoje, ale dát najevo postoje - a také prý finančně pomoci malým stranám, které za určitých okolností i za hranicí parlamentní politiky získají finanční příspěvek.

Třeskuté ticho kolem americké role v indonéské genocidě

O dalším spektakulárním selhání českých médií

20. 10. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Tento týden americký Národní bezpečnostní archiv a některá světová média zveřejnily nové znepokojující informace o pozadí masové vyhlazovací kampaně indonéské armády proti skutečným a domnělým komunistům v letech 1965 až 1966, což se tehdy neobešlo bez entuziastické podpory americké vlády. Podle odtajněných dokumentů zaměstnanci americké ambasády v Jakartě nadšeně líčili průběh masakrů, ze kterých by se normálním lidem zvedal žaludek. České sdělovací prostředky však o této skutečnosti nezveřejnily ani čárku. Ostatně není divu, neboť pachatel pochází z ideologicky spřízněného tábora. Je to navíc dost silná káva.              

Moje těžká volba. Zoufalý pokus o racionální volbu.

Moje absolutní priorita je zůstat členem EU….

20. 10. 2017

čas čtení 3 minuty

Myslíte si, že po zavedení mezistátních cel a daní se vyplatí z Čech něco vozit na Západ?

Obzvláště za situace rostoucí automatizace (Sám jako inženýr jeden takový stroj kreslím, takže moc dobře vím, jaké jsou požadavky na náklady ve světové konkurenci!) Leda, že se vaše platy pořádně sníží!

Myslíte si, že Rusko nahradí Západ ! To budete muset makat, ještě levněji...za menší děngy!

Tento obrázek ukazuje můj „extrémní“ výsledek získaný pomocí volební kalkulačky, tj. zaškrtl jsem to co je pro mne v těchto volbách absolutní prioritou a tím je, členství ČR v jádru  EU, píše Štěpán Major.

Sám jsem bývalý člen ČSSD, za tuto stranu jsem 2x kandidoval za tuto stranu v krajských volbách a byl jsem předsedou místní organizace.  Sociální demokracii jsem opustil díky haškovcům a zemanovcům, s jejichž názory absolutně nesouhlasím.

O zemanovcích bych mohl napsat 1000 nelichotivých stran a tito lidé by naši zem nejraději zavedli někam do Střední Asie nebo na Kavkaz. Dnes mohu říci, že pro mne tou dobrou - evropskou sociální demokracií v českých zemích nikdy  nebyla a ani nemohla být česká/československá/ českoslovanská sociální demokracie, tu „moji“ sociální demokracii by spíše reprezentovala německá sociální demokracie, reprezentovaná Wenzelem Jakschem.

Okamura v předvolební debatě zase lhal

20. 10. 2017

čas čtení 4 minuty




Politikem, u kterého hodnocení nepravda převážilo nad pravdou, je Tomio Okamura (SPD). Prokazatelně pravdu hovořil jen ve čtyřech případech, sedmkrát bylo jeho tvrzení neověřitelné, třikrát zavádějící, šestkrát nepravdivé. Mimo jiné se Jiřího Kubíka snažil přesvědčit o tom, že pro vznik státu Izrael hlasovala v roce 1947 i Velká Británie. Ta se ale hlasování zdržela.


Praha, 20. října 2017. Sedm čelních představitelů kandidujících politických stran (Ivan Bartoš, Petr Fiala, Jan Farský, Tomio Okamura, Pavel Bělobrádek, Miroslav Kalousek a Lubomír Zaorálek) přijalo pozvání novinářů Šídla a Kubíka k rozhovoru v rámci předvolebních „výzev“ serveru Seznam Zprávy. Během sedmi rozhovorů padlo celkem 113 faktických výroků. Z nich byla více než polovina (69) pravdivých.

Klasické strany nejsou volitelné

20. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta

Vážený pane Dolejší,

už jste únavný s vaším bojem proti hlasům malým politickým stranám. Žádný politický subjekt na české politické scéně nevyjadřuje zcela moje politické preference a ŽÁDNÁ z takzvaných klasických politických stran pro mě není volitelná, takže budu volit stranu dosud nezastoupenou v parlamentu. Je mi celkem jedno, jestli můj hlas propadne, anebo ne.

V minulých volbách jsem se skřípajícími zuby volila sociální demokracii, ale po Chovancově reformě policie, snaze po okleštění registru smluv, tichým souhlasem ČSSD na Praze 8 se zmršením unikátního Ďáblického sídliště obskurními plány developera Vítka, a funkcionáři jako jsou Březina nebo Dolinek, pro mě tato strana volitelná není.

S pozdravem

Marie Lipoldová

George W. Bush zaútočil nepřímo na Trumpův rasismus, bigotnost a vyhrožování

20. 10. 2017

čas čtení 2 minuty



Překvapivě, bývalý, často kritizovaný a zesměšňovaný americký prezident George W. Bush přednesl ve čtvrtek vynikající projev. Platí i pro Česko, v dnešní volební den:


George W. Bush: "Naše totožnost jako národa není určena zeměpisem, etnicitou, půdou ani krví. Být Američanem znamená přijmout vysoké ideály a občanskou odpovědnost.

Tím, že přijímáme ideál lidské důstojnosti, který se nechází v Deklaraci nezávislosti, se stáváme dědici Thomase Jeffersona.

Stáváme se dědici Jamese Madisona tím, že pochopíme génia a hodnoty americké ústavy.

Stáváme se dědici Martina Luthera Kinga juniora tím, že uznáváme se navzájem nikoliv podle barvy kůže, ale podle vlastností našeho charakteru.

To znamená, že lidé všech ras, náboženství, etnicity mohou být plně a rovnou měrou Američané.

Znamená to, že bigotnost či bělošská nadřazenost v jakékoliv formě je rouháním proti této americké víře. (Potlesk)

A znamená to, že samotná totožnost našeho národa závisí na tom, že se nám podaří předat občanské ideály příští generaci.

Potřebujeme obnovený důraz na občanskou výchovu ve školách a naši mladí lidé potřebují pozitivní vzory.

Zastrašování a předsudky v našem veřejném životě určují celostátní tón, umožňuje to krutost a bigotnost  a ochromuje to morální výchovu dětí.

Jediným způsobem jak předat občanské hodnoty, je nejprve je dodržovat.

Jsme národ, který má historii odolnosti a génius pro obnovu. Právě v této chvíli je jedním z našich největších celostátních problémů deficit sebevědomí.

Avšak věc svobody ospravedlňuje veškerou naši víru a veškeré naše úsilí. Stále ještě to inspiruje muže a ženy v nejtemnějších koutech světa. Bude to inspirovat i budoucí generaci.

Americký duch neříká, že se nějak protlučeme, nebo že to nějak bude. Říká, že zvítězíme, a to je přesně to, co uděláme.

S Boží pomocí. Děkuji vám."

BBC: Katalánsko je rozhádáno

20. 10. 2017

čas čtení 6 minut

Ve vesnici Villaradona říká jiná známá, že její otec se tam pohádal s místním farářem. Byli předtím přátelé po dobu čtyřiceti let! Teď na sebe řvou na ulici. Její otec, je mu víc než osmdesát let, přestal chodit do kostela.

Je tomu skoro tři týdny od referenda, v němž Katalánci hlasovali v referendu, zda chtějí nezávislost, a krize se, jak se zdá, zhoršuje. Celostátní španělská vláda v Madridu vyhrožuje, že začne suspendovat autonomii Katalánska, pokud zastánci nezávislosti neustoupí. A jak zjistila v Barceloně Pascal Harter, všechna ta nejistota, lidi stresuje. Její reportáž se vysílala v rozhlasu BBC ve čtvrtek v pořadu From Our Own Correspondent:

"Šéf nám řekl, abychom o tom nemluvili," řekla holička v holičství na předměstí Barcelony. "Španělsko čelí své největší krizi od doby, kdy přešlo v sedmdesátých letech od diktatury k demokracii, a my o tom nemáme mluvit?" Ale pravda je, že mnoho lidí o tom skutečně nechce mluvit.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v září 2017

12. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

V září 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 47 177.96.     Výdaje na provoz Britských listů byly 53 192.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem září 2017 137 981.02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

27524