Umřel tady kluk, kterého jsme znali... Doufám, že se zítra ráno vzbudím...

12. 12. 2017

čas čtení 2 minuty



V Anglii padá sníh a je pod nulou. V ČR taky. Britská televize Channel Four dala jako první zprávu svého večerního zpravodajství v pondělí reportáž o situaci bezdomovců. "Je to opravdu nad lidskou inteligenci a nad lidské síly této civilizace bezdomovectví odstranit?" ptal se v úvodu zpravodajské relace moderátor Jon Snow...




"Umřel tady před dvěma dny kluk, kterého jsme znali. Kvůli počasí. Myslím, že mu bylo teprve 38, nebo nějak tak šíleně málo. Pil, ale zemřel zimou. Prostě se neprobudil."

Více než 4000 lidí spalo v roce 2016 v Anglii na ulici.

"Nechci tady muset takhle žít venku na ulici. Chci žít v Manchesteru, ale ne takhle na ulici."

Jak v zimě klesá teplota, ohrožuje to životy lidí.

Reportér: "Jsou k vám lidi vlídnější, když začne sněžit?"

"Zdá se to být přesně obráceně. Když šíleně leje, lidi vám dávají míň milodarů, než když neprší. Je to podivné, ale je tomu tak."

Reportér: "A zhoršilo se výrazně počasí za posledních čtrnáct dnů?"

"Za posledních čtyři, pět dnů, ano. Sněží. Minus dva, minus tři stupně..."

Reportér: "Jak to vydržíte?"

"Tři spacáky. Není to tak zlé, jak si myslíte. Teda, je to zlé, ale... Mám na sobě troje tepláky, troje ponožky, pět triček, svetry. Tak časem si na to zvyknete."

"Takovouhle zimu jsem nezažil od té doby, co jsem byl malej. Nedávno tady umřeli dva dobří lidé. Zimou, víte? Dva lidi, které známe. Když něco takového, někdo, kdo je vám blízký, umře zimou, dost to vámi otřese. Já mám na tomhle místě pocit bezpečí. A lidi, kteří jsou kolem mě, mají na tomto místě pocit bezpečí. Kdybych byl v jednom tom útulku pro bezdomovce, neměl bych tam pocit bezpečí."

Reportér: "Takže vy vlastně nechcete do útulku pro bezdomovce?"

"Když byste nevěděl, s kým tam budete muset spát, tak radši ne. Nebudu vám lhát. Nemyslím tím, že nejsem vděčný za tu nabídku. Raději budu tady spát s klukama. S lidma, kterým můžu důvěřovat. Budu spát klidněji. Nebudu se muset bát, že mi ukradnou tohle nebo támhleto. Proto někteří lidé tam nechtějí spát."

"Upřímně řečeno, nemám jinou volbu. Na to si musím zvyknout, víte."

Reportér: "Moc velká zábava zvykat si na to to asi není, co?"

"No, zábava to není, ale... Víte, musím to zaklepat. Doufám, že se zítra  ráno vzbudím."

K tomu:

Rozhovor Britských listů 140. Zahltí nás odpad?

8. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Budou muset lidé v ČR v blízké budoucnosti platit astronomické částky za likvidaci domácího odpadu?  S Markem Benešem, podnikatelem z firmy Hedviga Group, která vyvinula technologii na přetváření odpadů na energii, hovoří Bohumil Kartous. Zpracování odpadu je globálně jedním z nejvážnějších a rostoucích problémů naší doby. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. prosince 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Polsko: Soukromé televizi dal stát pokutu za to, že odvysílala reportáže z protestních demonstrací

12. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Polská Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dala pokutu soukromé televizní stanici TVN za to, že vysílala reportáže z protivládních demonstrací, které se konaly ve Varšavě v loňském prosinci.

Rada konstatovala, že tyto reportáže televize TVN "podpořily protizákonnou činnost" a "povzbuzovaly chování, které ohrožovalo bezpečnost".

Televize TVN byla pokutována částkou 414 000 amerických dolarů.

Demonstrace, které se konaly v prosinci 2016 a o kterých televize TVN informovala, byly vyvolány plány vládnoucí strany Právo a spravedlnost omezit počet novinářů a televizních stanic, které by měly mít právo vysílat jednání parlamentu. Tyto návrhy byly po demonstracích víceméně zrušeny.

RRTV rozhodla, že vysílání zpravodajského okruhu TVN porušilo zákon, protože v něm vystoupili opoziční politici, kteří vyzývali občany, aby se připojili k protestům.

TVN je Američany vlastněná televize, která často kritizuje ultrapravicovou polskou vládu.

Televize uvedla, že s pokutou nesouhlasí a že se odvolá. 

Pět členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jmenovala buď sama strana Právo a spravedlnost, která má v parlamentě většinu, anebo polský prezident, který je také bývalým členem strany Právo a spravedlnost. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na okraji útesu

12. 12. 2017 / Tomáš Hunčovský

čas čtení 10 minut


Výsledky říjnových voleb do Poslanecké sněmovny spustily lavinu varovných komentářů, které systematicky upozorňují na ohrožení liberální demokracie v České republice. Povolební vyjednávání mezi stranami na klidu rozhodně nepřidávají a v reakci na ně vznikl před několika dny dokonce tzv. Demokratický blok. Demokracie se stala nejskloňovanějším slovem debat a nejrůznější politici, komentátoři i novináři předhánějí jeden druhého ve výčtu apokalyptických scénářů, na jejichž konci zůstane demokracie v troskách. Co když je to ovšem naopak? Co když tyto volby ukázaly, že s demokracií je v naší zemi ve skutečnosti všechno v pořádku?

Potřebujeme plán pro Rusko po Putinovi

12. 12. 2017

čas čtení 4 minuty


Před rokem 1991 nikdo nepředpovídal rozklad Sovětského svazu, dnes skoro nikdo nepředvídá, že Putin skončí. Putin rozdmýchal plameny militaristického nacionalismu ve snaze posílit svou domácí moc i postavení Ruska ve světě. Může to vydržet?

Američtí, evropští a ruští experti se nyní stále častěji ptají, zda Rusko může pokračovat ještě dlouho jako konfrontační a revizionistická mocnost, usilující o pomstu za ponížení po ukončení studené války. Většina z nich si myslí, že ano, píše Natalie Nougayrède.

Pokud v Alabamě zvítězí ve volbách Roy Moore, je důvod se začít vážně bát

12. 12. 2017

čas čtení 3 minuty



Roy Moore zřejmě zvítězí v úterý ve volbách v Alabamě navzdory tomu, že svědčilo několik žen, že je sexuálně v sedmdesátých letech napadl, když jim nebylo ani dvacet. Moore to popírá, že prý je to spiknutí "lesbiček, gayů, bisexuálů a socialistů". Když vyšla obvinění najevo, 37 procent evangelikálských voličů ve státě Alabama uvedlo, že proto budou pro Moorea hlasovat.

Hlavní aktivisté, kteří podporují Moorea, jsou sítě včetně takzvané Ligy Jihu - to je bělošská nacionalistická organizace, která chce znovu vytvořit americkou jižanskou Konfederaci (která prosazovala otroctví a byla poražena ve válce Severu proti Jihu) - a extremní protipotratoví aktivisté, kteří ospravedlňují vraždění lékařů pracujících na potratových klinikách, píše Paul Mason.

Země má před sebou už jen 60 sklizní

12. 12. 2017

čas čtení 5 minut



V polovině tohoto století bude na světě žít o dva až tři miliardy lidí více než dnes. Čím se budou živit? A jaká bude mezi nimi interakce? OSN předpovídá, že pokud bude docházet k erozi půdy nynější rychlostí, svět má před sebou už jen šedesát sklizní. Toto varování nyní potvrdila nová data. Částečně v důsledku zhoršování kvality půdy klesají už nyní na 20 procentech zemědělské půdy na světě výnosy, píše George Monbiot.

Rakouští ultrapravičáci ruší zákaz kouření v restauracích "jménem svobody"

12. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta



Plán zakázat kouření v hostincích a restauracích v Rakousku od roku 2018 byl pod nátlakem ultrapravicové Strany svobody při koaličním jednání v Rakousku zrušen.

"Jsem hrdý na toto vynikající řešení v zájmu nekuřáků, kuřáků i majitelů restaurací. Svoboda volby dál žije," řekl Heinz-Christian Strache, šéf Strany svobody.

Kouření ve veřejných místnostech je ve většině zemí světa zakázáno, protože kuřáci způsobují vážná onemocnění jiným lidem, kteří jsou nuceni vdechovat kouř. Postihuje to především zaměstnance hostinců a restaurací.

V zemích, kde byl zaveden zákaz kouření, došlo k rychlému poklesu infarktů a mrtvic přibližně o 15 procent ročně.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

29794

Redakční censura ve prospěch Jiřího Drahoše

12. 12. 2017 / Ivan Větvička

čas čtení 6 minut

 

Když Jiří Drahoš 28. března 2017 oznámil, že se bude ucházet o presidentskou funkci, řekl: „Hlavním důvodem kandidatury jsou mé obavy o osud novodobé české demokracie.“ Podobně se vyjádřil i na tiskové konferenci 1. 12. Pokud se pan Drahoš pasuje do role ochránce demokratických hodnot, měl by vědět, že mezi pojistky demokracie patří svobodná práce novinářů. Ale právě tuto svobodu pan profesor se svými příznivci během kampaně alespoň v jednom případě pošlapal:.

Letos na jaře společenský měsíčník Xantypa odmítl otisknout rozhovor, který si kladl za cíl Jiřího Drahoše představit, nikoli pouze chválit. Poté za ním redakce vyslala autorku, která se ani nepokusila o kritický pohled a výsledek její práce vyšel v zářijové Xantypě. Jiří Drahoš o této změně musel vědět, neboť odmítnutý text autorisoval.

Lidi dneska blbnou všude - je to proto, že selhávají politikové

11. 12. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut



Článek Nathalie Rothshildové v izraelském deníku Harec  stojí nebezpečně na hraně rasismu, definovaném jako připisování kolektivní viny všem příslušníkům určitého etnického, kulturního, národního či náboženského společenství, která je přesunuta od vinných jednotlivců k celé společenské skupině.

Článek Rothshildové, publikující v izraelském listě, v komunitě, která se cítí ohrožena okolní převahou autoritářských arabských států, je svým postojem do značné míry pochopitelný, stejně jako jsou články v izraelském tisku, často dnes poukazující ohromeně na rychle sílící antisemitismus a ultrapravici v zemích, jako je Polsko. Přesto však si musíme dávat pozor na to, abychom neodsuzovali celé komunity. Je to prostě nespravedlivé. Na světě existují stamiliony muslimů, kteří na žádné židy násilně neútočí. Drtivá většina Poláků nejsou antisemité. Rusové nejsou blbci, autoritáři ani násilníci. Všichni Češi nejsou fašisti.

Pracovníci ČRo podpořili Janka Kroupu kritizovaného ředitelem, dopis zveřejněn nebyl

11. 12. 2017

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek jsem podepsal otevřený dopis kolegů z ČRo generálnímu řediteli Renému Zavoralovi na podporu reportéra Janka Kroupy v této kauze: https://echo24.cz/a/SSAvX/rediteli-cro-vadi-kroupuv-clanek-o-agrofertu-ten-vytky-vedeni-odmita informuje na Facebooku moderátor Jan Moláček.

Podepsal jsem dopis s tím, že bude zveřejněn, včetně uvedení mě jako signatáře. Po nějakých jednáních uvnitř ČRo, jejichž podrobnosti neznám (jsem externí moderátor a v ČRo jsem od čtvrtka nebyl), ale zveřejněn nebyl.

Jsem přesvědčen, že zveřejněn být měl, protože jde o závažnou věc veřejného zájmu týkající se veřejnoprávního média. Rozhodnutí autorů dopisu ale respektuji. Dopis není mým dílem a nebudu ho tedy zveřejňovat proti jejich vůli.

Ale můj podpis byl aktem mé vůle a připojil jsem ho s tím, že jde - opakuji - o otevřený projev nesouhlasu s jednáním generálního ředitele. Neporušuji žádnou úmluvu, nikomu jsem neslíbil, že o svém podpisu nebudu mluvit (nikdo to po mě ostatně ani nechtěl). Odmítám dělat cokoliv tajně a netransparentně. Jsem novinář a vyznávám otevřenost, ne taktizování.

Navíc - cítil bych se opravdu divně, kdyby si o mě někdo myslel, že jsem se za Janka Kroupu nepostavil. Když jsem se dozvěděl, že se připravuje společné vyjádření podpory, pokládal jsem za nejvhodnější připojit se k ostatním. Jinak bych to za sebe udělal už dávno.

Shell jsou ty benzínky, na kterých obvykle netankujeme

11. 12. 2017 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Shell jsou ty benzínky, na kterých obvykle netankujeme. Nechali zabít Kena Saro-Wiwu, ničí deltu Nigeru, prostě tu společnost nemáme moc rádi. Včera jsme ale jeli po sněhu na D1, na 145. kilometru se dětem chtělo čurat, Shellka na dohled, tak jsem si blahosklonně řek: "Dám vám šanci. Půjdeme se k vám vychcat." 

No a stalo se, co se stát muselo. Záchod stál na osobu 15 korun (co to je proboha za částku? Jako aby byl co největší problém s hledáním a vracením mincí ???), za ty jste dostali z automatu lísteček, a ten se dal na pokladně vyměnit za zboží. 

Francie od září zakáže mobilní telefony ve školách

12. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta



Bude se to týkat dětí od 6 do 15 let. Děti budou smět mobil do školy přinést a odnést, ale nebudou ho smět ve škole používat. Není zatím, známo, kam ho budou muset dát. Kritici poukazují na to, že by bylo daleko lepší vybavit školu rušičkou mobilního signálu.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Politico is všímá protiuprchlických postojů Andreje Babiše, Zeman je mezinárodně kritizován za podporu SPD

11. 12. 2017

čas čtení 2 minuty

"V ČR je už mezi politiky zcela normalizován fašistický diskurs", varuje Andrew Stroehlein  z Human Rights Watch

Vlivný mezinárodní server Politico.eu zaznamenává, že Andrej Babiš kritizoval v rozhovoru pro deník Právo  rozhodnutí Evropské unie žalovat ČR, Maďarsko a Polsko za odmítání uprchlíků a že poukázal na to, že přijetí uprchlických kvót by "jen posílilo v ČR extremistické strany".

Dodejme, že čeští politikové jako Babiš naprosto selhávají jako státníci. Rozumní politikové by obyvatelstvu dokázali vysvětlit, že hysterické vyvolávání nenávisti proti imigrantům je nesmyslné a že na komerční zisky orientovaná média pro peníze záměrně šíří xenofobní lži, čímž zemi zoufale poškozují, protože se dostane do mezinárodní izolace, poznamenává Jan Čulík. Jak na to poukazují mnozí, je naprosto neférové nechat bez solidarity zahltit uprchlíky jen Itálii a Řecko.


Přispívá k tomu  i Miloš Zeman. Zahraniční tisk si všímá, že na sjezdu SPD Zeman kritizoval EU za "zbabělost" a podpořil Trumpovo rozhodnutí přesunout americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, které vyvolalo na Blízkém východě obrovské problémy. Podle Zemana "dělá EU  vše pro to, aby propalestinské teroristické hnutí mělo převahu nad hnutím proizraelským". (Babiš je ale proti přenesení velvyslanectví do Jeruzaléma.)

Zeman promluvil na kongresu  ultrapravicové strany, jejíž činitelé požadují zákaz islámu a zplynování židů, připomíná Andrew Stroehlein, globálně uznávaný analytik z organizace  Human Rights Watch:

 



 

Kácení model, díl XII.:

Závody ve zbrojení: Strašení, že se stane, co se již děje

11. 12. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Dosluhující německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD) rád a opakovaně varuje, že by prý, kdyby snad pršelo, smrákalo se a šly mlhy, v Evropě třeba mohlo dojít k novým závodům ve zbrojení. - Ve skutečnosti ale otázka vůbec nestojí tak, zda k závodům dojde, nebo nikoliv. Rusko již zbrojí na všech frontách, jak jen mu to napjatá ekonomická situace umožňuje, a postupně převádí všechny instituce do válečného režimu. Ve hře je pouze rozhodnutí, zda se Evropa těchto závodů, v nichž jde o ni samotnou, zúčastní, nebo je ponechá na Rusech a Američanech - s rizikem, že USA také mohou poměrně záhy z vnitropolitických důvodů Evropu opustit.

Jiný kraj, jiný mrav: Kdo v ČR (kromě zelených, kteří nejsou v parlamentu) vzpomněl Dne lidských práv tak jako skotská premiérka?

11. 12. 2017

čas čtení 2 minuty



Nicola Sturgeon: "Každý den 10. prosince oslavujeme Den lidských práv. Připomínáme si tak den v roce 1948, kdy Organizace spojených národů vyhlásila Všeobecnou deklaraci lidských práv. Tato událost přinesla nové globální povědomí ohledně základních práv a svobod. A během řady desetiletí od té doby svět se v mnoha ohledech změnil k lepšímu. Avšak úsilí zajistit plná lidská práva pro všechny lidi dále pokračuje. Po celém světě, v zemích, jako je Myanmar a Sýrie, jsme dál svědky strašlivého porušování lidských práv. A i v zemích, které se dlouhodobě hlásí k lidským právům, vznikají vážné hrozby zárukám, jimž se v současnosti těšíme.

Skotská vláda je proto rozhodnuta postavit se do čela prohlubování lidských práv. Chápeme, že politické strategie a zákony, které projevují lhostejnost vůči jednotlivému občanovi, které ignorují utrpení způsobované chudobou, hladověním, nebo hluboce zakořeněnou nerovností, jsou v rozporu se zásadami Všeobecné deklarace.

Proto my tady ve Skotsku vytváříme nový systém sociálního zabezpečení, který je založen na důstojnosti a respektu. Proto podnikáme akce k zajištění větší rovnosti pohlaví na pracovištích i v celé společnosti. A proto v roce 2018, v našem Roce mladých lidí, budeme zkoumat, jak včlenit práva dětí do samého jádra zákonů a vládní politické strategie. Proto také velmi hrdě oslavujeme Den lidských práv.

Slovy Eleanor Rooseveltové, jedné z architektů Všeobecné deklarace: 'Čím více bude tento den oslavován, tím více si budou lidé po celém světě uvědomovat, jak důležité je dodržovat lidská práva a svobody v jejich vlastních zemích.'

Takže v Den lidských práv oslavujme pokrok, kterého jsme dosáhli. Avšak také znovu učiňme příslib, že budeme i nadále lidská práva podporovat a chránit. Ve Skotsku, v celé Británii i ve všech zemích světa." 

Pro české euroskeptiky: Miniaturní Irsko s pomocí EU spektakulárně zvítězilo nad Velkou Británií

9. 12. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

The Irish Times: Irsko právě zachránilo Británii před šílenstvím tvrdého brexitu. Jestliže bude nyní nucena Británie navždy dodržovat předpisy evropské celní unie, proč vůbec z EU odchází? 


Velmi poučnou lekcí je historie posledních dní z vyjednávání o brexitu mezi Bruselem, Londýnem a Dublinem. Londýnská vláda byla nucena zcela kapitulovat před požadavkem miniaturní Irské republiky, aby po brexitu byla zachována zcela otevřená hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, a to přesto, že je to pro Londýn v podstatě nemožné a vlastně to anuluje celý brexit.

Brexit: Další paralela mezi ČR a Británií: Proč lidi hlasují pro nepoužitelná řešení a blbé politiky?

11. 12. 2017

čas čtení 3 minuty



Angličtí voliči, kteří hlasovali pro brexit: Nám je jedno, že zchudneme, chceme ven z EU!

Mám nápad: Zrušme kolo! Osvoboďme se od tyranie toho cirkulárního nástroje a ušetřme všechny ty peníze, které jako stát vydáváme na osy, paprsky kol a disky!  Převezměme zpět kontrolu nad rotací!

Ale moment. Ono se to nedá udělat okamžitě. Potřebujeme pořád ještě nějaký nástroj, který nám a našemu zboží umožní se dopravovat do té doby, než oficiálně odsoudíme a zakážeme kolo a než se dohodneme na vytvoření jiného nástroje. Pravděpodobně proto budeme muset zavést "realizační období", během něhož zůstaneme "v koordinaci" s dosavadním cirkulárním formátem, píše Matthew d'Ancona.

Až se pak konečně zbavíme starého systému, závislého na principu kola - AŤ ŽIJE SVOBODA!! - budeme potřebovat nový, na míru našemu národu vytvořený mechanismus. Budeme potřebovat vlastní národní kulatou součástku, která se bude koulet kolem osy, nezávisle zkonstruovaný disk, který se bude spolehlivě otáčet, aby to umožnilo lehký pohyb. Něco, co se bude lehce točit, když to pojede po zemi. Jakpak to asi nazveme...

A to je, v kostce, historie brexitu.

"Střílejte židy": Jak se švédští židé stali terčem muslimského násilí

11. 12. 2017

čas čtení 4 minuty

Tři osoby byly zatčeny za to, že údajně házely Molotovovy koktejly na synagogu ve švédském městě Goteborgu. Jde o druhý protižidovský útok ve Švédsku za poslední dva dny


Molotovovy koktejly v synagoze; výzvy k zabíjení židů; můžete být šokováni, ale ne překvapeni. Ve Švédsku je nenávist k židům mezi muslimy, kteří jsou sami předmětem silných předsudků, opakující se formou rasismu, o níž se nesmí mluvit, napsala Nathalie Rothshildová v levicovém deníku Harec.

Syrští aktivisté ostře kritizují Trumpovu politiku vůči Izraeli a Palestině

10. 12. 2017

čas čtení 1 minuta

Rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa o přemístění amerického velvyslanectví do okupovaného Jeruzaléma představuje hrubé porušení mezinárodního práva a příslušných mezinárodních rezolucí, (kterých se USA při formulaci a schválení zúčastnily) zejména rezoluce Rady bezpečnosti OSN 242 z roku 1967 a 478 z roku 1980, které považovaly východní Jeruzalém za okupované území, a tudíž nelze uznat legitimitu jeho anexí Izraelem. Toto rozhodnutí zároveň představuje brutální útok na vlastenecká a územní práva palestinského lidu a jasné přehlížení pocitů Arabů (jak muslimů, tak křesťanů) a reprezentuje ignorování výzev mnoha světových vůdců, kteří požadovali zastavení tohoto opatření a varovali před jeho nebezpečím a negativními následky.

Východoněmecký venkov vymírá

11. 12. 2017

čas čtení 3 minuty

Němci se stěhují z malých vesnic do měst - a v největší míře na bývalém komunistickém východě. Politici tvrdí, že pomohou, ale ceny nemovitostí na východě jdou ke dnu.

Brexit: Globální mocnosti vyvíjejí nátlak na Brusel, aby EU neposkytla Británii výhodnou obchodní dohodu

10. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta



Naděje britské premiérky Theresy Mayové, že se jí podaří vyjednat po odchodu Británie z EU jedinečně výhodnou obchodní dohodu, jsou vážně ohroženy poté, co v sobotu večer vyšlo najevo, že světové mocnosti protestovaly v Bruselu proti případné možnosti, že by Evropská unie poskytla Británii zvlášť výhodnou obchodní smlouvu.

Jeden činitel z EU uvedl: "Kontaktovala nás celá řada nečlenských zemí EU, které vyjádřily znepokojení a daly najevo, že by to pro ně byl podstatný problém, kdyby měla Británie získat lepší obchodní podmínky, než jaké mají ony." Z toho důvodu vyplývá, že po odchodu Británie z EU v březnu 2019 nemůže získat Británie podobné obchodní podmínky, jaké měla, když byla členem EU.

Podeobnosti v angličtině ZDE

Czech police punishes a perpetrator disseminating hate speech with a fine of 5 US dollars

9. 12. 2017

čas čtení 1 minuta

Thousands of hateful messages on Facebook attacked the Czech Roma singer Radek Banga after he had left the stage during the Czech pop music awards "The Golden Nightingale" in November 2016. By leaving the stage, Banga protested against the neo-Nazi singer Tomáš Ortel being given two Silver Nightingales. Radek Banga then received a wave of death threats from the Czech public.

More than a year has passed. Although the Czech police has investigated the death threats, most of their authors remain unpunished. The prosecution procedure against the first perpetrator was not initiated until June 2017. The Czech police says that the seven months' delay was due to the fact that "these cases are very complicated".

Since last year, the Czech police has analysed 7000  hate speech messages which had been sent to Bango, but has managed to identify only 17 of their authors. 9 of these have been assessed by the police as having committed a criminal offence. The other messages have been assessed by the Czech police only as "minor transgresssions".

The following punishments have been received by the offenders:

Criminal offence:


- "Yes, this is how we applaud Nazism. It is now necessary to disseminate it as far it is it possible, because these black pricks, Jews, and so on, must leave our fatherland, our white fatherland, Europe and fuck off. Or it would be even better to gas them, as it happened in the past."

Punishment: Publicly beneficial works, 100 hours.

Minor misdemeanours:


- "Did I make you angry, you nigger? Here, take my axe and kill yourself."

Punishment: Fine: 23 US dollars.

- "You are a black swine. Cyklon B."

Punishment: Fine: 18 US dollars.

- "Black prick. If he was not a singer, he would depend on social welfare like all the other black swine. They should have killed his grandparents in that concentration camp. He would not  be a liberal bastard today."

Punishment:
Fine: 5 US dollars.

Source in Czech HERE



Brexit prokázal neuvěřitelnou míru blbosti anglických poslanců ohledně Irska

9. 12. 2017

čas čtení 4 minuty



Jedinou zemí, které bylo řečeno, "ať si jde pískat", jak to vyjádřil Boris Johnson, je Británie


Britský lidový deník Daily Mirror zveřejnil sžíravý komentář anglické blbosti, jak se projevuje v rámci katastrofy jménem brexit:


Nebyl to největší týden pro ty, kdo se domnívají, že narodit se jako Brit znamená být požehnán automatickou nadřazeností nad podřadnějšími lidmi.

Pan ministr pro brexit David Davis přiznal, že nemá páru o tom, jaký dopad bude mít brexit pro naši ekonomiku.

Je to, jako kdyby se předseda vašeho fotbalového klubu rozhodl zbourat stadium a pak o dvě sezóny později přiznat, že zapomněl  vypracovat plány na nový, neví, kolik bude nový stadion stát, kde budou sedadla a zda se o přestávce budou prodávat párky v rohlíku.

Vice News: Tomáš Zdechovský dostal na Facebooku za 14 dní 3000 výhrůžek smrtí

8. 12. 2017

čas čtení 2 minuty



Už podruhé za poslední týden se silně sledovaný server Vice News věnuje nenávistným projevům a výhrůžkám smrtí, které Facebook neodstraňuje ze stránek v České republice.


"Vyhrožovali nejen mně, ale také mé rodině a malým dětem," svědčil europoslanec za KDU-ČSL Zdechovský serveru Vice News. Od roku 2015 jsou výhrůžky smrtí a nenávistné útoky na sociálních sítích v ČR velkým problémem. Je to  v důsledku evropské uprchlické krize a výrokům českého prezidenta Miloše Zemana, který podporuje ultrapravicové extremisty v České republice. Navzdory příslibům od vedení Facebooku, že problém bude řešit, uživatelé Facebooku v ČR jsou pravidelně zahlcováváni vlnami nenávisti.

"Jeden člověk na mě dokonce řval v nákupním středisku, že po volbách budu viset," sdělil Zdechovský Vice News.

Experti vysvětlují, že Facebook v menších zemí nemá dostatečné množství zaměstnanců na odstraňování hate speech. Na dotaz Vice News Facebook přiznal, že na Zdechovského facebookových stránkách je množství výhrůžek smrtí a po upozornění Vice News "některé účty Facebook zlikvidoval, neuvedl však, které."

Na našem článku v Nature jsem pracoval jako chemik, nikoliv jako filozof

8. 12. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Žasnu nad tím, jak jsem v souvislosti s naším článkem, který byl právě publikován v Nature a vysvětluje příčinu protinádorové aktivity antabusu (disulfiramu), označován za „filozofa“. Ano, jsem filozof. Bude-li mít někdo zájem přečíst si mou dizertaci z filozofie, najde ji volně na internetu pod názvem „Vědění jako nástroj: instrumentalismus ve filozofii přírodních věd“. Nicméně na tom článku v Nature jsem pracoval jako vystudovaný chemik (má dizertace z chemie bohužel volně přístupná není) a člověk, který šest let přednášel buněčnou biologii.

Další drastické varování: Jak to dopadne, až ČR odejde z EU

8. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Podle právě uzavřené dohodu Británie z EU nebudou mít britští občané žijící v Evropské unii právo svobody pohybu v EU, budou smět bydlet jen v jediné zemi EU.


Andrew Strohlein: Opravdu špatné zprávy. 1,2 milionu Britů v evropské sedmadvacítce právě přišlo o svobodu pohybu. Někteří mají druhý, evropský pas a někteří další ho budou moci snad získat, ale pro většinu to není zřejmě možnost. Mám celou řadu přátel, který jsou nyní oficiálně v háji:
 




Když si čtu tu pasáž o právech občanů - není zrovna vynikající. Důraz na právo pobytu v jediném státě EU, žádná práva přestěhovat se jinak. Prostě Britové v EU se musejí pokusit zažádat si o pas nějaké země Evropské unie:

Czech parliament will debate "the recognition of Crimea, which is Russian"

8. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Two Czech parliamentary parties demand that the Czech Republic should recognize Crimea as part of Russia. The press office of the Czech Communist Party told the Russian daily Izvestia that the incorporation of Crimea into Russia "is a fact" and it has taken place in line with international law. The Czech extreme right wing party Freedom and Direct Democracy (SPD) also holds this view.

Both the Czech Communist Party and the SPD party have started the procedure to initiate a debate on this matter in Czech Parliament. They have invited a delegation from Crimea to participate in the debate in Prague. Andrej Babiš's Ano party is "aware" that voices demanding the recognition of the incorporation of Crimea into Russia are now "ever more frequent" in the Czech Republic.

The Czech Communist Party is of the opinion that that incorporation of Crimea into Russia has been made necessary by a putsch in Kiev, during which nationalists took over power in Ukraine. The "putsch" was the result of US interference which "had financed it".

Andrej Babiš has said many times that anti-Russian sanctions are "unnecessary". Czech President Miloš Zeman has called on Kiev to give up its demand that Crimea should be returned to Ukraine.

Source in Russian HERE


Provedla Mayová kvadraturu kruhu?

8. 12. 2017

čas čtení 3 minuty

BBC: Organizace Leave.EU označila premiérku Theresu Mayovou za "zrádce":



Jak konstatoval Krishnan Guru-Murthy:

Velká Británie bude dodržovat předpisy EU, aniž by o nich mohla jakkoliv rozhodovat. Evropský soud bude mít konečné rozhodovací pravomoci nad Británií v některých oblastech po dlouhá léta a platby z Británie do EU budou pokračovat dlouhá léta. Mezi Irskou republikou a Severním Irskem nebude žádná hranice a práva občanů EU v Británii budou zaručena. Tohle tedy zjevně je realizace toho výroku Theresy Mayové, že "Brexit znamená brexit." V tuto chvíli?

"Ukazuje se, že brexit zamená to, co tím míní evropská sedmadvacítka," píše Owen Jones.   "Evropská unie neudělala žádné ústupky. Irská otázka byla uložena do krabice s názvem "tohle se v budoucnu nějak vyřeší". DUP se na tu krabici skepticky mračí a ponechala si právo zase protestovat, pokud dojde k novému pokusu vyřešit neřešitelné. Británie souhlasila, že uhradí Evropské unii obrovské množství peněz, asi 35 až 39 miliard liber.

Největším ústupkem je, že aby nevznikla tvrdá hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, Británie bude "dodržovat plnou koordinaci s předpisy interního evropského trhu a celní unie". Takže Británie bude de facto i nadále členem evropského trhu a evropské celní unie, i když oficiálně vlastně ne, ale bude muset, aby přežil mírový proces v Severním Irsku,  dodržovat předpisy evropského trhu a evropské celní unie, bez jakéhokoliv práva o nich rozhodovat.

Charakter budoucí obchodní dohody mezi Británií a EU to nijak nezaručuje."

V pátek ráno uvedla Theresa Mayová v Bruselu, v přítomnosti Jeana-Clauda Junckera, že prý bylo dosaženo dohody o severoirské hranici. Hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou prý bude nadále neviditelná, nevznikne však ale ani hranice mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem, proti čemuž protestovala severoirská fundamentalistická strana DUP.   

V textu dohody se praví, že celá Velká Británie a Severní Irsko "bude udržovat plnou koordinaci s těmi předpisy evropského vnitřního trhu a evropské celní unie, které, nyní či v budoucnosti, podporují spolupráci mezi Irskou republikou a Severním Irskem."  (Viz tweet níže.)

Znamená to  tedy, že celá Velká Británie bude dál dodržovat předpisy jednotného evropského trhu a celní unie, i když, jak Mayová vzdorně tvrdí, z nich odejde. Jaký to má smysl, není známo. Kritikové poukazují na to,  že něco takového je nerealizovatelné, "předstírat, že existuje něco, co neexistuje, to se rozloží při prvním pokusu o realizaci," konstatoval v pátek ráno v rozhlase BBC skotský minsitr pro brexit Mike Russell.


Mayová také dodala, že dohoda uzavřená s EU zaručí dosavadní práva občanů EU žijících v Británii a britských občanů žijících v EU.

Češi, kvóty a minulost

8. 12. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

Původně jsem se již nechtěl k problematice humanitární krize vyjadřovat. Nicméně pokud i veřejnoprávní médium ČT nechá několik minut plejádě politiků zleva doprava omílat jedinou větu: „Kvóty nic neřeší, popř.: Kvóty nefungují“, tak se musím vyjádřit. Za prvé to samozřejmě na Západě každý ví, že jen a jen kvóty nefungují. Zde se jedná o akt solidarity a je nyní evidentní, že naprostá většina českých občanů tento pojem vůbec nezná. Za druhé počet relokovaných by činil maximálně desetiny promile počtu občanů ČR – to by si na ně musel např. pan Okamura a jeho „duchem prostí“ příznivci najmout detektivní agenturu. Naprosto tragikomicky úsměvné je tvrzení designovaného premiéra, že by kvóty posílily extrémisty. Ten člověk snad žije na Marsu či nechce vidět posilování extremistů za situace, kdy je v ČR jen pár desítek uprchlíků a 0,2 promile muslimů.

Lidský proud: Ai Weiwei zkoumá děsivou situaci migrantů na pochodu

8. 12. 2017

čas čtení 2 minuty

Nový dokumentární film čínského konceptuálního umělce nenabízí jednoduché odpovědi. Projevuje však hluboce dojemnou empatii pro lidi, kteří se stali obětí globální krize. 



Čínský umělec Ai Weiwei vytvořil ambiciozní, lidskou a často šokující filmovou esej na téma migrantů a jejich situace v jednadvacátém století. Se svým filmovým štábem cestuje po celém světě a nachází globalizovaný příběh bídy a zoufalství. Jsou to lidé, kteří jsou v tak děsivé situaci, že se vzdali všechno ve svých životech a vydali se na cestu - a tak se stali záhadnými, nejasnými, těžko interviewovatelnými. Není to jen jazyková bariéra. Oddělili se od kulturního kontextu, v němž vyrostli, a nedostali svolení stát se součástí toho kontextu, v němž existuje privilegovaný filmař. Pojivá tkáň rozhovoru neexistuje. Film velmi silně závisí na své vizuální stránce, píše filmový kritik Peter Bradshaw.

Český parlament bude jednat o uznání "ruského" Krymu

8. 12. 2017

čas čtení 1 minuta

Dvě české parlamentní strany vystupují za uznání Krymu jako součásti Ruska. Tiskové oddělení KSČM sdělilo listu Izvěstija, že včlenění poloostrova do Ruské federace je "hotová věc" a proběhlo v souladu s mezinárodním právem. Stejnou pozici zastává strana Svoboda a přímá demokracie (SPD), jejíž zástupci iniciují přezkoumání tématu parlamentem. Na zasedání do Prahy pozvali krymskou delegaci. Vládní hnutí ANO sdělilo, že v zemi se stále častěji ozývají hlasy o oprávněnosti přičlenění poloostrova k Rusku.

Role expertů v "postpravdivé" společnosti

8. 12. 2017

čas čtení 2 minuty


Tom Nichols, autor knihy Smrt expertízy ZDE a čelný představitel konzervativní iniciativy Never Trump (Trump? Nikdy!), vysvětluje, v čem se podle něj v nedávné době proměnila role expertů v americké společnosti.

Írán zajišťuje Asadovi 80 % jeho vojenské síly. S USA odmítá komunikovat

8. 12. 2017

čas čtení 4 minuty

Vysocí představitelé Trumpovy administrativy varovali, že Írán stupňuje své aktivity směřující k rozšiřování vlivu na Blízkém východě. Varovný dopis odeslaný veliteli íránských Revolučních gard Kásimu Sulejmánímu íránská strana ani neotevřela. USA slibují navrhnout regionální strategii zadržování prostředníků Teheránu na Blízkém východě.

Přečetli jsme:

Trumpova „Boží pomsta“

8. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

Přesun americké ambasády do Jeruzaléma byl jedním z Trumpových volebních slibů, který se teď snaží splnit. Tento slib nebyl určen ani tak americkým židům, kteří jsou z velké části liberálové a voliči demokratů a politický status Jeruzaléma pro ně není až tak důležitý.


 

Spíše byl směřován směrem k velmi silné voličské komunitě evangelikálních křesťanů hlavně z jižních států USA. Jejich křesťanská teologie totiž zahrnuje i politický aspekt, který vidí v dnešním Izraeli a Jeruzalému předzvěst druhého příchodu Ježíše Krista.

Celý článek: ZDE

Evropští fašisté, xenofobové a islamofobové se budou srocovat v Praze

7. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

Okamura pozval na 16. prosince do Prahy fašisty Le Penovou a Geerta Wilderse a další xenofoby a islamofoby. Jejich "schůzka" se má konat v Kongresovém centru, Blažimská 1781/4, 140 00 Praha 4. 


Britská policie uvěznila Poláka poté, co u ní hledal pomoc proti útoku

7. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Polský občan Miroslaw Zieba, 48 a jeho manželka si stěžovali policii poté, co pronajímatel jejich bytu přišel s dvěma muži v kuklách a vyhnal je pod hrozbou útoku nožem a baseballovými pálkami.

Ziebova manželka byla při útoku zraněna a musela být ošetřena v nemocnici. Avšak britská policie zatkla nikoliv pronajímatele bytu, ale Poláka a už dva měsíce ho zadržuje ve vazebním středisku pro imigranty.

Zieba byl v Polsku před třiceti lety odsouzen za trestné činy a za vyhýbání se vojenské službě, za což si odseděl vězeňský trest. Avšak podle svých vlastních předpisů nesmí britské ministerstvo vnitra zatknout či deportovat osobu jen na základě předchozích trestů, které dotyčná osoba už podstoupila.

Právníci konstatují, že je šokující, že v dnešní Británii není možné, aby se cizinci žijící v Británii báli obrátit se na policii s prosbou o pomoc, když se stanou obětí trestných činů. Taková situace je výzvou pro kriminálníky, aby se beztrestně při páchání trestných činů zaměřovali na cizince.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Guardian: Babiš byl jmenován premiérem menšinové vlády a přislíbil boj proti migraci

7. 12. 2017

čas čtení 2 minuty



Další rána pověsti ČR v zahraničním tisku


Druhý nejbohatší muž České republiky, Andrej Babiš, byl jmenován novým premiérem ČR. Zapřísahal se při tom, že bude bojovat proti pašerákům lidí, které obviňuje z množství tzv. "ilegálních" migrantů přicházejících do Evropy, píše deník Guardian.

"Náš postoj vůči migraci je jasný. Naše země by měla být aktivnější a navrhnout členským zemím a Evropské komisi řešení ilegální migrace [sic].  A tím řešením je boj proti pašerákům lidí."

Česká republika následuje Trumpa. Uznala západní Jeruzalém za hlavní město Izraele

7. 12. 2017

čas čtení 1 minuta


 



Česká republika ve středu udělala totéž, co Donald Trump, píše Jerusalem Post. Na internetových stránách českého ministerstva zahraničí se objevil text: "Česká republika v současnosti, než bude podepsán mír mezi Izraelem a Palestinou, uznává Jeruzalém za faktické hlavní město Izraele v hranicích demarkační linie z roku 1967. ČR, spolu s dalšími členskými zeměmi EU, po rozhodnutí výboru EU pro zahraniční záležitosti, považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město obou států, tedy státu Izrael a budoucího státu Palestina."

Zveřejněním tohoto prohlášení učinila Česká republika neobvyklý krok v tom smyslu, že porušila politickou strategii členských zemí EU, které zastávají názor, že Jeruzalém by neměl být uznán za hlavní město Izraele, dokud nebude dosaženo konečné dohody o statutu tohoto města.

Avšak na rozdíl od USA uvedlo české ministerstvo zahraničí, že bude uvažovat o přesunutí svého velvyslanectví teprve po uzavření vyjednávání. 

Co se děje v USA pražskýma očima

Trumpismus jako celosvětový problém: návrat “biologické” politiky?

7. 12. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Biologická politika vychází z principů sociálního darwinismu. Státy vede alfa-samec, nejsilnější samec ze stáda. Pozná se tak, že má nejvíc peněz, nejvíc domů a nejvíc mladých žen. Jeho hlavní úlohou je ochránit nás před agresivními samci z nepřátelských kmenů, kteří by se nás mohli násilím zmocnit a “zotročit”. Před cizáky se naše tlupa brání, co to jen jde. Kromě obranných palisád k nám samozřejmě nikdo nesmí - co by tu asi chtěl? Hlavně, že je tady bezpečno. Sekuritizační teorie a její Kodaňská škola, která už je řadu let stará, to tušila už dávno. Nyní ale vidíme, jakým způsobem je “bezpečnost” propojená s biologicky danými evolučními mechanismy, které podle všeho významným způsobem ovlivňují naši psychiku. A jaké to má politické důsledky. Trump podle všeho není náhoda, volby přece jen pořád o něčem vypovídají. Biologická politika nabízí jednoduché vysvětlení:

29719

Rozpoutá Donald Trump katastrofální konflikt na Blízkém východě?

7. 12. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Prezident Donald Trump není v úřadě ani jeden rok a již nyní je zcela zjevné, že dopady jeho chaotické a nadmíru diletantské politiky doma i v zahraničí budou dalekosáhlé a v některých ohledech patrně nezvratné. Ať již máme na mysli jeho vojenské výboje na Blízkém východě, kde nyní působí téměř 26 tisíc amerických vojáků, nebezpečnou eskalaci napětí mezi Washingtonem a Pchjongjangem, daňovou „reformu“, jež je zárukou masivního transferu bohatství do rukou nejmajetnějších Američanů, což může vyústit v sociální nepokoje v USA, nebo aktuálně avizovaný přesun americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma a uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Není vůbec vyloučeno, že tento vysoce kontraproduktivní a nesmyslný krok nakonec povede k zahájení dalšího tragického konfliktu na Blízkém východě.     

   

Bodláky Václava Duška

Důvod k bytí – není zbytí

7. 12. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Naše hlasy jste dostali k práci, vykutálenci, prozatím ukazujete nezralost, hloupost, povýšenost, závist, pohrdání, bezbřehé plácání a politickou slepotu -  začínáte být pro smích. Služte, anebo máte možnost opustit sinekury a zmizet v politickém propadlišti – to, že se někteří zoufalci snaží vrátit na jeviště Politikum je důkazem dutosti volebního uspořádání. Mrákotné figury se spoléhají na zapomětlivost občanstva; vymyté mozky - nedostatkové zboží. Vidíš historické škrholy, nestačíš se divit i novému herectvu pod prapory čistoty, pravdivosti; považ - také s lebkou a zkříženými hnáty. V rukou troufalců leží osud drobné země – kam se hrabou divadelní furianti, pan režisér Macháček by naši současnou komediální partu odsunul do zákulisí k dozrání.

EU varuje technologické giganty: odstraňujte extremistické materiály, nebo vás budeme regulovat

7. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

 


Evropská komise varovala Facebook, Google, YouTube, Twitter a další internetové firmy, že musejí efektivněji odstraňovat extremistické materiály ze svých sítí, anebo zavede zákony, jimiž je bude regulovat.

V důsledku rostoucího nátlaku od evropských vlád posilují internetové firmy počty svých zaměstnanců odstraňujících extremistické materiály. Avšak ve středu konstatoval Julian King, komisař EU pro bezpečnost, že situace stále není uspokojivá a internetové firmy musejí zintenzivnit svou práci.

Pokud EU nebude spokojena s pokrokem při odstraňování extremistického materiálu technologickými firmami, které mají většinou základu v USA, Evropská unie zavede příští rok nové zákony, jimiž si odstraňování hate speech vynutí.

Podrobnosti v angličtině ZDE



NYT: česká populární kultura zaseklá ve fašismu a v minulosti

7. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

Letošní Zlatý slavík vyhrál osmasedmdesátiletý Karel Gott, který v této soutěži poprvé zvítězil v roce 1964, upozorňuje New York Times - ukazuje to, jak hluboce v minulosti je zaseklá česká populární kultura. K jediné změně došlo posunem k fašismu - na druhém místě se umístila ostře islamofobní skupina Ortel...

Zdroj v angličtině ZDE

 

29792

Česká republika jako budoucí ráj... sociální nerovnosti

Extrabuřty nedáme

7. 12. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Česká republika patří mezi země, v nichž se vzdělávání reprodukuje do značné míry v závislosti na tom, do jaké rodiny se dítě narodí (analýza výsledků PISA 2009 Jany Palečkové, od str. 27). Vzdělání je přitom jedním z nejvlivnějších faktorů sociální mobility. Kdo nemá, nevybředne z průšvihu, neprorazí strop chudoby a s ní spojené sociální deprivace. Nespáří se napříč sociálními vrstvami. Máme na to v ČR takové speciální líhně, říkáme jim víceletá gymnázia. Jsou to takové šlechtitelské ústavy, do nichž rodiče disponovaní správným sociálním statusem umisťují své děti, aby se naučily nikoliv moudrými býti, nýbrž v dobré společnosti žíti. Co v mládí najdeš, nemusíš se celý zbytek života učit...

David Davis: Britská vláda nevypracovala žádné ekonomické analýzy ohledně dopadu brexitu! Nepotřebujeme!

6. 12. 2017

čas čtení 5 minut

Je to vlastně satira odehrávající se v reálném čase - až na to, že je to zdrcujícím způsobem nelegrační a každý den je jasnější, že nám vládnou debilové.


? - ! - Člověk tváří v tvář tomuhle všemu začíná pochybovat o vlastním zdravém rozumu...


David Davis, říjen 2017:

"Vláda vypracovala analýzy dopadu brexitu v neuvěřitelných podrobnostech pro 58 sektorů."

Prosinec 2017:

"Posledních 18 měsíců si hrajeme na Playstation a díváme se na porno."

Britská vláda si nenechala vypracovat žádné hospodářské analýzy týkající se ekonomického dopadu odchodu Británie z Evropské unie, sdělil britský konzervativní "ministr pro brexit" David Davis parlamentnímu výboru Dolní sněmovny, který od něho požadoval, aby bylo těchto 58 sektorových hospodářských analýz zpřístupněno poslancům.

Toto sdělení vedlo ve středu odpoledne celou řadu poslanců Dolní sněmovny k rozhodnutí žádat potrestání Davise za pohrdání parlamentem.


"This is my city, so speak Czech," said a man in Ostrava to EU students and beat them up

6. 12. 2017

čas čtení 1 minuta

Attacker on an Ostrava tram

The police in the city of Ostrava in the north east of the Czech Republic are looking for a man who physically attacked a group of EU students who were travelling on a tram in the city.

The four students, two girls and two boys aged between 20-24, were sitting at the back of a tram and spoke English. When he heard that, the aggressor threw a paper pizza tray at them. After they asked him why he had done this, he told them that they this was his city, this was his home and they should be speaking Czech. He went on to abuse them verbally. When they alighted from the tram, he followed them, pushed one of the girls, hit one of the boys in his face with his fist, He also attacked the other boy and  kept kicking even when he was lying in the street.

The police has footage of the incident, which was recorded by the tram camera,  and is calling on the public to identify the aggressor.

Source in Czech HERE

 

Britští akademici protestují proti obscénně vysokým platům univerzitních rektorů

6. 12. 2017

čas čtení 2 minuty



Univerzitní pracovníci požadují reformu systému, v jehož rámci si osoby na vrcholu univerzitní pyramidy udělují astronomické platy a zároveň upírají férové platy učitelům na nejnižších žebříčcích pyramidy


Váce než 160 akademiků na univerzitě v Birminghamu protestuje proti vysokému platu a dalším zlatým pobídkám rektora Davida Eastwooda a jeho týmu. Šíří se tak protesty britských univerzitních učitelů proti obscénně vysokým platům univerzitních manažerů. Eastwood si ročně platí 426 000 liber, což je 1 034 571 Kč měsíčně. Má také luxusní univerzitní rezidenci a automobil se šoférem.

Zatímco je průměrný plat vysokých univerzitních manažerů v Británii 82 506 liber ročně (200 000 Kč měsíčně), v Birminghamu je to 163 949 liber ročně (400 000 Kč měsíčně). Sedm vysokých manažerů v Birminghamu dostává plat vyšší než 200 000 liber ročně a 36 manažerů plat vyšší než 150 000 liber ročně.

Kdo se chce zbavit fašistů na Twitteru, změňte si v zadání účtu svou adresu na Německo

6. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta



Pro ty, jimž vadí nacistické a zahnědlé výroky na Twitteru: Změnila jsem si podle návrhu chytrého přítele na Twitteru svou adresu na Německo a zahnědlé výroky zmizely. Německo má přísnější zákony proti vyvolávání nenávisti:



PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v říjnu 2017

28. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 980.82. Příjem z reklamy byl 14 903 Kč.     Výdaje na provoz Britských listů byly 69 726.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem října 2017 151 138.34 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23633