Sigmar Gabriel: Pokud chce EU přežít, musí být asertivnější

6. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel na zahraničněpolitickém fóru prohlásil, že vztahy s USA po Trumpovi "už nikdy nebudou stejné". Varoval, že instituce jako EU a OSN riskují, že se stanou bezvýznamnými.


Ministr v úterý na berlínském Zahraničněpolitickém fóru představil neradostný výhled na mezinárodní vztahy a německé místo v novém světovém řádu. V půlhodinovém projevu hovořil o tom, jak Západ, liberalismus a instituce jako OSN selhaly při plnění svých deklarovaných úkolů.

Vicekancléř nicméně nejprve zmínil napjaté vztahy s USA prezidenta Trumpa.

"USA už nevidí svět jako globální společenství, ale jako válečnou arénu, kde každý sleduje vlastní výhody," prohlásil Gabriel. Německá zahraniční politika podle něj musí být odvážnější a neřídit se pouze washingtonskou linií.

"Německo už nemůže dál jen reagovat na americkou politiku, ale musí zaujmout vlastní pozici... i poté, co Trump opustí Bílý dům, vztahy s USA už nikdy nebudou stejné."

"Zatímco se USA stáhly z mezinárodní scény, nikdo se neobrátil na Evropskou unii," tvrdí Gabriel s tím, že blok už se nezastává konkrétní sady hodnot. Obvinil také členské státy, že zacházejí s unií "jako by měly v kapse u vesty jinou".

"Možná právě stojíme před novým kolem závodů v jaderném zbrojení v Evropě," prohlásil Gabriel. Tomu lze podle něj zabránit, pokud se evropské státy postaví za pokrokové ideály, o nichž tvrdí, že je zastupují.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10103

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2017