Mezitím v Absurdistánu 25:

Zabíjej levičáky pro Ježíše Krista!

10. 5. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Francie padla. "Francouzi už neměli sílu bojovat za Francii. Ve srovnání s nimi jsou Poláci lidé mocného ducha, dávají plnou moc polským vlastencům. My procházíme znovuzrozením, zatímco Francouzi umírají...," napsala poslankyně strany Právo a spravedlnost Krystyna Pawłowicz na své facebookové stránce poté, co se dozvěděla výsledky francouzských prezidentských voleb. A ono to až do poslední chvíle vypadalo tak nadějně! Pravicový publicista Samuel Pereira, ten, který se poté, co strana Právo a spravedlnost ovládla veřejnoprávní média v Polsku, stal náměstkem šéfa veškeré publicistiky, sledoval prezidentskou debatu a vzrušovalo ho, jak podpora pro Marine Le Penovou roste... Teprve pak ho někdo bohužel musel upozornit, že rostoucí čísla, to není podpora pro Marine Le Penovou, ale že jsou to stopky, které měří čas, po který kandidáti hovoří...

Rozhovor Britských listů 108:

Karvinsko jako odpadkový koš republiky

5. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s podnikatelem Markem Benešem z Karvinska o prohlubujících se ekonomických rozdílech mezi obyvateli České republiky i Evropy, o nezájmu a nekompetenci politiků a o šířící se frustraci mezi voliči. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Italská pobřežní stráž nechala utonout přes 250 uprchlíků

10. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

10. října 2013 zemřelo 268 syrských uprchlíků, včetně 60 dětí. Jejich plavidlo se nacházelo asi 100 km jižně od ostrova Lampedusa, který leží mezi Tuniskem a Sicílií. Nyní byl v časopise L’Espresso zveřejněn audiozáznam, který naznačuje, že italské úřady nechaly Syřany utopit záměrně, i když věděly několik hodin předem, že jejich loď je ohrožena.

Ve vládní krizi platí interpretace, anebo „duch dokumentu“?

10. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Především málem párkrát denně ten či onen z klíčových aktérů přihodí něco nějak nového a s novou odlišností prezentovaného do toho soukolí problémů, které nejdříve začaly před pouhým týdnem (2. 5.), a to premiérovým oznámením, že zřejmě dojde – z těch tehdy hned známých „milosrdných“ důvodů – hned v následující čtvrtek (4. 5.) k demisi vlády.

ANO má v ČR obrovskou podporu, protože policie a justice nefungují

9. 5. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ve vyspělých zemích nekončí ušpinění politici kvůli špíně samotné, ale kvůli tlaku veřejného mínění, které tu špínu nechce. Pokud ale veřejné mínění z nějakého důvodu takto nefunguje a veřejnost výrazně podporuje ušpiněného proti čistým (úsměv), otevírá se obrovský problém, v němž demokratická politická kultura přestává fungovat.

Ve sněmovních volbách v roce 2010 při volební účasti 62,6% získaly:

Power struggle in the Czech Republic

9. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

27 years after the fall of communism, the Czech Republic is now yet another post-communist country in East Central Europe which is sending out warning signals that democracy in this region is threatened.

At the end of April 2017, the Czech Social Democratic Prime Minister Bohuslav Sobotka decided to dismiss Andrej Babiš, his Finance Secretary and Deputy Prime Minister, from his governmental posts. Sobotka has publicly accused Babiš of committing fraudulent financial operations.

Various international commentators, as far as Croatia or even Pakistan, have praised Sobotka's actions, commenting favourably on what seems to the outside world to be an attempt by the Czech PM to rid Czech politics of corruption. The problem is that the Czech voters are not particularly convinced by Sobotka's actions.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Přečetli jsme:

Jak dopadli hrdinové pražského osvobození? Jednoho popravili, druhý skončil v kriminále

10. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Karel Kutlvašr a Jaromír Nechanský patřili mezi velitele a hrdiny, kteří v květnu 1945 stáli v čele osvobození Prahy. Komunistická justice je ale namísto odměny odsoudila – Kutlvašr strávil dlouhá léta ve vězení, Nechanský skončil na popravišti.

Karel Kutlvašr a Jaromír Nechanský byli typičtí prvorepublikoví důstojníci, kteří bojovali za osvobození Československa a porážku nacismu. „Naštěstí oba profesionální vojáci s prvorepublikovým vychováním zvládli i to, že teoreticky by měl velet Jaromír Nechanský, jak určila Česká národní rada, ale byl vojenskou hodností v nižším postavení než generál Kutlvašr," vysvětluje badatel a host pořadu Jiří Padevět.

Hned 30. srpna 1945 dostal „padáka" Jaromír Nechanský a v únoru 1948 Alexej Čepička, tehdy zeť Klementa Gottwalda a generální sekretář Ústředního akčního výboru Národní fronty, sepsal seznam generálů, kteří mají být propuštěni. Jmen bylo celkem třicet, generál Kutlvašr byl uveden na 9. místě.

Oba vojáci a hrdinové – gen. Karel Kutlvašr a kpt. Jaromír Nechanský – se pak ocitají před soudem, ale každý v jiném procesu a každý s jiným zdůvodněním. Oba se dle komunistické justice, kterou řídila právě Komunistická strana Československa, „provinili". Obviněni byli na základě politického zadání a jejich provinění se nám opravdu může zdát přinejmenším absurdní.

Celý článek: ZDE

Pokus o prezidentský puč:

Zeman mlží, zatímco Babiš zametá stopy?

9. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Jeden z mnoha střetů zájmů ministra financí spočívá v tom, že šéfuje úřadu, který vyšetřuje podezření na jeho vlastní trestnou činnost. Odvolat Babiše je velice důležité; ale nejen to - zrovna tak je klíčové odvolat jej co nejdříve, aby neměl příležitost ovlivňovat vyšetřování. Miloš Zeman nicméně svým postojem k celé kauze dává jasně najevo, že osobní nenávist k Sobotkovi má u něj přednost před vším ostatním.

29657

V Turecku začíná soud s dvěma Čechy obviněnými z údajného terorismu

9. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Markéta Všelichová a Miroslav Farkaš, dva Češi obvinění z pomoci kurdským milicím YPG v severní Sýrii, budou od 10. května stát před soudem ve východotureckém Vanu, upozorňuje Pavel Pečínka. Jako pomoc teroristům kvalifikuje turecká justice provizorní nemocnici v podobě vojenského stanu, kterou chtěla dvojice do kurdské oblasti Rojava, čelící nájezdům Islámského státu, dopravit. Turecká strana použila ke svým obviněním také fotografie obou Čechů zachycujících je při pózování v uniformách YPG, přičemž snímky stáhla z veřejně dostupnch, otevřených facebookových účtů obou jmenovaných. Vzhledem k nutnosti hradit služby obhájců dvou Čechů vznikla peněžní sbírka, která by měla částečně snížit finanční zátěž obou rodin. Více podrobností na facebookovém účtu Markéta Všelichová, který spravují rodiče této české studentky. Snímek zachycuje Markétu Všelichovou (první zleva) ve společnosti dalších uvězněných, převážně kurdské národnosti, v ženském oddělení věznice ve Vanu.

Věčné jaro v Los Angeles

9. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Pár fotografií z příslovečného "věčného jara" v kalifornském Los Angeles zveřejňuje Jan Čulík.

Všude květiny:


 




Varování pro řidiče ve čtvrti zazobanců: "Jeďte pomalu, dospělí si hrají!":

V Los Angeles je používání plastikových nákupních tašek dávno zakázáno

9. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta


Mladá fronta Dnes se (zřejmě aby se zavděčila euroskeptickému Babišovi) nedávno pokusila vyvolat článkem na titulní straně protiunijní nálady nepravdivým titulkem, že prý Evropská unie chce zakázat rozdávání   tašek z plastu v supermarketech. Tašky z plastu ovšem v důsledku své nezničitelnosti děsivě poškozují životní prostředí - v moři je prostor o velikosti sto krát sto kilometrů naplněných právě plastikovými taškami, které se dostávají do potravinového řetězce.

Čtenáře možná může zajímat, že rozdávání nákupních tašek z plastu bývá zakázáno i mimo Evropskou unii, například, jak včera zjistil Jan Čulík, v městě Los Angeles. Tento nápis si tam vyfotografoval v supermarketu u pokladny:




Tentýž supermarket však varuje i před jinými nebezpečími, před nimiž nikdo v Česku nevaruje:

VAROVÁNÍ:

Téměř všechny ryby a mořské plody obsahují určité množství rtuti a přidružených sloučenin, chemikálií, o nichž stát Kalifornie ví, že způsobují rakovinu, genetické poškození nemluvňat a další poruchy porodnosti. Některé ryby obsahují více škodlivin než jiné.

Těhotné a kojící matky a malé děti by neměli konzumovat tyto ryby:
MEČOUN - ŽRALOK - VELKÉ MAKRELY - TILEFISH

Měli by také omezit konsumpci dalších ryb, včetně čerstvého i mraženého tuňáka:

29655

Losangeleské rádio: "Zachraňte ubohé muslimy rozdáváním biblí"

9. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Nutno říci, že americká mentalita je přece jen asi jiná. Nikde v Evropě, tak jako v Americe, nenajdete billboardy, kde vám za peníze nabízí oligarcha, že vám vysvětlí, jak zbohatnout. Zdá se, že americký sen o proměně žebráka v miliardáře stále ještě působí. V Evropě by se vám za takový inzerát vysmáli.

Taky jsem si v pondělí ráno pustil v Los Angeles jakousi náboženskou stanici. Byly tak pěkné inzeráty:

"Zamezme muslimskému terorismu rozdáváním biblí! Je nutno ukázat muslimům, že křesťanství je náboženství pokoje a míru :) Dejte proto každý 125 dolarů. Za 125 dolarů můžeme rozdat 20 biblí ubohým muslimům na Blízkém východě, abychom je naučili míru!"

Jsou to věci.

Britský bulvární tisk přijal Macronovo vítězství mlčením

9. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Některé britské bulvární ultrapravicové deníky se už opravdu chovají jako tisk ve východní Evropě za komunismu, míní Jan Čulík. Je podivné, že deník Daily Mail, který nedávno přivítal skutečnost, že se Le Penová dostala do druhého kola francouzských prezidentských voleb tlustým titulkem na první straně "NOVÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE" o vítězství Emmanuela Macrona v druhém kole prezidentských voleb neinformoval vůbec: Na titulní straně listu se objevil princ Harry a jeho POLIBEK přítelkyni a článek o neférovém chování některých britských pojišťoven:

Doznání šéfredaktora MF Dnes Jaroslava Plesla

8. 5. 2017 / Tomáš Korda

čas čtení 2 minuty

Tak jsme se konečně dočkali. Díky právě uveřejněné nahrávce pana Babiše s dnes již odvolaným redaktorem MF Dnes víme, jakým způsobem majitel ovlivňuje a určuje „publikační politiku“ nejčtenějších českých novin.

Avšak pan Babiš nahrávku považuje za spiknutí, komplot, za součást kampaně vedené proti své osobě. Kdo ji vede? Vesměs celá polistopadová politická garnitura, která chce Babiše umlčet a dál parazitovat na českém národě, dál korumpovat a vykrádat český stát. Babiš tak šikovně využívá panujícího disidentského smyšlení, aby se situoval do role národního obrozence. Jako komunisté nechtěli nechat disidentům říci (jejich) pravdu, tak se nyní v tomtéž brání Babišovi, který se chápe jako mluvčí českého národa.

Spojuje něco M. Zemana a A. Babiše? (Ne že by nešlo o politiku!)

8. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

 

Jako kdyby nešlo doma až na prvním místě o řešení stávající vládní krize. Ať už by ta krize měla urychleně skončit – podle scénáře z druhé poloviny zrovna končícího týdne (třeba 7. května) – pouhou výměnou jednoho ministra ve vládě, anebo – jak to zčerstva vypadalo ještě v úterý předtím (2. května), anebo jak by si to představovali někteří opoziční politikové – vyhlášením předčasných voleb.

Nejde jen o cudně (či čudně?) exponovanou konjunkci M. Zemana a A. Babiše; s disjunktivní reakcí B. Sobotky „naživo“ s oběma zrovna jmenovanými (i když zjevně a patrně v konjunkci ti dva nebyli!).

Jak bude vypadat Macronova zahraniční politika?

8. 5. 2017

čas čtení 3 minuty

Nově zvolený francouzský prezident Emmanuel Macron podporuje stávající francouzskou intervenci v západní Africe a Mali, jež má za cíl „zničit hrozbu v jejím zárodku“, píše blízkovýchodní expert Juan Cole. Macron má na mysli aktivity Al-Káidy v islámském Maghrebu, které jsou namířeny proti francouzským cílům v Alžírsku. Tamní odnož Al-Káidy se snažila převzít kontrolu nad Mali ještě před francouzskou intervencí. Nový prezident uvedl, že doufá v posílení mezinárodní spolupráce se zeměmi, jež jsou ohroženy terorismem, kupříkladu s Tuniskem, Tureckem a některými africkými státy. Tato politická linie navazuje na Hollandovu válku proti terorismu a pravděpodobně bude realizována ve spolupráci s Trumpovým Bílým domem.

Co bychom po prezidentské volbě ve Francii nemuseli hned vidět

8. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Ještě když nebylo jisté, jak dopadne 2. kolo prezidentské volby, Emmanuel Macron již 27. dubna ujistil prostřednictvím televize veřejnost, že – pokud bude zvolen – hodlá udělit skutečnou a neformální „veřejnou roli“ své manželce jako skutečné první dámě. Především zde – v BL – znovu uveďme, že paní Brigitte Macronová je kvalifikovaná gymnaziální profesorka francouzského jazyka a literatury a donedávna ještě učila. V nedávných měsících doprovázela manžela svou aktivní účastí na různých místech na jeho akcích. Navíc „ženský“ pohled na některé otázky mívá nejednou svá specifika. Přitom nejednou si možná ani neuvědomujeme, že mezi námi žijí také často lidé nějak něčím postižení nebo nevybavení, takže zůstávají jaksi zcela stranou, a to nejen přijatelného nějak zájmu o veřejný život.

I v USA volila většina proti populismu, ale...

8. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

"Voliči v Evropě (v Rakousku, Nizozemí a nyní ve Francii) odmítli extremismus. Tak se stalo i v USA, ale naneštěstí lidová volba v tomto případě neurčuje vítěze," píše bývalý velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro na Twitteru v narážce na fakt, že ani výrazná převaha hlasů (téměř 2,8 milionů) nestačila Hillary Clintonové k porážce Donalda Trumpa, jelikož volební systém USA přepočítává hlasy voličů na počet volitelů podle kvót pro jednotlivé státy.

Letošní francouzské volby jsou ve znamení selhání celé levice a intelektuálních "elit"

8. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Letošní francouzské volby jsou pro mě ve znamení selhání celé levice a intelektuálních "elit", píše na Facebooku Michal Uhl. A to až do konce. Akce #SansMoiLe7Mai - tedy 7. května beze mě (den voleb), podtržena vhozeným bílým lístkem Mélenchona, přispěla k jednoznačné legitimizaci krajní pravice ve Francii.To je snad Chirac lepší než Macron? To je snad Le Penová lepší než Le Pen? Proč se francouzští levicoví voliči v roce 2002 hrnuli k volbám s heslem "raději zloděje než fašistu" (druhé kolo Chirac - Le Pen) a tento víkend řadě z nich ani nestálo za to přijít k volbám? Podle mého strategická chyba, která klade na roveň dost nesouměřitelné politické odpůrce a připravuje půdu pro ještě silnější nástup Front National. Problém nebyl poražen, naopak, byl posílen a odložen. Polínko do ohně průšvihu nezamyšleně přidá i Macron, který - podle mého odhadu - nevykáže na konci svého mandátu koheznější společnost s méně nezaměstnanými, kde se bude dařit zvrátit trend propadu do chudoby stále většího počtu lidí. Není to dobré.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2017

6. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 606.77.  Výdaje na provoz Britských listů byly 68 363.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem dubna 2017 146 373.43 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22922