Macron, aneb Jak polská vláda žvýká žábu a ujíždí jí evropský vlak

9. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Čteme blahopřejnou depeši pro Emmanuela Macrona od prezidenta Andrzeje Dudy a paní premiérky Beaty Szydło, ale ve skutečnosti po francouzských volbách pozorujeme na Visle proces jezení žáby. I když je žába pochoutkou speciálně francouzskou, odjakživa byl jeden prapolskou vidličkou, vtipkuje Paweł Wroński.


Francie se nepodala populismu a nacionalismu. Vybrala si toho nejevropštějšího kandidáta. A Polsko? Jako obvykle je zaskočeno.

"Doufám v naše setkání v nejbližší době." "Doufám v plodnou spolupráci v oblasti zabudování naděje Evropanů do procesu evropské integrace." To jsou slova prezidenta Andrzeje Dudy z blahopřejné depeše pro nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Duda také tvrdil, že doufá ve spolupráci v rámci Výmarského trojúhelníku tvořeného Francií, Polskem a Německem. Jenže poslední dvoustranné jednání prezidentů proběhlo v říjnu 2015. Na pařížském velvyslanectví nemáme ambasadora. Navíc polští vládní politici mnohokrát deklarovali, že Výmarský trojúhelník je mrtev a Polsko bude rozvíjet spolupráci v rámci Visegrádu (tvořeného Polskem, Slovenskem, ČR a Maďarskem) a realizovat koncepci Mezimoří.

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
7613

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2017