Doznání šéfredaktora MF Dnes Jaroslava Plesla

8. 5. 2017 / Tomáš Korda

čas čtení 2 minuty

Tak jsme se konečně dočkali. Díky právě uveřejněné nahrávce pana Babiše s dnes již odvolaným redaktorem MF Dnes víme, jakým způsobem majitel ovlivňuje a určuje „publikační politiku“ nejčtenějších českých novin.

Avšak pan Babiš nahrávku považuje za spiknutí, komplot, za součást kampaně vedené proti své osobě. Kdo ji vede? Vesměs celá polistopadová politická garnitura, která chce Babiše umlčet a dál parazitovat na českém národě, dál korumpovat a vykrádat český stát. Babiš tak šikovně využívá panujícího disidentského smyšlení, aby se situoval do role národního obrozence. Jako komunisté nechtěli nechat disidentům říci (jejich) pravdu, tak se nyní v tomtéž brání Babišovi, který se chápe jako mluvčí českého národa.

Protože se nám náš národní hrdina nechce přiznat, že ho uveřejněná nahrávka usvědčuje z ovlivňování medií, nezbývá nám než se obrátit k jinému důkaznímu materiálu, v němž máme obsaženo přiznání. Tímto důkazním materiálem je výrok šéfredaktora MF Dnes Jaroslava Plesla, jenž své první setkání s Babišem popsal slovy: "Já jsem říkal: Podívejte se, budu dělat práci jako vždycky. A on říkal: Pište si, co chcete, nepište kraviny. To bylo celé. Tam žádná jiná dohoda o nějaké formě mojí práce nebyla."

Na první pohled to jako důkaz o Babišově vlivu nevypadá. Ale důkaz to je, protože Babiš redaktorům MF Dnes zakazuje psát kraviny. V tomto zákazu psát kraviny se totiž nachází jádro pudla celého Babišova ovlivňování médií, jež vlastní. Nikdo si přece nemůže myslet a ani nemyslí, že při Babišově časovém vytížení ještě dochází do redakce novin, aby tam kontroloval práci svých novinářů a vyškrtával ony zmíněné „kraviny“. To ostatně nedělá ani v případě Agrofertu. Svůj holding přece nechá vést právě těmi lidmi, kteří vědí, co mají dělat, a nebudou ho nikterak zaneprázdňovat. Obdobně i redaktoři budou jistě schopni určit, protože jsou svéprávní, co je a co není kravina. A to Babišovi bohatě stačí.

Ani Stalin, tento podle naši představ největší censor, který kdy žil, také nechodil do redakcí, aby tam opravoval kraviny, neboť i tehdy postačovalo adresovat všem autorům prohlášení: piště pravdu. Nic víc dodávat nemusel. Nutno snad podotknout, že tento Stalinův příkaz byl v jeho době pro autory daleko enigmatičtější, než je dnes ten Babišův. Na to, aby si člověk rozklíčoval, co asi tak majitel českého zemědělství může pod svým příkazem myslet, na to opravdu nemusí být člověk dvakrát vzdělaný.



0
Vytisknout
12407

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2017