Brexit: Jsou Britové opravdu totálně nepřipraveni?

17. 7. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V pondělí pokračovalo v Bruselu jednání britského konzervativního ministra pro brexit Davida Davise a vyjednavače pro brexit z EU Michela Barniera. Z fotografií vyplývá podezření informací, které systematicky vyplouvají z britské státní služby, že britská strana je naprosto nepřipravena a britští státní úředníci nemají  tušení kam dřív skočit.

Zdá se, že to potvrzují fotografie z pondělního jednání, na nichž sedí Barnier a jeho kolegyně (ano, ženy!) u rozměrných složek dokumentace. Naproti sedící David Davis a jeho kolegové (jen muži) žádnou dokumentaci nemají...

Mezitím se v Londýně tvrdě hašteří členové britské konzervativní vlády. Brexitoví fundamentalisté Boris Johnson a Michael Gove a další maniaci se snaží veřejně znemožnit ministra financí Phillipa Hammonda, který požaduje, aby vyjednávání o brexitu vzalo v úvahu aspoň minimální měrou hospodářskou situaci Británie, brexit totiž hrozí absolutním rozvalem britské ekonomiky.

Mimo jiné byla právě zveřejněna studie dokazující, že brexit bude znamenat vážné zvýšení cen potravin v Británii a ohrozí potravinovou bezpečnost země.

Fundamentalističtí maniaci v Konzervativní straně však o ekonomiku nemají zájem - prosazují svou fundamentalistickou ideologii navzdory všemu.

Rozhovor Britských listů 118. Karlovy Vary vzdorně ruší nesmysly šířící se v České republice

14. 7. 2017

čas čtení 1 minuta





Dokumentaristka Dominika Švecová hovoří s Janem Čulíkem o nejzajímavějších filmech na letošním festivalu v Karlových Varech. Tématy jsou: hrůzy války, bigotnost nenávisti zaměřené proti jinakosti a postavení žen. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. července 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Trumpova pračka ruských peněz

17. 7. 2017

čas čtení 3 minuty

V roce 1984 se ruský emigrant David Bogatin vydal nakupovat byty v New York City. Osmatřicetiletý Rus dorazil do Ameriky o sedm let dříve, s pouhými třemi dolary v kapse. Ale na bývalého pilota Sovětské armády se zařídil velice dobře, napsal Craig Unger.

Poláci protestují proti znásilnění Ústavního soudu vládnoucí stranou PiS

17. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



Ve Varšavě, v Krakově a v dalších městech






Ultrapravicoví extremisté si najali loď s cílem zvýšit počet mrtvých ve Středomoří

17. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta




a počet případů zásilnění a mučení v Libyi:





Ultrapravicová organizace tzv. "identitářů" si najala loď s cílem bránit ve Středomoří přílivu uprchlíků do Evropy. Skupina funguje pod heslem "Obrana Evropy" a financování dali dohromady prostřednictvím crowd fundingu. Sebrali 100 000 amerických dolarů. 

Jak Západ živí beznaděj a terorismus na Blízkém východě

17. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ideologové posedlí sypáním popela na vlastní hlavu za každých okolností "vědí", že vše špatné ve světě zavinilo "západní vměšování". V případě současné situace na Blízkém východě by bylo chybou sledovat jejich pochybenou logiku - protože na to, co se v regionu děje, nemá už Západ vůbec rozhodující vliv. Nicméně absence strategické koncepce a posedlost krátkodobými taktickými cíli vede k tomu, že západní angažmá - v té míře, v jaké ještě věci vůbec ovlivňuje - stále přispívá spíše k destabilizaci než ke stabilizaci Blízkého východu.

Syrští uprchlíci pojmenovali své nově narozené dítě z vděčnosti po kanadském premiérovi

17. 7. 2017

čas čtení 1 minuta


Kanadský premiér Justin Trudeau se setkal s rodinou syrských uprchlíků, kteří po něm pojmenovali své nově narozené dítě - Justin Trudeau Adam Bilan. Rodiče tím, že ho pojmenovali po kanadském premiérovi, chtěli vyjádřit svou vděčnost, Kanadě, že je přijala.  

Otevřená imigrační politika premiéra Trudeaua je důležitou součástí jeho úřadu.

Přečetli jsme:

Sněmovní volby by na konci června vyhrálo hnutí ANO

17. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta




Dle reprezentativního výzkumu veřejného mínění na dospělé populaci České republiky, který agentura FOCUS provedla na přelomu června a července 2017, by sněmovní volby vyhrálo hnutí ANO, za kterým s velkým odstupem následuje ČSSD. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Focus.

Podrobnosti: ZDE

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Čečenský prezident Kadyrov o homosexuálech: Jsou to ďáblové. Nejsou to lidi

16. 7. 2017

čas čtení 1 minuta




V Čečensku neexistují žádní homosexuálové a pokud ano, jsou to ďáblové, kteří by měli okamžitě utéci do Kanady. Reportér David Scott z televize HBO se ho zeptal, proč Čečensko vězní a zabíjí homosexuály a bisexuály. Kadyrov v reakci na otázky zuřil: "Proč sem jezdí? Co je smyslem těchto otázek?"

Kadyrov nakonec odpověděl: "Takové lidi tady nemáme. Pokud tady jsou, odvezte si je do Kanady. Abychom očistili svou krev, odvezte si je."

Ústavní soud ČR potvrdil, že si smíte sednout

16. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



Představte si, že musíte mít soudní rozhodnutí, abyste si mohli sednout. Rasisické místní předpisy jsou pro ČR systematicky ztrapňující:


Ústavní soud zrušil části vyhlášky Litvínova a Varnsdorfu, které zakazovaly sedět na veřejných prostranstvích jinde než lavičkách. Návrh podala ombudsmanka Anna Šabatová. Sezení podle soudu samo o sobě nenarušuje veřejný pořádek. Sice může být takzvaným předpolím pro páchání přestupku, ale není to výlučná činnost, čímž se ztrácí míra společenské škodlivosti, která by mohla legitimizovat povýšení přípravného jednání na dokonaný přestupek, uvedl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Zdroj ZDE


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Duong Nguyen Jirásková: Můj žlutobílý život v pražském MHD

15. 7. 2017

čas čtení 4 minuty


Maminka mi dala krásné jméno Duong, což znamená ve vietnamštině slunečnice, píše na svých stránkách Duong Nguyem Jirásková, známá česko-vietnamská spisovatelka a bloggerka.  Její stránky jsou ZDE. Duong je v sedmém měsíci těhotenství. Na Facebooku napsala o svém aktuálním zážitku z pražské tramvaje:



Vypadám jak velryba, co za chvilku vyflusne dvojčata. Chlápek okolo 30 na mě čumí, sedí dál. Po chvilce ten kravaťák se smíchem povídá svýmu kámošovi vedle: "No co, stejně se jich tu množí jak krysy, kurvy šikmooký."

Tvl, ještě že sem tak zen! Sandra, za kolik že máš ty individuální hodiny kickboxu?!?!  
 

Kaufland jako koncentrák?

14. 7. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

 Většina manažerů Kauflandu ČR jsou Češi nebo Slováci, jak vyplývá z obchodního rejstříku. Srovnání osobních čísel zaměstnanců s čísly vytetovanými na ruku v koncentráku je násilné a urážlivé. Policajti a železničáři mají čísla taky. Možná jde o povinnou ochranu osobních dat. Ta pokladní si možná nepřeje, aby její jméno vyřvával místní rozhlas v obchodě. Ptát se přímo té pokladní nebo nějaké vedoucí je směšné, ty o tom nerozhodují.

V Londýně došlo ve čtvrtek večer k několika útokům "korozivní tekutinou" na chodce

14. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



Šestnáctiletý mladík byl v Londýně zatčen a policie zahájila rozsáhlé vyšetřování série útoků kyselinou, k nimž došlo ve čtvrtek večer v Londýně během devadesáti minut.

Útočníci postříkali pět obětí korozivní tekutinou v pěti útocích k nimž došlo mezi 22.25 a 23.37. V několika případech obětem ukradli mopedy.

V roce 2016 došlo v Londýně k 455 trestným činům, při nichž byla použita korozivní tekutina. Čtvrtina z nich byly pouliční krádeže.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Nejasná zpráva o záchraně světa

14. 7. 2017 / Pavel Urban

čas čtení 2 minuty

„Pokud však druhý největší producent skleníkových plynů [USA] odmítá nést svůj díl odpovědnosti za osud planety, a to navzdory globálnímu konsenzu, k němuž se připojila i zlořečená Severní Korea, budoucnost lidstva je značně nejistá,“ končí svůj článek Daniel Veselý. Proti obsahu této věty nemohu nic namítnout. Pokud ovšem druhý největší producent skleníkových plynů přijme svůj díl zodpovědnosti a přistoupí k Pařížské dohodě o klimatu, co se stane? Nastane klimatická stabilita, jaká v mladších čtvrtohorách dosud neexistovala? A budoucnost lidstva se stane značně jistou?

Putinovy "otrokářské státy" v Evropě

14. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Podle vysílání rozhlasové stanice Deutschlandfunk využívají proruské jednotky na východě Ukrajiny tisíce lidí k neplaceným nuceným pracím. Tato síť pracovních táborů pomáhá financovat "lidové republiky" v Doněckém a Luhanském regionu.

Sunnitští obyvatelé Mosulu čelí po porážce IS masovým persekucím

14. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

"Lidé v Mosulu dostanou své výplaty, zatímco lidé v Basře dostanou těla svých mučedníků," tvrdí hořký komentář kolující po iráckých sociálních médiích. Mnoho Iráčanů považuje obyvatele Mosulu za ochotné kolaboranty IS. Zejména se objevují výzvy k potrestání "rodin Daeše", jejichž mužští příslušníci se stali bojovníky nebo představiteli teroristické organizace.

Londýn směřuje ke konfliktu s velšskou a skotskou vládou ohledně brexitu

14. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová jednala v Bruselu s vyjednavačem EU pro brexit Barnierem

Theresa Mayová zřejmě  směřuje k explozivnímu ústavnímu konfliktu ohledně brexitu. Skotská a velšská vláda konstatovaly, že nemohou podpořit její zákon o zrušení legislativy Evropské unie, který byl zveřejněn ve čtvrtek. Tento zákon Mayové o Odchodu z Evropské unie se stal terčem ostré kritiky od poslanců i lidskoprávních aktivistů, stejně jako politiků v Edinburku a v Cardiffu, kteří ho odsoudili jako pokus Londýna přisvojit si veškerou moc.

Ve vězení zemřel Liou Siao-po - nositel Nobelovy ceny míru, který požadoval pokojný přechod Číny k demokracii

14. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

 



Naposledy zemřel nositel Nobelovy ceny ve vězení r. 1938. Byl to pacifista Carl von Ossietzky, který zemřel na tuberkulózu za přítomnosti stráží v nemocnici v nacistickém Německu.


Bylo to rozhodnutí Číny uvěznit Lioua Siao-poa na 11 let za to, že požadoval pokojnou demokratickou reformu, které vedlo norský Nobelův výbor k tomu, že mu r. 2010 udělil cenu míru, čímž se Liou stal mezinárodně známým. Poprvé však byl na Nobelovu cenu míru nominován o dvě desetiletí dříve, po prodemokratických protestech na náměstí Nebeského míru r. 1989, při nichž tento spisovatel a intelektuál hrál klíčovou roli. Nejprve jako jeden z prominentních "čtyř pánů", kteří zahájili hladovku na podporu studentů, a pak, když pomohl vyjednat pokojný odchod z náměstí po krvavém zásahu armády pro zbývající demonstranty.

Jak se Západ smířil s existencí koncentračních táborů

14. 7. 2017

čas čtení 7 minut

Západ se v Sýrii snažil neopakovat irácké omyly - definované jako vtažení do nekonečné války na Blízkém východě, píše v recenzi knihy Mustafy Khalify "The Shell" Kyle Orton. Tento přístup vedl k přihlížení se založenýma rukama, zatímco režim Bašára Asada masakroval pokojně protestující a vylidňoval antická města s použitím stíhacích bombardérů a otravných plynů; k exodu, který šíří nestabilitu do Evropy a umožnil strategickým protivníkům jako Írán a Rusko zisky, které jim do té doby západní politika upírala.

"Měli bychom se všichni stydět" za umírání lidí v Jemenu

14. 7. 2017

čas čtení 2 minuty



Osmnáctiletá Saida Ahmad Baghili  (na obrázku) je jedna z více než 14 milionů lidí v Jemenu, které v důsledku války hladovějí.

Za poslední měsíc se ve válkou rozervaném Jemenu vážně zhoršila epidemie cholery. Činitelé OSN ohledně toho ve středu varovali Radu bezpečnosti OSN.

Spojené národy bily na poplach už předtím, ale nyní koordinátor humanitární pomoci Stephen O'Brien varuje, že "miliony jemenských civilistů - ženy, děti a muži - jsou i nadále vystavovány neuvěřitelné bolesti a utrpení" - v důsledku hladomoru a epidemie cholery.

Hostitelka Airbnb, která zrušila rezervaci turistce, protože "byla z Asie", zaplatí pokutu 5000 dolarů

14. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Tami Barkerová musí také podstoupit kurz asijsko-amerických studií


Hostitelka Airbnb, která zrušila rezervaci turistce rasistickým výrokem, dostala příkaz zaplatit 5000 dolarů odškodného za rasovou diskriminaci a zapsat se na kurs asijsko-amerických studií.

Dyne Suh, šestadvacetiletá právní úřednice, si rezervovala horskou chatu Tami Barkerové v Big Bear v Kalifornii na lyžařský víkend letos v únoru, avšak Barkerová rezervaci zrušila esemeskou jen několik minut před jejich příjezdem. Napsala: "Tobě bych to nepronajala, kdybys byla posledním člověkem na Zemi" a "Jediné slovo vypovídá všechno: Asiatka!"

Merkelová a Macron slibují reformu eurozóny

14. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová na čtvrteční společné tiskové konferenci s Emmanuelem Macronem slíbila užší spolupráci s Francií, včetně podpory Macronova nápadu na zřízení ministerstva financí a rozpočtu eurozóny.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21526