30367

Blbost prodává a zároveň skvěle izoluje

Zaplevelení diskursu intelektuálními zoufalci vede k předčasné společenské demenci

28. 3. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Česká média (nejen!) prožívají dlouholetou krizi. Buď jsou zatížena technickými náklady, které ještě před pár lety zajišťovaly dostupnost informací pro publikum (tisk, vysílání). Zatímco zisky mohou spadnou na čistou nulu, náklady lze snižovat jen na určitou úroveň. Nepoměr mezi poklesem zisků a limitem snížení nákladů se už projevil. Internetová média sice nenesou nadbytečnou technickou zátěž, ale marně hledají cestu, jak svou produkci monetizovat v situaci, kdy jsou informace dostupné zdarma. Sázka na to, že lidé budou hledat kvalitu, se zatím neukazuje jako ekonomicky profitabilní. A tak se zatím jediným funkčním model jeví být sázka na pitomost a její přirozenou viralitu. Nejen v politice, ale i v médiích tak dochází k úspěšné vzpouře a instalaci deprivantů a hochštaplerů do pozic mudrců. 

Rozhovor Britských listů 211. Proč Češi nenávidí neziskové organizace

22. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous hovoří s Petrem Lebedou, šéfem organizace Glopolis a zakladatelem platformy neziskových organizací Měj se k světu, který napsal studii o vztahu české společnosti k neziskovým organizacím, o důvodech rostoucího populismu a o zdrojích iracionální nedůvěry vůči neziskovým aktivistům. Zdrojem je nejen ekonomická nejistota a nestabilita, ale také řada psychologických důvodů a politický tribalismus. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. března 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Krize brexit: Theresa Mayová se v den, kdy se původně měl odehrát brexit, znovu pokouší o nemožné

28. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Premiérka Theresa Mayová se v pátek 29.3. znovu pokusí předložit svou dohodu s Bruselem o brexitu Dolní sněmovně. Ovšem pozor: Pouze vyjednaný "Withdrawal agreement", "Dohodu o vystoupení", nikoliv však Politickou deklaraci, která nastiňuje budoucí vztahy Británie k EU, o nichž se má vyjednávat v případě schválení "Dohody o vystoupení" v nadcházejících měsících až letech.

Potíž je, že bez Politické deklarace je Dohoda o vystoupení neplatná, takže hlasování pouze o Dohodě o vystoupení, bez hlasování o Politické deklaraci, nemá smyslu.

30049

Russiagate je snad pryč, nyní nastal čas soustředit se na reálné Trumpovy zločiny

28. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty



Ten, kdo napjatě očekává, že zveřejnění Muellerovy zprávy sumarizující téměř dva roky intenzivního vyšetřování ruského vměšování do amerických prezidentských voleb přinese kýžený kouřící revolver a Donald Trump bude konečně odhalen jako Putinův agent, musí žít v naprosté iluzi. Domněnka, že by Trumpův loajalista William Barr lhal celému světu, když tlumočil klíčové poznatky Muellerova vyšetřování, je pak na úrovni konspiračních teorií. Americké sdělovací prostředky utrpěly novinářské Waterloo, aniž by si to uvědomily, a nyní snad konečně nastal čas soustředit se na skutečné zločiny Trumpovy vlády, jež mají globální přesah.

Slovensko ako Veľká Británia

28. 3. 2019 / Igor Daniš

čas čtení 24 minut


(prezidentské voľby a aktuálna politická situácia)

Jediný volebný prieskum pred druhým kolom slovenských prezidentských volieb uvádza, že Zuzanu Čaputovú by volilo 60,5 % a Maroša Šefčoviča 39,5 % oslovených respondentov. V prvom kole Čaputová získala 40,57 % a Šefčovič 18,66 % hlasov. Víťazstvo by jej nemalo utiecť, aj keď zenit má už za sebou a Šefčovič ju dobieha. Začal neskoršie a medzi širšou verejnosťou nebol známy. Podobne aj Čaputová, ale ona využila efekt novej, sympatickej tváre a jedinej opozičnej liberálnej kandidátky.

29596

Ještě ke zpoplatňování znečišťovatelů a SFŽP

28. 3. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Picture: Jáchym Bohumil Kartous

Zpoplatnění znečišťovatelů životního prostředí není novou institucí. Není to ani opatření, o které by usilovala kterákoliv vláda ČR za poslední dekády v reakci na narůstající klimatické změny. Kořeny těchto legislativních opatření sahají do roků bezprostředně po pádu komunistické vlády. Smyslem bylo nejenom vytváření mantinelů pro neregulované úniky zplodin do ovzduší, či ohrožování spodních vod. Zpoplatnění znečišťovatelů zároveň mělo vytvářet finanční prostředky pro investice Státního fondu životního prostředí do zkvalitňování životního prostředí (například vodohospodářské infrastruktury, či nakládání s odpady) a zamezování dalšímu zamořování krajiny. Byla to reakce na projevy normalizační vlády Československa, které měla společnost možnost spatřovat ve svém okolí na vlastní oči.

(Mým) automobilkám

28. 3. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

Nedávno jsem psal na téma národní mobilita a vlastně tak oslovoval centrální mozek - náš stát. Ale problém samozřejmě netvoří jen jistá neschopnost státu. Automobilky vykřikují do všech světových stran, že kolabují a pokud jim nebude pomoženo, možná zkolabují. Řešení hledají krom pomoci od státu ve zdražování nebo v propouštění zaměstnanců. K tomu prošlo médii, že jedna z automobilek v Česku má průměrný plat zaměstnanců přes 50 tisíc korun, odměny, další výhody.

29666

Nechte nás sakra učit dobře (příběh desátý)

Kde jste přišel na to, že škola má žáky bavit? Normalizace v českých školách...

28. 3. 2019 / Jiří Karen

čas čtení 3 minuty


Učitel přírodovědných předmětů, 30 let. Po několika zkušenostech s frontálně vedenými zkostnatělými základkami jsem se upnul k představě, že vrcholem mé pedagogické kariéry bude dostat se na místní elitní výběrové gymnázium, kde budu moci skutečně rozvinout svou tvořivost. Den otevřených dveří byl pro mě proto vítanou příležitostí, jak zjistit o jediném gymnáziu na našem malém městě více podrobností. „Nebereme, právě naopak. Budeme propouštět, slučujeme třídy,“ odpověděl ředitel na mou otázku, zda náhodou – vzhledem k rozšiřování nabízených oborů – nebudou potřebovat posily.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Sir John Tusa zažádal o český pas

28. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Britské listy interviewovaly tohoto významného světového novináře o dnešních vážných problémech novinářské práce a o brutálním propadu novinařiny společnosti BBC na loňském filmovém festivalu v Jihlavě, kde se šéfredaktor Britských listů účastnil diskuse o současných problémech novinářské práce:


Britská fraška pokračuje: DUP v žádném případě nepodpoří dohodu Mayové o brexitu

28. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Oznámila, že bude hlasovat proti dohodě Mayové s Bruselem o brexitu, "protože tato dohoda vážně ohrožuje integritu Spojeného království". DUP je okrajová, fundamentalistická protestantská strana v Severním Irsku, která nijak nezastupuje většinu tamějšího obyvatelstva. Po zpackaných všeobecných volbách v červnu 2017, které Mayová prohrála, dala straně DUP úplatek miliardy liber, aby ji jejích 7 poslanců podporovalo v parlamentě. Tento úplatek šel, zjevně nazmar:



- Theresa Mayová, ve snaze přimět brexitéry, aby podpořili její dohodu s Bruselem o brexitu, nabídla Konzervativní straně svou rezignaci. Znamená to, že by se její dohody mohl zmocnit budoucí brexitérský premiér a zrušit ji. Není vůbec jisté, zda takový podvod Evropská unie přijme. ZDE 

- Předseda Dolní sněmovny John Bercow varoval, že premiérka nemůže předložit svou dohodu o brexitu parlamentu k třetímu hlasování, pokud nebude podstatnou měrou pozměněna.  ZDE      

- Jenže Mayová se zřejmě koncem týdne dohodu stejně parlamentu k hlasování předložit neodváží, protože by ani napotřetí neprošla:

Gavin Esler, k oznámení, že strana DUP dohodu Mayové nepodpoří: Je toto poprvé v historii, kdy byl premiér ve funkci zachráněn před rezignací nikoliv úspěchem, ale selháním? Třetí hlasování o její dohodě je nyní nepravděpodobné? Tak budeme mít Theresu Mayovou za premiérku ještě delší dobu? Ví to někdo?



Zábavný fakt vyplývající z rozboru petice požadující zrušení brexitu

27. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Sarah Wollaston: Zábavný fakt z rozboru petice požadující zrušení brexitu, kterou dosud podepsalo téměř 6 milionů Britů. Počet signatářů petice nyní přesahuje volební většinu Jacoba Reese-Mogga v jeho volebním okrsku. Mnoho těchto voličů už nikdy nebude hlasovat pro Konzervativní stranu a i když to neznamená, že Konzervativní strana opravdu přijde o poslanecké křeslo za okrsek Severnovýchodní Somerset, v důsledku tohoto vývoje bude z poslaneckých funkcí odstraněno mnoho jeho konzervativních kolegů. Vede to konzervativní poslance k soustředění své mysli.


Britská premiérka Mayová údajně nabídla rezignaci, pokud parlament schválí její plán brexitu

28. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Theresa Mayová údajně během setkání s konzervativními zákonodárci nabídla možnost své rezignace, pokud dojde k dohodě a schválení jejího plánu pro brexit. Tento plán byl už dvakrát britskou dolní komorou parlamentu odmítnut, přičemž proti se postavilo mnoho poslanců konzervativní strany, kterou její vláda reprezentuje. Klíčový je ovšem postoj Demokratické unionistické strany, která nadále podporu odmítá, a to i přes původní dohodu podpořenou subvencemi centrální vlády. Jejích deset poslanců pdole prozatím aktuálního prohlášení plán při hlasování nepodpoří. Hlasovat by se mělo v pátek.


Britský parlament dále rozhádaný. Při tzv. "indikativním hlasování" byly všechny navrhované strategie pro brexit odmítnuty

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

 



Avšak největší podporu získaly:

-  nové referendum o brexitu a

- setrvání Británie v evropské celní unii:


 

- (B) Vypadnutí Británie z EU bez dohody:
Pro: 160 poslanců, Proti 400 poslanců.

- (D) Vytvoření nového "společného trhu" - setrvání Británie v EFTA a EEA:
Pro 188, proti 283.

- (H) Setrvání Británie v EFTA a EEA, ale bez účasti Británie v evropské celní unii:
Pro 65, proti 377.

- (J) Celní unie Británie s EU:
Pro 264, proti 272.

- (K) Labouristický plán pro celní unii a koordinaci s jednotným evropským trhem:
Pro 237, proti 307.

-(L)  Revokace článku 50 ve snaze vyhnout se vypadnutí Británie z EU:

Pro 184, proti 293.

-(M)  Lidové referendum potvrzující jakoukoliv vyjednanou dohodu o brexitu:
Pro 268, proti 295.

- (O) Snaha vyjednat "preferenční obchodní dohody s EU":

Pro 139, proti 422.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Je ale  možné, že dojde ke konvergenci v některých případech hlasování. Velmi podobné jsou zejména případy (J), (K) a (M).


 

Čím dál bláznivější brexit

28. 3. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Nevyčítám Britům, že volili odchod z EU. I v civilizačním blahobytu trpíme neustálou nespokojeností - chceme změnu, zřejmě pro změnu samotnou. Takový je člověk, a nespokojenost je ostatně matkou pokroku (i když zrovna v tomto případě to neplatí), a vůči anobudelípismu není imunní ani Brit ani jiné národy.

Zachránění migranti ve Středozemí se zmocnili obchodní lodě, která je vezla zpět do Libye

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Ve středu oznámila Evropská unie, že přestane provozovat námořní hlídky ve Středozemním moři, které zachránily tisíce uprchlíků. Stalo se to poté, co italská vláda pohrozila, že záchrannou operaci EU ve Středozemním moři bude vetovat.

108 uprchlíků, které ve Středozemním moři zachránila obchodní loď Elhiblu 1, se jí údajně zmocnili, když se dověděli, že je veze zpět do Libye. Loď namířila směrem k Maltě.

Migranti v Libyi čelí prodávání do otroctví, únosům, mučení a znásilňování, jak konstatují OSN a humanitární organizace.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Autorská práva na internetu a kvalita novinové práce

27. 3. 2019 / Martin Čechura

čas čtení 6 minut


V souvislosti se směrnicí o autorských právech na internetu, která poměrně hladce prošla Evropským parlamentem, se vyrojilo velké množství komentářů a analýz ohledně omezení svobodného internetu. Zastánci přísnější verze této směrnice argumentují především ochranou autorských práv, a směrem k velkým internetovým společnostem směřují výtky z bezdůvodného obohacení. Bohužel, zcela stranou pozornosti zůstalo to, co má být touto směrnicí chráněno . samotné novinové články.


Všiml jsem si toho již dávno: velká část článků, které jsou publikovány v českých denících, se nejenže zabývají stejným tématem, ale jejich text je doslova a do písmene stejný.

Zkusil jsem dnes namátkou otevřít několik českých deníků a porovnat náhodně vybrané články.

Neviditelné milníky

27. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V článku s názvem "Stalin nebyl žádný hlupák" (Lidové noviny, 23. 3. 2019) se dočtete, že Trockého portrét Stalina je prý naprosto zavádějící, jelikož bankovní lupič, budoucí diktátor a masový vrah plánující 3. světovou válku byl ve skutečnosti muž "idejí, který pro svou víru strašně moc obětoval a nebál se pro ni nasadit vlastní život". Probíhající aféře Kapschgate druhého muže ANO Faltýnka nejlépe porozumíte, pokud nastudujete význam výrazu "крыша" (kryša; původně střecha) v ruském kriminálním slangu. A ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo českého velvyslance kvůli "nezdravé atmosféře" údajně uměle vytvářené psaním o tom, že ruská strana v rozporu s diplomatickými zvyklostmi pronajímá za úplatu diplomatické byty v Praze.

Nemorální a úplatná: britská vládnoucí třída ztratila veškerý smysl pro odpovědnost

27. 3. 2019

čas čtení 2 minuty


Zatímco Británii hrozí po vypadnutí z EU bez dohody svět ohrožený nedostatkem léků a nepokoji v důsledku nedostatku potravin, britští konzervativní politikové se v pondělí na zasedání vlády zabývali přípravou strategií pro předčasné volby a uvažováním o tom, jak ty volby načasovat tak, aby to "zastrašilo" labouristy. O národní zájem jim vůbec nešlo, prosazovali jako obvykle jen zájem své politické strany, píše Aditya Chakrabortty.

Zatímco se Británie potácí na pokraji útesu, vládnoucí třídu to nezajímá. Nechová se odpovědně a opatrně. Nejedná v zájmu obyvatelstva. Tito lidé se nám smějí, zatímco si každodenně berou naše peníze. Dnešní politikové absolutně neprosazují kolektivní společenský zájem či odpovědnost vůči veřejnosti. Chovají se tak, že to ochromuje establishment, jehož jsou součástí, a ničí to zemi, kterou spravují.

Po brexitové krizi může následovat druhá thatcherovská revoluce

27. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

Britské politické trauma je akutní, ale jeho symptomy nejsou jedinečné. Po celém světě se otřásají základy liberálních společností. Ekonomická nerovnost se stala neudržitelnou. Sociální reforma upadá a zastupitelská demokracie je pod útokem. Autoritářské režimy jsou na pochodu a liberální kapitalismus na ústupu, napsal David Miliband.

Brexit je součástí širšího evropského boje

27. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Největší demonstrace za EU v dějinách proběhla minulou sobotu. Je ironické, že tato ukázka eurofilie proběhla v zemi, která má EU opustit, zatímco milion lidí vyšel do ulic Londýna na protest proti brexitu. Odchod z EU má paradoxní výsledek v podobě vytvoření čehosi zcela nového - vášnivého proevropského hnutí v Británii, napsal Gideon Rachman.

Britská vláda drze odmítla petici téměř 6 milionů občanů požadující zrušení brexitu

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Mělo se o ní v parlamentě nejprve debatovat. Vláda Theresy Mayové však není demokratická a dělá si, co se jí zamane.

Odpůrci brexitu apelují na britskou veřejnost, aby podepisovali petici dál, až dosáhne 20 milionů hlasů. Odmítnutí petice s téměř 6 miliony hlasů je totiž od vlády taktický manévr - chce přimět občany, aby ji přestali podepisovat.

Petice podrobně informuje, kolik voličů hlasovalo pro zrušení brexitu v jednotlivých volebních okrscích, a zejména informuje o tom, že volební většina mnoha poslanců je menší než počet signatářů petice. Postihuje to zatím 228 poslanců. Činí je to velmi nervózními, protože kdyby byly předčasné volby a tito poslanci by zrušení brexitu nepodpořili, voliči je při volbách odvolají. Autoři petice nyní tento analytický server podrobně rozpracovali - ukazuje mimo jiné každému jednotlivému poslanci, kolik voličů v jeho volebním okrsku právě podepisuje petici za každou danou hodinu.
Donald Tusk: Apel na Evropský parlament: Měli byste podpořit dlouhé odložení brexitu, pokud si Británie přeje změnit svou strategii. 6 milionů lidí podepsalo petici, 1 milion se v sobotu účastnil protibrexitové demonstrace. Tito lidé zřejmě mají pocit, že je britská Dolní sněmovna řádně nezastupuje, ale musíte je zastupovat vy v Evropském parlamentě. Protože jsou to Evropané.


Jak nás citovali, druhý díl

27. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Zhruba před rokem jsem psal do Britských listů o tom, jak japonští vědci citovali náš článek v Nature, aniž by vzali v potaz jeho obsah. Ten přístup je velmi jednoduchý a naprosto stupidní: chci poukázat na to, že disulfiram je sloučenina s důležitými protinádorovými vlastnostmi, proto cituji ten článek v Nature, ale zároveň naprosto ignoruji jeho obsah, který ukazuje, že protinádorové vlastnosti disulfiramu nejsou spojené s disulfiramem, který ani v lidském těle prakticky neexistuje, ale s jeho sloučeninou s mědí.

Fundamentalističtí brexitéři požadují rezignaci Mayové, mají-li podpořit její dohodu o brexitu s Bruselem

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Vyjádřili se: Teď jí to necháme podepsat a pak ta ustanovení stejně nesplníme


Rafael Behr: Vznikající postoj European Research Group (fundamentalistických brexitérů v Konzervativní straně): "Dobře, přijmeme dohodu Mayové, teď.  Později, pod novým premiérem, ji zlikvidujeme. Dokazuje to onen intuitivní respekt pro povinnosti vyplývající z uzavřených mezinárodních smluv, které získaly konzervativcům při první fázi brexitového vyjednávání tolik dobré vůle...


Theresa Mayová je pod silným tlakem zveřejnit časový rozvrh svého odchodu z premiérské funkce. Pokud prý přislíbí odchod k určitému datu, zajistí si podporu brexitérských fundamentalistů, jako jsou Boris Johnson a Jacob Rees-Mogg pro svou dvakrát už odmítnutou dohodu.

Británie: Další příklad zuřivé arogantní nekompetence a šíleného plýtvání peněz

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



Britské ministerstvo zahraničí právě zakoupilo v New Yorku vysoce exkluzivní byt, který navrhl architekt Norman Foster za 17,9 milionů dolarů!  Je to celé 38. patro budovy na adrese 50 United Nations Plaza. Byt má 574 čtverečních metrů a sedm ložnic. Má se  stát oficiální rezidencí Antony Philopsona, britského obchodního komisaře pro severní Ameriku, který má po brexitu údajně "uzavírat v USA samostatné obchodní dohody pro Británii". (To bude velmi obtížné, protože mimo EU nebude mít Velká Británie zdaleka tak velkou vyjednávací sílu jako EU, celek 500 milionů lidí, a američtí podnikatelé a Donald Trump Británii sežerou k večeři. Už nyní si brousí zuby na britské státní zdravotnictví - budou požadovat jeho privatizaci - a na britský potravinářský a zemědělský průmysl, chtějí do Británie prodávat chlórem vyuzená kuřata - tato procedura je v EU zakázána a je neefektivní, protože neusmrtí všechny bakterie z nezdravých amerických chovatelských linek kuřat - a nutí Británii, aby se vzdala evropských potravinářských standartů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Čínský projekt Hedvábné stezky čelí francouzské blokádě

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který hostí svůj čínský protějšek na třídenní státní návštěvě, vyzval k posílení "reciprocity" v obchodních smlouvách s Čínou - a k jednotné evropské frontě čelící globálním ambicím Pekingu, napsal Benjamin Dodman.

Ruská vláda se kvůli personální politice "blíží kolapsu"

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Navzdory touze vrcholových manažerů najít inteligentní a schopné lidi na administrativní pozice se ruský vládní systém "blíží kolapsu" kvůli mizerné kvalitě těch, kdo jsou na místa jmenováni. Jde o výsledek absolutní přednosti, kterou režim dává loajalitě před schopnostmi, píše German Sadulajev.

Stíhání lidí vyvolávající nenávist nic neřeší?

26. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Pozn JČ:  Naopak řeší. K vraždění na Novém Zélandě přispěla všeobecná nenávistná islamofobní kultura šířená po světě i politiky a bulvárními pravicovými sdělovacími prostředky. Trvalé vytváření dojmu, že příslušníci nějaké menšiny nejsou lidi, vede k jejich dehumanizaci a nakonec  vraždění. Proto je nezbytně nutné, aby policie a soudnictví daly najevo, že tyto věci jsou nepřípustné.



Zrušíte-li trestní stíhání za vraždy, budou lidi ve společnosti vraždit běžně.

Doba zázraků

26. 3. 2019 / Jan Sláma

čas čtení 5 minut



Zázraky se bez pochyby dějí. V době socialismu naše země vynakládala na armádu prý 15% HDP. To je nebo byl první ze zázraků. Ten druhý, že prý ten hrubý národní produkt byl proti dnešnímu nesrovnatelně menší. Ekonomové to asi mají ověřené, ale skeptický občan si říká jak to bylo možné. Všechny továrny pracovaly na plno i ty, které dnes už neexistují. Zemědělství zajišťovalo obživu národa a to nejen v produkci řepky, ale i obilovin, okopanin a hlavně v živočišné výrobě. Školství i zdravotnictví fungovalo. Lidé měli kde bydlet a nájmy byly nízké.

Brexit: Poslanci odebrali Mayové rozhodování o hlasovacím programu sněmovny

26. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Guy Verhofstadt, poslanec odpovědný za otázky týkající se brexitu v Evropském parlamentě: Dolní sněmovna převzala moc. Možnost vytvořit nadstranickou spolupráci, která by vedla k posílené politické deklaraci a těsnějšímu vztahu Británie s EU!




Poslanci Dolní sněmovny se v pondělí pozdě  večer hlasováním zmocnili rozhodování o tom, o čem se má ve sněmovně hlasovat, aby se mohla uskutečnít série "indikativního" hlasování, s cílem zjistit, jakou strategii ohledně brexitu je Dolní sněmovna ochotna podpořit.  Tato série "indikativního" hlasování by se měla konat ve středu. Dodatek v tomto smyslu,  předložený bývalým konzervativním ministrem Oliverem Letwinem byl schválen 329 hlasy proti 302. Vláda Theresy Mayové byla poražena. Poslanci tím vyjádřili svou frustraci nad tím, že nebyla schopna navrhnout nový přístup. Theresa Mayová však odmítla potvrdit, zda bude výsledky hlasování respektovat.

Mohl by odchod Theresy Mayové pomoci vyřešit brexit?

25. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Obecně je mi cizí personalizace politiky - tedy představa, že za problém X jednoduše "může osoba Y" (Topolánek, Nečas, Kalousek, Schwarzenberg...), jejímž odstraněním z funkce lze potíže vyřešit. V praxi takto politika nefunguje - alespoň pokud v ní narážíme na vážnější problémy, které mají více či méně strukturální charakter.

Trumpův arabský gambit

25. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ve svých předchozích článcích na Britských listech jsem jednání Trumpovy administrativy v domácí a světové politice připodobnil k demoliční četě utržené ze řetězu. Pomineme-li zásadní globální rizika, tedy hrozící klimatický rozvrat a potenciální jaderný střet, patrně nejhorlivěji demoliční četa z Bílého domu pracuje na Blízkém východě. Trumpovo neoficiální (a jako vždy zbrklé) uznání izraelské suverenity nad okupovanými Golanskými výšinami, jež mají podle mezinárodního práva patřit Sýrii, vyvolalo značné pobouření nejen mezi tradičními nepřáteli USA, ale i u jejich spojenců.

Všechno bude: Úniková infantilita, kterou české publikum v Karlových Varech milovalo

24. 3. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Pozn. red. Český lev byl udělen "teenagerskému" filmu Všechno bude. Režisér Olmo Omerzu se inteligentně specializuje na analýzu mentalitu raných teenagerů. Z toho hlediska je to film dobrý. Jenže ohromující a znepokojující je, že v situaci, kdy se ČR potýká s obrovskou mírou urgentních a těžko řešitelných problémů, jásá veřejnost nad únikovým dílem, který se zabývá fantaziemi čtrnáctiletého a patnáctiletého kluka.  Tato recenze původně vyšla v Britských listech 1. 7.  2018. (JČ)



Slovinskému režiséru Olmo Omerzuovi působícímu v Praze, přijali do hlavní soutěže v Karlových Varech jeho teenagerský "road movie" Všechno bude. Zajímavé, kolik filmů na letošních Karlových Varech, se zabývá tématem úniku z normálního, establishmentového života. Film Všechno bude je velmi dobrý, hluboce proniká do psychologie obou čtrnácti až patnáctiletých dětí, kteří hrají hlavní hrdiny. Neohrabaný čtrnáctiletý Heduš se na křižovatce kdesi v Bílině uprostřed zimy přidá k asi patnáctiletému Márovi, řídícího rodinný automobil. Mára předstírá, že "utíká z domova".

Velké pochybnosti o tom, zda referendum z roku 2016 stále vyjadřuje vůli britských občanů pro brexit

26. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Autor průzkumu britských politických postojů profesor John Curtice: Jeho výsledky, podpořené průzkumy veřejného mínění, vyvolávají pocybnosti, zda referendum o brexitu dnes dál vyjadřuje názor většiny britské společnosti.


 

Británie: Petici za úplné zrušení brexitu podepsalo od středy večer více než 5,65 milionu lidí

24. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Podle komentátorů petice vyvrací mýtus, že proti brexitu a pro setrvání Británie v EU jsou pouze lidé s vysokoškolským vzděláním a obyvatelé multikulturních velkých měst.

Aktualizace: Mezitím byla vytvořena zajímavá automatická stránka, která ukazuje, kolik signatářů petice pochází z kterého volebního okrsku. V prvních deseti "nejevropštějších" britských volebních okrscích se počet signatářů pohybuje už kolem 30 procent voličů. Odborníci poukazují na to, že to výrazně přesahuje limit, který musí místní voliči přesáhnout, mají-li dosáhnout odvolání aktuálního poslance. Zajímavé.



Od poněkud šíleného středečního televizní projevu Theresy Mayové, která obvinila parlament z "nezodpovědnosti", tvrdila, že "stojí na straně lidu" a "lid si přeje brexit", podepsalo petici za úplné zrušení brexitu 5,65 milionu lidí. Úřad premiérky v Downing Street se ve čtvrtek vzdorně vyjádřil, že Mayová "bude realizovat podle přání lidu brexit" a probrexitová konzervativní poslankyně Andrea Leadsome řekla dokonce v parlamentu, že "až petice dosáhne 17 milionů podpisů" (tolik lidí hlasovalo v roce 2016 pro brexit) "budeme o ní v parlamentě třeba uvažovat". Takovéto vzdorné výroky jen vedou k zvýšení počtu podpisů na petici, kterou lidé podepisovali rychlostí až 2000 podpisů za minutu - parlamentní petiční server během čtvrtka opakovaně kolaboval, podle technických správců především si s náporem signatářů neporadilo počítadlo - které nyní neaktualizuje počet podpisů průběžně, ale vždy jen po určité době.

Aktivisté na Twitteru poukazují na to, že petice není referendum - a že žádná petice podporující brexit, kterou by podepsalo  pět  milionů lidí, neexistuje.

Stránky společnosti BBC konstatují, že petice zřejmě měla dosud na britské politiky alespo určitý minimální dopad: Dosud byla revokace článku 50 Lisabonské smlouvy a zrušení brexitu pro poslance a politiky zcela tabu. To se teď (trochu) změnilo a o této možnosti se už hovoří.

Vzhledem k stále rostoucímu počtu signatářů začíná petice stoupencům brexitu hrozit, že se stane pádným argumentem pro setrvání Británie v EU. Proto se začínají objevovat pokusy ji zdiskreditovat. Nigel Farage tvrdil v pátek ráno v britském rozhlase bez důkazů, že petici ovlivňují "podpisy z Ruska". Není to pravda. Na sociálních sítích se šíří fake news, že je možné petici podepisovat mnohonásobně falešnými jmény, anebo že se stala obětí útoku botů. Aní jedno není pravda: každý podpis musí signatář potvrdit kliknutím na odkaz, který mu systém zašle na jeho soukromou emailovou adresu. To podle odborníků vylučuje možnost, aby se stala petice obětí botů. Je sice možné, aby signatář podepsal petici znovu jiným jménem a uvedením jiné  emailové adresy, ale správci parlamentního petičního serveru bedlivě sledují, zda takové mnohonásobné podpisy přicházejí z jediné IP adresy. Zatím se to neděje. Veškeré takové pokusy o podvod eliminují.

Otevřený dopis Hamáčkovi: Braňte svobodu kurdského lékaře v ČR!

26. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

Předmět: Dr. Yekta Uzunoglu, svědectví europoslance Jaromíra Štětiny

Pan Jan Hamáček
Ministr vnitra České republiky
Ministerstvo vnitra
Nad Štolou 3
170 34 Praha 7

Praha 1.3.2019

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci kurdského lékaře, překladatele a celoživotního bojovníka za lidská práva jak v ČR, tak ale i jinde na světě, MUDr. Yekty Uzunoglu.

Jak je Vám známo, MUDr. Yekta Uzunoglu se v minulosti stal v ČR obětí policejně – justičního spiknutí a v ČR a díky tomu strávil ve vazbě v nelidských podmínkách neústavně dlouhou dobu. Trvalo 13 let, než očistil své jméno tím, že vyhrál soud vedený proti němu a dostal nejvyšší odškodnění v dějinách české justice.

Znám pana MUDr. Yektu Uzunoglu a jeho aktivity pro kurdský národ již řadu let, ale je mi známa i historie jeho perzekuce v ČR!

Trump zneužije Muellerovy zprávy proti Demokratům a proti médiím

26. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Zpráva se hodí do Trumpova narativu, že se nedopustil žádného spiknutí a do jeho role "oběti"


Muellerova zpráva, která údajně nenašla důkazy, že by se Trump či členové jeho předvolebního týmu v roce 2016 před prezidentskými volbami spikli s Ruskem, ovšem odmítla se vyjádřit k tomu, zda se Trump dopustil trestného činu bránění průběhu spravedlnosti, hraje do rukou Donalda Trumpa, který dva roky šíří stížnosti, že Muellerovo vyšetřování je " hon na čarodějnice" a "spiknutí hlubokého státu". V přípravách na volby r. 2020 zaujme Trump roli oběti.

Platí stoprocentně i pro ČR: Jak média dovolila zlovolným idiotům ovládnout svět

23. 3. 2019

čas čtení 5 minut



Jestliže je naše politika méně racionální, krutější a konfliktnější, mohou za to do značné míry sdělovací prostředky: Čím ostudněji se chováte, tím větší platformu vám média poskytnou. Pokud vás přistihnou, že lžete, podvádíte, vychloubáte se, či se chováte jako idiot, budete zaplaveni žádostmi, abyste vystoupili v publicistických pořadech sdělovacích prostředků. Pokud se chováte férově, neočekávejte, že se na vás média obrátí, píše George Monbiot.

Ve věku čtyřiadvacetihodinového zpravodajství, klesající sledovanosti a intenzivní konkurence má největší hodnotu hluk. Média dnes nezajímá obsah, média dnes nezajímá, zda vysílají fakta nebo lži: nejdůležitější je dopad toho, co vysílají. Hlučný kašpar, který už je terčem hněvu veřejnosti, je pro média daleko větším kapitálem než někdo, kdo ví, o čem mluví. Takže největší média jsou plná chvastounů a lidí, kteří dělají kravál.

Nebezpečná balkanizace EU

25. 3. 2019

čas čtení 5 minut

V dnešní EU znesvářené lokální elity závisejí na podpoře globálních mocností. Evropa byla znepřátelenými frakcemi roztrhána na kusy, varuje kulturní antropolog Ivajlo Dičev.

Hospodaření OSBL v únoru 2019

5. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V únoru 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 44 193.14 Kč, výdaje však byly 74 091.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


25822