Rozhovor Britských listů 440. Proč jsou školní děti rasisti a šíří nenávist?

8. 11. 2021

čas čtení < 1 minuta



V souvislosti s nedávným skandálem na pražské Spartě hovoří Bohumil Kartous s Hanou Kuzníkovou, učitelkou základní školy a členkou spolku "Začni učit" o šokující kultuře dnešních českých teenagerů. Jsou v pubertě a tak se chovají provokativně: vzývají obrazy Stalina a kreslí hákové kříže. Jenže v poslední době se tento "vzdor" proměnil v nenávist vůči menšině LGBT... Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 9. listopadu 2021.



Rozhovor Britských listů 439. Václav Hořejší: Nechte se očkovat, nebo bude katastrofa

5. 11. 2021

čas čtení 1 minuta



Pozn. JČ:  Je neuvěřitelné, že česká média opakovaně dávají prostor šílencům, často bohužel s lékařskými tituly, kteří šíří nebezpečné nesmysly a znevažují očkování, které je v této situaci jedinou záchranou. Tito "novináři" mají na rukou krev a měli by být trestně stíháni. Stejně jako ti "lékařští" blázni. Je to na téže úrovni, jako kdyby vám lékař radil, abyste si vzali jed. Povede to v nynější situaci v ČR k tisícům dalších mrtvých. Je rozklad České republiky skutečně tak velký?


Koronavirová pandemie se v České republice znovu drasticky zhoršuje. Proč je tomu tak, jaká je situace a co s tím dál? Jan Čulík hovoří s imunologem Václavem Hořejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. listopadu 2021.

V sobotu 6.  listopadu zaznamenala Česká republika  5 736  dennich nákaz (o víkendu je jich vždycky registrováno míň). Hospitalizováno je 2585 osob. Celkem zemřelo v ČR 31 022 lidí, od předchozího dne je to nárůst o 37 mrtvých.    ZDE   

V pátek 5.  listopadu zaznamenala Česká republika  9208 dennich nákaz, je to od čtvrtka nárůst o 799 infekcí. Hospitalizováno je 2611 osob, to je denní nárůst o 122 lidí. Celkem zemřelo v ČR 30 985 lidí, od předchozího dne je to nárůst o 47 mrtvých.    ZDE 


 16447

Nechte se očkovat, úpěnlivě apeluje rodina sedmatřicetileté neočkované matky pěti dětí, která zemřela na covid

7. 11. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Byla osm měsíců těhotná a několik týdnů před porodem své páté dcery. Sedmatřicetiletá Saliqa Parveen však zemřela na covid, protože odložila očkování proti covidu do doby až po porodu. Její rodina nyní emocionálně apeluje na těhotné ženy, aby se nechaly očkovat.

V září byla Saliqua Parveen v  Sutton Coalfield  v britském Birminghamu přijata do nemocnice, protože měla potíže s dýcháním. Dali ji na ventilátor. Nemocnice se rozhodla porodit její dítě císařským řezem. Parveen zemřela 1. listopadu po pětí týdnech na jednotce intenzivní péče. Nikdy neviděla svou nově narozenou dceru.

Covidový chaos v České republice

8. 11. 2021

čas čtení < 1 minuta




 17993

Koronavirus: V Německu, na Ukrajině a v Rusku výrazně roste počet nákaz

8. 11. 2021

čas čtení 1 minuta

V neděli 7.  listopadu zaznamenala Česká republika  2996  dennich nákaz (o víkendu je jich vždycky registrováno míň). Hospitalizováno je 2697 osob, to je nárůst o 112 osob.  Celkem zemřelo v ČR 31 053 lidí, od předchozího dne je to nárůst o 31 mrtvých.    ZDE     

- Spojené státy od pondělka zrušily zákaz cestování z 33 zemí světa. Vpustí nyní do země zahraniční turisty, ale musejí být očkování. USA také otevírají hranici s Kanadou a Mexikem pro očkované návštěvníky.

- Německo za posledních 24 hodin zaznamenalo 15 513 denních nákaz, o den předtím 23 543 denních nákaz.

 16764

Průzkum: Lidi vědí, že je klimatická krize vážná věc, ale sami nejsou ochotni udělat skoro nic

8. 11. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Z průzkumu provedeného v deseti zemích světa sice vyplývá, že lidé jsou vážně znepokojeni klimatickou krizí, avšak většina z nich je přesvědčena, že dělají proti globálnímu oteplování už sami hodně a nejsou ochotni dělat víc. Většinou si o sobě myslí, že se sami snaží o záchranu planety daleko více než média, místní státní správa či místní komunita. Téměř polovina občanů v deseti zemích, včetně USA, Británie, Francie, Německa a Polska, má pocit, že nemusejí  měnit své osobní zvyky a chování.

 17962

Mají jít piráti do vlády - nebo do opozice?

8. 11. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut


Během několika dní bude rozhodovat členská základna pirátů hlasováním o tom, zda - zjednodušeně řečeno - máme jít do vlády nebo zůstat konstruktivní opozicí. Toto není úplně jednoduché rozhodnutí a v obdobných situacích se mně vždycky vyplácí udělat si co nejpoctivější obodovaný score card všech pro a proti. Zkouším tedy dát do kupy všechny argumenty pro i proti, které mě napadají a budu rád za diskusi (doplnění, polemiku). Takže:

(-) Výsledky voleb jsou stranickou porážkou; je lepší se z porážky vzpamatovávat a nabírat síly v klidu v opozici.

(---) Počtem poslanců jsme marginální a vlastně nepotřební k prosazování zákonů. Vládní koalice si protlačí poslanecké návrhy, jaké chce, a my jim k tomu budeme svítit.


 17996

Brabec se chystá uzavřít špatnou dohodu o dole Turów

8. 11. 2021

čas čtení 1 minuta

V pátek 5.11. jednání podpisem smlouvy neskončilo, ale v pondělí pokračuje! Pro dobrý konec potřebujeme Vaši pomoc! píše skupina Společně pro vodu!

Polská ministryně pro klima Anna Moskwa a stále ještě český ministr životního prostředí Richard Brabec v pátek neuzavřeli dohodu ve věci těžby v dole Turów. Prý je potřeba ještě doladit detaily, v pondělí 8.11. mají pokračovat a přijít s konečnou verzí, kterou může v podstatě obratem schválit  dosluhující vláda a nastane takříkajíc game over!

Ne škrty, ale investice do inovací zastaví inflaci

8. 11. 2021

čas čtení < 1 minuta

Inovace jsou motorem zvyšování efektivnosti hospodářství a snižování nákladů na obnovitelné zdroje energie.



Pojďme k paní Novákuy aneb Kdo nechce, přechylovat nemusí

8. 11. 2021 / Štefan Švec

čas čtení 27 minut


Jsme národ vystavěný na jazyce, konkrétně na psaném. Před více než dvě stě lety nás první obrozenci definovali pomocí mluvnic a slovníků. Dodnes neseme tohle dědictví v národní DNA, a není tedy divu, že pravopisné spory u nás probíhají emotivně. Platí to i pro spor o přechylování ženských příjmení. Tato kontroverze přitom nemusí být zdaleka tak vypjatá a má poměrně elegantní řešení. 

 17995

Fascinováni krásou

8. 11. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 15 minut

Tak si musí připadat všichni zahraniční turisté, kteří na svých cestách za poznáním zavítají do nejvyhlášenější a nejvyhledávanější památkové rezervace na světě, do České republiky a jejího hlavního města Prahy. Ale nejen tito cestovatelé jsou fascinováni její krásou, ale také i domácí poutníci, jenž mají na rozdíl od těch zahraničních více času a možností k jejímu obdivování. Jedním z nich je i autor knihy, která se právě v těchto dnech objevila na pražských knihkupeckých pultech pod názvem Tajemství pražských klášterů - Hrad a Hradčany. Vystudoval sice Vysokou školu ekonomickou a obdržel titul inženýra, ale jeho srdce ho přesto táhlo k hudbě a literatuře: Josef Pepson Snětivý.


Pane Snětivý, jak se zrodila Vaše myšlenka vydání knihy zasvěcené právě pražským klášterům?


Češi: Nemáme identitu, nemáme společný příběh

8. 11. 2021

čas čtení 14 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 403.

Bohumil Kartous:

Jedna společnost, různé světy, vážení diváci Rozhovoru Britských listů. Agentura STEM nedávno vydala výsledky průzkumu veřejného mínění, které se snaží mapovat, která témata jsou v české společnosti nabitá potenciálem společenské rozdělovat a která naopak tento potenciál nemají. Já vítám Martina Buchtíka ředitele STEMU. Dobrý den.

Martin Buchtík:

Dobrý den.

120 000 lidí demonstrovalo v Glasgow proti neefektivním opatřením v klimatické krizi

6. 11. 2021

čas čtení 1 minuta

Kapitalismus nemá řešení pro krize jednadvacátého století

Asi 120 000 lidí demonstrovalo v sobotu v Glasgow proti neefektivním opatřením vůči klimatické krizi, o nichž se jedná na summitu COP 26. Demonstranti se zapřísáhli, že nepřestanou, dokud politikové nezačnou skutečně efektivně jednat.

Obdobné demonstrace se konaly v sobotu i v Bruselu a mnoha dalších světových městech. Naopak v Polsku demonstrovali aktivisté požadující další těžbu uhlí.

Justin Adams, ředitel organizace Tropical News Alliance, který se účastní jednání COP 26, ocenil aktivitu mladých demonstrantů v ulicích a konstatoval, že kapitalismus nemá odpovědi pro krizi jednadvacátého století (v této reportáži od cca minuty 4). COP 26 zásadní změny není schopen přinést, ty mohou vzniknout pouze, pokud lidé zvolí takové politiky, kteří budou ochotni jednat. Nicméně podle něho i na nyní probíhajícím jednání COP 26 dochází k vzniku důležitých klimatických aliancí, zejména došlo k vzniku aliance pro ochranu deštných pralesů, ovšem jsou to jen dílčí úspěchy, které nestačí.

To, co zatím dohodl COP 26, nestačí k dosažení minima globálního oteplování o 1,5 stupeň Celsia.


Obrovské protesty ve Varšavě nad smrtí ženy, které byl odepřen potrat

6. 11. 2021

čas čtení < 1 minuta

Zdá se, že Polsko má svou první Savitu Halappanavar. Polská právnička na svém twitteru informovala, že v případě, který je podobný  utrpení indických žen v Irsku,  zemřela v Polsku nastávající matka poté, co jí lékaři v kritické situaci odmítli provést potrat. Čekali, až srdce plodu samo přestane bít, a když se tak konečně stalo, brzy je následovalo srdce matky – žena zemřela na septický šok. Informaci potvrdily skupiny aktivistů za práva žen a pak o tom psaly i noviny.

Tomasz Oryński ZDE



John Major: Johnsonova vláda je politicky zkorumpovaná

6. 11. 2021

čas čtení 4 minuty

V průzkumu veřejného mínění pro bulvární pravicový probrexitový deník Daily Mail (!!) souhlasí 57 procent Britů, že Británii hrozí, že by se mohla stát zkorumpovanou zemí. 69 procent Britů zastává názor, že bylo nesprávné, že Boris Johnson donutil poslance v Dolní sněmovně, aby zrušili trest pro korupčního poslance Owena Patersona. Britové podle listu zastávají názor, že Johnsonova vláda je nejzkorumpovanější britskou vládou za posledních 40 let. ZDE  


Bývalý britský konzervativní premiér Sir John  Major ostře zaútočil na pokus Johnsonovy vlády zachránit zkorumpovaného konzervativního poslance Owena Patersona rozhodnutím zrušit jeho trest a zrušit nezávislý nadstranický parlamentní výbor proti korupci a nahradit ho systémem, v němž by měli jediné slovo vládnoucí konzervativci.

John Major odsoudil toto jednání jako "ostudné a nesprávné".

Tento bývalý konzervativní premiér uvedl, že z toho vyplývá, že vláda Borise Johnsona je "politicky zkorumpovaná" a že Major bude čelit vážnému dilematu, má-li v příštích parlamentních volbách hlasovat pro Johnsona.



 17993

Očkování před Covidem-19 (ne)chrání? (!?)

5. 11. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

(Kde tu je zakopán ten přízračný „pes“?)

K tomu:

Jen 1,15% z 51 281 osob, které zemřely v Anglii na covid, bylo očkovaných

(Ne že by se jednalo o „psí příběh“! A jen o jeden faktor té problematiky!)

Takže nejdřív: Máme tu nejednu informaci (možná i škodolibou ze strany odpůrců očkování), že – kupodivu – očkování proti virózám není žádnou ochranou. Že též případně očkovaný jedinec může přesto na tuto přenosnou chorobu zemřít. Takové tvrzení přitom už nebývá dále nikterak věcně rozebíráno, proč by tomu tak mohlo vůbec být. V žádnou přijatelnou úvahu nebývá bráno, že některým nakažlivým chorobám dokázala na hygienu zaměřená věda nejen provizorně vzdorovat, ale že je dokázala – při dalších příznivých okolnostech a jisté doprovodné „režii“ – navíc vymýtit!

30726

Prezident Zeman je zpátky ve hře

5. 11. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Prezident republiky dnes dopoledne poskytl rozhovor Frekvenci 1, z něhož je podle mne zcela jasné, že je mentálně zpět na své obvyklé úrovni – tedy je schopen přijmout demisi staré vlády a jmenovat vládu novou. Patrně to tak udělá i velmi rychle.

30726

Jan Cimický, kterého ocenil prezident republiky, je sexuálním predátorem desítky let

5. 11. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Jan Cimický je lékař, ale sám se považuje i za umělce a frankofila. Píše detektivky, publikoval básnické sbírky, přeložil některá díla francouzských literátů. Proto se patří na tomto místě komentovat jednání muže, jemuž letos u příležitosti výročí republiky udělil její prezident Medaili Za zásluhy I. stupně.

Herečka a zpěvačka Jana Fabiánová reagovala minulý týden na fakt udělení státního vyznamenání Janu Cimickému podivem na sociálních sítích. Popsala, jak ji tento lékař sexuálně napadl. „Podobnému obvinění je těžké se bránit, nejsem si však vědom žádného profesního ani osobního selhání. Není to pravda. Vzniklou situaci považuji za politováníhodnou snahu o zviditelnění se ve chvíli, kdy se prezident republiky rozhodl ocenit mou celoživotní práci,“ sdělil psychiatr Cimický ČTK.

Předposlední říjnový den zveřejnily Hospodářské noviny článek, že v reakci na poznámku Jany Fabiánové se redakci „ozvaly další ženy, které nezávisle na sobě popisují podobnou zkušenost s psychiatrem Janem Cimickým a tvrdí, že je sexuálně napadl“. Jména žen redakce, zná, ony si však přejí zůstat v anonymitě.


Podrobnosti ZDE



 17993

Koronavirus: Výrazný nárůst infekcí v neproočkované středovýchodní Evropě

5. 11. 2021

čas čtení 3 minuty

Foto: Situace za posledních 14 dní.

Ve čtvrtek 4. listopadu zaznamenala Česká republika  8419 dennich nákaz. Hospitalizováno je 2489 osob. Celkem zemřelo v ČR 30 938 lidí, od předchozího dne je to nárůst o 60 mrtvých.  (Pozn. red. To neznamená, že tolik osob zemřelo za posledních 24 hodin, ale je to dopočet z posledních dní, rozdíl mezi včera a dnes zveřejněným počtem mrtvých od MZČR. MZČR uvádí: " S ohledem na fakt, že vykazování úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic, se mohou denní záznamy zpětně měnit právě z důvodu průběžného doplňování.") Míra nákazy za posledních 14 dní je v ČR 734 infekcí na 100 000 obyvatel.

Nejpostiženější jsou Prostějov (995 nákaz na 100 000 obyvatel),  Šumperk (971 nákaz na 100 000 obyvatel), Ostrava (814 nákaz na 100 000 obyvatel),   České Budějovice (773 nákaz na 100 000 obyvatel), Brno venkov (786 nákaz na 100 000 obyvatel) a Brno-město (709 nákaz na 100 000 obyvatel),  Blansko (748 osob na 100 000 obyvatel),  Strakonice (718 nákaz na 100 000 obyvatel),  Prachatice (651 nákaz na 100 000 obyvatel) a skoro celá Morava. Praha má 447 nákaz na 100 000 obyvatel. ZDE   

- Firma Pfizer konstatuje, že její experimentální protivirová pilulka na covid-19 snižuje počet hospitalizací a úmrtí na covid o téměř 90 procent. Obdobná pilulka konkurenční firmy Merck už v USA prochází státním schvalovacím řízením a ve čtvrtek byla Británie první zemí na světě, která její užívání schválila. ZDE
 

- Slovensko zaznamenalo nový denní rekord nákaz, 6805. 69 procent nakažených je neočkováno. Slovensko má snad nejmenší míru proočkování obyvatelstva v EU. Středovýchodní Evropa se potýká s rychle rostoucím počtem nákaz v regionu, kde je menší proočkovanost obyvatelstva než v západní Evropě. Ukrajina, Chorvatsko, Slovinsko a Slovensko zaznamenaly rekordní počty denních nákaz, nákaza roste i v dalších zemích střední Evropy.

- Republikánští guvernéři chtějí soudně zabránit Bidenovi, aby zaměstnavatelé požadovali od zaměstnanců buď očkování, nebo testy. Prý to potlačuje osobní svobodu.

 16510

Británie: Johnsonovi konzervativci zdiskreditováni poté, co se Johnson pokusil zrušit parlamentní výbor pro boj proti korupci

5. 11. 2021

čas čtení 3 minuty


Poté, co se Johnson pokusil zachránit svého kamaráda, konzervativního poslance Owena Patersona, který si nechal platit 100 000 liber ročně od soukromých firem za lobbování v parlamentě, zrušením parlamentního výboru pro boj proti korupci, došlo k tak zuřivé reakci poslanců i veřejnosti, že byl Johnson ve čtvrtek donucen k dramatickému obratu o 180 stupňů. Patersonovi to ani vedení Konzervativní strany nesdělilo, ten ve čtvrtek rezignoval na své poslanecké křeslo.

Finanční škrty v pandemii nejsou řešením

5. 11. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Znovu bych si dovolil mírně korigovat názor Karla Dolejšího. Finanční škrty v pandemii nejsou řešením.  Naopak je to cesta k destabilizaci a k úpadku. Mimochodem, nedostatečná finanční podpora pro nakažené občany v České republice, která znamená, že nakažení občané ignorují nutnost zůstat doma, chodí dál do práce a šíří nákazu, výrazně přispěla k tragickému průběhu pandemie v České republice, která patří k jedné z globálně nejpostiženějších zemí.

Mezinárodní ekonomové, a nejsou to žádní levičáci (pokud je slovo "levičák" urážka) se shodují v tom, že v důsledku rekordně nízkých úrokových měr není státní zadluženost zplsobená pandemií výraznějším problémem.

Cestou z ekonomické krize způsobené pandemií je podle nich jedině program cílených investic, ovšem nikoliv do spotřeby, ale do inovací, do umělé inteligence, do technologie, do infrastruktury a do školství. Je načase, aby Česká republika financovala inovace, aby přestala být montovnou pro západní Německo.

V důsledku nadcházející technické revoluce totiž Česko přestane být pro Německo jako montovna zajímavé - už toho nebude zapotřebí. Česko musí mít jinou strategii.

Stejně důležité jsou i investice do přechodu na zelenou ekonomiku, které poskytují zemi obrovské množství technologických možností, zlepšení současného stavu a mnoho nových pracovních příležitostí.

Naprosto šokující je přetrvávající kriminální problém existence parazitických soukromých exekutorů, kteří vylučují přibližně deset procent českého obyvatelstva z normální ekonomické činnosti a nutí je do neformální šedé zóny. Je to asi tak velká škoda na ekonomickém prospěchu země, jakou páchali před rokem 1989 komunisté vylučováním schopných lidí z ekonomiky a z vlivných postavení z pitomých ideologických důvodů. Tentokrát však zemi poškozuje kriminální a parazitická touha po zisku likvidací spoluobčanů. Poškozuje se tím celá země.

V ČR jsou konspirační teorie normalizovány jako přijatelné

5. 11. 2021

čas čtení 14 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 413.

Bohumil Kartous:

Vážení diváci, dobrý den u dalšího dílu Rozhovorů Britských listů. Covid a infodemie s tím spojená přinesla i fenomenální počet dezinformací, které se vyskytly ve veřejném prostoru a které tematizují covid po stránce vzniku virů, opatření,  důvodů, kvůli kterým se opatření zavádějí a samozřejmě očkování. Nadační fond nezávislé žurnalistiky nedávno vydal zprávu o studii Digitální zpravodajství v roce 2020, ze které vyplývá mimo jiné, jaký podíl dezinformací se dostal k obyvatelům České republiky. Jaké dezinformace to byly.  A Josef Šlerka, ještě nedávno ředitel Nadačního fondu, je naším dnešním hostem. Dobrý den. Pane Šlerko, jaká jsou hlavní zjištění tohoto výzkumu, který jste zveřejnili nedávno?


 17890

Splnit předvolební sliby bude pro novou vládu mimořádně obtížné

29. 10. 2021

čas čtení 10 minut


Jan Čulík:

Vážení televizní diváci, měli, jsme nedávno v České republice volby a dochází k určitým změnám. V dnešním Rozhovoru Britských listů máme pana Václava Žáka, politologa. Já bych se chtěl zeptat, co si myslí, že bude, a jakým způsobem bude tato vláda zastávat zájmy občanů.  Budou v té vládě opravdu zájmy občanů dobře zastávány? Pan Žák si myslí, že možná se žádná taková katastrofa neděje, ale povídejte, pane Žáku, co bude teď?

 17678

Alternativní energetická koncepce ČR II

5. 11. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 14 minut


Navazuji na svůj předchozí článek ZDE. Nejprve bych chtěl poděkovat za množství komentářů, podnětů a e-mailů od čtenářů. Rozhodl jsem se na úvod každé další části vždy krátce odpovědět na všechny tyto podněty, protože to asi bude zajímat více lidí. Pak budu pokračovat dále odstavec po odstavci v AEK ČR.

Hodně čtenářů se podivuje, že energetická spotřeba elektromobilu je 6,43 krát nižší než auta se spalovacím motorem. Ověřovali si to na Googlu. Jedno ze srovnání mi poslal jeden z čtenářů ZDE. Další je třeba ZDE a ZDE. Dále proč to nikdo v Čechách neřekl? Na Idnes se to nedočtete (pan Babiš – řepka a řepkový bio olej do motorových paliv), Blesk (pan Křetínský - vlastní na Slovensku hlavní plynovod z Ruska), nelíbí se to ani Shellu, Benzině, ..., ale je to tak.

Můj údaj o bioplynkách by prý znamenal naprostou změnu osevních postupů. Dala by se ale ušetřit minimálně 1/4 ploch po řepce, kterou nyní nebude potřeba ~ 100 000 ha. Energeticky lépe asi vyšly energetické lesy. OK, to ponechám na expertech na bioplyn.

Dále zde byl dotaz, jak čistit bioplyn na biometan. To je velmi pěkně popsáno například ZDE.

Mnoho čtenářů se podivuje, proč neuvádím ve svém energetickém mixu jaderné elektrárny k tomu napíši samostaný bod viz níže.

 16518

Nový vítr líně vane

5. 11. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 17 minut

Přátelé, kamarádi, my vám další vlnu Covidu opět dovezli. A proč ne, když se vám tak krásně vládne.

Dosluhující vláda se od května rozhodla, že nad pandemií jasně vyhrála a v září se korunovala dalším titulem bestincovid. Dle toho se směrem k volbám chovala. Profesionální opatření jedno za druhým rušil soud. Opatření jedno za druhým vláda obcházela a sama nedodržovala. Opatření vláda zmírňovala, až náplň vyvanula. Bylo přitom zřejmé, že na podzim znovu vlna udeří.

A udeřila, a udeřila plnou parou. Opozice mohutně předvolebně avizovala ideu Singapuru a Británie. Vyjadřovala se, že až vyhraje, že zahraje po anglicku. Zrušíme a uvidíme. Jsme přeci národ čestných, slušných a moudrých lidí, že jo?

 16478

Co znamená vítězství Republikánů ve Virginii? Pomohou Demokraté svou arogancí a nekompetentností znovu Trumpovi k vítězství?

5. 11. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Ve středu utrpěl Joe Biden trpkou politickou porážku, když byli demokraté šokujícím způsobem poraženi ve volbách guvernéra ve státě Virginie.

Demokratickému kandidátu Terrymu McAuliffovi, který se účastnil volebních kampaní s Bidenem a s Obamou, se nepodařilo zabránit volebnímu vítězství republikána Glenna Youngkin, přestože v tomto státě v prezidentských volbách v roce 2020 Biden zvítězil na celé čáře.

30726

Co bude po Zemanovi?

26. 10. 2021

čas čtení 16 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 435.

Jan Čulík:

Tak si myslím, že by jsme se měli trošku zamyslet nad poněkud neuvěřitelnými politickými událostmi v České republice v těchto dnech, vážení televizní diváci, pozvali jsme si redaktory kolegy z Britských listů Bohumila Kartouse a Albína Syberu. No, tak, jedna věc, na kterou na kterou jsem chtěl poukázat  v tomto stručném úvodu: my víme, už asi tři neděle, že  z kruhů toho lékařského konsilia prezidentského, protože v Čechách se neudrží nic utajené a mně ale to připadá jako v podstatě obscénní, že tady vzniká v té zemi prostě dvojí klasa občanů. Jednak jsou to ti novináři, kteří mají informace, ale oni je utajují, protože jako by se nemohlo říct vlastně, co tomu prezidentovi je. A potom jsou  ti normální lidé,  kteří zůstávají  v  nevědomosti, a tohle by asi nemělo podle mě existovat. Samozřejmě jsou tady různé etické otázky, na kolik se jaké podrobnosti o onemocnění prezidenta mají zveřejňovat. Ovšem je to veřejná osobnost. No a potom samozřejmě nebudu tady opakovat všechno, co se v posledních dnech děje, i když si myslím, pánové, jak ten pan vedoucí té prezidentské kanceláře Mynář, vlastně co si myslel, že to udrží prostě takhle neměnné? Já nevím, snad řadu týdnů nebo měsíců, pane Kartousi, co si o tom myslíte? Já teda tomu vlastně skoro nerozumím.

Tisková zpráva:

Začala historicky první mise europarlamentu na Tchajwan. Iniciovala ji europoslankyně Markéta Gregorová

5. 11. 2021

čas čtení 2 minuty

Delegace osmi europoslanců tento týden poprvé za Evropský parlament navštíví Tchajwan. Misi iniciovala europoslankyně Markéta Gregorová ze své pozice koordinátorky výboru pro cizí vměšování a dezinformace. Právě ty budou hlavním tématem pro rozhovory s experty i nevládním sektorem. V historickém momentu se však delegace Evropského parlamentu setká také se zástupci taiwanské vlády a prezidentkou.

30649

Jak je Česko zaseklé v osmdesátkách

4. 11. 2021

čas čtení 15 minut


Jan Čulík:

Dobrý den, vážení televizní diváci. Vítáme vás v dnešním Rozhovoru Britských listů. Albín Sybera, náš redaktor napsal před nedávnem pro Britské listy takový velmi zajímavý článek z hlediska teda třicátníka a vůbec vlastně taky mluví, možná ještě i pro čtyřicátníky, že Česká republika v dnešní době ekonomicky i politicky je takovou obětí osmdesátek, protože když byla ta revoluce před těmi třicety lety, tak lidé tehdy jeho věku prostě vykopli ty komunisty, nebo byli komunisté a přihlásili se k novému režimu a převzali vládu. A teď sedí jako žába na prameni. Pane Sybero, mohl byste to trošku rozvést, protože ten článek, zdá se mi, měl docela velkou odezvu.

 17987

ČR: 2300 hospitalizovaných

4. 11. 2021

čas čtení 2 minuty

Ve středu 3. listopadu zaznamenala Česká republika  9460 dennich nákaz. Hospitalizováno je 2300 osob,  to je nárůst od předchozího dne o 487! nemocných.  Celkem zemřelo v ČR 30 878 lidí, od předchozího dne je to nárůst o 38 mrtvých.  (Pozn. red. To neznamená, že tolik osob zemřelo za posledních 24 hodin, ale je to dopočet z posledních dní, rozdíl mezi včera a dnes zveřejněným počtem mrtvých od MZČR.) Míra nákazy za posledních 14 dní je v ČR 689 infekcí na 100 000 obyvatel.

(Pozn. red. Chybně jsme zde dnes uváděli nárůst 103 mrtvých, šlo o špatný odpočet z doby před 48 hodinami, nikoliv před 24 hodinami, omlouváme se.)

Nejpostiženější jsou Prostějov (890 nákaz na 100 000 obyvatel),  Šumperk (612 nákaz na 100 000 obyvatel), Ostrava (687 nákaz na 100 000 obyvatel),   České Budějovice (585 nákaz na 100 000 obyvatel), Brno venkov (707 nákaz na 100 000 obyvatel) a Brno-město (617 nákaz na 100 000 obyvatel),  Blansko (600 osob na 100 000 obyvatel),  Strakonice (547 nákaz na 100 000 obyvatel),  Prachatice (506 nákaz na 100 000 obyvatel) a skoro celá Morava. Praha má 393 nákaz na 100 000 obyvatel. ZDE 


 17678

Šok: ČR má jen 11% elektřiny z obnovitelných zdrojů. Proč tak málo?

2. 11. 2021

čas čtení 14 minut



Bohumil Kartous:

Otázka klimatické změny, vážení diváci a zejména diskurzu, přístupu české společnosti k ní, který, jak se zdá, je vysoce ovlivněn nedávnou historií a řekněme, jakýmsi posunem, jenž se zdá být v České republice více vyhraněný než řadě dalších vyspělých zemí. O těchto souvislostech a zejména o energetice a ve spojení s klimatickou změnou si dnes budeme povídat s Jankem Piňosem,  dlouholetým velmi houževnatým ekologem a v současnosti zmocněncem pro otázky jaderné energie z organizace Zelený kruh. Dobrý den, pane Piňosi.

 17987

Pandemie po česku

4. 11. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Byl jsem pár dní v zahraničí, tak prosím o zpětnou vazbu, zda chápu, co se tu děje:

1) V létě jsme propásli možnost intenzivnějšího proočkování, což už teď nenapravíme. Vyhlásili jsme tečku za covidem, ale jaksi jsme mu to zapomněli ohlásit, takže on neudělal tečku za námi.

2) Nenávratně jsme propásli možnost tuto vlnu aspoň trochu brzdit (nebylo ono náhodou zas před volbama, úplně stejně jako loni?), takže jsme už zase v situaci, kdy je výskyt v populaci naprosto plošný a vůbec to nejde zastavit.

 17746

Pozvánka na diskusi Visegrad Insight “Climate Justice, Central European Perspectives“

4. 11. 2021

čas čtení 1 minuta

Dnes v 17:00 proběhne online diskuse Visegrad Insight s názvem “Climate Justice, Central European Perspectives“. 

V diskusi vystoupí Suzana Carp, odbornice na strategii a klimatickou politiku a ředitelka ECIT Foundation, a Albín Sybera, spolupracovník Visegrad Insight a Britských listů. Moderovat bude šéfredaktor Res Publica Nowa Marcin Zaborowski.

30714

Přerostli jsme sami sebe

4. 11. 2021 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

Jako je jednodušší bořit než stavět, dělat něco s libovolným ohledem na okolí, ať už prostorové, vztahové či časové, (prostředí, budoucnost, ostatní lidé, ostatní život) je vždy náročnější ve všech myslitelných aspektech. Na osobní úrovni je vždy snazší vyhodit pytel či vlek s odpadem do škarpy než se kodrcat na separační dvůr, občas za to platit nebo platit draze za popelnici.

30689

Nová studie: Očkování poskytuje více než pětkrát vyšší ochranu než předchozí infekce koronavirem

4. 11. 2021

čas čtení 2 minuty

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zveřejnilo nové vědecké poznatky, které potvrzují, že očkování je nejlepší ochranou proti covidu-19. V nové studii zkoumající více než 7 000 osob v 9 státech, které byly hospitalizovány s onemocněním souvisejícím s novým koronavirem, CDC zjistilo, že u těch, kteří nebyli očkováni a nedávno prodělali infekci, byla pravděpodobnost onemocnění více než pětkrát vyšší než u těch, kteří byli nedávno plně očkováni a neměli předchozí infekci.

30775

Emisní závazky COP26 mohou omezit globální ohřívání na méně než 2 stupně Celsia

4. 11. 2021

čas čtení 3 minuty

Závazky týkající se emisí skleníkových plynů, které byly předloženy na klimatickém summitu COP26 v Glasgow, by podle výzkumu omezily nárůst globální teploty pod 2 stupně Celsia, což je poprvé, co se svět dostal na takovou trajektorii.

Plány Indie, která je třetím největším emitentem na světě, výrazně ovlivnily odhad globální teploty, zjistil výzkum Melbournské univerzity, píše deník Guardian

29463

ICC: Stížnost tvrdí, že Izrael systematicky útočí na palestinské novináře

4. 11. 2021

čas čtení 1 minuta

Izrael systematicky útočí na novináře, aby zabránil informování o porušování lidských práv, tvrdí právníci ve stížnosti podané ve středu u Mezinárodního trestního soudu (ICC).

Právníci vystoupili se jmény čtyř palestinských novinářů - Ahmeda Abu Husseina, Jasera Murtaja, Muatha Armaneha a Nedala Eshtayeha - kteří byli zabiti nebo zmrzačeni izraelskými odstřelovači, když referovali o demonstracích v Gaze, uvádí web middleeasteye.org

30782

Glosa

Koronavirus: Dánsko versus Česko

4. 11. 2021 / Stanislav Biler

čas čtení 1 minuta

V Dánsku v září zrušili všechny restrikce včetně nošení roušek. Vrátili se k životu jakoby pandemie neexistovala s tím, že k ní dál budou přistupovat jako k běžný infekci. Jediný co udělali je, že se společnost masivně proočkovala.

Srovnání dánských a českých čísel je pro nás zcela zdrcující. Dánové maj v současnosti poloviční nárůst nových případů a především ve srovnání s náma v podstatě zanedbatelný počet lidí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. To vše díky očkování. Takhle jednoduchý to je.

 16415

Společnost Pfizer "zabíjí" uprostřed pandemie, zatímco zvyšuje prognózu prodeje vakcín na 36 miliard dolarů

4. 11. 2021

čas čtení 5 minut

Aktivisté za veřejné zdraví v úterý obvinili společnost Pfizer, že upřednostňuje zisk před lidskými životy poté, co americký farmaceutický gigant zvýšil svůj odhad prodeje vakcín proti koronaviru na 36 miliard dolarů v roce 2021, tedy v době, kdy tato společnost čelí odporu kvůli odmítání očkování v chudých zemích postižených pandemií, píše Jake Johnson na webu commondreams.org

30776

COP26 musí být o ponechání fosilních paliv v zemi. Vše ostatní je jen odvádění pozornosti

4. 11. 2021

čas čtení 6 minut

Předcházení klimatickému rozvratu je v některých ohledech velmi komplikované. V jiném případě je to ale opravdu jednoduché: fosilní paliva musíme nechat v zemi. Všechno to chvástání, okázalé vystupování a extravagantní sliby, o nichž se tento týden v Glasgow diskutovalo, jsou k ničemu, pokud se nestane tato jednoduchá a zřejmá věc, píše v Guardianu George Monbiot

30774

Globální ohřívání přinese obrovské ekonomické náklady, ale nynější snížení emisí ušetří peníze později

4. 11. 2021

čas čtení 7 minut

V době, kdy prezident Joe Biden na celosvětové klimatické konferenci ve skotském Glasgow představuje nedokončený plán na snížení emisí v USA, Kongres a celá země stále řeší, kolik by tento plán, zabalený do zákona Build Back Better Act, mohl stát.

Současná cena, téměř 1,9 bilionu dolarů na klimatické a další sociální výdaje, se může zdát obrovská - i když menší než původní plán ve výši 3,5 bilionu dolarů. V dlouhodobém horizontu by však obě částky byly zanedbatelné, informuje server ProPublica

 16510

Ve středu dramaticky pokročila orbánizace Velké Británie

3. 11. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Aktualizace: Konzervativní poslanec Owen Paterson, muž v centru této kontroverze, protože lobboval v parlamentě za firmy, které ho za to platily, nyní odstoupil ze svého poslaneckého křesla. Downing Street oznámila, že jestliže odstoupil, není tedy prý už zapotřebí hlasovat o jeho suspendování.

Keir Starmer, šéf Labouristické strany, vydal toto prohlášení:

Bylo to neuvěřitelných 24 hodin i podle chaotických standardů této vlády. Ještě včera nutil Boris Johnson  své poslance, aby roztrhali předpisy o standardech ve veřejném životě. Je to opravdu zatracující obžalobou tohoto premiéra a zkorumpované vlády, kterou vede.

Boris Johnson se nyní musí omluvit celé zemi za tento špinavý pokus zakrýt přestupek svého přítele. Není to poprvé, co něco takového udělal, ale musí to být naposledy. A Boris Johnson musí vysvětlit, jak hodlá napravit nesmírné škody, které způsobil důvěře v jeho vlastní poctivost  i v poctivost jeho poslanců.

Aktualizace: Johnsonova vláda udělala v této věci ve čtvrtek dopoledne obrat o 180 stupňů. Zrušila plán "restrukturalizovat" protikorupční výbor parlamentu poté, co konzervativní poslanec Paterson čelil suspendování za porušení pravidel lobbingu. Přiznala, že tento plán "vyvolal určitou míru kontroverze" a že "spojil konkrétní případ s úsilím o reformu". Johnsonova vláda prý chce "dosáhnout zlepšení systému pro příští případy", ale poté, co se labouristé a skotští nacionalisté rozhodli tuto "reformu" bojkotovat, "nebylo dosaženo nadstranického konsensu". Proto bude tento plán zrušen a konzervativci se vrátí do sněmovny s novým plánem po konzultaci s ostatními stranami. ZDE  


Labouristická strana rozesílá tyto inzeráty ve volebních okrscích, kde by mohli být konzervativci zranitelní.

Konzervativní poslanec James Grundy. Právě hlasoval, aby zachránil jednoho svého kámoše, který porušil předpisy. Jedno pravidlo pro ně, jiné pravidlo pro všechny ostatní.

Je to jedno pravidlo pro vás.
Žádná pravidla pro ně.




Charakteristickým rysem vlády Borise Johnsona je, že když nějaký nezávislý výbor rozhodne jinak, než jak to vyhovuje jemu a jeho kumpánům v johnsonovské, populistické Konzervativní straně, Johnson rozhodne rozhodnutí toho výboru zrušit, nebo ho rozpustit a založit jiný, složený ze svých kamarádů, ochotných učinit rozhodnutí, které jde Johnsonovi na ruku. To se stalo už několikrát, loni v létě s pochybnou Johnsonovou ministryní vnitra Priti Patel, o níž bylo shledáno, že šikanuje své podřízené na ministerstvu - Boris Johnson prostě toto rozhodnutí zrušil. Šéfem úřadu Ofcom, regulačního úřadu britské vlády pro média, chce Johnson nechat jmenovat Paula Dacrea, dlouholetého šéfredaktora bulvárního ultrapravicového listu Daily Mail, deníku proslulého mimo jiné tím, že před druhou světovou válkou podporoval Hitlera. Příslušný nezávislý výbor Dacrea do čela Ofcomu nevybral, tak ho Johnson rozpustil a hledá nyní nový výbor - Dacrea šéfem Ofcomu posléze najmenuje Johnsonova ministryně kultury.

Za posledních čtyřiadvacet hodin vyvřel v britské Dolní sněmovně neuvěřitelný skandál.

 17987

ČR: Nárůst denních nákaz o 2311 případů!

3. 11. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

V úterý 2 listopadu zaznamenala Česká republika 9902 dennich nákaz, je to denní nárůst o neuvěřitelných 2311 případů. Hospitalizováno je 2058 osob,  to je nárůst od předchozího dne o 245 nemocných.  Celkem zemřelo v ČR 30 840 lidí, od předchozího dne je to nárůst o 65 mrtvých. Míra nákazy za posledních 14 dní je v ČR  631 infekcí na 100 000 obyvatel.
 
Zdroj ZDE 

Je v Británii skutečně demokracie?

3. 11. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

 

Karel Dolejší se v reakci na můj článek ptá, zda je tedy v Británii skutečně demokracie. Paradoxně, v poslední době se v Británii hodně mluví o tom, že tam žádná demokracie není, pokud může získat jedno politické uskupení většinu 80 poslanců na základě podpory 29 procent voličů. Znamená to tedy, že 71 procent voličů není v této "demokracii" zastoupeno, přesto má jedna strana v parlamentě obrovskou většinu. Do Dolní sněmovny se skoro nikdy nedostanou zelení (mají tam jedinou poslankyni), nedostali se tam kandidáti Farageovy Brexit Party, přestože v daleko spravedlivějším systému Evropského parlamentu tam měli celou řadu poslanců. Na vině je většinový systém. Především v jeho důsledku existují v Británii obrovské sociální rozdíly a existuje tam obrovská chudoba, miliony lidí závisí na potravinových bankách. Jistě, především Angličané si o sobě myslí, že jsou něco extra a jejich země je nesmírně bohatá, spravedlivá a výjimečná, jenže praxe tomu neodpovídá. Sociální zabezpečení je minimální, starobní důchody jsou nejmenší v západní Evropě, atd.

(Situace ve Skotsku je trochu jiná, protože většinový volební systém je tam kombinován s evropským systémem poměrného zastoupení, jenže skotská vláda má jen velmi málo pravomocí a je vůči Londýnu v podstatě bezmocná, i když Nicola Sturgeonová, jak na to mnozí poukazují, je pravděpodobně jedním z nejschopnějších politiků v dnešní Evropě.)

Madagaskar na pokraji hladomoru způsobeného globálním oteplováním

3. 11. 2021

čas čtení 1 minuta

Na klimatickém summitu v Glasgow hovořilo mnoho představitelů chudších zemí Třetího světa o tom, že globální oteplování likviduje jejich existenci už nyní a že bohaté kapitalistické země Západu, které globální oteplování způsobily, jim nepomáhaji, vykašlaly se na ně ve věci vakcín proti covidu i ve věci pomoci proti likvidaci jejich zemí klimatickou krizí. Zaplavením jsou ohroženy četné ostrovy, mnoho zemi trpí obrovskými povodněmi a suchem.

Channel 4 News, které se podrobně věnují jako všechny britské sdělovací prostředky právě probíhajícímu  klimatickému summitu v Glasgow, ale také drasticky se zhoršující situaci po celém světě, v úterý v podvečer vysílaly tuto šokující reportáž z Madagaskaru, kde je obyvatelstvo v důsledku globálního oteplování ohroženo hladomorem, v důsledku trvajícího sucha.

V reportáži uvidíte, jak vypadá vyschlé koryto velké řeky.... (JČ)



Úsilí o "malou vládu" je útokem na demokracii

3. 11. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Rád bych trochu korigoval článek Karla Dolejšího "Malé stádce čeká spasitele", a to v přibližně třech věcech, píše Jan Čulík.

1. Zajímavé je, že důvodem, který uvádějí renomovaná světová média, proč se Bidenovi před cestou do Glasgow nepodařilo prosadit v americkém Kongresu jeho ekologický a ekonomiku obnovující program v hodnotě bilionů dolarů, není ideologičnost levicových poslanců Demokratické strany, ale naopak zkorumpovanost demokratického poslance Manchina, který zastupuje volební okrsek, kde se jako hlavní ekonomická aktivita těží uhlí, a který je v kapse uhlobaronů, kteří financují jeho volební mandát. Takže nevím.

 16875

Bez komentáře...

3. 11. 2021

čas čtení < 1 minuta

Ráno cestou do práce na kole v dešti. Nejlepší část dne. V práci mi občas někdo řekne, že jsem statečná, že furt jezdím, ale já si hlavně připadám tak šťastná, že můžu. Investice do cyklistické infrastruktury je investice do štěstí, píše Anna Kšírová

Češi si jsou vědomi klimatické krize, ale nevědí co dělat

3. 11. 2021

čas čtení 16 minut

Toto je přepis Rozhovoru Britských listů č. 410

Jan Čulík:

Pan Jan Krajhanzl z environmentální katedry Masarykovy univerzity v Brně s kolegy vypracoval myslím zajímavou studii o názorech českých občanů na klimatickou krizi a když se  to tak trošku shrne, jestli se úplně nepletu, tak zdá se mi, že Češi v dnešní době už uznávají, vážení televizní diváci, že klimatická krize existuje, ale to, co ohledně toho chtějí dělat nebo jak jsou o tom informováni, to je asi trochu jiná věc, že ano. Pane Krajhanzle, jak je tomu?  Povídejte.

 16853

Malé stádce čeká spasitele

3. 11. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

  • "Levice" za oceánem i v postkomunistických zemích se bude zřejmě muset sžít s rolí permanentní, víceméně irelevantní společenské menšiny. Až dosud ale nevidíme známky toho, že by si to třeba jen připustila. 

 17942

Lekce o boji covidem z Izraele, vlastně i Dánska, Portugalska a jiných vyspělých zemí

2. 11. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

 



Nebudu psát, že jsem něco říkal. Držel jsem ústa a naslouchal českému odbornému konsensu, že díky očkování a promořenosti bude podzim bez velkých problémů. Těšil jsem se, až sundáme v říjnu roušky a budeme následovat Dánsko, které zrušilo všechna opatření. Byla půlka srpna a časopis Science, jeden ze dvou nejlepších vědeckých časopisů na světě, přinesl šokující data z Izraele.

 16518

Koronavirus: Děsivý nárůst infekcí v České republice

2. 11. 2021

čas čtení 2 minuty

V pondělí 1. listopadu zaznamenala Česká republika výrazný nárůst  7591 dennich nákaz. Hospitalizováno je 1813 osob,  to je nárůst od předchozího dne o 310 nemocných.  Celkem zemřelo v ČR 30 775 lidí, od předchozího dne je to nárůst o 32 mrtvých. Míra nákazy za posledních 14 dní je v ČR 569 infekcí na 100 000 obyvatel.

Nejpostiženější jsou Prostějov (773 nákaz na 100 000 obyvatel),  Šumperk (669 nákaz na 100 000 obyvatel), Ostrava (651 nákaz na 100 000 obyvatel),   České Budějovice (604 nákaz na 100 000 obyvatel), Brno venkov (611 nákaz na 100 000 obyvatel) a Brno-město (571 nákaz na 100 000  Prachatice (480 nákaz na 100 000 obyvatel), Strakonice (473 nákaz na 100 000 obyvatel), Rokycany (472 nákaz na 100 000 obyvatel),  Domažlice (427 nákaz na 100 000 obyvatel) a skoro celá Morava. Praha má 384 nákaz na 100 000 obyvatel. ZDE  

- Facebook dostatečně nechrání veřejnost před dezinformacemi ohledně covidu, konstatuje monitorovací organizace NewsGuard. Dvacet účtů a skupin na Facebooku, šířících lži a dezinformace ohledně vakcín, získalo za poslední rok 370 000 čtenářů. Facebook například šíří lži, že "děti jsou vražděny vakcínami, které jsou nuceny přijímat". NewsGuard posílá svou zprávu Světové zdravotnické organizaci. ZDE 

30720

Premiér Babiš dělá na klimatickém summitu ostudu. Česko by se mělo zavázat k ochraně klimatu

2. 11. 2021

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Klimatické koalice


Praha - 2. listopadu 2021: Premiér Andrej Babiš vystoupil včera na klimatické konferenci COP 26 ve skotském Glasgow s kontroverzním projevem. Místo toho, aby jako ostatní evropští státníci představoval a obhajoval cíl na snížení emisí skleníkových plynů o 55 % do roku 2030, ke kterému se Evropská unie jako celek zavázala, Babiš evropskou klimatickou politiku zpochybňoval a kritizoval. Se svým názorem zůstal mezi evropskými státníky osamocen, podobný názor zastával jen polský premiér Mateusz Morawiecki, který je paradoxně nyní s Babišovou vládou ve sporu kvůli podpoře ilegální těžby v uhelném dole Turów na česko-polské hranici. 

 16478

"Slova nás nezachrání": Klimatické hnutí kritizuje Bidena na konferenci COP26 za jeho "prázdné ruce"

2. 11. 2021

čas čtení 4 minuty

Na pondělní projev prezidenta Joea Bidena na zahajovacím ceremoniálu konference COP26 reagovalo americké klimatické hnutí ledově. Varuje, že jeho vznešená rétorika je bezvýznamná, pokud bude prezident i nadále bránit rozsáhlým opatřením ke snížení emisí, ukončení všech nových projektů v oblasti fosilních paliv a rychlému přechodu na obnovitelné zdroje energie, píše Jake Johnson na webu commondreams.org

 16764

COP 26: Biden, Bolsonaro a Xi Jinping podpoří dohodu o ukončení likvidace lesů

2. 11. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Xi Jinping, Jair Bolsonaro a Joe Biden jsou mezi vedoucími politiky, kteří se v Glasgow v úterý připojí k deklaraci požadující ochranu lesů a pralesů na této planetě, na obrovském území od východní tajgy na Sibiři až po nížinu v Kongu, kde je druhý největší deštný prales na světě.

Aktivisté ovšem varují, aby Bolsonarovi nikdo nevěřil, neboť ten naopak prosazuje pálení Amazonie. Bolsonaro, XI Jinping a Putin se do Glasgow neobtěžovali přicestovat.

Aktualizace: Brazilská delegace se v úterý vůbec nedostavila na svou tiskovou konferenci na summitu CO26, kde měla hovořit o "silné obraně životního prostřední v Brazílii".

Součástí dohody je 5,3 miliardy liber nového financování ze soukromých zdrojů a 8,75 miliard liber ze státních zdrojů na regeneraci zničené půdy, na podporu domorodých komunit a na ochranu lesů a nápravu škod po lesních požárech. Otázka je, zda se tyto peníze dostanou do správných rukou.

Indie přislíbila, že dosáhne nulových emisí až v roce 2070, o 20 let později než ostatní svět, nicméně však Narendra Modi v Glasgow přislíbil pět věcí, mimo jiné, že do roku 2030 bude Indie produkovat 50 procent své energie z obnovitelných zdrojů a emise CO2 sníži do roku 2030 o 1 miliardu tun. Indie má 1,3 miliardy obyvatel a je třetím největším znečišťovatelem ovzduší kysličníkem uhličitým.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 17986

Světový projekt

2. 11. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut

Autorem tohoto světově uznávaného projektu, který se nazývá Data Metallogenica a zabývá se expertním systémem o rudních ložiskách světa na základě světově unikátní litotéky čili kamenné knihovny miniaturizovaných vzorků, není nikdo známější než přední česko-kanadsko-australský geolog a také autor velmi zajímavé a čtivě psané knihy s názvem Za rudami z Čech až na konec světa, profesor Petr Láznička M.Sc., PhD..

Pane, profesore, vaše kniha vyšla v loňském roce, ale od té doby se těší velkému zájmu čtenářů nejen z řad odborné, ale i laické veřejnosti. Čekal jste takový úspěch, když jste ji pro všechny zájemce chystal?

 17280

Dušičková úvaha o Dantovi a galaxiích

2. 11. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


V roce výročí Dantova úmrtí nelze psát o svátku Všech svatých a o Dušičkách jinak než s myšlenkami na Božskou komedii. Dantův vesmír byl přehledný, uspořádaný, bylo hned jasné, jaký má smysl. Všechno v něm se podřizovalo náboženství. Nebo lépe řečeno: těm učeným představám, které měl středověký vzdělanec spojené s náboženstvím.

 17985

Mezitím v Absurdistánu 196::

"Ať jde strana Právo a spravedlnost do prdele!"

2. 11. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Foto: Terénní náklaďák z off-roadového magazínu (viz níže), který má na přední straně zcela nevzrušeně a otevřeně heslo "Jebać PiS!"

Zdá se, že Polsko má svou první Savitu Halappanavar. Polská právnička na svém twitteru informovala, že v případě, který je podobný  utrpení indických žen v Irsku,  zemřela v Polsku nastávající matka poté, co jí lékaři v kritické situaci odmítli provést potrat. Čekali, až srdce plodu samo přestane bít, a když se tak konečně stalo, brzy je následovalo srdce matky – žena zemřela na septický šok. Informaci potvrdily skupiny aktivistů za práva žen a pak o tom psaly i noviny.  

Rozhovor Britských listů 438. Jak se vyučují ruská studia daleko za polárním kruhem

2. 11. 2021

čas čtení 1 minuta



O minulém víkendu jsme opuštěním letního času vstoupili to temné části roku. Ale jak to vypadá v těch místech naší Zeměkoule, kde s příchodem zimy nastává extremní temný čas, kdy je po dlouhé měsíce tma po celý den? V dnešním Rozhovoru Britských listů mluví Jan Čulík s profesorem Andrejem, Rogačevským, který před několika lety odešel z univerzity v Glasgow vyučovat ruská studia na norské univerzitě v Tromsø, daleko za polárním kruhem. Když tam poprvé přijel, byla noc, a trvala dlouhé týdny... Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 2. listopadu 2021.

 17953

Hinter den Vorhang und zurück III

2. 11. 2021 / Uwe Ladwig

čas čtení 12 minut


Der erste Teil dieses Textes ist HIER
Der zweite Teil dieses Textes ist HIER

Episode XXIII

Juni 1973 und danach

Da bin ich wieder

Im Juni 1973 fuhr ich mit einem tschechischen Besuchervisum nach Prag. Ich war - wie in den Folgejahren dann immer wieder - auch aus Kostengründen nicht über Nürnberg, sondern über Berlin und Dresden in die ČSSR eingereist, um in den nächsten Tagen mit einem befreundeten Paar aus Prag Urlaub in der Slowakei zu machen.


 17953

"Říšský Němec" v socialistickém Československu III.

2. 11. 2021 / Uwe Ladwig

čas čtení 14 minut

Svědectví Jana Čulíka o životě v Československu sedmdesátých let inspirovalo Uweho Ladwiga, aby Britským listům poskytl své vlastní vzpomínky na život v Československu. Napsal je v roce 2017. Vydáváme je na pokračování. Dnes třetí a poslední část. Německá verze první části je ZDE, druhé části je ZDE, třetí části je ZDE.

Česká verze první části je ZDE, druhé části je ZDE.



Epizoda XXIII

června 1973 a později

Už jsem zase tady

V červnu 1973 jsem odjel do Prahy na české turistické vízum. Jako v dalších letech znovu a znovu jsem do Československa nejel přes Norimberk, ale přes Berlín a Drážďany. Jel jsem pak s pár přáteli z Prahy na dovolenou na Slovensku.

Když jsem se zaregistroval na pasovém úřadě v Bartolomějské, skoro se zdálo, že tam na mě čekají. Úředník řekl, že se mnou chtějí mluvit a pokusil se někoho kontaktovat telefonicky, ale ten nezvedal telefon.


Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
20881